Dåseposten: Hvad betyder “cruelty free”?

30.11.15

Hej Pudderdåserne

Jeg kunne godt tænke mig at forstå, hvad cruelty free dækker over. For i hudpleje kan der være medicin eller andre ingredienser man behøver dyreforsøg til. Kender I til det?

Hej

Tak for et godt spørgsmål. Det er desværre mere kompliceret end som så, og jeg kan godt forstår, at du som forbruger bliver forvirret.

Ethvert firma kan kalde sig selv for “cruelty free”. Der er absolut ingen regulering af det. Ligesom ethvert kosmetikfirma kan kalde sig for “naturlig” og smide et grønt blad på emballagen. Det betyder ingenting. Jeg kan som producent af hudpleje og kosmetik skrive “cruelty free” på mine produkter, og ingen myndighed vil holde øje med, om det passer, og der findes ingen fælles defintion af, hvad “cruelty free” dækker over.

Dyretest
Traditionelt set har “cruelty free” betydet “ingen dyreforsøg”, og det har været en vigtig kamp. Den er slut nu i EU, når vi taler om kosmetik (herunder hudpleje, makeup, hårpleje mm.). Det er ikke lovligt for et kosmetikfirma at hverken sælge, producere eller markedsføre produkter i EU, der har været testet på dyr. Heller ikke hvor enkelte ingredienser har været testet på dyr.

Det giver derfor heller ikke rigtigt mening at fremhæve nogle firmaer fremfor andre længere. De er alle underlagt det samme forbud. Dyreforsøg indenfor kosmetik, makeup, hudpleje, hår osv. i EU er forbi.

Det er det til gengæld ikke i resten af verden. Så hvis du køber billig makeup fra Asien på eBay o.lign. så er det en anden historie.

Dyretest i grundforskning
Indenfor grundforskning og indenfor medicin foregår der stadig dyreforsøg. Resultaterne fra denne grundforskning bruger producenterne af hudpleje naturligvis også i deres overvejelser, men her er der tale om overførsel af viden og data – ikke om specifikke produkter. Og ikke noget, man vil kunne mærke sig ud af.

Dyrehår
Dyrehår i for eksempel pensler og børster er derimod et oplagt område at tale om, når vi snakker om “cruelty free”. Mange firmaer har skiftet naturhår ud med kunsthår. Her er det igen forholdsvist nemt at træffe et valg. Hvis du vil være sikker på, at ingen dyr er kommet til skade, så vil enhver pensel eller børste lavet af kunsthår være lige dyrevenlig.

Animalske ingredienser
Flere animalske ingredienser indgår i hudplejeprodukter. For eksempel bivoks eller honning, der stammer fra dyrehold. Eftersom jeg også spiser honning på mit morgenrundstykke med stor fornøjelse, er det ikke noget jeg forsøger at undgå i min hudpleje. Nogen vil måske have en anden mening. Her vil en betegnelse som “vegansk” produkt ofte blive benyttet for at tilkendegive at et produkt ikke indeholder produkter af animalsk oprindelse.

At en ingrediens er naturlig, økologisk eller stammer fra en plante er selvfølgelig ikke det samme som at den er “cruelty free” eller godt for miljøet. Tværtimod. Palmeolie er et oplagt eksempel. 

The Leaping Bunny
Som sagt kan enhver idiot skrive “cruelty free” på sit produkt. Og det vil sikkert også være meget tæt på sandheden, da dyreforsøg som sagt er totalt forbudt i EU, når vi taler om skønhedsprodukter. Der findes et uafhængigt mærke, som man kan kigge efter, hvis man vil. Det hedder “The leaping bunny”.

Man kan diskutere, hvad et sådant mærke skal gøre godt for i EU, hvor lovgivningen siger det samme. Men set i et internationalt perspektiv er det naturligvis en helt anden sag. Verden over foregår der stadig dyreforsøg i masse af kosmetikvirksomheder. Jeg vil blot gerne slå fast med syvtommersøm, at der IKKE længere er sket dyreforsøg på de produkter, du kan købe indenfor EU’s grænser. Og at fremhæve et kosmetisk produkt som “ikke testet på dyr” er derfor meningsløst.

Derfor kan et begreb som “cruelty free” også dække over rigtig meget. Mit bedste råd er derfor næste gang, du støder på det: Spørg hvad det dækker over helt præcis for den pågældende virksomhed.

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
22 kommentarer
Rikke

Må firmaer så heller ikke teste de samme produkter på dyr, i F.eks Kina?
Og selvom selve produktet ikke bliver testet på dyr, så har firmaer som F.eks. L’oreal også produkter der ikke bliver solgt i EU og som de derfor gerne må teste på dyr, eller har jeg misforstået?
Jeg har ikke personligt ikke lyst til at støtte firmaer der tester på dyr, uanset hvor i verden det er.

Katja Moikjær

Nej. Hvis et produkt er blevet testet på dyr et hvilket som helst sted i verden, må det ikke markedsføres i EU. Det kaldes “markedsføringsforbudet” og blev indført i 2013. Netop for at undgå at man bare kunne udføre forsøgene udenfor EU og så sælge produktet i EU.

Simone

Men det er da ikke det, Rikke spørger om? Hun spørger vel netop til firmaer, der sælger dyretestede produkter uden for EU i tilfælde af at man helt vil boycotte brandet?

Katja Moikjær

Altså hvis et firma sælger et produkt, der er blevet testet på dyr i et sted i verden og et helt andet produkt i EU, som ikke er testet på dyr? Ja det er teoretisk set muligt. Men jeg har svært ved at se, at det skulle give mening. De internationale firmaer sælger de samme produkter på verdensplan og indretter deres produktion, så den opfylder lovens krav alle steder. Men jo, det er vel teoretisk muligt. Jeg har dog svært ved at se, hvorfor en virksomhed skulle have en fordel i at gøre det. EU og USA er de primære markeder. Så skulle det være et firma baseret i fx. Asien eller Afrika?

Anne

Syntes da, jeg har læst alt muligt om MAC, at de var begyndt med at teste på dyr på grund af det kinesiske marked?

Katja Moikjær

Nej. MAC tester ikke på dyr. Sagen med Kina handler om, at hvis man vil ind på det kinesiske marked, så risikerer man, at de kinesiske myndigheder tager ens produkter og tester dem på dyr. Jeg har skrevet om det i denne post: https://pudderdaaserne.dk/2013/02/01/forbud-mod-dyretest-af-kosmetik-i-eu/

Anne

Ah. Det må jeg have misforstået så. Det må mange.
Mange tak for svar 🙂

Katja Moikjær

Det var så lidt 🙂

Majbritt

Hvis det, du siger, er rigtigt Katja, hvorfor er det så, at der bliver ved med at dukke “undercover” videoer og billeder op, hvor kosmetik testes på dyr?? Og det er bl.a. fra L’Oreal. Tror stensikkert på, at de store firmaer finder en måde udenom EUs regler, så de kan tjene flest muligt penge og ofte er det dyr, der lider herunder!

Katja Moikjær

Jeg ville være meget kildekritisk overfor den slags videoer på internettet og dobbelttjekke 1) Dato for optagelse og 2) Tidspunkt
L’Oreal tester ikke på dyr: http://www.loreal.com/csr-commitments/l’oréal-answers/the-question-of-animal-testing
Kina er som sagt en kæmpe undtagelse og et stort problem. Myndighederne der kræver at produkter skal testes på dyr. Det betyder faktisk også at et firma som L’Oreal ikke må sælge de samme produkter i Kina og i EU. De kan altså ikke bruge deres kinesiske forsøg til noget i EU.
Jeg er i øvrigt sikker på at alle virksomheder ønsker de kinesiske dyreforsøg hen hvor peberet gror. Det er et kæmpe problem for dem. Og der er virkelig noget for dyrerettighedsaktivisterne at gøre.
Det er vel sandsynligt at det er kinesiske videoer, der er dukket op?

Mette

I linket står der “An exception could be made if regulatory authorities required it for safety or regulatory purposes.” og ingen henvisning til, OM det sker.

Katja Moikjær

Det gør det helt sikkert. Hvis man vil ind på det kinesiske marked er det et lovkrav fra de kinesiske myndigheder, så det må man antage. Men jeg så faktisk i går lige at der også sker noget med reglerne i Kina. Jeg har desværre ikke fået læst op på det.

Mette

Hvilken EU lovgivning fremgår det af, at man ikke må sælge produkter til personlig pleje herunder kosmetik, som har været testet på dyr?

Katja Moikjær

Prøv at se her, der må du kunne finde de præcise paragraffer. http://ec.europa.eu/growth/sectors/cosmetics/animal-testing/index_en.htm

Smuksakken

Kan man stille spørgsmål her??
I hvert fald er jeg 24 år og har netop fået foræret en masse ‘anti-rynke’ produkter fra Eucerin. Men er det skidt for min hud at bruge, når jeg nu er så ung? Eller kan jeg godt bruge dem? 🙂

Katja Moikjær

Du kan sagtens bruge dem 🙂 Der er ingen risiko ved det. Hvilke er det?

Smuksakken

Det er næsten alt fra deres Hyaluron-Filler serie 🙂
Jeg kan rigtig godt lide Eucerin ellers, men jeg var lidt betænkelig ved anti rynke produkter. Men hvis jeg sagtens kan bruge dem ville det være skønt! 😀

Helene Randløv

Hej Smuksakken
Hyaluron Filler er genial til tør hud, jeg ELSKER den serie <3 Den kan du sagtens bruge.
Kh. Helene

Ditte

Meget misvisende artikel.. cruelty free produkter er klart noget at gå efter hvis man ikke vil støtte et firma som tester på dyr. Bare fordi det ikke sker i Europa men i Kina gør det jo ikke mere i orden.. virkelig dum artikel havde ærligt forventet mere af pudderdåserne

Katja Moikjær

Kære Ditte. Hvor læser du dog at vi synes, at det er i orden at teste kosmetik på dyr? Det har vi da aldrig ment.

Rebekka

Helt enig med Ditte. Utrolig misvisende artikel og kommentarer fra Katja. At sige at alle makeup produkter, der bliver solgt i EU, ikke er blevet testet på dyr, er den største løgn, jeg længe har hørt.
Hvis i er interesserede i at høre sandheden, gå så ind på http://www.crueltyfreekitty.com. Det er en virkelig god hjemmeside, som heletiden holder sig opdateret.

Katja Moikjær

Kære Rebekka. Jeg forstår ikke hvad det er du er uenig i? Er du uenig med mig i, at EU har forbudt salg af produkter testet på dyr?

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *