Dåseposten: Hudfrustrationer, Epiduo og AHA-serum

13.07.15

Hej Pudderdåserne

Tusind mange gange tak for en virkelig dejlig blog!

Jeg er vild med, at I ved så meget om produkterne, og man virkelig kan fornemme, at I sætter jer ind i tingene, før I anbefaler. En kritisk vinkel er noget, som ofte mangler hos mange andre bloggere.

Jeg er en pige på 24 år, som har døjet med akne siden mine tidligere teenage år. Jeg har før været på piller (husker ikke navnet) som hjalp en smule på huden, men jeg er aldrig kommet problemet til bunds. Jeg kan ikke beskrive, hvor mange produkter og penge jeg efterhånden har brugt på at finde noget, der kan holde min hud i skak uden en lykkelig afslutning. Jeg har også ofte været hos forskellige kosmetologer, og hver gang har jeg følt mig presset til at købe for flere tusind kroner af alle mulige produkter, som jeg ikke føler har gjort nogen forskel overhovedet. Mine problemområder er næsen samt omkring mund og hage, og flere kosmetologer har fortalt, at når det er lokaliseret her, er der ofte tale om hormonel akne, som også påvirkes af stress.

Jeg har allerede læst mange af de indlæg, som I har skrevet omkring akne og uren hud, og jeg har blandt andet afprøvet Avéne Cleanance K og La Roche Posay Effaclar Duo – men igen har jeg ikke rigtig oplevet nogle specielt gode resultater. Jeg indrømmer, at jeg har en tendens til at pille, netop fordi jeg hader at min næse er dækket i hudorme, og min hage/mund er omringet af hudorme samt talgknopper. Som resultat har jeg en hud som desværre også har en del ar og røde plamager, hvorfor jeg altid har mineral pudder på. Føler mig simpelthen nøgen uden det og vil helst ikke uden for min dør uden.

Jeg har med inspiration fra et af jeres oplæg nu kontaktet min læge, som har givet mig en recept på en creme, der hedder Epiduo. Men efter at have læst en masse anmeldelser, kan jeg se at mange oplever, at huden udtørrer en del ved brug og nogle mener, det har gjort deres problemer værre. Jeg har dog besluttet mig for, at det er forsøget værd, og nu kommer vi så til mit egentlig spørgsmål til jer.

Hvad kan I anbefale af produkter, som jeg kan bruge samtidig med behandlingen? Ville det være en idé samtidig at bruge eksempelvis jeres AHA serum, eller vil en fugtighedscreme være nok?

Min daglige rutine lige nu består i at afrense med Cleanance Gel fra Avene og en Konjac svamp og dernæst bruger jeg Effaclar Duo fra La Roche Posay. Hver uge bruger jeg også en peeling maske og nogle gange en honningmaske, for at komme lidt til bunds med de ar og plamager jeg har.

Jeg undskylder for den lidt lange mail, men jeg håber rigtig meget på, at I vil svare. Jeg har bare så mange gange forsøgt mig med hjælp hos diverse kosmetologer, men desværre synes jeg, de har for travlt med at sælge og sælge.

Mvh Maria

Kære Maria

Tusind tak for din tillid og din mail. Jeg skal forsøge at hjælpe efter bedste evne.

Først og fremmest skal du selvfølgelig følge din læges råd. Når man kommer hjem fra lægen og google mulige bivirkninger på det nye præparat, ens læge har udskrevet, kan man være sikker på at blive skræmt fra vid og sans. Men Epiduo er et fornuftigt valg. Det har tørhed som registreret bivirkning, men spørgsmålet er jo om ikke det er prisen værd.

Epiduo er et kombinationspræparat mod akne, der indeholder en retinoid og benzoylperoxid. Der eksisterer en del information på nettet om at det skulle være et problem at blande syre med retinoider. Det er der dog ikke noget belæg for, og du kan godt gøre det. Læs Paula Begouns forklaring her.

MEN når det så er sagt, så er det en rigtig dårlig idé at starte op på to nye præparater på samme tid. For hvis du nu har en positiv effekt eller en bivirkning, hvordan ved du så, fra hvilket produkt den stammer? Desuden kan du opleve irritation fra både et syreprodukt og fra Epiduo, så jeg vil ikke anbefale at starte dem op samtidig.

Du kan fint fortsætte med de produkter, du bruger nu. Men hvis du ingen effekt oplever af Effaclar Duo er der måske ingen grund til at bruge flere penge på det?

Hvis du vil prøve et af vores syreprodukter, så er T-zone Peelingen umiddelbart et mere oplagt valg end AHA serum. Dels er salicylsyre mere effektivt mod akne og hudorme, dels tvivler jeg helt ærligt på, at du vil opleve en særlig positiv effekt af AHA serum, når du allerede har prøvet Cleanance K uden effekt. Cleanance K består også af AHA, omend af en anden slags, men stadig er der ingen grund til at tro, at AHA serum vil fungere markant anderledes. T-Zone Peelingen er et langt mere oplagt valg, som de fleste har gode resultater med til hud som din.

Men som sagt synes jeg klart du skal vente til din hud har vænnet sig til Epiduo. Når du er startet på Epiduo, så kan det blive aktuelt med en helt almindelig fugtighedscreme, hvis din hud bliver ekstra tør. Men jeg synes ikke, du skal løbe ud og købe noget, før du er startet på Epiduo og ved, hvordan din hud reagerer. Det er under alle omstændigheder ikke noget, der behøver være særlig avanceret.

Og så er der det der med at pille. Om du piller eller ej, har ingen betydning for, hvor mange bumser eller hudorme du får. Men hvordan du piller har derimod stor betydning for, hvor mange ar og hvor grimme ar du får bagefter. Men man kan ‘pille’ på en rigtig og en forkert måde. Hvis du ikke kan holde fingrene væk, så gør det rigtigt. For der er en rigtig måde at poppe bumser og hudorme på. Læs de gode råd herovre hos kloge Paula igen.

Jeg håber det var til hjælp.

Kh. Katja

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
32 kommentarer
Helen

Kære Maria
Jeg har også lidt meget længe af hormonal akne, og i en alder af 30 år, tog jeg mig endeligt sammen og gik til en ny hudlæge (jeg har igennem årene været til mange hudlæger). Her fik jeg en recept på Isotretinoin (Rouccutan), jeg har altid forsvoret, at det måtte være den sidste udvej, da jeg ikke brød mig om alle de mulige bivirkninger det måtte have. Men ny forskning har vist, at man kan tage en lav dosis hver dag over en længere periode, som skåner huden og slimhinderne i stedet for en hurtig og voldsom kur, resultatet bliver det samme.
Min hud er blevet rigtig pæn, og den tørre hud jeg havde under behandlingen er tilbage til normal.
Det eneste jeg ærgrer mig over i dag, er bare, at jeg ikke gjorde det noget før.
Venlig hilsen Helen

Jannie

Hej Maria
Ligesom flere andre, har jeg også døjet med mild/moderat acne. Eller det vil sige min hudlæge var/er umiddelbart i tvivl om, hvorvidt det er acne eller rosacea. Døjer rigtig meget med rødmen på kinder og specielt min næse, som også har til tendens til at hæve lidt op.
Jeg startede op med 6 mdr. på tetracyklin og derefter 7 mdr. på isotretinoin. Så min hud har været rigtig meget igennem. Nu er det 4 mdr. siden jeg stoppede på mine piller, og min hud er stadig dejlig problemløs.
Det jeg har erfaret har hjulpet på min hud, udover pillerne, har været en mere nænsom og mild hudpleje.
Min daglige rutine er derfor også blevet så nem, så det er jo en win-win situation.
Om morgenen er min rutine følgende:
1. Her vasker jeg kun hovedet i vand i badet.
2. Herefter bruger jeg i de her dage en creme jeg købte ved en kosmetolog som hedder iS Clinical Eclipse SPF 50.
3. Jeg døjer som sagt med en del rødmen, så har det ikke godt med, at gå på arbejde eller i skole uden makeup. Men her har jeg brugt Young Blood igennem det sidste år, hvilket virkelig fungere rigtig godt for min hud.
Når jeg går i seng er rutinen følgende:
1. Til at fjerne makeup og rense min hud bruger jeg Bioderma Sensibio H2O.
2. Herefter benyttes enten Super3 Booster, Fugtmaske eller Scars & Stripes, samt Vitamin-A Eyecreme alle sammen fra Beaute Pacifique.
Min hud er simpelthen så meget mere rolig end for et år siden. Min hudlæge var også meget imponeret over den gode udvikling min hud gennemgik.
Derudover fik jeg faktisk et råd af min læge, som min hudlæge bakkede op omkring. For det var meget svært for mig, ikke at pille i mine bumser.
Jeg skulle købe en kasse kanyler, og så bruge en kanyle til at prikke bumsen ud med. Man på ingen måde klemme bagefter, man skal bare tørre det væk.
Kanylen er jo steril og spids, og dermed klemmer man ikke, og bumsen formere sig derfor ikke. Jeg har derfor ingen ar fra mine bumser jeg har fået efter jeg begyndte med kanylerne. (Det virker voldsomt, jeg ved det.)
Nu mangler jeg bare et produkt der kan dæmpe min rødmen i huden. Overvejer at prøve BP Submersive Serum Paradoxe. Men jeg kunne godt bruge nogle gode forslag fra jer andre, hvis I har nogle gode erfaringer.
Det var lidt om mine erfaringer. Håber du finder en løsning for dig. 🙂

Helene Randløv

Hej Jannie
Mange tak for dine erfaringer :-* Jeg tror simpelthen Serum Paradoxe bliver ALT for fed for din hud. Hvilken type rødme er det produktet skal dæmpe? Er det efter ar?
Kh. Helene

Jannie

Hej Helene – tak for svar 🙂
Jamen, det kan sagtens tænkes den er for fed!
Jeg døjer meget med en meget rød næse og rødmen i kinder. Det er ikke ar, de acnear jeg har er på hagen, og heldigvis helt hvide nu.
Men min rødmen er noget der minder om rosecea og pinlighedsrødmen. Min hudlæge kunne som sagt ikke udelukke, at jeg har rosecea!
Kan se i før har skrevet om en pudder fra Clinique, men vil klart foretrække en god creme eller lignende, hvis det er muligt at finde! 🙂

Helene Randløv

Hej Jannie
I øjeblikket tester jeg flere forskellige cremer, der skulle virke mod rødme i huden. Det er selvfølgelig lidt svært at sige, hvornår sådan en test er færdig :-/ Har du nogensinde prøvet BHA mod rødme og bumser?
Kh. Helene

Jannie

jeg vil glæde mig meget til testresultatet. Men det tager jo den tid det tager. Håber DI laver et blogindlæg omkring dine observationer? 🙂
Nej, det har jeg ikke. Er ikke lige klar over hva BHA er? Selvom jeg har læst rigtig meget på jeres blog igennem flere år.

Helene Randløv

Hej Jannie
Det er i hvert fald min plan at skrive et blog indlæg om det :-* Åååhh det må du altså undskylde, jeg tænkte ikke lige at forklare. BHA er et produkt med salicylsyre, kan du tåle det? Det er meget effektivt til inflammation og urenheder. Vores egen T-zone Peeling er for eksempel en BHA 🙂
Kh. Helene

Jannie

Så har jeg fået læst lidt om jeres T-peeling.
Jeg er bare så nervøs for, at jeg slår ud igen. Har haft en bums i 7 mdr., og er altså frygtelig bange at det skal komme igen.jeg kan læse flere skriver de slår ud den første måned.
Men skulle peelingen neddæmpe rødmen?

Helene Randløv

Hej Jannie
Ja, det oplever jeg den gør. Rødme er meget ofte tegn på inflammation, og det virker den på. Hvis din hud er så fin nu, kan jeg ikke forestille mig, at du slår ud. Det sker kun, hvis der ligger ting under overfladen, og tro mig, det vil du gerne have styr på… også selvom det betyder en periode med urenheder…
Kh. Helene

Jeanette

Det her er ikke creme-relevant, men jeg ved at det er så surt at stå og være frustreret over at cremer og hudlæger ikke hjælper. Jeg fandt frem til at en anti-inflammatorisk kost kunne klare tricket! Foruden gør jeg brug af en La Roche Posay’s Duo om natten samt en ikke-tilstoppende creme af samme mærke. Sammen med den sunde kost, undgår jeg nu cyster/bylder på størrelse med hasselnødder og et landskab af store bulede hudorme i panden, kinder, hage, hals, bryst, hele ryggen, ja over alt!! :s Og det er ikke fordi jeg levede af pizza, men for meget mejeri og en dåsecola eller chokoladebar indimellem b.la. Gør jer selv en tjeneste at tjekke det anti-inflammatoriske ud, hvis i som mig stod på bar bund og var ulykkelig med alle mine bumser, ar og rødmen.

Mia

Hej! Jeg er virkelig glad for at jeg fandt den her artikel – der står SÅ meget om Epiduo på nettet, og det er mest anekdotiske anmeldelser, der er svære at bruge.
Jeg har været på alles. Clindoxyl, Basiron, Tetracyclin, Roaccutan (x2) +++ og intet har virket permanent. Nu prøver jeg så Epiduo, da jeg ikke har lyst til at skulle på en 3. omgang Roaccutan, inden det her er prøvet af.
Indtil videre går det fint, selvom min hud i et par dage har set ud som om nogen har kastet syre i hovedet af mig – en sød apoteker gav mig rådet at bruge Avéne Cleanance Hydra vask + creme, hvilket var en fantastisk investering. Nu er næste problem makeup – apotekeren anbefalede Avénes farvede dagcreme i light, men den findes kun i én tone (der efter sigende skulle tilpasse alle hudtoner…. Men jeg bliver gul/orange i hovedet af den), der ikke passer mig. Jeg er meget lys, med pink undertoner.
Mit spørgsmål er derfor:
Hvilken dagcreme/BB-creme/whatever kan jeg bruge, der ikke tilstopper, og ikke modvirker effekten af Epiduoen, men samtidig dækker en smule og passer mig i farven? Jeg har brugt Gosh før, men det er for irriterende og tilstoppende for min hud, mener apotekeren.
På forhånd mange tak!

Katja Moikjær

Den er nemlig helt orange – jeg har også prøvet den 🙂
Der er intet irriterende eller tilstoppende i Gosh. Tværtimod. Det er ikke engang parfumeret. Der er ingen grund til at vælge Avenes makeup fremfor Gosh. Hold du fast i din Gosh – du har aldrig selv oplevet problemer med den, vel?

Mia

Hej Katja,
Tak for dit hurtige svar!
Næh, det har jeg ikke. Jeg har tværtimod investeret i hele deres serie af CC, BB, 1-drop-foundation og supreme (?) foundation – farverne er geniale til mig, så jeg fortsætter da med BB-cremen 🙂
Men jeg gik jo helt i panik, da apotekeren sagde at makeup nærmest ville modvirke Epiduoen. Jeg prøver at fortsætte med GOSH. Tusind tak for svar.

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *