Forbud mod dyretest af kosmetik i EU

01.02.13

Pudderdåserne har aldrig beskæftiget sig ret meget med dyretest, dyreforsøg og cruelty free makeup. Og årsagen er, at det længe har været en ikke-historie. Svaret er nemlig ret simpelt: Køb europæisk.

Det har nemlig siden 2004 været forbudt at teste færdige kosmetiske produkter på dyr i EU, og siden 2009 har det været forbudt at teste kosmetiske ingredienser i EU.

Siden 2009 har det dog stadig været muligt at købe produkter i EU, “hvis bestanddele er blevet testet på dyr uden for EU, for de effekter, der ikke er fundet alternativer til”. (Kilde: SPT)

Fra marts 2013 træder et total forbud i kraft mod at markedsføre produkter i EU, der er blevet testet på dyr med henblik på at sælge dem som kosmetik. Du må nemlig (selvfølgelig!) stadig lave medicinsk forskning på dyr i EU.

Det betyder i praktis at der nu er total forbud mod dyretest og dyreforsøg af kosmetik i EU. Det gælder ikke kun produkter, der er produceret i EU, men alle produkter der skal markedsføres i EU.

Kina, MAC, Urban Decay og internetmyter
Der har længe verseret historier online om at firmaer som MAC og Urban Decay har ændret deres animal testing politik, fordi de er gået ind på det kinesiske marked. Læs mere her i deres egen pressemeddelelse. Og ellers er internettet fyldt med folk, der skælder dem ud.

Historien er lidt mere mudret end som så. Hverken Urban Decay, MAC eller nogle af de andre har tænkt sig at genindføre de dyreforsøg, der blev afskaffet for årtier siden. Men kinesisk lov betyder, at hvis du vil sælge dine produkter i Kina, så skal de kinesiske myndigheder have lov til at teste dem også. Så ret forsimplet stillet op, så er MAC, Urban Decay og de andre gået ind på det kinesiske marked og for at de skal kunne det, så har de kinesiske myndigheder ret til at lave deres egne tests, hvis de vil det. Det betyder, at firmaer på det kinesiske marked ikke kan garantere, at der aldrig foregår dyreforsøg af deres produkter – for måske foretager de kinesiske myndigheder deres egne. Ingen ved det, men muligheden foreligger juridisk. Hverken MAC eller Urban Decay laver selv dyreforsøg.

Findes der garanteret dyretest-fri kosmetik?
Den pointe, jeg synes mange overser i disse debatter er, at det er meget nemt for et firma at producere sine produkter uden dyreforsøg og så markedsføre sig selv som “cruelty free”. Men videnskabens verden er lidt mere mudret end som så.

99% af alle ingredienser i kosmetik går igen i alle mærker. Der er tale om stoffer, som eksisterer på kryds og tværs af mærker, og som vi kan bruge, fordi grundforskning i kemi eller medicin i mange årtier har vist, at det er sikkert at bruge. Så selvom du måske køber en øjenskygge fra et crueltyfree mærke, som ikke har brugt dyreforsøg, så kan de kun bruge lige præcis de ingredienser, fordi de har deres viden fra den grundforskning som andre lavede for 10 år siden med dyreforsøg.

Under alle omstændigheder så er det en glædelig europæisk udvikling, og det er dejligt, at det stadig ikke er nødvendigt at gå til specielle mærker for at undgå dyreforsøg. Vi kan nu være sikre på, at ingen kosmetik i EU er blevet testet på dyr.

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
6 kommentarer
Lærke B.

Hej Pudderdåser!
Hvad gør Matas så med Rimmel, L’Oreal, Maybelline og alle de der mærker? Kommer vi stadig til at kunne købe dem?
Kh Lærke

Pudderdåse Katja

Ja da. De har også udfaset dyreforsøg (det er i øvrigt alle europæiske mærker pånær Maybelline)

Malene

Rigtig godt indlæg! Der har altid været meget hysteri omkring cruelty free produkter hvor der har været meget tvivl om hvornår det er – og ikke er mv..

Pudderdåse Katja

Tak Malene 🙂

Cæcilie

Er det mon så ulovligt for europæiske producenter at skrive “not tested on animals” på deres produkter? Det ville jo være rimeligt. Jeg synes faktisk ikke, jeg har set det på europæisle skønhedsprodukter i lang tid, så det tyder det på.
Til gengæld findes problematikken på andre aspekter af markedsføringen af skønhedsprodukter: Som når der står “alkohol-fri” eller på produkter, der aldrig er alkohol i. Eller “uden farve” på produkter, der altid er uden farve. Eller “uden silikone”. Eller noget helt fjerde, bare for at gøre listen over “0% af et eller andet” længere. Jeg bliver i hvert fald ofte duperet, men kommer samtidig i tvivl.
Måske også en sag for Pudderdåserne, hvis I ikke allerede har spiddet den:-).
Kh Cæcilie

Pudderdåse Katja

Det er et rigtig godt spørgsmål Cæcilie. Det kunne være interessant at undersøge

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *