Dåseposten: Uren hud og olie

22.02.16

Hej,

Jeg er fast læser af jeres blog, og søger ofte hjælp hos jer, og jeg prøver derfor igen da jeg syntes at det er svært at finde svar på google uden at der er nogle skjulte agendaer..

Jeg har skinnende og uren hud, både generelt men også med hudorme og bumser ind i mellem. Da jeg stoppede på mine p-piller fik jeg tilmed uren hud på bryst og ryg – meget generende! Jeg har prøvet diverse receptpligtige midler, men syntes ikke længere at det har en effekt, og det er ikke slemt nok til at lægen vil anbefale skrappere midler. Det vil jeg egentlig også helst undgå, da jeg håber snart at prøve at blive gravid.
Jeg bruger jeres T-zone peeling, både i ansigt og på bryst/ryg morgen og aften. Det hjælper, men huden ser stadig ikke pæn ud (jeg viser hverken bryst eller ryg, da det ser træls ud). Jeg har fået råd på apoteket om at bruge produkter uden olie, hvilket jeg gør. Men jeg har også hørt at det er godt at bruge olie (arganolie), hvilket jeg ikke kan forstå og derfor er i tvivl om det er rigtigt? Hvis det er, kan i så anbefale en? Hvis i har andre tips til hvordan man agerer i forhold til uren hud, er jeg meget interesseret 🙂

Jeg vil også gerne høre om der er olie i jeres make-up fjerner? – ekspedienten i matas kunne ikke hjælpe…

Tak for jeres fine blog!

Mvh. Louise

Kære Louise

Tak for din mail. Jeg kan godt forstå din tvivl.

Lad mig starte med at svare på, om olie har en positiv effekt på akne. Og svaret er klart nej – olie generelt smurt på huden har ikke nogen behandlende effekt på akne.

Du har sikkert hørt nogle mennesker påstå, at akne og fedtet hud i virkeligheden skyldes, at huden er tør mangler fedt. Der er afgjort mange mennesker med akne og bumser, der lider af tør hud samtidig. Blandt andet fordi mange midler mod akne er ekstremt udtørrende. Men det er altså ikke det, der er skyld i bumser. Det er bakterien acne vulgaris ene og alene ansvarlig for. Der er stadig meget, vi ikke ved om, hvorfor acne opstår. Seneste videnskabelige påfund er, at den naturlige bakterieflora på vores hud spiller en vigtig rolle. Lidt på samme måde som vores tarmflora. Men jeg har endnu aldrig set belæg for, at akne skulle skyldes tør hud. Tværtimod.

Der findes olier, der virker mod akne. Primært visse æteriske olier, som kan have antibakterielle egenskaber. Tea Tree Oil er et eksempel. Men det er ikke den type olier, du spørger til.

Arganolie har – trods sit ry – ingen dokumentation bag påstanden om, at den skulle være effektiv mod akne. Jeg siger ikke, at den ikke kan være det. Men en artikelsøgning viser ingen publicerede videnskabelige undersøgelser, der dokumenterer en effekt. Så indtil nogen tror nok på det til at lave den slags undersøgelser, så tror jeg heller ikke på det.

Kan olie så forværre akne? Ja – nogle olier kan. Andre olier er helt fine. Ligesom med andre kosmetiske ingredienser. Olie er ikke nødvendigvis værre end andet. Fedtstoffer findes i mange former og “oliefri” creme er lidt selvmodsigende. Ikke mindst fordi der er så mange andre ingredienser end lige olie, der kan give problemer med bumser. Så at et produkt er “oliefrit” er langt fra det samme som at det ikke kan fremprovokere bumser.

Dertil så er det så ekstremt individuelt, hvilke ingredienser vores hud kan reagere på. Men der findes naturligvis undersøgelser af emnet. I dette indlæg kan du se, hvilke ingredienser der har en større sandsynlighed end andre for at give problemer for hud med bumser. Men det er individuelt og langt fra en facitliste.

Så med hensyn til om du skal bruge olie eller en creme med fedtstoffer/olier i, så afhænger det helt af, om du har tør hud. Hvordan føles din hud efter du har brugt T-zone peelingen? Føles den stram og tør eller stadig behagelig?

Nej, der er ingen olie som sådan i vores Alt i en Makeupfjerner. (Der er PEG-6 Caprylic/Capric Glycerides, der er nogle glycerider, der engang har været planteolier (kokosolie), før de kom i hænderne på et laboratorie. Mest for at illustrere hvor flydende overgangene er) Og nej, jeg mener ikke, det bør udgøre et problem for bumser.

Du spørger mig også efter gode råd mod bumser. Og jeg er lidt ked af, at jeg ikke kan komme med nogle bedre bud. Mit bedste råd til dig er, at fortsætte med T-zone peelingen, bliv gravid og skriv så igen, når du er færdig med at føde, amme og har fået din menstruation igen.

Der er masser af gode receptpligtige produkter, som du kan bruge mod akne. Men når du skal være gravid, så er det jo nok ikke lige tidspunktet. Derudover kan du være så sikker som amen i kirken på, at graviditetshormoner, ammehormoner mm. alligevel kommer til at sende din hud på rundtur. Og jeg kan ikke forudse, hvordan.

Nogle kvinder som aldrig har haft en eneste bums bliver totalt pizzafjæs når de bliver gravide. Jeg selv har altid mindst en enkelt knop et eller andet i ansigtet normalt – undtagen når jeg er gravid. Som du selv har bemærket med dit p-pillestop, så styrer vores hormoner huden fedtproduktion og er i høj grad ansvarlige for udbrud af akne. Og mod hormoner kæmper selv de bedste produkter forgæves udefra.

Kærlig hilsen

Katja

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
18 kommentarer
Nataska

Jeg døjer også med en kombination af urenheder og tørhed, og har i den forbindelse bestilt BHA serummet fra Paulas Choice som i tidligere har anbefalet. Samtidig har jeg også købt Continuous skin renewal complex fra MD formulations. Mit spørgsmål er så om det vil fungere at bruge disse to sammen- evt bare om aftenen og så nøjes med MD formulations om morgenen sammen med en creme? Er lettere forvirret over alt det her 🙂

Katja Moikjær

MD Formulations indeholder AHA/glykolsyre. Hvis du ikke har brugt syre før, så vent med den. Start med at bruge BHA. AHA og BHA samtidig er der ikke nødvendigvis nogen grund til.
Så hold dig til BHA lige i starten. Hvad har du ellers brug for? Har du tør hud? Rynker? Andre ting, du vil gøre noget ved?

Karen

Hej Louise!
Mht. din urene hud på bryst og skuldre har jeg de sidste 2 år også haft store problemer med disse to. Jeg har selv haft rigtig meget succes med Basiron 5% og har nu helt rene skuldre. Mit bryst er også forholdvist rent, men har har tendens til at blive meget tørt så der husker jeg at fugte rigtig godt både morgen og aften.
Dog er jeg kun 15 år gammel, og det lyder som om at dit problem ligger lidt i en anden boldgade aldersmæssigt, men jeg ville i hvert fald give det et forsøg!
Held og lykke med både graviditeten osv. 🙂

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *