Dåseposten: Hvilket alternativ til Helosan?

15.06.15
Helosan Hudsalve

Helosan Hudsalve

Kære Pudderdåser

Jeg leder efter en erstatning til Helosan, da jeg ønsker at undgå de dårlige ingredienser der findes i cremen.
Mit eneste problem er, at Helosan, er det eneste jeg indtil videre kender, som opfylder mine behov, selvom den er noget nær umulig fx at smøre på benene. Jeg har meget tør hud (dog drikker jeg rigeligt med vand), og samtidig er jeg utrolig dårlig til at smøre min hud ind. Derfor elsker jeg Helosan, fordi jeg synes at den, hvis jeg bruger den nogle få dage i træk, kan holde tørheden væk i en god rum tid, så jeg ikke hele tiden skal gå og smøre mig ind. Derudover er den også vidunderlig, hvis man sporadisk har noget udefinerbar rødme på huden.

Min søster anbefalede A-Derma Exomega emollient cream (dry to very dry skin), og jeg synes bestemt, den er super lækker at smøre ind, men virkningen synes jeg ikke holder særligt længe (ca. 12 timer, plus/minus – det er sgu svært at vurdere).
Hvilken creme uden parfume og andre trælse stoffer, kan I anbefale som erstatning til Helosan?

Med venlig hilsen
Nina

Kære Nina

Tusind tak for dit super relevante spørgsmål.

Da jeg så din mail måtte jeg starte med at google, fordi jeg var ikke klar over, at Helosan indeholdt dårlige ingredienser. Det var nyt for mig. Så jeg har prøvet at søge lidt for at se, hvad det egentlig er, du hentyder til.

Det mest markante, jeg kan finde er en gammel artikel fra Politiken om parabener. Her kan man blandt andet læse, at Helosan er kåret som “Ugens hormonbombe”. En kampagne, som Forbrugerrådet kørte tilbage i 2009 rettet mod produkter med primært parabener.

I bagklogskabens ulideligt klare lys var det måske ikke så smart at lægge parabenerne for had. Der er nemlig stadig ikke fundet bevis for, at de er hormonforstyrrende. Men forbrugernes frygt for parabener har resulteret i, at vi i dag ikke længere kan bruge parabener som konserveringsmidler, hvilket var årsagen til eksplosionen i tilfælde af MI/MCI-allergi.

Men for at vende tilbage til dit spørgsmål om Helosan, så har de selvfølgelig nu lavet en parabenefri version for at tilpasse sig det danske marked. Så hvad end du er bekymret for parabener eller ej, så kan du få en Helosan. Og lad os så se nærmere på ingredienserne i Helosan:

Water – det er vand
Paraffinum Liquidum – almindelig vaseline og en essentiel del af enhver god fedtcreme
Glycerin – er en bestandel i alle former for naturlige fedtstoffer. Man udvinder det kunstigt og bruger det i langt de fleste cremer, fordi det beskytter hudens egen barriere og forhindrer udtørring
Cetyl Alcohol – en såkaldt fedtalkohol. Det er en blødgørende ingrediens, som du finder i så godt som alle cremer, som har mange egenskaber og absolut ingen bivirkninger for huden.
Glyceryl Stearate – et fedtstof som man udvinder af forskellige vegetabilske olier. Det findes naturligt i menneskekroppen i forvejen.
PEG-100 Stearate – en oliebaseret ingrediens, som man bruger til at holde de andre ingredienser i produktet stabile, så de ikke skiller sig ad.
Phenoxyethanol – konserveringsmiddel
Ethylhexylglycerin – konserveringsmiddel
Polyaminopropyl Biguanide– konserveringsmiddel
Eucalyptus Globulus – eucalyptus
Sodium Hydroxide – justerer ph-værdi

Helosan er for 99% vedkommende en fedtcreme helt efter bogen. Kun de sidste fem ingredienser på listen er værd at tale om. Resten finder du i stort set alt andet på apoteket, Matas og i supermarkedet.

De tre konserveringsmidler er standard i dag. Phenoxyethanol tilsat et par boostere er blevet det “man” bruger, nu hvor parabener er fy-fy og MI/MCI er en reel trussel.

Sodium Hydroxide er kaustisk soda og som sådan ikke noget man vil have på sin hud, da det kan irritere huden. I så bittesmå mængder som her er der dog alene tale om, at det bruges til at justere ph-værdien, og det er på ingen måde farligt.

Så er der eucalyptus tilbage. Eucalyptus har både gode og dårlige egenskaber for huden. Eukalyptus ekstrakt virker antibakterielt, antifungalt mm. på huden. Samtidig kan planten også virke lokalirriterende.

Men i tilfældet Helosan er der dog tale om det vandige udtræk af planten og ikke om en æterisk olie. Cremen er faktisk uden parfume.

Der er altså tale om en meget fredelig og harmløs creme, som der slet slet ingen grund er til at undgå, når den fungerer så godt for dig.

Jeg skal lige her understrege, at jeg aldrig selv har brugt Helosan. Så jeg aner intet om hvordan den virker. Jeg kigger alene her på ingredienslisten og de såkaldt “trælse stoffer”, som jeg altså ikke rigtigt kan finde nogle af.

Så hvis den virker for dig, så er der efter min mening bestemt ingen grund til at skifte den ud. For at opsummere:

Hvis du er bekymret for parabener, så kan du altså nu købe den parabenefri Helosan. Du kan også fint fortsætte med at købe den originale Helosan med propylparaben, som efter min mening er et rigtig godt valg af konserveringsmiddel. Eneste forskel på de to er konserveringsmidlerne.

Begge produkter er parfumefri, men indeholder et vandigt udtræk af eukalyptus. Eukalyptus kan potentielt virke lokalirriterende, det er i hvert fald hverken farligt eller skadeligt og lader i hvert fald ikke til at irritere din hud overhovedet, når nu du har brugt den med så stor succes.

If it works, don’t fix it.

Kærlig hilsen

Katja

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
10 kommentarer
Betina Berg Holm Andersen

Hej Pudderdåser
Jeg kan godt tilskrive mig rygtet om den skadelige helosan. Eller måske er det kopattesalven der er skadelig..eller er de to en og samme creme??
Ihvertfald har jeg hørt at Helosan/Kopattesalve er beregnet til dyr og ikke til mennesker, at der er klorhexsidin i, og at det ikke er hensigstmæssigt at smøre på sin hud over længere tid…
Men der er jo ikke meget klorhexidin over de ingridienser du remser op for helosan…
Blander jeg tingene/cremerne sammen?

Karen

Helosan og kopattesalve er det samme, ja. Og ja, det er så vidt jeg ved udviklet til dyr – vi havde det i hvert fald altid stående i stalden 🙂 Har dog aldrig hørt det skulle være skadeligt for mennesker, men har nu aldrig selv haft lyst til at prøve for det er noget fedtet stads…

Mette

Jeg er en af de få der reagerer på Helosan. Efter lang tids brug. Desværre.
Men jeg har fundet Helo, som jeg ikke, trods mangeårigt brug.

Saadet

Kære pudderdåse
jeg har faktisk også et spørgsmål, jeg faldt over en body mist fra & other stories synes den dufter fantastisk frisk og mild i duften men der er en masse ingredienser i som jeg ik helt forstår om det er skidt ellet ej skal lige siges jeg har sart hud og prøver holde mig til naturlige produkter med mindre ‘skidt’ i og parfume plejer jeg næsten aldrig at sprøjte direkte på huden men på tøjet. Her er ingredienserne i body misten som jeg gerne vil høre om der kunne være nogle allergi fremkaldende stoffer el. andet
Alcohol Denat., Aqua (Water), PEG-7 Glyceryl Cocoate, Parfum (Fragrance),PEG-40 Hydrogenated Castor Oil, Butyl Methoxydibenzoylmethane, Ethylhexyl Methoxycinnamate, Ethylhexyl Salicylate, Butylphenyl Methylpropional, Benzyl Salicylate, Linalool, Amyl Cinnamal, Alpha-Isomethyl Ionone, Citronellol, Limonene, CI 17200 (Red 33).

Grith larsen

Matas carbamidcreme creme har altid!! hjulpet mig med tør hud all over. Den er min favorit i toiletskabet. Kan næsten ikke leve uden.

Katja Moikjær

Carbamid creme er også rigtig godt

vita

helosan er taget ud af handlen på apoteket og den ansatte der sagde at det ikke var afklaret om der kan laves en ny salve, der kan godkendes…

Bente

Helosan er taget af hylden på grund af polyaminopropyl biguanide, som mistænkes for at være kræftfremkaldende

Katja Moikjær

Du har helt ret. Godt du er vågen. Ved du om det er alle forhandlere?

Michael Schwarck

Jeg bruger koldpresset kokosolie, den kan købes i de fleste supermarkeder, den skal være koldpresset, den bliver flydende ved 23 grader, og jeg har fyldt den i en lille spray flaske, den virker rigtig godt på mig, for tør hud og den er ugiftig, det kan også anbefales at tage en spiseske fuld at spise om dagen da den er sund, læs evt. mere om den på nettet.

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *