Matas Natur – fornuftig pleje med de rigtige mærker

03.12.13
Matas Natur

Matas Natur

Matas Natur er den politisk korrekte hud- og hårplejeserie fra Matas med både astma- og allergimærket (de parfumefri udgaver) og miljømærket Svanen. Serien lægger sig dermed i et marked, hvor der i forvejen er mærker som Neutral, Änglamark, Derma Eco med flere.

Der har været tale om en totalrenovering af den tidligere gule Matas Natur-serie, hvis nogle af jer kan huske den. Der var fuld skrald på både parfume, blomster og frugter, og Helene har sjældent haft en værre reaktion på hudpleje end den. Jeg selv gik i en lang bue udenom de meget markante dufte, den udsendte.

Matas Natur er stik modsat. Der er både astma- og allergimærket, parfumefri produkter og miljømærket, og selv de parfumerede produkter er milde.

Produkterne er ikke økologiske, men derimod miljøvenlige. De to ting er absolut ikke det samme, og Matas har valgt at fokusere på det etablerede Svane-mærke. Det betyder også, at der er adskillige kunstigt fremstillede ingredienser i – hvilket er en god ting.

Kvalitetsmæssigt hæver serien sig over de lignende supermarked-mærker, og priserne er også en smule højere. Der er masser af gode valg af produkter i serien, der dog selvfølgelig er en nemt tilgængelig basis-serie til billige penge. Det er en serie, som man umuligt kan have meget imod – men armene er nu sjældent højt hævet.

Serien er efterhånden temmelig omfattende, så jeg vil forsøge at sige noget generelt om hver enkelt produktkategori og overordnet om ingredienserne. Listen over produkter er lang.

Ingredienser
Matas Natur bruger meget aloe vera og sheasmør. Gode og gavnlige ingredienser – og standard i det fleste serier af denne slags. For eksempel Derma Eco, Rudolph og Esthelle&Thild. Aloe vera som base for cremer giver en lidt træg konsistens, som er lidt tid om at trænge ind.

Matas Natur er også glad for goji-bærret og med god grund. Det er en kraftig antioxidant.

I forhold til de vaskeaktive stoffer blev jeg faktisk skuffet over Derma Eco. I min verden havde det været så perfekt, hvis Matas havde valgt et alternativ til sulfater, men det har de ikke. Der er sodium laureth sulfat i ansigtsrens, bodyshampoo, shampoo og håndsæbe, og hvis vi herhjemme bruger almindelig håndsæbe med sulfater i, så er der tørre hænder over hele linjen. Men det var nok for meget at ønske sig…

Emballage
Noget af det bedste ved Matas Natur er emballagen. Gode pumper og kun krukker, der hvor andet ikke kan lade sig gøre. Jeg bliver altid bekymret, når serier uden parabener, kommer i uhygiejniske krukker, men der er ingen grund til bekymring her.

Farvesystemet er praktisk og let at forstå. Produkter i grøn emballage er med parfume, de beige er uden.

Ansigt
Vaskegeléen er som sagt med sulfater og ud fra et princip om jo mildere jo bedre, vil jeg ikke vælge denne, når der er masser af gode alternativer uden derude.

2-i-1 rensemælken er derimod en favorit. Mild og skånsom, og den fjerner makeuppen effektivt.

Ansigts-scrubben er en meget tradiotionel skrubbecreme med grove korn i. Sådan er det, når man skal være miljørigtig, så går det ikke at bruge de utroligt behagelige plastikkorn. Jeg er ikke ubetinget fan af den grove konsistens, men hvis du vil være sikker på at undgå mikroplastik, så er dette et miljøsikkert bud. Når vi snakker hudpleje, findes mikroplast hovedsageligt i peelingprodukter.

Ansigtscremerne indeholder hovedsageligt førnævnte aloe vera og shesmør, og det er gode plejende cremer. Der er ikke nogle hurra-ingredienser i, dette er fugtighedscreme, hverken mere eller mindre. Dagcremen med SPF15 indeholder desværre ikke filter mod de lange UVA-stråler.

Krop
Der er et enkelt produkt, jeg har brugt rigtig meget fra Matas Natur, og det er deodoranten. Den er behagelig og uden alkohol. Selv den parfumerede dufter ikke rigtig af noget, så jeg kan bruge den med mine parfumer. Det høje indhold af aloe vera giver en cremet konsistens, som er godt for den ellers normalt hårdt prøvede hud under armene.

Bodylotion og bodybutter er begge udemærkede, men jeg synes at bodybutter’en er mere en creme end en butter. Den er mindre fed end forventet – godt for nogen, mindre godt for os andre.

Bodyscrub’en er sukkerbaseret og både et dejligt og igen havmiljøvenligt valg.

Hår
Hårshampoo, balsam og hårkur er gode basisprodukter. Shampoo’en indeholder igen laureth sulfat, og min hovedbund er ikke glad for det. Det høje aloe vera indhold i for eksempel hårkuren er til gengæld guf for en sart hovedbund. Jeg bruger faktisk lige pt. ren aloe vera til at berolige min hovedbund.

Alt i alt er Matas Natur en kolossal forbedring af den gamle gule serie. Det er en basis serie med sikre miljøvenlige, prisvenlige og allergivenlige valg – og uden de helt store hurra-råb.

Hvilke produkter har I prøvet? Hvad synes I?

Her kan du købe det
Matas Natur koster mellem 40 og 90 kroner pr. produkt og er meget ofte på tilbud – for eksempel 3 for 2’s pris. Og du kan selvfølgelig købe det hos Matas.

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
25 kommentarer
Kathrine

Jeg er meget emsig med mine hårprodukter, men den grønne shampoo og ikke mindst balsam i serien er virkelig virkelig gode.
De dufter for det første ikke syntetisk men friskt, og det betyder rigtig meget for velværen under og efter et bad. Dertil er den balsam helt fantastisk for mit hår. Det er blødt og glansfuldt, børsten glider lige igennem – jeg kan tydeligt mærket forskel når jeg bruger en anden shampoo/balsam i prisklassen, så ugler mit hår med det samme.
Superdejlige grønne produkter!

Helene Randløv

Hej Kathrine
Jeg kan kun tilslutte mig det, du siger, men jeg synes nu mit eget hår bliver lidt tungt af produkterne
Kh. Helene

Nanna

Jeg er rigtig glad for håndcremen (med parfume). Den fugter mine hænder tilstrækkeligt, og trænger hurtigt ind. Et lille plus er emballagen. Den fås nemlig både i en lille fiks tube til håndtasken, samt i en pumpe til at have stående ved natbordet.
Derudover har jeg lige købt shampoo og balsamspray. Mit hår bliver silkeblødt og medgørligt; desuden synes jeg at duften af de parfumerede produkter er rigtig frisk.
Jeg må sige, at jeg er fan af det nye Matas Natur koncept, da jeg ellers desværre ikke har haft meget held med de stribede.

Dorte

Hej
Elsker konceptet med en serie uden unødvendig tilsætningsstoffer.
Jeg købte dagcremen i går – og jeg syntes den lugter af et eller andet udefinerbart. Kan bare lugte det hele tiden. Men det er vel normalt når der ikke er parfume i?

Helene Randløv

Hej Dorte
Er den grøn eller hvid, den du har købt?
Kh. Helene

Dorte

Hej Helene
Den er hvid og med solfaktor 15 ;0)
mvh Dorte

Camilla

Hej Helene 🙂
Nu har jeg undersøgt og googlet men ikke fundet svar, måske kan du hjælpe: er der mineralske olier i Matas natur produkterne?! Jeg tænker på dagcreme spf15 og natcreme.
Bedste hilsner
Camilla

Katja Moikjær

Kære Camilla
På Matas’ hjemmeside kan man nogle gange finde ingredienslister nederst på siden, når klikker på læs mere. Jeg fandt en på Dagcreme med SPF15 og der var ikke mineralske olier i.
Prøv at gå ned i Matas og kig bagpå produktet. Der står en ingrediensliste. Mineralske olier kan hedde:
petrolatum, vaselin, paraffin liquidum, propylene glycol eller mineral oil vil der står på ingredienslisten, hvis der er mineralske olier i

Christina

Indslaget her er mange år gammel og serien er udvidet og justeret en del.
Hvad tænker i om den nu? 🤔
Kh Christina 🙂

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *