Forstørrede porer og hudorme: Eksfoliering og peeling

12.07.17

produkter-mod-hudorme

Store porer og hudorme  i ansigtet er forskellige problemer, der plager mange. I denne guide kan du læse om, hvordan du løser problemet. Løsningen er nemlig den samme for de fleste, for årsagen til de store porer og hudorme hænger sammen.

Det handler nemlig om tilstoppede porer, hvor fedt fra huden og døde hudceller bliver fanget. Men ved at eksfoliere det skidt, der har samlet sig inde i dem, så kan du få dem til at se mindre ud.

De sorte hudorme opstår, når huden producerer for meget fedt, som samler sig med døde hudceller og sætter sig som små propper i porerne, hvor de oxiderer og bliver sorte.

Du kan ikke eksfoliere dem væk mekanisk med almindelig skrubbecreme, dertil sidder de for dybt. Der skal kemisk eksfoliering til.

1. Kemisk eksfoliering
Kemisk eksfoliering/kemisk peeling er i det hele taget at foretrække fremfor skrubbecreme, da den er mildere og giver bedre resultater. En lotion, creme eller toner med en mild kemisk peeling hver dag renser dine porer og stimulerer dannelsen af nye hudceller.

Der er flere typer af kemisk peeling af vælge imellem. De vigtigste er AHA og BHA. AHA kan være flere stoffer, for eksempel glycolsyre, lactic acid mm. Det er også det, du kender som frugtsyre. BHA findes der kun en af, nemlig salicylsyre.

Fælles for dem begge er at de eksfolierer huden, renser porerne og stimulerer dannelsen af nye hudceller. Det betyder, at porerne ser mindre ud, du mindsker hudorme og forebygger akne.

Salicylsyre er ofte det bedste valg, hvis du har problemer med hudorme og forstørrede porer, men alle typer syre vil hjælpe. I bunden af dette indlæg kan du finde links til, hvor du kan købe effektive produkter med salicylsyre.

2. Niacinamid
Niacinamid er B3 vitamin, og det har også en positiv effekt på hudens porer. Brugt på huden i højere koncentrationer får det simpelt fortalt hudens porer til at opføre sig mere normalt. Niacinamid har også mange andre fordele, som du kan læse om her.

Et ekstra produkt med en høj dosis niacinamid ovenpå din daglige peeling med salicylsyre kan gøre en reel forskel. Det ved Helenes næse alt om. Jeg har samlet links til gode produkter med niacinamid i bunden af dette indlæg, og du kan også finde dem her.

3. Fysisk peeling
Med fysisk peeling mener jeg alle former mekaniske måder at skrubbe huden på. Det vil sige gammeldags skrubbecreme, rensebørster, konjac-svampe og lignende. Ingen af disse kan i sig selv fjerne hudorme. Det er ikke muligt fysisk at skrubbe hudorme væk, men de kan være et udemærket supplement til de to ovennævnte midler. Læs mere om rensebørster i vores guide her.

4. Masker
Traditionelle masker har begrænset effekt på hudorme. Nogle af dem indeholder syre, men syre skal helst bruges flere gange dagligt og blive siddende på huden for at opnå effekt, og det gør man ikke med en maske. En muddermaske eller lignende, der opsuger overskydende fedt fra huden, kan dog være behjælpelig, men er ikke i sig selv nok til at fjerne hudorme.

Her kan du købe det (indeholder reklamelinks)
En mild daglig peeling med salicylsyre er absolut førstevalg til hudorme og forstørrede porer:

Produkter med niacinamid er efterhånden udbredt. Læs mere om dem i dette indlæg. Du kan overveje disse produkter:

Dette indlæg indeholder et eller flere affiliate link, der giver os kommission, hvis du køber noget. Vi linker kun til vores foretrukne webshops, og når du køber noget gennem et affiliate link, støtter du vores arbejde.

OBS: Som I kan se på kommentarerne er dette oprindeligt et gammelt indlæg, som stadig er et af de mest læste overhovedet på bloggen. Jeg har derfor opdateret det, så det afspejler vores nyeste viden og de nyeste produkter.

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
374 kommentarer
Mille

Hejsa. Jeg har haft stor glæde af jeres råd i forhold til bekæmpelse af uren hud. Jeg er dog nysgerrig på hvordan I forholder jer til de “hudormesugere” der efterhånden findes en del af på markedet. Virker de? Har I testet dem? Mvh Mille

Katja Moikjær

Nej, vi har ikke prøvet dem – det…. jeg tvivler!!

Caja

Aargh?! Jeg er så forvirret. Jeg har store porrer i T-zonen og hudorme på næsen, har haft akne og fået isotretinoin. Jeg bruger nu den serie fra Ducray til aknehud (selvom jeg ikke længere har akne). Er det så jeres T-zone peeling, jeg skal bruge? Og hvad med det der niacinamid, skal jeg bruge det oveni, eller er det nok, at det er i jeres T-zone peeling. Og hvornår må jeg lægge min dag/natcreme (den fra Ducray)? Efter peeling? 😅

Katja Moikjær

Hvad bruger du fra Ducray? Og virker det?

Simone

Hej Pudderdåser. Jeg læste for nylig om kemisk peeling med salicylic acid og overvejede derefter om jeg skulle købe jeres T-Zone Peeling eller The Ordinarys Salicylic Acid 2% Solution. Jeg valgte jeres, da jeg selvfølgelig helst ville støtte et dansk mærke. Desværre fandt jeg da jeg efterfølgende ud af at T-Zone Peelingen indeholder det hormonforstyrrende stof Cyclopentasiloxane. Det kan jeg i øvrigt se at flere af jeres andre produkter også gør. Super ærgerligt, for det betyder jo selvsagt at jeg (og alle andre) ikke burde bruge den. Det har gjort mig nysgerrig (især fordi jeg er så ærgerlig over ikke at kunne bruge jeres produk!) – hvorfor putte stoffer som er hormonforstyrrende og derved kan medføre infertilitet og diverse andre ubehagelige bivirkninger i jeres produkter? The Ordinary er modsat jeres et helt rent produkt, så det kan jo ikke være fordi det ikke kan gøres på andre måder? På forhånd tak for jeres svar. Vh Simone

Katja Moikjær

Kære Simone. Vi er naturligvis ikke enige i TÆNK Kemis vurdering af at cyclopentasiloxane er hormonforstyrrende. Ellers havde vi ikke brugt det. Prøv at læse mere her: https://pudderdaaserne.dk/2016/01/27/en-kommentar-om-cyclopentasiloxane-og-hormonforstyrrende-effekter/
Kh. Katja

Carina

Hej pudderdåserne!
Jeg har længe kigget på jeres produkter omkring hudproblemer, men jeg har så svært ved at finde rundt i alle sammen(:
Jeg søger noget der kan rense/“mindske” de store porre jeg har i huden, det er T-zonen primær. Hvad vil i anbefalede? Peeling(hvilken?) eller noget helt andet :)?
Go dag!
Mvh Carina.

Rasmus

Kender I nogen forretninger, der sælger salicylsyre i lidt højere koncentrationer end 2% (f.eks. 4%) og sender til Danmark? Paula’s Choice laver f.eks. et par stykker, som desværre kun sælges i deres amerikanske webshop.

Katja Moikjær

Hej Rasmus. 2% er den højeste koncentration der er tilladt at sælge til hjemmebrug i EU, så nej. Det skal du til USA for at købe. Kh. katja

Mia

Hej dåser. Jeg har i et stykke tid overvejet om jeg skal starte med jeres t-zone peeling, da jeg døjer med uren hud og store porer. Mit spørgsmål er bare, slår man ud af det? Altså får man flere urenheder i starten når man bruger det?

Katja Moikjær

Kære Mia. Ja, det er der mange der gør. Se mere her: https://pudderdaaserne.dk/2015/08/24/kan-salicylsyre-give-mere-uren-hud-starten/

Ditte

Hej, jeg har i de sidste snart to mdr. hver morgen og aften brugt jeres produkter: T-zone peeling, derpå Niacinamid og en gang i mellem alt-i-en-cremen på tørre områder. Mine udfordringer har førhen været kombineret tør og fedtet hud, milier rundt om øjnene og en masse blackheads og røde områder. Blackheads’ne er blevet mindskede, milierne overvejer jeg at få ordnet ved en kosmetolog, men har stadig ret synlige porer og områder hvor blackheads’ne ikke vil gå væk. Skal jeg bruge jeres AHA serum i stedet for T-zone peeling? Eller en maske en gang i mellem? Eller har I andre ideer til, hvad jeg kan prøve?
På forhånd mange tak 🙂

Katja Moikjær

Kære Ditte. Nej, jeg synes bestemt du skal holde fast i det, du gør nu. Vent tålmodigt. To måneder er ingenting, det kan nå at blive bedre endnu.

Pernille

Kære pudderdåserne.
Jeg har igennem en længere periode brugt jeres t-zone Peeling dagligt og den har gjort underværker for min hud. Efter jeg er begyndt at bruge den har jeg ikke haft en eneste urenhed i min hud. Er så begejstret og har allerede besluttet mig for at genkøbe den når den er brugt op. MEN for nogle uger siden fik jeg et voldsomt eksemudbrud i ansigtet. Det har været så slemt at jeg har været nødt til at få steroidcreme af min læge. Frygtede lidt det var eksem af t-zone peelingen, men synes nu også det virkede underligt hvis det var den, da jeg har brugt den i to måneder uden problemer. Efter behandlingen var færdig og eksemen var væk, gik jeg igen igang med t-zone peeling(som jeg selvfølgelig havde stoppet under eksembehandlingen). Da jeg havde påført t-zone peeling, fik jeg et udbrud af eksem igen med det samme. Har forsøgt et par gange efterfølgende igen, men nu får jeg eksem, rødme og kløe af peelingen! Er så ked af hvis jeg ikke kan bruge den længere, da jeg virkelig er glad for den og ikke vil undvære den i min daglige hudplejerutine. Har i hørt om lignende? Burde jeg holde pause og prøve igen?

Katja Moikjær

Kære Pernille. Jeg har ikke hørt om det før, MEN man kan få allergi overfor næsten alt, og jeg synes, du skal tage det alvorligt og lytte til dig selv. Man kan være allergisk overfor salicylsyre. Det er sjældent, men det findes.
Hvad siger din læge?

Kamilla

Hej med jer.
Hvor længe går der ca. Før man kan forvente et synligt resultat af jeres t-zone? Jeg har brugt den af to omgange da jeg første gang oplevede at få flere urenheder (læste så at det er normalt og påbegyndte rutinen igen) jeg oplever stadig flere urenheder men venter i spænding på forhåbentligt at se en forskel :0) hilsen Kamilla

Helene Randløv

Hej Kamilla
Ja, det er helt normalt: https://pudderdaaserne.dk/2015/08/24/kan-salicylsyre-give-mere-uren-hud-starten/
Der kan gå op til seks uger, før du har effekt.
Kh. Helene

Trine

Hej 🙂
Jeg har efter at have læst denne tråd købt Paulas choice “daily pore-refining treatment 2% BHA” som jeg renser min hud med. Jeg har købt Paulas choise 10% niacinamide” som jeg egentlig have regnet med at jeg skulle påføre efterfølgende. Dog er det i sådan en pipette flaske og meget tyndt, som vand. Er det fordi jeg skal skal blande dette med noget, og ikke bare påføre det?
Vh. Trine.

Katja Moikjær

Er niacinamid meget tynd? Sjovt, det var den ikke da jeg prøvede. Du skal ikke blande den, men bare prøve at smøre den ud så godt du kan.

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *