Tirsdagstip: Brug den rette mængde solcreme

26.04.16
SPF 50 til ansigtet solcreme

SPF 50 til ansigtet solcreme

Forleden kom jeg til tasterne i en fart, fordi jeg blev bekymret. Det var en sød læser, der uskyldigt spurgte til, hvad vi ville anbefale at smøre med, når huden er dehydreret, træt og stram efter ophold i solen. Udefra kunne det nok godt virke, som om jeg overreagerede en hel del, men hvis du fik bare halvt så mange beskeder om dette emne, som jeg gør på ugentlig basis, så ville du med garanti godt forstå mit svar. Sagen er den, at de fleste danskere opfører sig aldeles uansvaligt ligeså snart solen skinner. Det kan man også sagtens se på de meget kedelige statestikker over tilfælde af hudcancer.

Undgå solskolning!
Igen vil jeg godt understrege, at jeg ikke skriver, som jeg gør for at skræmme, men det bekymrer mig virkelig, at der er så mange, der bliver solskoldede igen og igen. Ikke nok med de synlige skader i form af rynker og pigmentforandringer, din risiko for cancer stiger og immunforsvaret bliver svækket betragteligt. Der er rigtig meget information om effekten og skaderne af UV-strålerne på WHOs eget site blandt andet under fanen ”Frequently asked questions” og ”The known health effects of UV”.

Brug den rette mængde solcreme
Efter indlægget forleden, er der kommet flere mails om mængden af solcreme, for det ser jo ud som om jeg har skrevet forkert… Det har jeg ikke! Den anbefalede mængde til en almindelig voksen er virkelig 30-40 gram og cirka det halve til et barn. Det ER en stor mængde, og det er den mængde du skal smøre på hver anden time, hvis du opholder dig ude i solen. Hvis det kun er dit ansigt, der er eksponeret, skal du bruge det, der svarer til en teskefuld til ansigtet, ørerne og nakken.

Hvad er det nu det betyder?
For at forstå tal og tegn på dine solcremer er det vigtigt at vide, hvad cirklen, stjernerne, PA og SPF egentlig betyder.

  • SPF: Sun Protection Factor er udelukkende indikator for produktets UVB-beskyttelse.
  • PA+-+++: Protection grade of UVA er mest brugt i Asien og er en indikator for produktets UVA-beskyttelse.
  • Cirklen hvor der står UVA: Cirklen er EU’s mærkning for UVA-beskyttelse, og det betyder, at indholdet af UVA beskyttelse i hvert enkelt solfilter i formlen er mindst en trediedel af tallet for SPF.
  • Stjernerne: *-*****: Det varierende antal af stjerner henviser til mængden af UVA-stråler der bliver absorberet i forhold til UVB-strålerne. Systemet er både kompliceret, upræcist og meget forvirrende.

Hvilken SPF du vælger, vil jeg ikke gøre mig til dommer over, men jeg mener, at vi hver især bør sætte os ind i, hvad det egentlig betyder, det der står på solcremen.

Hvis du vil vide mere om solcremerne på billedet kan du læse min top ti fra sidste år.

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
8 kommentarer
Sandie

Vil I lave et indlæg over solcremer i anbefaler til både ansigt og krop? Og et indlæg ang olier/cremer som er gode til ar når de heler/skal hele pænt? Både akne ar og operations ar 🙂

Katja Moikjær

Kære Sandie
Prøv at se dette indlæg: https://pudderdaaserne.dk/2015/04/30/torsdags-top-ti-spf-50-til-ansigtet/
Ifht. heling af operations ar, så er mit bedste råd at lade dem være i fred og gøre hvad lægen siger. Der skal ikke smøres noget på. Det vil jeg nødig kaste mig ud i. Akne ar er bestemt relevant, vil gerne tage det op på et tidspunkt. Men jeg synes ikke helt jeg har nok materiale.
Kh. Katja

Christina Kornerup

Hej Pudderdåser
Først vil jeg sige tusinde tak for en god og informativ blog.
Jeg læste i 2014 Katjas indlæg om ingredienser, der beskytter mod de lange UVA-stråler og har siden da brugt forskellige cremer med solbeskyttelse, der indeholder en af de ingredienser.
Men jeg har endnu ikke fundet den perfekte solbeskyttelse til kroppen, så jeg tænkte jeg ville prøve en ny i år, og da jeg tilfældigt faldt over Nuxe sun Tanning Oil Face & Body SPF 30, tænkte jeg, at det måske kunne være en mulighed. Så jeg gik i gang med at kigge på ingredienserne, men kunne ikke umiddelbart finde en af de ingredienser, der beskytter mod de lange UVA-stråler. Men så kom jeg i tanke om, at Tinsorb S vidst også kunne hedde noget andet og gik ingredienslisten igennem igen. Så mit spørgsmål er, om det kan passe, at BIS-ETHYLHEXYLOXYPHENOL METHOXYPHENYL TRIAZINE er et andet navn for TINSORB S?
Og så vil jeg da også lige høre jer om I har prøvet Nuxes sololie?
Jeg har sart hud, og det er ikke alle produkter med parfume, jeg kan tåle, og denne indeholder parfume, men hvis den har en konsistens lidt som deres tørolie, så bliver jeg nød til at prøve, om jeg kan tåle den.
For 12-15 år siden brugte jeg en soloile fra Estee lauder hver sommer. Den var perfekt, men den bliver ikke lavet mere, og jeg har siden ikke fundet en solcreme/olie, som jeg har været rigtig glad for.
Håber, I har tid til at svar mig.
Mange hilsner fra Christina

Katja Moikjær

Hej Christina
Ih hvor bliver jeg i godt humør. Tusind tak for dit kloge spørgsmål, jeg bliver så glad for at læse, at du tager UV-beskyttelsen alvorligt på den måde. Og du har fuldkommen ret – BIS-ETHYLHEXYLOXYPHENOL METHOXYPHENYL TRIAZINE – er også Tinosorb S, som er godkendt i EU til at beskytte også mod lange UVA stråler.
Jeg er selv ret glad for La Roche-Posays sololie. Men jeg har ingen anelse om, hvordan den fra Estée Lauder var, desværre. Jeg tænker at det gode er, at der er så mange nye sololier med høj faktor på markedet, så du har mange at vælge imellem. Jeg har ikke prøvet Nuxe’ men prøv!

M

Jeg ved godt at det ikke har noget med indlægget at gøre, men jeg håber at i alligevel kan hjælpe mig jeg er begyndt at få sådan mørkere pletter/skygger under armene efter barbering. Jeg troede først at det var tør hud men de lader til at blive ved med at være det selvom jeg ikke barberer mig i flere dage og smører creme på. Ved i hvilket fænomen der er tale om, og er der evt noget der hjælper af cremer, syrepeelinger eller lign?

Helene Randløv

Hej M
Fænomenet har jeg hørt om før, men det er ikke noget, jeg selv har erfaringer med. Jeg tænker, at det kan være hudceller eller måske din deodorant? Har du prøvet eksfoliering med en blid scrub?
Kh. Helene

Katja Moikjær

Hej M. Er det huden, der er mørk, eller er det simpelthen hårstubbe, der giver en mørk skygge? Kh. Katja

M

Det er ikke deodoranten, fordi misfarvningen er der selv lige når jeg træder ud af badet. Det er heller ikke hårstubbe, det er selve huden der er misfarvet. Jeg har prøvet at eksfoliere med en scrubbehandske og derefter tage creme på, men det har ikke rigtig nogen effekt,jeg ved ikke om jeg skal gøre det oftere, men huden i området er jo også ret sensitivt. Er der måske nogle specifikke ingredienser der kunne hjælpe mod den her misfarvning?

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *