Solcremer uden beskyttelse: En trussel mod din hud

04.06.10
Sol og skyer

Sol og skyerDu går ned i Matas og vælger en solcreme. Kigger på solfaktoren, vælger en med en høj faktor og tænker at så er du på den sikre side. Og det er du også? når det kommer til den stråling, der gør dig solskoldet. Men du er ikke nødvendigvis beskyttet mod den stråling, der skader din hud og giver dig rynker, solskader og måske endda cancer.

For at en solcreme skal beskytte tilstrækkeligt mod solens skadelige stråler, skal den beskytte mod både UVA og UVB stråler, som begge kan skade huden. Mens UVB stråler kan give forbrænding og umiddelbare skader, er det UVA og UVB i samarbejde, der giver dig rynker, længevarige skader og solkræft.

Solfaktortallet siger alene noget om beskyttelsen mod UVB stråling. Men for at en solcreme skal beskytte mod de mindst lige så farlige UVA stråler, skal den også indeholde nogle særlige ingredienser til det.

Skader i stilhed
Og det er der flere anerkendte solcremer, der ikke gør. I praksis betyder det, at du går ud i solen, fordi du tror du er beskyttet, men de farlige stråler får frit spil, for du bliver ikke engang rød, så du opdager det. Det er nemlig kun UVB strålingen, der gør dig rød.  Men UVA strålingen skader stadig mindst lige så meget, bare i stilhed.

Der er kun en måde at finde ud af, om din solcreme beskytter mod både UVA og UVB stråler, og det er ved at nærlæse indholdsdeklarationen. Den skal indeholde enten titanium dioxid, zinc oxid, avobenzone,(kan også hedde butyl methoxydibenzyl methan), ecamsule (Mexoryl) eller tinosorb. En del af de solcremer, vi har kigget på, indeholder kun Octocrylene som UVA beskyttende ingrediens, og det er ikke nok, da den ikke beskytter tilstrækkeligt mod UVA- stråling.

Det er et marked, der er svært at overskue. Derfor har pudderdåserne gjort en del af arbejdet for dig og kigget nærmere på indholdsdeklarationerne.

Følgende solcremer beskytter IKKE mod hele spektret af UVA stråling og må derfor frarådes:
P20
Stort set alle fra Decleor
Waterblock solar spray spf30, Solar defense wipes spf15 og Solar shield spf15 fra Dermalogica
Juhldal Sun Lotion faktor 10
Matas solspray

Følgende solcreme beskytter mod UVA stråling:
Derma Baby Solcreme
Matas Sollotion
Clinique Sun Body Care
Lancaster Sun Care Hydrating Body Lotion
Cosmea Sollotion
L?Oreal Solar Ekspertise
Vichy Capital Soleil SPF30 (bedste køb i TÆNK 2010)
La Roche-Posay Anthelios Børn Sollotion SPF 30 (testvinder i TÆNK 2010)

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
58 kommentarer
Pia

Hva’ mæ P20? Kan P20 dét, den påstår?

rijaH

Kan i ik lige smide Vichy på jeres liste også 😉 Jeg sværger simpelthen til den 😀 http://www.vichy.dk/products-CPV30001/solpleje/capital-soleil/solcreme-spf-30-til-ansigt-og-udsatte-omrader.aspx

Ann

Vichy indeholder octocrylene – kan ikke anbefales

Pudderdåse Katja

Det er jeg ikke nødvendigvis enig i, med mindre man allerede har reageret på Octoctrylene. Om Octocrylene er et problem eller ej er en helt ny viden, vi har set de sidste par måneder, og dataene er ikke overbevisende. Og der er mange overvejelser at gøre sig. Jeg tror jeg vil skrive om det på et tidspunkt, det er helt sikkert et vigtigt spørgsmål, du tager op 🙂

Pudderdåse Katja

Har du en derhjemme med en ingrediensliste?
Hvis denne her jeg har fundet på nettet passer: Alcohol denat., Aqua, Propylene Glycol, PABA, Hydroxypropyl Methylcellulose.
Så ser det ikke godt ud!

Pudderdåse Katja

Okay jeg har fundet to versioner af ingredienslisten. Den ene er den ovenstående med PABA som solfilter, og den ville jeg holde mig langt væk fra. PABA har ikke været brugt i mange år, da det er stærk allergifremkaldende.
Den anden, som jeg kan se på en forhandlers hjemmeside:
Ingredienser INCI i P20 Solfilter:
Alcohol denat., Octocrylene, Ethylhexyl Methoxycinnamate, Hexyldecanol, Aqua, PPG-15 Stearyl Ether, Cyclopentasiloxane, Acrylates/Octylacrylamide Copolymer, Dietthylamino Hydroxybenzoyl Hexyl Benzoate, Hydroxypropylcellulose.
Ser ikke bedre ud. De ingredienser, der kan beskytte mod UVA-stråling dækker kun op til 350 nm. Og for at dække mod alle UVA-stråler, skal de dække op til 400 nm. Så jeg vil absolut ikke anbefale P20 og vil fluks skrive dem på den sorte liste.

Pudderdåse Katja

Desuden er hovedingrediensen i P20 alkohol. Det kan i den grad udtørre og irritere huden.

Pudderdåse Katja

Rijah, så er den på listen! Den er nemlig helt i orden. Tak for inputs, bliv endeligt ved med at komme med flere til enten den gode eller den sorte liste. Så kan vi lave den så uddybende som muligt.

rijaH

Cool 🙂 Vichy jo en del solcreme så du ska nok bare skrive Capital Soleil på som værende en af the good guys 😀 mener bare i stedet for kun liige den der 😛

Pudderdåse Katja

Det vil jeg helst ikke før jeg har haft en chance for at kigge på dem alle. Det har jeg desværre ikke mulighed for i dag 🙁

Pia

Nåmmen, så var hun der igen, hende med det syge barn og den bærbare med trådløst net :peger:
Hvad med Piz Buins til soleksem-ramte- som min teenager?
http://www.matas.dk/brands/piz+buin/piz+buin/piz+buin+allergy+lotion+200ml.aspx?BrandId=313&ProductId=5553&CategoryId=704

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *