Kemien i os alle

24.02.15
Blåbær

Blåbær

Som nybagt mor er jeg i den grad blevet bombarderet med kampagner, artikler og meninger om at undgå kemi til babyer, kemi i dagligdagen eller en eller anden anden slags farlig kemi. Også fra offentlige myndigheder.

Kemi er åbenbart blevet noget farligt, noget beskidt. Nogle grimme stoffer, som producenterne kan tilsætte produkterne, og som er farlige for os alle og ikke mindst for vores uskyldige børn.

Med den indgangsvinkel så kan man undre sig over, at vi alle lærer kemi i folkeskolen…

kemi, videnskaben om stoffernes indre opbygning og de deraf betingede egenskaber samt om de stofforandringer, som kan blive følgen af ændrede ydre betingelser, fx kontakt med andre stoffer eller ændret tryk og temperatur.
Definition fra Gyldendal – Den Store Danske

Kemi er læren om stoffernes indre opbygning. Vi er alle opbygget af kemi, alting omkring os er opbygget af kemi, kemi er hverken godt eller skidt, det er bare. Det giver lige så lidt mening at tale om “kemi” som noget ondt som at tale om ond fysik i dagligdagen eller farlig matematik i hverdagen (okay, måske det giver mening for et par stakkels elever og studerende).

Der er ikke mere kemi i phtalater end der er i et æble.

Vi kan tale om kemikalier, ja. Eller vi kan tale om skadelige stoffer. Enddog farlige stoffer. Men det er noget helt andet. Kemi er der alle vegne, vi kigger hen. At skelne mellem kemi og natur er derfor også meningsløst. Naturen er lige så meget kemi som noget, der er kunstigt fremstillet.

Problemet med disse misforståelser er, at det giver grobund for, at producenter kan udnytte disse misforståelser kommercielt. Når vi – godt hjulpet på vej af myndighederne – opfatter kemi = kunstigt fremstillet = skadeligt, så må det jo også betyde at noget, der er naturligt pr. automatik også er bedre, renere og sundere, ikke?

Vi har jo myndighedernes ord, for at det kunstige er farligt. Hvorefter vi bliver nemme ofre for tvivlsom markedsføring af “naturlige” eller “renere” produkter, som ikke nødvendigvis er bedre for os. Og under alle omstændigheder er en hel del dyrere og uden belæg for at være sundere.

Vi bliver spurgt ofte om at anbefale produkter “uden kemi”. Og det kan vi ikke. Kemi er ikke et ekstra tilsætningstof, man kan undlade at tilsætte et produkt. Det er læren om, hvordan man sammensætter et produkt.

 

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
16 kommentarer
M

Kemi er et ord, hvis betydning har ændret sig radikalt over de seneste par år. Dens oprindelige betydning har med de kemiske forbindelser at gøre, og dét vi alle har lært i folkeskolen – men betydningen af kemi for den almene befolkning ændrer sig mere til at dække over allergifremkaldende, hormonforstyrrende, miljøskadelige og sundhedsskadelige stoffer. Det samme er sket med fx ordet bjørnetjeneste, som er gået fra at være en dårlig ting til en god ting med tiden – selvom ordbogen siger noget andet. Og det er nu engang bare sådan det er. Så når folk bruger ordet kemi om elementer, de ikke vil have i deres produkter, så er det ikke nødvendigvis forkert. Kemi bringer bare forskellige konnotationer med sig.

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *