Sådan plejer du kombineret hud

12.10.13

Jeg har aldrig givet ret meget for den traditionelle opdeling af hud i hudtyper: Normal, kombineret, tør, fedtet eller sensitiv.

Min modvilje skyldes to årsager: Dels oplever jeg mange kvinder på en evig jagt for at finde ud af, hvad deres hudtype egentlig er, hvilket blot forvirrer dem og deres hud yderligere. Og dels så oplever de fleste af os i løbet af en dag, et år eller et liv at skifte mellem alle typer flere gange. Jeg selv kan tage en tur gennem alle fem hudtyper blot årstiden skifter, eller jeg står foran menstruation.

I mine øjne har de fleste af os en eller anden form for kombineret hud. Når vi har menstruation får vi bumser, når frosten sætter ind, så bliver huden tør, og næsen er stort set altid lidt fedtet, mens kinderne er tørre. Der er selvfølgelig mange af jer derude med kun fedtet, kun tør eller bare helt perfekt hud, men min helt egen uvidenskabelige opfattelse er, at de fleste af os ligger et eller andet sted i midten med en god blanding af det hele.

Gode råd til at pleje kombineret hud:

1. Se din hudpleje efter i sømmene
Find ud af om du bruger hudplejeprodukter, der forværrer nogle af dine problemer. Er din hud tør, så kig kritisk på om for eksempel dit renseprodukt er for barskt. Et mildt og ikke-udtørrende renseprodukt er vigtigt for alle hudtyper – uden undtagelser. Se også efter, om du måske har cremer eller peelingprodukter med højt indhold af alkohol (alcohol denat.)

2. God basispleje
De gode hudplejeråd, som jeg altid prædiker, gælder også for kombineret hud:

  • Mild rens
  • Et dagligt syrepeeling produkt i form af en creme, gel, toner eller lignende, der bliver siddende på huden og ikke vaskes af
  • Creme og øvrig pleje ved behov
  • Solbeskyttelse

3. Plet-behandling
De eneste produkter, du behøver bruge i hele ansigtet, er renseprodukter og syrepeeling. Derudover vil kombineret hud ofte have gavn af kun at bruge fed creme i de tørre dele, og holde den væk fra de fedtede dele.

Lad være med at falde for cremer, der lover, at de kan fordele fugt der, hvor der er brug for den, og holde den væk fra fedtede hudpartier. Det kan ikke lade sig gøre. Tag i stedet selv kontrollen og brug kun creme der, hvor du har brug for den.

4. Gode primere
En god primer under din makeup kan være en stor hjælp, hvis du kæmper med tørre og fedtede partier i ansigtet. Til fedtede steder hvor din foundation hurtigt forsvinder er den nye Benefit et godt bud. Men ingen af os har nogensinde for alvor haft held med deciderede anti-shine primere. Helene siger, at Make Up For Evers Anti Shine virker ok, men I kan godt høre, at den hellige gral mod fedtet næse ikke er fundet her endnu. Blotpaper er et godt bud – mere om det senere.

Til tørre partier er jeg fan af MACs Prep+Prime Skin, men pas på – den er meget glimret og egner sig ikke, hvis du har urenheder desværre.

MACs Natural Radiance lyder som om den indeholder glimmer, men indeholder faktisk noget mindre end førnævnte. Den er virkelig god til min kombinerede hud og kan lidt af hvert.

Oriflame har også lavet en god primer til tør hud med minimal shimmer i.

Tricket er under alle omstændigheder at finde en primer, der løser netop dit problem og IKKE nødvendigvis bruge den i hele hovedet, men kun der, hvor du har brug for den.

5. Blot paper
Blot paper er noget af det bedste til at hjælpe mod skinnende partier i ansigtet. Vi kan ikke ændre på, hvor meget fedt huden producerer, men vi kan fjerne det, når det opstår, og med blotpaper kan du nøjes med at justere på for eksempel næsen eller i panden. Hav det med i tasken, så du kan gøre noget ved den skinnende næse, når den opstår. Shiseido laver den bedste.

6. Vær ikke bange for at give din hud fedt
Jeg ser mange med tendens til få bumser være bange for at pleje deres udtørrede hud. Fede cremer giver ikke i sig selv bumser. Der er forskel på, hvilke fedtstoffer der kan tilstoppe porerne – læs mere her. Og modsat manges opfattelse er mineralsk olie ikke en af dem.

Der, hvor din hud er fedtet, er det selvfølgelig en god idé at undgå at bruge mere creme. Men af frygt for at fremprovokere flere bumser, kan man ende med at udtørre allerede tørre partier. På samme måde som man kan ende med at overfedte sin hud, hvis man ikke nøjes med at bruge creme, der hvor den rent faktisk har brug for det.

7. Mærk efter selv
Når du nu bliver totalt forvirret over alle de velmente råd, du får af mig, kosmetologer, ekspedienter og andre selvbestaltede eksperter, så mærk selv efter på din hud. Føles den fedtet? Så er den nok fedtet. Føles den tør? Så er den nok tør.

Har du kombineret hud?

 
Dette indlæg indeholder et eller flere affiliate link, der giver os kommission, hvis du køber noget. Vi linker kun til vores foretrukne webshops, og når du køber noget gennem et affiliate link, støtter du vores arbejde.

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
37 kommentarer
Sarah

Dette indlæg kommer som sendt fra himlen! Har længe haft tør og eksemramt hud i ansigtet, men efter jeg begyndte på de cremer min hudlæge gav mig er det gået væk, problemet er bare, at min t-zone er begyndt at fedte helt vildt. Har i et forslag til en let fugtighedscreme jeg kan bruge morgen og aften i t-zonen? Kan tilføje at jeg har ret sart hud. Tak for en fantastisk blog 🙂

Julie

Går syrepeeling egentlig an, når man er gravid?

Helene Randløv

Hej Julie
Ja da! Hvad tænker du?
Kh. Helene

Katja Moikjær

Kraftige A-vitamin produkter er det eneste man skal passe på med. Syre er helt fjong 🙂 I hvert fald i de svage styrker, man kan købe til hjemmebrug.
Klinikbehandlinger med syre kan man derimod som regel ikke få lov at få – men der taler vi også ofte om nogle helt andre procenter.

Julie

Ok tak for afklaring. Har undret mig over det i et stykke tid efter st have læst, at gravide bør holde sig fra behandlinger med syre.
Det er svært at finde hoved og hale i, hvad man “må”, men jeg vil i hvert fald tage min syrecreme frem igen 🙂

Patricia

Hej Pudderdåserne!
Jeg har lige et spørgsmål angående de serums/gel med syrepeeling i.
Jeg har forholdsvis fedtet hud, min t zone bliver hvertfald mere end normalt fedtet i løbet af dagen, og jeg har rigtig store porer omkring min næse og hudorme. Så jeg har hvertfald brug for noget til i det mindste at minimere dette. Jeg har derfor kigget på den gel fra Paulas Choice der hedder “Skin Perfecting 2% BHA Gel Exfoliant” som i har skrevet om, også har jeg også kigget lidt på Le Jour fra Chanel, som bruges om dagen. Den indeholder også Salicylic Acid.
Gør den fra Chanel det samme fra Paulas Choice? Eller mangler den noget?
Min daglige hud rutine består desuden af rens med origins “checks and balances” efterfuldt af dagcremen VitaZing fra Origins og natcremen GinZing også fra origins.
Tak for den bedste blog!

Semine

Åhh, kan du ikke anbefale nogle produkter til kombineret OG sart hud?:-)
Jeg har både tørre og fedtede områder i ansigtet + samtidig tendens til urenheder – men min hud er for sart til, at kunne klare mange af de produkter jeg er blevet anbefalet til kombineret og uren hud… Den kommer let til at blusse op og svie…
Omvendt gør produkter til sart hud ikke nok for urenhederne og min hud kommer til, at fedte…
Håber at du måske kan give et par bud på rens, toner og creme, til daglig brug:-)

Nina Rav

HØRT. Jeg har det samme problem.. 🙂

PatriciaK

Hej Pudderdåserne!
Jeg har en forholdsvis kombineret hud, men allermest fedtet! Hvertfald i min t zone som fedter rigtig meget i løbet af dagen.
Jeg har kigget på Le Jour fra Chanel som indeholder Salicylic syre og Skin Perfecting BHA exfoliant fra Paulas Choice. Hvilken ville være bedst til at minimere store porer, hudorme og rødme omkring kinderne?
Min daglige hudrutine består af cleanser fra origins, vitazing dagcreme og ginzing creme begge fra origins. Så mangler en serum/gel til at styre de store porer og fedtet t zone. Håber i kan hjælpe!

Christine

Må jeg anbefale et anti shine produkt efter brug af blotting paper, evt. Shine Stopper fra Paula’s Choice. Den kan duppes på uden at ødelægge din foundation. Dernæst kan man evt. pudre. Det holder meget bedre, end hvis du kun bruger blotting paper.

Helene Randløv

Hej Christine
Den har jeg prøvet uden kæmpe succes.
Det er godt, at du har fundet noget, der virker, bare det var mig :-*
Kh. Helene

Julie

Kan I anbefale en creme uden spf til normal/tør hud?

Helene Randløv

Hej Julie
Mine favoritter er Qua Organic Extra Rich Premium Face Cream og i den anden ende af skalaen A-derma Exomega Emolient Creme.
Mange knus
Helene

Nina Rav

Kan man godt støde på en mild ansigtsrens, som simpelthen ikke renser huden godt nok igennem? Jeg er nemlig meget i tvivl om hvilken, jeg skal bruge til min lidt sarte hud, som der dog også døjer med bumser og hudorme, som de fleste andre på 19 år :). Jeg bruger Gentle milk cleanser fra Avéne (http://www.aveneusa.com/products/categories/cleansers/gentle-milk-cleanser) (som jeg dog renser af med vand, modsat anbefalingerne.. ), men overvejer at købe at købe deres gel soapless cleanser (http://www.aveneusa.com/products/categories/cleansers/cleanance-gel-soapless-cleanser) eller cleansing foam (http://www.aveneusa.com/products/categories/cleansers/new-cleansing-foam).. Men jeg ved ikke om min hud kan tåle dem – f.eks. hvis jeg bruger ACO ansigtsrens eller ansigtmaske blusser mit ansigts op og får røde mærker… Det er ikke nemt :). Udover min Gentle milk cleanser, bruger jeg en toner fra Matas Natur efterfulgt af Avéne K exofoliating creme og en dagcreme (som i virkeligeheden er en parfumefri bodylotion fra Decubal).
Tak for nogle altid gode posts!

Katja Moikjær

Et renseprodukt skal rense huden ren for snavs og makeup. Hvis det kan fjerne din makeup, er det effektivt nok.
Hudorme, bumser og lignende kan ikke vaskes væk. Du kan ikke “rense” dem ud af huden – med mindre der er tale om at fx rester af makeup sidder tilbage.

Solveig

Amen! Det er så vigtigt at prøve sig frem. Jeg har både tør og fedtet hud i ansigtet, og dette varierer alt efter tid på dagen, tid på måneden og tid på året. Men jeg har (heldigvis) fundet frem til forskellige produkter som jeg er glad for; Cleanance K fra Avene (selv om det er til ‘oily, blemish-prone skin’) og Bioderma rensevand følger mig hele året rundt, og dem ved jeg at I også er glade for

Katja Moikjær

Det er nemlig gode produkter. Dejligt at det også virke for dig

Lisa S

Hej Dåser
Tak for et godt indlæg, som rammer lige ned i en debat jeg har haft med mig selv, siden jeg for en uge siden besøgte min nye kosmetolog. Jeg har ingen tvivl om hendes kompetence inden for ansigtsbehandling, og er sikker på at hun gav gode råd om at jeg skal skifte renseprodukter, da dem jeg bruger nu eksfolierer for kraftigt. Det har også været min fornemmelse, at min hud er blevet mere sart de sidste år, jeg havde bare ikke tænkt at det kunne være renseprodukternes skyld eller at de kunne være medvirkende årsag.
Derfor har jeg besluttet at skifte. Kosmetologen mente at det bedste ville være helt at skifte serie og ikke bare skifte til et mildere produkt i min hidtidige foretrukne (der har været Cliniques tre-trin 2). Er det også jeres bud, at man skal skifte serie efter en årrække for at sikre en vedvarende effekt?
Tak for en inspirerende blog!

Katja Moikjær

Kære Lisa
Nej, der er ikke umiddelbart nogen grund til at skifte serie – andet end at Cliniques tre trins serie virkelig ikke er min favorit. Der er kun en god rensecreme og tonic i den serie, og det er de ekstra milde. Resten er meget hidsige. Men de ekstra milde er også meget gode. Hvis du bruger nr. 2 skal du så absolut skifte – til Cliniques ekstra milde eller noget helt andet. Hvilken af delene betyder ikke så meget.
Kærlig hilsen
Katja

Lisa S

Tak for svaret. Jeg tror jeg forsøger mig med en ny serie og tjekker jeres bud på sitet.

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *