Dåseposten: Økologisk allergi- og miljømærket bodylotion der ikke lugter

16.06.16
Urtekram Bodylotion

Urtekram Bodylotion

Kære Pudderdåser

Tusind tak for en dejlig blog..Jeg følger jer lystigt 🙂

Jeg er stødt på en udfordring som jeg gerne vil have jeres råd til.

Jeg har i længere tid forsøgt at finde en god, fed og plejende uparfumeret bodylotion. Den må gerne være økologisk men det er ikke et must. Den skal dog have svanen og astma og allergi certificeringen.

Sagen er den, at jeg lige nu har fire forskellige, næsten ubrugte bøtter stående hjemme i skabet !!

Og hvorfor har jeg så det ? Fordi at lige meget hvilken en jeg bruger kommer jeg til at lugte af gammel plasticbøtte på kroppen og den lugt er ikke særlig behagelig. Selv mine kollegaer kan lugte mig !!! 🙁

Er det en problemstilling i er bekendt med ? Og i så fald hvad er det galt med de ellers så gode sunde cremer siden man får den lugt på kroppen. Min ældste datter fik det også da hun smurte sig ind i Dermas creme.

De fire jeg har forsøgt mig med er den lyserøde Derma Woman, Organic circle fra Rema, Grøn Balance fra Kiwi og sidst Cien fra Lidl.

Den sidste er dog ikke nær så slem som de andre, men den kunne godt være mere fed og plejende. Der skal jo noget til de tørre ben osv.

Nu overvejer jeg Urtekrams No Perfume bodylotion. Håndcremen i den serie er faktisk god, men det ville være ærgerligt at investere i endnu en bodylotion, hvis der også kunne være et problem med den.

Kender I den fra Urtekram, og hvad tænker i om problemet i øvrigt…og hvad ville I anbefale mig at købe?

Er spændt på at høre jeres svar.

De bedste hilsner Tina

Kære Tina

Mange tak for et rigtig godt spørgsmål. Der er flere forklaringer, og svaret bliver derfor også lidt omfattende, men jeg synes, det er rigtig interessant.

Uparfumerede produkter lugter – især hvis de er naturlige
Allergimærket og miljømærket eller ej – så vil et uparfumeret produkt altid lugte lidt funky. Kosmetiske ingredienser lugter tit sært. Prøv at dufte til vores T-zone Peeling – det er heller ikke noget speciel indbydende duft. Men når man vil undgå parfume, så må man leve med det.

Især hvis du går efter økologiske og uparfumerede produkter, så må du leve med nogle til tider rigtig funky lugte. Plantebaserede ingredienser lugter ofte værre end kunstige ingredienser (selvom mange tror det modsatte), og det er en meget stor udfordring for kemikeren hos “økologiske” brands, der skal blande produktet at maskere lugten. Derfor er plantebaserede (eller økologiske) produkter også oftest parfumerede.

Aloe Vera er ekstremt udbredt som base i danske cremer og andre hudplejeprodukter – også i dem, du nævner. Og Aloe Vera lugter af sure tæer. Aloe Vera fåes økologisk og udgør derfor basen for mange økologiske produkter, hvor man ville bruge ganske simpel vand i en almindelig creme – men vand kan ikke være økologisk.

Jeg tror, du vil opleve en markant forbedring af duften ved at prøve et ikke-økologisk produkt. Jeg kan ikke anbefale dig noget bestemt, men Apotekets egen serie, er ofte interessant end konkurrenterne. Men den er selvfølgelig hverken naturlig eller økologisk, som du efterspørger.

Jeg har ikke selv prøvet Urtekrams Bodylotion. Den indeholder blandt andet Aloe Vera, sheasmør og glycerin, og kan sagtens være udemærket – jeg ved ikke, hvordan den dufter.  Hvis du kan lide duften af håndcremen er det et godt tegn i hvert fald. Find et sted med masser af testere, hvor du kan dufte og mærke, før du køber noget!

Lille udvalg af produkter
Når du vælger at gå efter både Den Blå Krans og Svanen indsnævrer du dit felt gevaldigt til en meget lille gruppe af mærker – nemlig danske og billige produkter. Og endnu mere, hvis du kun vil have økologiske. Der findes mig bekendt ingen udenlandske producenter, der går efter at få disse mærker på sine produkter, når de går ind på det danske marked.

Både den Blå Krans og Miljømærket findes primært på billige produkter, der kan købes i supermarkedet. Dette er der intet galt i – der findes mange gode produkter her – men du har altså et ret snævert fælt af produkter at søge i.

Det er også værd at nævne, at mange af disse billige mærker måske nok hedder noget forskelligt, men ofte kommer fra de samme fabrikker. Der er markant flere danske hudplejemærker, end der er producenter – de stammer altså ofte fra de samme steder. Dette gælder naturligvis også udlandet.

Miljømærket er blevet lidt mere udbredt og findes også på andre typer af mærker, der ikke nødvendigvis bruger Den Blå Krans som for eksempel Ingredien.

Der findes mange fremragende uparfumerede bodylotions derude. Men hvis du har det krav, at den skal være både med den blå krans, økologisk og med miljømærket – så nej, beklager. Jeg kender den i hvert fald ikke.

Og det er ikke, fordi vi ikke har brug for disse mærkninger. Alternativet er ukontrollerbare betegnelser som “hypoallergen”, “naturlig” eller “økologisk”.

Billige produkter og billige ingredienser
Det er typisk mærker, der bruges hos mærker som Neutral, Derma, Änglamark, Apotekets eget mærke og i den samme kategori. De er allesammen kendt for at bruge et minimum af ingredienser og selvfølgelig nogle billige af slagsen.

Hvorfor er der så ikke flere producenter – for eksempel i andre prisklasser – der bruger disse mærker?

Først og fremmest er det meget dyrt at få lov at bruge de mærker på sine produkter. Det kræver altså, at man er et stort mærke med penge på lommen.

For det andet er de begrænsende i forhold til aktive ingredienser. Vi kan for eksempel ikke allergimærke en AHA syre peeling eller T-Zone Peelingen, fordi de indeholder aktive ingredienser. Og uden disse aktive ingredienser ville disse produkter ingen mening give.

Gode uparfumerede bodylotion uden mærkerne
Alternativt kan du prøve at finde nogle uparfumerede produkter fra troværdige producenter, der har fravalgt disse mærker. Jeg kan anbefale:

Purely Professional
Pudderdåserne Alt-i-en Creme

Ingredién har en dejlig creme, der kommer tæt på dine krav. Den er miljømærket og uparfumeret. Men ikke allergi-mærket eller økologisk (den indeholder både kunstige og plantebaserede ingredienser). Læs Helenes anmeldelse her. Vær opmærksom på, at den findes i både en parfumeret og u-parfumeret version!

Jeg håber, det hjalp lidt, selvom jeg ikke kan give dig, præcis hvad du ønsker.

Kærlig hilsen Katja

Kender I en både økologisk, miljømærket, allergimærket og GOD bodylotion?

 

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
13 kommentarer
Josefine

Jeg går selv efter de samme kriterier som dig! Jeg er fan af Urtekram, men også mærket Green People, som er ret godr certificerede 🙂 De har en ret lækker bodylotion, men den er lidt dyr i forhold til de produkter du nævner.
http://www.greenpeople.dk/?gclid=CJLRiL3KrM0CFeLOcgodybUD8g

Katja Moikjær

Green People har en enkelt uparfumeret bodylotion: https://www.greenpeople.dk/shop/shop-produktserie/naturlige-og-oekologiske-duftfrie-produkter/oekologisk-neutral-duftfri-kropspleje/neutral-hand-body-lotion-150ml
Produkterne er økologiske og eco-cert certificerede, men ikke mærket med den blå krans eller svanen.
Jeg har kun prøvet deres parfumerede produkter, så jeg ved ikke, hvordan den uparfumerede serie er, desværre.

Lene

Mandelolie eller Matas Body Butter uden parfume,

Johanne

Wow! Lige den viden jeg stod og manglede. Tak:)

Christine

Jeg er faktisk ret glad for lige netop denne body lotion fra Urtekram, men kender ikke til lugtproblemet, så skal ikke kunne sige om denne er anderledes.

eva

Har den tilsvarende håndcreme og synes den er en smule “funky”, men jeg er vist også lidt sart med dufte/lugte gode som dårlige.;-)

Eva

Kender godt til problemet fra de billige uparfumerede produkter. Faktisk synes ikke engang, at et ret dyrt produkt som Purely Professional var helt optimalt med hensyn til lugt. Den bedste jeg har prøvet er Rønsbøl body lotion. Den syntes jeg næsten ikke duftede/lugtede af noget.

Sofie

La Roche-Posays Lipikar Baume er vist Astma-Allergimærket og den lugter ikke synes jeg 🙂 prøv evt først apotekets tester

Sofie

Jeg kender heller ikke til et perfekt alternativ, der opfylder alle kravene, men jeg er selv ret glad for Matas’ carbamid body lotion 10%, uparfumeret. Jeg synes ikke den har en duft, og indholdet af carbamid og glycerin er godt til mine meget tørre ben. Og så er den til at betale for penge. 🙂

Lise

Jeg er skriftet fra Biotherms Baume Corps, som jeg har brugt de sidste 8 år, til Urtekram No Perume bodylotion. Jeg har pt. brugt cirka halvdelen af urtekrams lotion, så den har altså været på huden et par gange 🙂
Min umiddelbare reaktion var:
– Den er så absolut ikke drøj i brug, men for 50 kr. så synes jeg det er okay, at den ikke holder i 6 måneder. Jeg vil estimere den til at holde omkring 2-3 måneder.
– Jeg synes ikke, den dufter at gammel plastik bøtte, på huden som sådan. Tværdigmod, så synes jeg, man dufter neutralt om som man nu engang dufter helt naturligt. Men det er jo en smagssag (og vanesag), om man kan lide det 🙂
– Den er meget tryk i konsistensen, men min hud lapper det i sig meget hurtigt, så jeg oplever ikke, at den har en efter-fedtet lag på huden.
– Førhen havde jeg store problemer med, at mine ben fik et ordentlig lag fiskeskæl kun 12 timer efter, jeg havde været i bad. Jeg følte, jeg kunne eksfoliere og smører i en uendelighed. Men efter brug af Urtekrams lotion, så skæller jeg ingen steder mere- det er fantastisk!
Alt i alt, så synes jeg det er et ret godt bytte, taget i betragtning de fordele, jeg mener der er ved at bruge certificerede produkter. Du får ikke en luksus og lækkerheds oplevelse med Urtekrams No Perfume, men det er altså stadig en rigtig god og fornuftig bodylotion. Den overraskede mig lidt og jeg tror ikke, at jeg kommer til at savne Biotherm så meget, som jeg havde frygtet 🙂

Katja Moikjær

Tusind tak for den meget brugbare anmeldelse Lise 🙂

Kathrine

Jeg lider af kemikalie/duftoverfølsomhed, og jeg har også kæmpet en kamp med at finde gode, uparfumeret kropscremer. Blot fordi et produkt er uden parfume, betyder det nemlig ikke, at det ikke kan trigge min overfølsomhed (jeg kan f.eks. ikke bruge Änglemarks astma/allergi/svanemærket håndsæbe).
Jeg bliver ved med at falde tilbage til Decubals Clinic creme, og Decubals Lipid 70% (på ekstra krævende områder) i vintermånederne.
Førstnævnte er hverken økologisk, eller astma/allergi/svanemærket, men jeg har set flere produkter fra netop denne serie, i Forbruger magasinet TÆNK, og de er hver gang blevet frifundet for problematiske indholdsstoffer.
Cremen er fed (!!!), men er – sammen med Lipid cremen – det eneste der kan holde mig “dryssefri” i mere end få timer.
Lugten er en smule kemisk, men ikke i nærheden af f.eks. Dermas serier, og den lugter kun kort tid efter påførsel. Lipid cremen føles mindre fed, og lugter mindre. 🙂
Jeg har enorme problemer med især duftoverfølsomheden, men Decubals cremer kan jeg heldigvis bruge. Læbepomaden, dog.. Fy da! 😀

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *