Sådan plejer du kombineret hud

12.10.13

Jeg har aldrig givet ret meget for den traditionelle opdeling af hud i hudtyper: Normal, kombineret, tør, fedtet eller sensitiv.

Min modvilje skyldes to årsager: Dels oplever jeg mange kvinder på en evig jagt for at finde ud af, hvad deres hudtype egentlig er, hvilket blot forvirrer dem og deres hud yderligere. Og dels så oplever de fleste af os i løbet af en dag, et år eller et liv at skifte mellem alle typer flere gange. Jeg selv kan tage en tur gennem alle fem hudtyper blot årstiden skifter, eller jeg står foran menstruation.

I mine øjne har de fleste af os en eller anden form for kombineret hud. Når vi har menstruation får vi bumser, når frosten sætter ind, så bliver huden tør, og næsen er stort set altid lidt fedtet, mens kinderne er tørre. Der er selvfølgelig mange af jer derude med kun fedtet, kun tør eller bare helt perfekt hud, men min helt egen uvidenskabelige opfattelse er, at de fleste af os ligger et eller andet sted i midten med en god blanding af det hele.

Gode råd til at pleje kombineret hud:

1. Se din hudpleje efter i sømmene
Find ud af om du bruger hudplejeprodukter, der forværrer nogle af dine problemer. Er din hud tør, så kig kritisk på om for eksempel dit renseprodukt er for barskt. Et mildt og ikke-udtørrende renseprodukt er vigtigt for alle hudtyper – uden undtagelser. Se også efter, om du måske har cremer eller peelingprodukter med højt indhold af alkohol (alcohol denat.)

2. God basispleje
De gode hudplejeråd, som jeg altid prædiker, gælder også for kombineret hud:

  • Mild rens
  • Et dagligt syrepeeling produkt i form af en creme, gel, toner eller lignende, der bliver siddende på huden og ikke vaskes af
  • Creme og øvrig pleje ved behov
  • Solbeskyttelse

3. Plet-behandling
De eneste produkter, du behøver bruge i hele ansigtet, er renseprodukter og syrepeeling. Derudover vil kombineret hud ofte have gavn af kun at bruge fed creme i de tørre dele, og holde den væk fra de fedtede dele.

Lad være med at falde for cremer, der lover, at de kan fordele fugt der, hvor der er brug for den, og holde den væk fra fedtede hudpartier. Det kan ikke lade sig gøre. Tag i stedet selv kontrollen og brug kun creme der, hvor du har brug for den.

4. Gode primere
En god primer under din makeup kan være en stor hjælp, hvis du kæmper med tørre og fedtede partier i ansigtet. Til fedtede steder hvor din foundation hurtigt forsvinder er den nye Benefit et godt bud. Men ingen af os har nogensinde for alvor haft held med deciderede anti-shine primere. Helene siger, at Make Up For Evers Anti Shine virker ok, men I kan godt høre, at den hellige gral mod fedtet næse ikke er fundet her endnu. Blotpaper er et godt bud – mere om det senere.

Til tørre partier er jeg fan af MACs Prep+Prime Skin, men pas på – den er meget glimret og egner sig ikke, hvis du har urenheder desværre.

MACs Natural Radiance lyder som om den indeholder glimmer, men indeholder faktisk noget mindre end førnævnte. Den er virkelig god til min kombinerede hud og kan lidt af hvert.

Oriflame har også lavet en god primer til tør hud med minimal shimmer i.

Tricket er under alle omstændigheder at finde en primer, der løser netop dit problem og IKKE nødvendigvis bruge den i hele hovedet, men kun der, hvor du har brug for den.

5. Blot paper
Blot paper er noget af det bedste til at hjælpe mod skinnende partier i ansigtet. Vi kan ikke ændre på, hvor meget fedt huden producerer, men vi kan fjerne det, når det opstår, og med blotpaper kan du nøjes med at justere på for eksempel næsen eller i panden. Hav det med i tasken, så du kan gøre noget ved den skinnende næse, når den opstår. Shiseido laver den bedste.

6. Vær ikke bange for at give din hud fedt
Jeg ser mange med tendens til få bumser være bange for at pleje deres udtørrede hud. Fede cremer giver ikke i sig selv bumser. Der er forskel på, hvilke fedtstoffer der kan tilstoppe porerne – læs mere her. Og modsat manges opfattelse er mineralsk olie ikke en af dem.

Der, hvor din hud er fedtet, er det selvfølgelig en god idé at undgå at bruge mere creme. Men af frygt for at fremprovokere flere bumser, kan man ende med at udtørre allerede tørre partier. På samme måde som man kan ende med at overfedte sin hud, hvis man ikke nøjes med at bruge creme, der hvor den rent faktisk har brug for det.

7. Mærk efter selv
Når du nu bliver totalt forvirret over alle de velmente råd, du får af mig, kosmetologer, ekspedienter og andre selvbestaltede eksperter, så mærk selv efter på din hud. Føles den fedtet? Så er den nok fedtet. Føles den tør? Så er den nok tør.

Har du kombineret hud?

 
Dette indlæg indeholder et eller flere affiliate link, der giver os kommission, hvis du køber noget. Vi linker kun til vores foretrukne webshops, og når du køber noget gennem et affiliate link, støtter du vores arbejde.

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
37 kommentarer
Vesna Barbu

Hej Pudderdåserne 🙂
Jeg har et spørgsmål ang Paulas Choise Anti aging , hvilken en er god min hud er lidt blandet og da jeg ingen erfaring har med Paula Choise ? Jeg bruger ni Mesoestetik men tænkte på pga pris prisforskællen at måske jeg kunne skifte til noget billiger ? Hvad syntes du ?
Hvilken peeling og syre fra Paulas Choise vil du kunne anbefale ? Og hvilke antiaging produkter virker fra Paulas Choise ?
Ønsker jer en rigtig god aften og tak for de fede og ærlige tips fra jer <3

Katja Moikjær

Kære Vesna
Det kommer lidt an på din hud. BHA er rigtig god til urenheder, porer og hudorme. AHA er bedre til tør eller ældet hud. Men alle hendes peelinger er super,
Det er meget længe siden nu, jeg har prøvet hendes antiage produkter, så jeg er ikke opdateret på de nyeste. Desværre.
Kh. Katja

Pernille

Hej
Kombineret hud kan også være samme sted på een gang. Jeg har meget fedtet hud, der er tør i bunden med nemt til bumser, og så er der rynkerne! Takket være jeres blog har jeg fundet Cliniques Laser Focus Repair serum, som har været rigtig god for min hud. Jeg har prøvet dagcremer fra Vichy og Murad, men min hud tørre ud. Så prøvede jeg Olays regenerist, men den giver mig bumser og drivende fedtet hud. Findes der en dagcreme til kit behov? Det vigtigste er, at jeg ikke får bumser, dernæst fugt, så rynker. Need help!
Hilsner
Pernille

Kristina

Hej Katja
Tak for et super godt og anvendeligt indlæg 🙂
Jeg bruger Avene Cleanance K cremen og er meget glad for den. Gennem mine teenageår døjede jeg med akne (det gør jeg stadig, men det er heldigvis blevet bedre!), så jeg har mange små ar og ujævn hud i ansigtet – især på mine kinder, som jeg gerne vil gøre noget ved. Jeg har købt den famøse bio-oil i håbet om at den kan hjælpe mig.. Mit spørgsmål er så: kan jeg bruge olien oven på cleanance K cremen om natten? Vil ingredienserne have nogen virkning, hvis jeg bruger dem sammen?
Har du evt. andre tips til hvad jeg kan gøre ved mine ar?
God jul 🙂
Mange hilsner
Kristina

Katja Moikjær

Kære Kristina
Det synes jeg lyder som en god plan. Jeg tør ikke love dig at Bio-Oil vil kunne gøre noget ved dine ar – det ER svært at behandle, og jeg kan ikke engang sige til dig, at du skal bare bruge DET – så hjælper det.
Men lad mig høre, hvordan det går.
Kh. Katja

Pia

Hej Kristina. Det er længe siden du har stillet dit spørgsmål, men håber du alligevel får dette svar. Du bør prøve Jeunesse serum. Den er dyr men fantastisk.

Camilla

Hej Pudderdåserne!
Jeg kunne godt tænke mig at vide, hvor meget denat. alkohol i produkter, der er FOR meget?? For det meste står der jo ikke procenter, og jeg kan finde de ord, eller generelt alkohol på alle mine produkter! Skal man så gå uden om, hver gang det overhovedet står på produktet?
Jeg har i årevis haft problemer med bumser og hudorme, og jeg har vel en kombineret hud, der fedter meget i pande, næse og hage.
Jeg har lige investeret i Seacrets produktserie til kombineret hud: Mud Soap til vask en gang om dagen, så en Matas skintonic til at lukke porerne og til sidst Seacrets Essential Moisture Face Cream. En gang om ugen lægger jeg deres Mineral-rich clarifying mud mask.
Om morgenen bruger jeg lige nu Niveas pure naturals rensemælk til alle hudtyper (men en pige i matas fortalte mig i går, man ikke skal bruge rensemælk hvis man har fedtet hud, da det vil forværre det) – og nu står jeg igen i junglen og ved ikke, hvad der er rigtigt og forkert!
Håber du kan hjælpe. Camilla

Helene Randløv

Hej Camilla
Vores generelle holdning er, at står alkohol højere end femte pladsen på INCI’en, så er det for meget alkohol.
Jeg kender ikke til produkterne, du nævner, men hvis den rensemælk virker for dig, så skal du i hvert fald ikke lade nogen andre tale dig fra det! Du skal prøve at søge på google, og finde de forskellige navne for ren alkohol. For eksempel er cetylalkohol en fedtalkohol, altså noget smørelse… så alkohol er ikke bare skidt!
Kh. Helene

Amalie

Hej Pudderdåserne! 🙂 åh, jeg bliver så forvirret over alt det her hudpleje og hudtyper. Jeg har egentlig altid troet at jeg havde en kombineret/fedtet hud, da jeg altid bliver ret shiny i t-zonen og har (læs meget) forstørrede pore i ansigtet. Men så var jeg en tur i The Body Shop, hvor de målte min fugtbalance og den viste at jeg havde en ret dehydret hud. De fortalte at det var derfor jeg blev fedtet, fordi min hud overkompenserede for den manglende fugt. Jeg blev derfor anbefalet produkterne: Vitamin E milk cleanser, British Rose Toner og og Vitamin E mousse dagcreme. Disse bruger jeg så nu, sammen med jeres t-zone peel. Desværre har det på ingen måder hjulpet med den ekstra fugt. Føler til gengæld at jeg bliver hurtigere fedtet nu (især med makeup). Men jeg ved simpelhen ikke hvad jeg skal tro og hvad jeg skal stille op. Har snart prøvet så meget. Har i nogle forslag til evt produkter, rutine – bare et eller andet? 🙂
Ps. Jeg har ikke tendens til mange bumser, en enkelt her og dag i ny og næ, men min hud er ret ujævn på trods. Beklager den meget lange besked.

Katja Moikjær

Kære Amalie
Glem bodyshops sælgere – hvad mener du selv? Er din hud tør eller fedtet?

Camilla-Dorthea

Hej. Vidste I at man i 50’erne/60’erne brugte almindelig cigaretpapir (det til hjemmerullede cigaretter) som blot paper? Bare et tip…

Katja Moikjær

Jep. Helene har faktiske lige været i kiosken og købe ind 😀
Ifølge et par amerikanske posts så kan man efter sigende også gøre det omvendte…. det vil vi så ikke udtale os om.

Sally

Man kan ikke skifte hudtype, den lever man med hele sit liv.
Det er hudtilstand der kan ændre sig.

Helene Randløv Hansson

Det er helt sikkert det, Katja mener 🙂

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *