Mineralsk solfilter uden spøgelseseffekt til sarte hoveder

18.07.13
Avène Tinted Compact SPF 50

Avène Tinted Compact SPF 50

De mineralske solfiltre titanium dioxid og zink oxid har en stor fordel frem for kemiske solfiltre: De er blidere mod sart hud og sarte øjne.

Hvis du for eksempel lider af hudsygdommen rosacea, som er en kronisk betændelsestilstand i huden, så er det en rigtig god idé at holde sig til mineralske filtre og undgå de kemiske filtre. Det samme gælder generelt, hvis du har sart hud eller har oplevet problemer med at tåle solfiltre. Så kan et rent mineralsk solfilter være en stor hjælp.

Det eneste solfilter mine øjne kan tåle
Almindelige solfiltre skal man ikke få i øjnene. Det svier som ind i h…. Og hvis du som jeg har sarte øjne, så kan det i perioder om sommeren være helt umuligt at bruge høj faktor i ansigtet, fordi det uundgåeligt kommer i kontakt med mine øjne, som så svier helt enormt. Især hvis jeg for eksempel går i vandet med solcreme på, som så glider ned i øjnene (mine øjne ER helt umulige).

Et produkt som Avène Tinted Compact SPF 50 gør det muligt for mig. Det er en sjov fusion mellem en solcreme og en kompakt foundation. Fordi de mineralske solfiltre er kendt for at gøre huden kridhvid i større mængder, så har Avène gjort en dyd ud af nødvendigheden og tilsat farve.

Jeg ville nok ikke vælge den som min gå i byen foundation, men på ferie og en varm sommerdag er den helt perfekt, og tit den eneste solcreme mit sarte hoved kan tåle. Samtidig giver den lige et lækkert touch af foundation, selvom jeg går rundt i sommerland i Birkenstock og stråhat. Den er i en praktisk kompakt med spejl og svamp og minder mere om en foundation end en solcreme. Men tag ikke fejl – kombinationen af titanium dioxid og zinc oxid sikrer bredsprektretbeskyttelse mod solens stråler. Hvilket er mere end man kan sige om de fleste foundations med solfaktor.

Nanopartikler
Mineralske solfiltre er fysiske solfiltre. Det vil sige, at de virker ved at lægge en fysisk barriere udenpå huden. I gamle dage kendte vi dem også som spøgelsessolcremerne, der gav alle børn et hvidt skær om sommeren.

I dag bruger man de to mineralske solfiltre titanium dioxid og xink oxid i nano-form. Altså bittesmå partikler. Det diskuterer man meget de langsigtede og miljømæssige konsekvenser af, og det korte svar på spørgsmålet om de er skadelige er “ingen har den fjerneste anelse”.

Flere og flere med hudkræft og modermærkekræft
Det, vi derimod ved med sikkerhed, er, at Danmark har en meget kedelig placering som et af de lande i verden med allerflest tilfælde af kræft i huden. Selvom vi har så lidt sol herhjemme. Det skyldes primært to ting; for mange solskoldninger og for meget solarium.

Derfor er jeg også meget bekymret over den seneste udvikling, hvor det nu er UV-filtrene i solcremerne, vi åbenbart skal være bange for ifølge medierne og andre (efter vi har været bange får parabener, mineralsk olie, silikone osv.). For der er mig bekendt endnu ikke et menneske, der er død af en solcreme, men 1 ud af 7 danskere vil på et tidspunkt udvikle enten hudkræft eller modermærkekræft. Og DET er der grund til at være bekymret for – i modsætning til din gode solcreme.

Men hvis du har meget sart hud eller sarte øjne, så kan du med fordel se på en solcreme med rent fysisk filter. De hænger ikke på træerne, og hvis du vil undgå spøgelseseffekten, så er Avènes kompakt et godt og praktisk bud til at have med i tasken. Samtidig er der ingen parfume i eller andet, der kan irritere huden.

Min eneste anke er som sædvanlig udvalget af farver. Den findes i Honey og Beige, og den lyseste Beige passer mig, når jeg er sommerbrun. Så det er igen ikke nemt at være lys dansker.

Her kan du købe det
Avène Tinted Compact SPF 50 koster 180 kroner på apoteket.

Escentual har den også, men den gode nyhed er, at den faktisk er lige så billig herhjemme, så endelig er der ingen grund til at handle udenlands fra. Hurra!

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
29 kommentarer
Henrik boysen

Hej katja, jeg ved at paulas choice har lavet en som ikke skulle give det der hvide skær, og være god til fedtet hud ar ikke selv prøvet den da jeg har en solcreme jeg er glad for, men har hørt meget godt om den.
Den hedder Hydralight Shine-Free Mineral Complex SPF 30
🙂

SH

Den du snakker om, synes jeg er fantastisk. Den efterlader et let hvidt skær ved påføring, men efter bare et halvt minut er skæret væk igen og huden forbliver mat i mange timer. Dog er den ikke med faktor 50, men ‘kun’ med faktor 30, hvilket jo er rigeligt til lille Danmark 🙂

Henrik boysen

Den står også på min to do liste næste gang jeg vil prøve noget nyt 🙂 jeg bruger heller ikke højre end faktor 30 fordi det jo beskytter lige så godt som faktor 50. jo højre faktor, jo større chance er der også for at de kemiske filtre kan irritere huden. 🙂

Pudderdåse Katja

Tak for link – jeg har kigget på den også, men heller ikke prøvet den.

Anette Kristine+Poulsen

Gode ord, Katja! Mine øjne er vild med solcremen fra The Organic Pharmacy, som også er uden de kemiske filtre.

Pudderdåse Katja

Tak Anette. 🙂 Den har jeg desværre ikke prøvet endnu. Cliniques Super City Block kan også noget af det samme for mig: https://pudderdaaserne.dk/2012/08/10/fredagsfavorit-clinique-super-city-block-spf-40/

Baysen

Kunne de mineralske solfiltre evt. være et alternativ, hvis man døjer med uren og stresset hud pga. solcreme. Min hud er nemlig ikke særlig glad for hverken LRP (som iøvrigt efterlader et meget hvidt skær) og Vichy. Kan tydeligt se forskel på de dage, hvor jeg har brugt solcreme, og de dage, hvor jeg har brugt almindelig ansigtscreme med solfaktor.

Pudderdåse Katja

Ja, det er en god idé at prøve synes jeg. Hvis man oplever nogen som helst form for hudreaktion på solfiltre, så prøv de fysiske filtre. De ER mildere mod huden.

Henriette

Tak for denne!! Lige hvad jeg har brug for og så mineralsk, ja hvad skulle vi dog gøre uden jer kære Pudderdåser

Pudderdåse Katja

Tak Henriette <3

Josefine

Hvilken farve har I? Den ser rætti dejlig lys ud 😉 Dem på escentuals er ser nemlig alt for mørke ud 🙂

Pudderdåse Katja

Denne er i Beige, og den lyseste der findes, så vidt jeg ved. Den passer til mig om sommeren, men er for mørk om vinteren. Om vinteren ville jeg så heller ikke have brug for den, så det er jo egentlig fint nok 🙂

Katrine

Hej Katja
Jeg har sensitiv og tør hud (med mørke pigmenteringer), og vil derfor gerne passe ekstra på solen. Nu har I så åbnet mine øjne for, at Avene også laver solcremer 🙂
Ved du, om denne solcream fra Avene også beskytter det, den skal? Jeg kan desværre ikke umiddelbart finde en varedeklaration, hvor der står, hvad den indeholder.
http://www.apoteket-online.dk/avene/12259-avene-sun-cream-spf50.html
Til kroppen bruger jeg La Roche-Posay Anthelios XL SPF50+ Invisible Nutritive Oil 200ml.
Er solbeskyttelsen lige så god i olie som i creme?
På forhånd tak for hjælpen.

Pudderdåse Katja

Kære Katrine
Jeg har så stor tiltro til Avenes solcremer, at jeg umuligt kan forestille mig, at den ikke beskytter mod UVA. Selvom jeg ikke har haft netop den i hænderne. Det er mig helt utænkeligt.
Der er i udgangspunktet ingen forskel på solbeskyttelsen i olie og creme. Jeg kender dog ikke det produkt i detaljer, men jeg ved at både La Roche Posay og Vichy for nylig har udfaset produkter med ringere UVA beskyttelse end deres nyere standard, så jeg tror heller ikke her, at du har noget at være bekymret for.
Kh. Katja

Katrine

Nu har jeg prøvet solcremen, og tænkte at jeg ville give en
tilbagemelding. Min tørre og sensitive hud elsker den. Normalt kan
jeg ellers godt opleve, at solcremer udtørrer min hud. Desværre har
solcremen lidt tendens til at give huden et hvidt skær. Det går ved
første påføring, men genpåfører man, synes jeg, at det kan være
svært at fordele cremen uden at blive hvid at se på. Løsningen kan
jo så være, hvis man har mulighed for det, at vaske ansigtet inden,
men smører cremen på igen.

Pudderdåse Katja

Kære Katrine
Dejligt at din sarte hud kan tåle den. Det må være det vigtigste.
Det kunne tyde på, at der også er en del mineralske filtre i den?
Kh. Katja

Pudderdåse Katja

Hvis du aldrig har prøvet denne: https://pudderdaaserne.dk/2012/08/10/fredagsfavorit-clinique-super-city-block-spf-40/ så prøv at få en prøve på den, næste gang du kommer forbi Clinique. Den tror jeg måske, du vil kunne lide?

Anne Sofie

Ang. Solcreme til ansigtet, så kog efter Nimue. De har en farvet solcreme til ansigtet spf. 50, god og meget dækkende.

Janne

Hej!
Jeg faldt over dette indlæg i min søgen efter en solcreme med fysisk solfilter til min sarte hud (der desuden også altid får soleksem på bryst og arme) og desværre har jeg ikke fundet nogen. Så jeg ville spørge jer, om I ved hvilken solcreme med faktor 30 der har fysisk solfilter- der der titanium dioxid som nano (jeg vil gerne undgå at blive hvid), og som ikke fedter af h til og aller helst er bare lidt prisvenlig, da jeg er på SU:)

Katja Moikjær

Kære Janne. Beklager, det findes ikke. Jeg gad virkelig godt kunne hjælpe dig, men jeg kender kun en enkelt billig variant – det er Derma Baby og den er klistrende hvid. De øvrige, jeg kender til er temmelig dyre. Jeg er ret sikker på, at der ikke er en billig version derude 🙁 Kh. Katja

Janne

Øv:( men har du et forslag til hvilken en der så ku være noget for mig? Så må det jo så blive det kemiske filter for jeg kan ikke klare det fedtede hvide stads der, og jeg så godt nu her jeres indlæg om la roche posay, men det er godt nok ikke su venligt:( så har du et andet bud til noget der måske ku passe så?
Og tusind tak for svar!

Helene Randløv

Hej Janne
Mine øjne bliver let irriteret af solcreme, men jeg har ikke haft problemer med denne her:
http://www.frenchpharmacy.dk/sun-protect-spf-50
SPF 30 til ansigtet har jeg ikke erfaringer med, men den der er let og lækker!
OG billig! SPF 30 til kroppen er ret god, i hvert fald er det ingen sure miner fra mine knægte.
Kh. Helene

Janne

Okay den vil jeg prøve så! Tusind tak for svar:)!

Helene Randløv

Mine fingre er krydsede for at det lykkes!
:-*

line

nogle forslag til mineralsk solcreme der ikke er nano?

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *