Dåseposten: Kan jeg få min hud til at producere for lidt fedt?

24.01.15

Hej Katja

Jeg har fuldt med i jeres blog, og I virker utrolig kompetente. Derfor har jeg et spørgsmål:

Jeg har lige købt en oliefri ansigtscreme; ekspedienten i Matas sagde, at det var godt til min hud, fordi jeg ofte fedter i løbet af dagen, især i panden, hvor jeg også har lidt ujævnheder, men ikke noget voldsomt.
Mit spørgsmål går på, at jeg mener at kunne erindre, at huden selv producerer det fedt den har brug for, som i at hvis den producerer “for meget” fedt, så er det fordi den ikke får tilført nok – derfor – hvis jeg tilfører mindre fedt til min hud – så vil den jo automatisk producere endnu mere!? Eller hvad!?

På forhånd tak, og tak for rigtig mange brugbare råd.

Kh Camilla

Kære Camilla

Tusind tak for tilliden.

Jeg synes, det er et virkelig godt og logisk spørgsmål, du stiller. For vi har vel alle hørt det: At fedtet hud i virkeligheden er et tegn på “tør” hud, der skal have tilført ekstra fugt. Og hvis det passede, så ja, så ville du vel også have ret i, at hvis du begynder at bruge en lettere creme, så bliver din hud også endnu mere fedtet. Jeg synes, du skal spørge om det, næste gang du hører en sådan påstand – jeg vil også gerne høre svaret.

Men nej, begge dele er selvfølgelig noget vrøvl. For det passer ikke at fedtet hud i virkeligheden er tør, eller at du på nogen som helst måde i øvrigt kan påvirke din huds produktion af fedt.

Hudens fedt – eller sebum som det hedder – bliver produceret i porerne. Og det er altså hamrende lige gyldigt, hvad vi bruger på huden, så producerer porerne den mængde fedt, de nu engang er programmeret til. Produktionen af sebum er reguleret i et fintunet system af hormoner, der er styret centralt i kroppen.

Hvad du smører på har selvfølgelig stor betydning for, om din hud er fedtet eller tør, men altså ikke for, hvor meget sebum dine porer producerer. Det er der til gengæld en række andre ting der har. Nemlig de ting, der har betydning for dine hormoner: prævention, graviditet, din menstruationscyklus osv.

Og fedtet hud er altså bare fedtet… Det er ikke mere mystisk end det.

Kærlig hilsen Katja

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
8 kommentarer
Sofie

i får det til at lyde som om huden ikke påvirkes af hvad man putter på den, det er jeg altså ikke helt enig i..

Katja Moikjær

Det er bestemt ikke min hensigt. Det håber jeg ikke, jeg har skrevet. De forkerte produkter kan gøre frygtelig skade. Hovedparten af de hudproblemer vi bliver spurgt til råds om skyldes de forkerte produkter. Det eneste, jeg vil sige her, er, at man ikke udefra kan få porerne til at producere mere eller mindre fedt. Men det er selvfølgelig ikke et samme som at det forkerte produkt ikke kan fedte huden voldsomt til eller udtørre huden. Tværtimod! Det er jeg ked af, hvis jeg ikke har fået sagt tydeligt nok.

Sofie

Jeg synes din kommentar havde været en glimrende afslutning på indlægget, men det kan jo godt være at det bare var mig der misforstod det 😉 . Tak for svaret 🙂

Karina

Hej Camilla.
Denne her vil jeg dog gerne lige kommentere på.. Jeg har alle mine teenageår… og stadig (jeg er 26) haft fedtet ud… og aldrig kunnet komme det til livs, hverken med oliefri creme eller andre produkter… indtil for nylig, hvor en kosmetolog mærkede på min hud og sagde, at hun kunne se tørhedslinjer (jep, jeg troede bare mine første panderynker var kommet frem), og at min hud producerer for meget sebum pga. dehydrering. Hun anbefalede mig at booste min hud med antioxidanter og rene olier og så ellers skåne min hud mest muligt for skrappe sæber.
Jeg bruger nu en mild sæbe (hammam sæbe) fra cosmos co og deres “sweet skin” creme også fra cosmos co, og fra dag 1-3 forsvandt mine små talgknopper på kinderne og huden skinner først sent på aftenen, hvor jeg førhen altid har fedtet 2 timer efter morgenafrensning (op af bakke – virkelig) Men ikke mere… Og guess what.. mine såkaldte panderynker/linjer er også gone 😀
Så boost din hud med fugt og milde naturlige produkter. Søg på cosmos co og se deres udvalg. Det har i hvert fald gjort min egen hud virkelig glad og afbalanceret 🙂
Kan også anbefale at købe en rensende lermaske (evt cosmos co) og en antioxidant fugtmaske (evt Bio Beauté) – sidstnævnte kan du starte med at få en prøve på – den er virkelig lækker og dufter dejligt af appelsin 🙂
Held og lykke herfra 🙂

Luna /Bærmonster

I forhold til tør/fedtet hud, så har jeg selv kunnet se en forbedring efter at jeg i de sidste par måneder stort set kun har brugt kokosolie (økologisk, koldpresset – aldrig palmin!) som ansigtscreme både morgen og aften. Min hud fedter meget mindre i t-zonen, end den tidligere har gjort, og samtidig er de tørhedspletter, jeg også havde tendens til, gået væk. Kokosolie har altså været en god (og billig) løsning for mig. Til sommer regner jeg dog kun med at bruge den som natcreme, da min hud har godt af en dagcreme med solfaktor. 🙂

Helene Randløv

Hej Luna
Hvorfor ikke palmin?
Kh. Helene

Sarah

Kære Katja og Helene. Tak for en god og informativ blog. Jeg håber virkelig, at I har tid til at svare mig, da jeg efterhånden er godt træt af at prøve en masse og læse en masse. Jeg overvejer at få en tid hos en kosmetolog, men er bange for, at de bare vil prakke mig en masse af deres produkter på.
Jeg er i tvivl om, hvordan jeg kan komme mine hudproblemer til livs. Faktisk er jeg i tvivl om, hvorvidt jeg skal pleje min hud efter tør, uren hud eller fedtet, uren hud.
Jeg får store ømme bumser(cyster om man vil?) på ryggen og skulderene. I ansigtet har jeg ofte en del urenheder, store porer og til tider store, ømme bumser (især i panden, i tindingen og på kinderne). Samtidig har jeg tørhedslinjer i panden, som ligner jeg har rynker og jeg er kun 22 år…
Resten af min krop har tendens til tørhed. Har været hos hudlæge som sagde, at det var atopisk eksem. Dog er det ikke så slemt for tiden.
Jeg vasker mit ansigt morgen og aften. I lang tid har jeg brugt a-derma exomega vaskegel og derefter bruger jeg a-derma exomega creme. De sidste par uger har jeg forsøgt mig med at rense ansigtet med varmt vand om morgenen og bagefter cremen og om aftenen med vaskegelen og så cremen. Problemet er, at når jeg bruger cremen, så bliver min hud fedtet i hele ansigtet. Hvis jeg kun bruger vaskegelen og ikke creme, så synes jeg, at min hud bliver lidt tør. Hvad tror I, at jeg gør forkert eller kan gøre anderledes? Min hud ændrer sig ikke, men er stadig uren og fedtet uanset hvem fremgangsmåde..
Jeg vil helst undgå parfume og går højst op i svanemærkede produkter til min hud.
Samtidig overvejer jeg at prøve avene clearance K sammen med a-derma, som måske kunne hjælpe mine urenheder? Og kan I guide mig omkring anti-age creme til mine tørhedslinjer og solfaktor creme? Og rigtig gerne rækkefølgen af plejen og om man også kan bruge samme pleje til ansigtet og til ryggen??
Puha… Jeg ved det er meget at spørge om. Men jeg er ret desperat efterhånden… 9 år med uren hud er sgu ØV!
Tak på forhånd!!!!

Katja Moikjær

Kære Sarah
Jeg vil meget gerne hjælpe, men jeg er ikke helt sikker på, at jeg helt forstår dit spørgsmål mht. A-Derma.
Det lyder ikke som om A-Derma fungerer ret godt for dig? Har det gjort det på noget tidspunkt? Og hvorfor er det, du gerne vil bruge A-Derma Exomega? Exomega er genialt til tør hud og eksemhud, men også stort slemt til at fremprovokere urenheder siger min erfaring.
Kh. Katja

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *