Forstørrede porer og hudorme: Eksfoliering og peeling

12.07.17

produkter-mod-hudorme

Store porer og hudorme  i ansigtet er forskellige problemer, der plager mange. I denne guide kan du læse om, hvordan du løser problemet. Løsningen er nemlig den samme for de fleste, for årsagen til de store porer og hudorme hænger sammen.

Det handler nemlig om tilstoppede porer, hvor fedt fra huden og døde hudceller bliver fanget. Men ved at eksfoliere det skidt, der har samlet sig inde i dem, så kan du få dem til at se mindre ud.

De sorte hudorme opstår, når huden producerer for meget fedt, som samler sig med døde hudceller og sætter sig som små propper i porerne, hvor de oxiderer og bliver sorte.

Du kan ikke eksfoliere dem væk mekanisk med almindelig skrubbecreme, dertil sidder de for dybt. Der skal kemisk eksfoliering til.

1. Kemisk eksfoliering
Kemisk eksfoliering/kemisk peeling er i det hele taget at foretrække fremfor skrubbecreme, da den er mildere og giver bedre resultater. En lotion, creme eller toner med en mild kemisk peeling hver dag renser dine porer og stimulerer dannelsen af nye hudceller.

Der er flere typer af kemisk peeling af vælge imellem. De vigtigste er AHA og BHA. AHA kan være flere stoffer, for eksempel glycolsyre, lactic acid mm. Det er også det, du kender som frugtsyre. BHA findes der kun en af, nemlig salicylsyre.

Fælles for dem begge er at de eksfolierer huden, renser porerne og stimulerer dannelsen af nye hudceller. Det betyder, at porerne ser mindre ud, du mindsker hudorme og forebygger akne.

Salicylsyre er ofte det bedste valg, hvis du har problemer med hudorme og forstørrede porer, men alle typer syre vil hjælpe. I bunden af dette indlæg kan du finde links til, hvor du kan købe effektive produkter med salicylsyre.

2. Niacinamid
Niacinamid er B3 vitamin, og det har også en positiv effekt på hudens porer. Brugt på huden i højere koncentrationer får det simpelt fortalt hudens porer til at opføre sig mere normalt. Niacinamid har også mange andre fordele, som du kan læse om her.

Et ekstra produkt med en høj dosis niacinamid ovenpå din daglige peeling med salicylsyre kan gøre en reel forskel. Det ved Helenes næse alt om. Jeg har samlet links til gode produkter med niacinamid i bunden af dette indlæg, og du kan også finde dem her.

3. Fysisk peeling
Med fysisk peeling mener jeg alle former mekaniske måder at skrubbe huden på. Det vil sige gammeldags skrubbecreme, rensebørster, konjac-svampe og lignende. Ingen af disse kan i sig selv fjerne hudorme. Det er ikke muligt fysisk at skrubbe hudorme væk, men de kan være et udemærket supplement til de to ovennævnte midler. Læs mere om rensebørster i vores guide her.

4. Masker
Traditionelle masker har begrænset effekt på hudorme. Nogle af dem indeholder syre, men syre skal helst bruges flere gange dagligt og blive siddende på huden for at opnå effekt, og det gør man ikke med en maske. En muddermaske eller lignende, der opsuger overskydende fedt fra huden, kan dog være behjælpelig, men er ikke i sig selv nok til at fjerne hudorme.

Her kan du købe det (indeholder reklamelinks)
En mild daglig peeling med salicylsyre er absolut førstevalg til hudorme og forstørrede porer:

Produkter med niacinamid er efterhånden udbredt. Læs mere om dem i dette indlæg. Du kan overveje disse produkter:

Dette indlæg indeholder et eller flere affiliate link, der giver os kommission, hvis du køber noget. Vi linker kun til vores foretrukne webshops, og når du køber noget gennem et affiliate link, støtter du vores arbejde.

OBS: Som I kan se på kommentarerne er dette oprindeligt et gammelt indlæg, som stadig er et af de mest læste overhovedet på bloggen. Jeg har derfor opdateret det, så det afspejler vores nyeste viden og de nyeste produkter.

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
374 kommentarer
annumi

Smid alle kemikalie ud og prøv Skinvac. (www.skinvac.com)

Marie

Hej 🙂
Sad lige og kiggede i jeres arkiver og overvejer noget af det her kemiske peeling, men det er lidt en jungle synes jeg.
Jeg har haft kigget på Vichys Normaderm serie, er det en I kender/kan anbefale? Jeg har især kig på denne http://www.vichyconsult.dk/products-NONTRIAC/normaderm/tri-activ-rensepleje-rens-skrub-ansigtsmaske.aspx, som jeg tænkte kunne bruges som et alternativ til min almindelig ansigtsscrub fra Derma?
Håber I har tid til at svare 🙂 Og tak for en skøøøn blog!
/Marie

Pudderdåse Katja

Hej Marie
Selvfølgelig, vi har altid tid til at svare 🙂 Og tak for de pæne ord.
Nej, den vil jeg ikke anbefale som løsningen på en kemisk peeling. Det kan godt være, den er en fin rensecreme eller skrub, men hvis du vil have gavn af den kemiske peeling effekt, skal produktet sidde på huden som i en creme, skintonic, gel eller lignende som man smører på og lade sidde.
Så skriver de godt nok, at man kan bruge den som maske, men for det første skal du jo så alligevel skylle den af, og det virker bedst, hvis det bliver siddende, for det andet vil du ikke have et renseprodukt med rensemidler i siddende på huden i længere tid, da de skal vaskes af for ikke at irritere huden. Detergenter (som den slags hedder, det er blandt andet sulfater) skal vaskes af og ikke blive på huden. Sagt med det forbehold, at jeg ikke har set produktet eller ingredienslisten.
Men jeg anbefaler altid at finde et keemisk peeling produkt, som er en creme, lotion, tonic eller lignende, som man smører på og IKKE fjerner igen. Jeg anbefaler flere mærker i indlægget 🙂

Marie

Ahh, selvfølgelig skal den blive siddende. Det er vist egentlig også blevet skrevet, tror bare tanken om syre, der bliver siddende på huden, lyder lidt skræmmende for min sarte hud. Men lyder jo til der ikke skulle være fare på færde 🙂 Måske skulle jeg prøve cremen fra samme serie, har nemlig altid været glad for Vichys produkter og I skriver jo altid, at det er med at holde fast i det, der virker for en 🙂
Mange tak for lynhurtigt og kompetent svar 🙂

Pudderdåse Katja

Det var så lidt 🙂 Håber det lykkes for dig, ellers må du skrive tilbage.
Og nej, ingen grund til at være bange for syre i denne koncentration, det er en GOD ting.

Pudderdåse Katja

Nej, der er ikke nogen syre der kan peele i. Mit umiddelbare og forsigtige gæt er, at det er hyaluronsyren i den, der hjælper din hud. Det er i hvert fald en ingrediens, jeg er stor fan af. Den eksfolierer ikke men den binder fugt. https://pudderdaaserne.dk/2011/06/23/anmeldelse-restylane-skincare/

yonit

kan i fortale mig om krystal slibnings apparater til huden man kan selv brug hjem.
hvor kan man køb sådan en?
tak:)

Pudderdåse Katja

Hej Yonit
Nej desværre, dem kender jeg ikke noget til.
Kh. Katja

Pudderdåse Helene

Hej Yonit!
Jeg har en anmeldelse på vej af DermaNew, den kan købes på hudplejeklinikker 🙂
Nærmeste forhandler oplyses på telefon 70 21 10 70
Mvh. Helene

Diana

Hej – Super fint indlæg 🙂
Overvejer lidt om jeg ikke skal investere i et sådan produkt – har bare lige et spørgsmål – Ville det også virke på brystet/decolte? Jeg har altid haft lidt problemer med uren hud der, men siden september har jeg virkeligt haft meget både der og i ansigtet. Ved ikke om i har andre forslag til, hvad man kan gøre med sådan “udbrud”?
🙂

Pudderdåse Katja

Ja det vil det. Det virker på samme måde i både ansigt og på krop.
Men hvis du har deciderede bumser, så vil salicylsyre næppe være nok. Så synes jeg, du skal snakke med din læge. Bumser og akne er en opgave for læger og IKKE for kosmetik.
Held og lykke 🙂

Christina

Hej 🙂 Hvad siger I til cliniques turnaround serie i denne sammenhæng? Evt koncentratet (en serum må det være) – er der noget peelende i?
Og så har jeg lige et spørgsmål, der godt nok hører til i et andet indlæg:
Sebamed sæbe/shampoo påstår at vaske rent uden brug af sæbe (mener jeg at have hørt/læst i matas). Hvad bruger de i stedet for sæbe? Er sæbe det samme som sulfater?

Pudderdåse Katja

Hej Christina
Jeg har faktisk en anmeldelse på vej af Turnaround. Serummet er virkelig godt og en god eksfoliering. Cremen i krukke er ikke lige så effektiv pga. en for høj PH-værdi. Men varm, varm anbefaling til især serummet, som er en god daglig eksfoliering.
Jeg ved aldrig rigtig, hvad de mener, når de skriver uden sæbe… jeg bliver dig svar skyldig på lige den del. Men der er sulfater i flere af Sebameds produkter, så vidt jeg hurtigt kan se, jeg ved ikke, om der er i alle, jeg har ikke været igennem dem alle, der er mange.
Kh. Katja

Signe

Kære Katja,
Har du erfaring med sådan en metaldims, man bruger til at trykke hudorme ud med?
Jeg er lige begyndt at bruge en “fugtgivende gel” med salicylsyre fra ACO, som jeg har købt på apoteket til 70 kr. Har ikke brugt den længe nok til at kunne vurdere dens effekt. Men det burde vel have samme virkning, som den du anbefaler..?
http://www.aconordic.dk/products/category/4838/21425/20641/19229/aco_spotless_blemish_treating_moisturiser.aspx
Tak for kritisk, uafhængig og god journalistik!! Du burde skrive til de store modeblade herhjemme, men de er nok ikke interesserede i din kontante tilgang til emnet…

Pudderdåse Katja

Hej Signe
Mange mange tak for de pæne ord. Det er lige præcis det, som ACO kan. Desværre har de tilsat temmelig meget alkohol også, som huden ikke har godt af. Det kan udtørre og irritere. Det er derfor, jeg aldrig anbefaler ACOs salicyl-produkter. Desværre.
Kærlig hilsen Katja

Madeleine

Hvor er det fedt at der er nogen ærlige personer som ikke bliver sponsoreret af et eller andet kosmetikfirma, som skriver hvordan produkterne virker:) Dejligt!
Jeg har altid haft meget fedtet hud med store porer og tendens til uren hud. Har prøvet utallige produkter og tit produkter til uren/kombineret hud. Det virkede bare aldrig, så jeg besluttede mig for at prøve Bio Beauté fra Nué til TØR og sensitiv hud da jeg blev anbefalet det af en der arbejdede i hudplejeafdelingen i Magasin. Hun mente nemlig at jeg havde tør og sensitiv hud (dén havde jeg ikke set komme). Produkterne virker super godt og min hud fedter ikke nær så meget mere, men jeg kan bare slet ikke komme af med hudormene på næse, kinder, hage (til tider hals). Hvis du anbefaler Paulas Choice til dette formål, hvad gør jeg så med den solcreme? Er bange for at porerne bliver stoppet til hvis jeg også skal til at bruge solcreme:-o
På forhånd mange tak for hjælpen!

Pudderdåse Helene

Hej Madeleine
Mange tak 😀 Vi bliver nu sponsoreret nogen gange, men med det klausul, at vi stadig for lov til at sige vores mening. Du skal gå efter en non-comedogenic lotion eller creme, den slags kan du både finde hos Clinique, La Roche-Posay og Kiehl’s (sikkert også hos mange andre mærker, men det er mine egne favoritter).
Mvh. Helene

Stine V

Hej 🙂
Hvad synes du om Manhatten Clearface serien til hudorme?
Min lillebror på 16 år er begyndt at lide meget af sorte hudorme på næsen og er derfor begyndt at bruge denne serie. Men er den god nok eller?
Tænkte nemlig på at købe den fra Paulas Choice?
Hilsen Stine V

Pudderdåse Katja

Jeg kender den ikke desværre. Jeg kan varmt anbefale Paulas Choice selvfølgelig, men har ikke prøvet Manhattan.

Melanie

Halløj.. Jeg har brugt Manhatten Clearface´ vaskegel morgen og aften siden jeg var ca. 12 (er 17) og har generelt været glad for den som en daglig ansigtsvask.. Her over de sidste par måneder har jeg dog fået mindre sorte hudorme og de synes ikke at gå væk ved brug at gelen desværre :/ For at det kan blive lidt nemmere at sammenligne: Jeg har aldrig haft nogle større problemer med min hud – normal/kombineret hud uden tendens til breakouts.. Håber at det hjælper lidt – let me know hvis problemet bliver løst, jeg kunne godt bruge et par tips 🙂
Vh. Melanie

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *