Dåseposten: Allergi overfor kathoner

18.09.14

Kære Katja og Helene

Jeg har netop fået konstateret allergi overfor kathoner, og har i den forbindelse fået anbefalet jeres blog.

Jeg har virkelig svært ved at gennemskue ingredienslisterne på de forskellige produkter. Er der nogle mærker, I kan anbefale indenfor make up?

Kan jeg bruge Bioderma H2O Solution Micellaire? I skriver, den er parfumefri, men ikke hvorvidt den er fri for konserveringsmidler.

Håber I kan hjælpe.

Tak for en god blog, jeg glæder mig til at følge den.

Mange hilsner
Mette

Kære Mette

Først og fremmest er det godt, at du nu ved hvad du er allergisk overfor. Det gør det jo noget nemmere.

Nu skal du så lære at læse ingredienslisterne. Heldigvis er det forholdsvis nemt, når vi taler kathon. De to ingredienser, du skal holde øje med er methylchloroisothiazolinone og methylisothiazolinone. Hvis et af disse navne eller begge står på ingredienslisten, så er der kathon i, og du skal holde dig fra den. Der vil aldrig stå “kathon” på en ingrediensliste. Det er bare et kaldenavn. Men methylchloroisothiazolinone og methylisothiazolinone er kathon.

Du kan desværre finde det i rigtig mange produkter i dag, efter parabenerne blev lagt for had. Det allergifremkaldende konserveringsmiddel forsvandt stort set, dengang vi havde de gode parabener, men da parabeneangsten spredte sig, kom kathon tilbage. Læs mere her.

Især hvis du går efter “økologiske produkter”, der reklamerer med, at de er uden hormonforstyrrende stoffer, siger min erfaring mig, at det er en god idé at kigge en ekstra gang efter, om der er kathon i.

Pas også på med mascara, eyeliner, læbeprodukter og lignende små produkter! De skal være meget grundigt konserverede (forhåbentligt!), og man kan ikke altid se ingredienslisten på de små tuber. Så kræv af ekspedienterne, at de finder en komplet ingrediensliste til dig, før du køber noget. Ellers kan man oftest finde dem på nettet.

MEN det er altså ret nemt at tjekke en ingrediensliste for netop de to stoffer, så i stedet for at begrænse dig til et snævert udvalg af produkter, så lær du hellere at holde øje med dem. Der er kun de to, så det er ret nemt at overskue, når man først har vænnet sig til det.

At gå efter produkter uden konserveringsmidler er generelt en dårlig idé, og der er egentlig heller ikke nogen grund til det i dit tilfælde. Hvis du “kun” er allergisk overfor kathon, kan du sagtens tåle parabener, pehnoxyethanol og andre konserveringsmidler. Ukonserverede produkter kræver en helt steril emballage for at undgå at blive til bakteriebomber.

Og ja – Biodermas Eau Micellaire er uden Methylchloroisothiazolinone og methylisothiazolinone, så den kan du roligt bruge. Alle Biodermas produkter er uden Methylchloroisothiazolinone og methylisothiazolinone. Rigtig mange produkter er heldigvis stadig konserveret på anden vis end med methylchloroisothiazolinone og methylisothiazolinone. Du skal bare holde øje med de to navne på ingredienslisten.

Det er også et udbredt konserveringsmiddel i maling, lim og lignende produkter. Læs mere her på Astma- og Allergi Danmarks hjemmeside.

Kærlig hilsen

Katja

Har du et spørgsmål til Dåseposten? Så send os en mail på post-ikonet øverst til venstre.

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
6 kommentarer
Lea

Hej dåser,
Hvor er det fedt at I har styr på hvad de forskellige ingredienser hedder, så man ved hvad man skal kigge efter på ingredienslisten. Det kan jo være en jungle! Jeg lider af ret voldsom akne og har gjort det i en del år, men nu er jeg kommet frem til at noget der får det til at blive meget værre, er olie. Så jeg har gang i projekt find-oliefri-produkter. Kan I måske fortælle mig hvad olie kan hedde på ingredienslister, udover “olie”?
På forhånd tak.
KH Lea

Helene Randløv

Hej Lea
Der er jo RIGTIG mange olier, så det bliver en MEGET lang liste. Sædvanligvis står der dog XXX Oil, hvis det for eksempel er vegetabilsk olie. Mineralsk olie hedder oftest petrolatum ellers vil jeg anbefale dig at tage et billede af ingredienslisten og slå ingredienserne op en for en. Så lærer du meget hurtigt at læse en INCI 🙂
Held og lykke med det!
Kh. Helene

Tina Nymann

Tak for en rigtig fin og udførlig beskrivelse af hvad Kathoner er for en størrelse:-) Hvad med Avene som kun kan købe på apoteket….har I nogen erfaring med disse produkter og hvad de indeholder af gode og særligt dårlige stoffer?

Katja Moikjær

Jeg har endnu ikke set et Avene produkt med kathon i, og jeg tror ikke det findes, men jeg tør ikke sige det 100 procent. Under alle omstændigheder har jeg aldrig haft andet at udsætte på Avène end at deres produkter som regel er parfumerede. Det undrer mig altid med de franske apoteksmærker, at de bruger parfume – men det er jo Frankrig! De laver både nogle virkelig gode produkter og de sædvanlige halvkedelige nogen. Det samme vil jeg i øvrigt som regel sige om de andre apoteksmærker.

My

Tak for et godt indlæg – rigtig fint med fokus på MI og MCI. Jeg har ikke fulgt med så længe, at jeg vidste at I har skrevet om det før.
Det er virkelig noget skidt, fordi konserveringen bruges i alle mulige andre ting som fx opvaskemiddel, så når først man har opsnappet allegien er der mange ting man ikke kan tåle. Det er i helt vildt mange produkter – også ting, der kalder sig allergivenlige eller hypoallergenic. Jeg er lige blevet “snydt” af noget jeg købte på nettet uden at læse ingrediensliste.

Katja Moikjær

Hej My. Ja det er noget værre hø, hvis man først får det. Det er meget udbredt i maling, så der kan man virkelig få besvær med det. Kosmetik er næsten det mindste problem.

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *