Dåseposten: Æteriske olier eller kemi?

17.08.15

Jeg læste jeres blogindlæg om æsteriske olier.. Og nu er jeg total LOST!!! Altså jeg elsker naturlige produkter, og jeg er meget HYS for produkter med parabener og andet dårlige kemi som er kræftfremkaldende, og derfor bruger jeg naturlige produkter såsom REN, Jurlique og Origins mm. Men da jeg læste at æsteriske olier er giftige og skader cellerne osv. Så ved jeg ikke helt hvad jeg skal stille op af produkter? Kan jeg så kun bruge astma og allergivenlige, svanemærkede osv produkter som neutral? 🙁

Håber i kan svare.

Tusind tak for din mail.

Internettet er fuld af folk og virksomheder, der mener alt muligt mærkeligt om skønhedsprodukter. Det vrimler med forskellige opfattelser af, hvad der er rigtigt og forkert derude. Hvad der er rigtigt og forkert for dig, kan du af gode grunde kun selv afgøre, men jeg kan prøve at forklare dig, hvad vi bygger vores antagelser på herinde.

Kodeordet er dokumentation. Og med dokumentation mener vi videnskabelige studier publiceret i en anerkendt videnskabelig publikation. Hvis der er publicerede videnskabelige studier bag en påstand, så tror vi også på den. Derudover skeler vi til, hvad store udenlandske anerkendte interesseorganisationer mener indenfor deres områder.

Vi lægger altså vægt på videnskabelig dokumentation. Og når jeg læser dit indlæg, får jeg lyst til at pointere to ting:

1. Der er ikke kræftfremkaldende ingredienser i kosmetik på det europæiske marked. Det sørger de gode folk i EU heldigvis for. Du nævner selv “parabener og andet dårligt kemi som er kræftfremkaldende”. Der er ikke fundet nogen sammenhæng mellem brug af parabener og nogen kræftsygdomme. Og jeg kender ikke til nogen kræftfremkaldende kemikalier, der bliver brugt i kosmetik. Læs også mit indlæg om brug af ordet “kemi” her.

2. Der er dokumentation for, at naturlige parfumestoffer er den hyppigste årsag til kontaktallergi, og derfor er der god grund til at undgå æteriske olier på linje med al anden parfume, hvis du vil minimere risikoen for parfumeallergi. Derudover har mange æteriske olier lokalirriterende effekt på huden, de kan gøre huden mere følsom overfor sollys mm.

Når det så er sagt, så er det jo ikke det samme som at man behøver undgå dem for enhver pris. Jeg bruger selv produkter med æteriske olier i af forskellige årsager. Der er bare ikke nogen grund til at mene, at de er et sundere valg end konventionelle produkter. Og der er bestemt ingen grund til at mene, at ingredienser med en “naturlig” oprindelse på en eller anden måde skulle være bedre end konventionelle.

Mit budskab til dig, at hvis du er bekymret for en sammenhæng mellem cancer og kosmetiske produkter, så er der ingen grund til det. Der er ikke bevist nogen sammenhæng mellem brug af bestemte slags kosmetik og cancer. Hvis der var det, så var de pågældende stoffer blevet forbudt for længst.

 

Så hvis du ikke har nogle kendte allergier eller særlig grund til at ville forebygge det, så brug trygt de produkter, du har lyst til. Hvad end det er det ene eller det andet. For vi kan heldigvis være ret trygge, når vi handler kosmetik herhjemme. Selvom mange ofte prøver at få os til at tro det modsatte.

Kh. Katja

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
3 kommentarer
Karin V S

kære Katja 🙂
Virkelig god forklaring! Tusind tak 🙂
Knus
Karin

Lene // DuftVerket

THANK – YOU!!
Det er simpelthen så dejligt, når I brøler op om det her emne!
Jeg har faktisk skrevet et indlæg om min egen allergi-historie ifb. æteriske olier (hvor jeg da egentlig også linker til jeres site) Håber det er ok, at jeg lige smider et link her: http://duftverket.dk/bag-om-duftverket/jamen-det-er-jo-natuuurligt/
Tak tak tak fordi I altid skriver sandheden! Og hav en forrygende dag
🙂

Anne

Sådan! Virkeligt godt indlæg – tak! 🙂

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *