Dåseposten: Gravid og kosmetik

21.02.13

Kære Dåser <3

En af de der tryllepinde, der kan vende op og ned på ens tilværelse på et splitsekund, har lige givet mig to streger (indsæt selv enorm glæde
og tilsvarende panik)..

I den forbindelse skal jeg have kigget mine beauty-rutiner efter i sømmene, og tænker at det smarteste nok er at tjekke fora for ligesindede (don't ever do that!!). Hold da helt op, hvor er der meget man ikke må/ skal ungå/ skal bruge!! Ting som jeg ikke aner eksisterer og som jeg aldrig har taget stilling til..! Babyklister WTF!? Men inden jeg sætter mig over i et mørkt hjørne og tuder over, hvor dårlig en mor jeg bliver, må jeg hellere tjekke med nogen der faktisk har styr på deres kildekritik (de siger man skal undgå parabener, but we know better right?) : Enter Pudderdåserne.

Jeg er med på at undgå parfume i cremer osv, så alt er så småt udskiftet med Neutral eller Änglemark, skal også nok holde mig fra hårfarve, kraftige rengøringsmidler og lign. (bare ærgeligt, så må rengøringen hænge på manden de næste ni måneder), men er der andet jeg skal undgå? Jeg tænker at mine Aderma Exomega og Epitheliale A.H. er pretty safe, men hvad med Clinique Super city block og Avéne Cleanance K? Og skal hele MAC-samlingen virkelig skiftes ud med Nilens Jord? (min konto skriger allerede ved tanken).

Er der nogle produkter I kan anbefale? Hvad gjorde I selv?

Med venlig hilsen
Hende i lykkelige omstændigheder (det passer, men siger man stadig det?)

Kære gravide

Stort tillykke med din graviditet.

Jeg kan godt huske, hvordan det er at være gravid. Man bliver bombarderet med mere eller mindre velmenende råd, løftede pegefingre og forbud, og det er umuligt at gennemskue, hvilke der rent faktisk er vigtige. Jeg kan selv huske, da jeg var til et bryllup som gravid og med velbehag sad og spiste af de chokoladedyppede jordbær, og en af de andre gæster kiggede på mig, som om jeg slog mit foster ihjel, fordi… ja jeg kan ikke huske længere, hvorfor netop det skulle være farligt.

Den gode nyhed i forhold til kosmetik og hudpleje er, at så godt som intet af det, du smører udenpå dig selv kommer i nærheden af dit foster. At undgå parfume er da en god ting – for din egen skyld. Men selvom du bruger parfume, så kommer det ikke i nærheden af dit foster, der ligger trygt og godt beskyttet i din mave.

Faktisk er der ikke et eneste studie, der viser nogen form for dokumentation for, at noget du i dag kan købe som kosmetik – hudpleje, makeup, neglelak eller hårfarve – kan påvirke dit foster, sålænge det er i din mave. Ikke engang hårfarve bliver optaget i din krop systemisk. Se en glimrende oversigt over forskning på området her

Sundhedsstyrelsen har valgt en ekstremt forsigtig tilgang og fraråder gravide mere eller mindre alting. Dem om det – der er intet, der tyder på, at kosmetik med ingredienser godkendt og solgt i Danmark og EU under nogen form bliver optaget og kan påvirke et foster.

Der er to vigtige undtagelser: Lægemidler (fx. mod akne) og klinikbehandlinger som fx. klinikpeeling med salicylsyre i høj koncentration (over 10%). Tal med din læge om den slags.

Så nyd din graviditet og vælg, hvad du har lyst til. Hvis nogen vil være ekstra forsigtige, når de køber makeup, er det deres egen sag – de får ikke mig til at sige, at der er grund til at være det i hvert fald. Det er lange nok 9 måneder i forvejen.

Kærlig hilsen
Katja

PS. Den der med rengøringen…. Det siger vi bare passer… I hvert fald hvis din kæreste spørger!

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
57 kommentarer
Louise

Jeg er naturvidenskabelig kandidat og er vant til at læse videnskabelige artikler om celleforsøg og dyreforsøg, kender forskellen på enkelt artikler og review artikler hvor man opsummerer, kvaliteten af præmisserne bag forskningen, kvaliteten af tidsskrifter, etc
Jeg har sukket efter lidt mindre hysteri på området, men jeg bliver s.. Forarget over det I lukker ud til folk der måske læser det råt og usødet.
Den artikel du henviser til er ikke fem øre værd.
I skriver om og forstår naturvidenskabelig forskning meget unuanceret, sort / Hvidt og uden tanke for langtidseffekter. Der er F.eks. En stigning af infertilitet i dagens Danmark, jo fostret optager kemi over moderkagen gennem blodet, der er en ukendt cocktaileffekt der betyder at mange bække små ….., så husk også miljøkemi i rengøringsmidler, husholdning, nye møbler, elektronik og at de enkelte ting i kosmetik bidrager til et større hele. Infertilitet ses først langt senere eksempelvis.
Hvis du er så vild med parabenfri, hvorfor bruger i dem så ikke selv i jeres egne cremer !!?? Så meget for integritet og holdninger!
Metyl og etylparabener er ok, hvorimod det er mindre sikkert med propylenglycol og butik paraben, samt iso-udgaverne såsom isopropylparaben osv, de er faktisk nævnt for nylig i forbindelse med at man vil have dem forbudt.
Jeg har selv farvet hår i over ti år og det sidder jo i kroppen, men i det første grimmestes er det altså super vigtigt at fostret der udvikles ikke får dioxin, pesticid, hormonforstyrrende mv. Det man har lagret i kroppen frigives med modermælken og sidder primært fast i fedtvævet.
Synes simpelthen ikke du skal udtale dig så skråsikkert om naturvidenskabelig forskning, det kræver en uddannelse at lære hvordan man forstår videnskabelige artikler korrekt.

Katja Moikjær

Kære Louise
Jeg er udannet journalist. Det vi sige at jeg er uddannet til at indsamle, bearbejde og videreformidle informationer. Jeg har også en kandidatgrad – omend ikke naturvidenskabelig – men den har dog gjort mig i stand til at læse og selv producere videnskabelige undersøgelser. Så hvis jeg skriver noget videnskabeligt uredeligt, er det i hvert fald ikke min uddannelses skyld 😉 Men hvis du stadig helst vil høre disse synspunkter fra en med en naturvidenskabelig uddannelse, kan jeg anbefale dig at læse hos Rikke: http://rikkesmakeupblog.dk
Du må undskylde, men jeg har lidt svært ved at forstå præcis, hvor du ser beviset for at kosmetisk er farligt? (Pesticider, rengøringsmidler, møbler osv beskæftiger jeg mig ikke med). Det er belt fair, hvis du ikke er enig med mig, men jeg vil blot bede dig om en enkelt ting. Hvis du har undersøgelser, der dokumenterer en sammenhæng mellem brugen af kosmetiske produkter og misdannelser hos fostre eller lign. så send mig dem. Jeg vil MEGET gerne se dem.
Kh. Katja

Christina

Skal jeg være bekymret for at anvende jeres produkter, under min graviditet, når nu min holdning er dybt modsat jeres, hvad angår dette emne!!!???

Helene Randløv

Hej Christina
Det kan jeg ikke svare sig på 🙂
Vi må hver især gøre op med os selv, hvor fokus skal ligge, når det kommer til vores graviditet/børn. Jeg vil anbefale dig at læse ingredienslisten på de produkter, du er interesseret i og derefter tage beslutningen.
Kh. Helene

Maria

Hej.
Hvorfor skriver i fx ikke på jeres T-zone peeling, at det ikke må anvendes af gravide? Jeg har brugt det gennem næsten hele min graviditet, men har først lige fundet ud af at salicylsyre er det man også putter i ipren fx, hvilket ikke tilrådes at bruge, da det kan give fostret hjerte og lunge problemer, samt blødninger, der ikke kan stoppes. Jeg er naturligvis bange for, at der skal være noget galt med mit barn, og jeg føler mig samtidig ganske dum, fordi jeg tænker om det er normal viden. Samtidig tænker jeg også i burde skrive det på varedeklarationen!

Helene Randløv

Hej Maria
Det er en ringe trøst, når man først er bange, men du har simpelthen fået blandet det hele godt og grundigt sammen.
Ibuprofen (f.eks Ipren og Ibumetin) og Acetylsalicylsyre ( f.eks Kodimagnyl, Asperin og Treo) er ikke det samme, men begge indholdsstoffer er lægemidler, som oftes indtages peroral. Og det er som sådan de udgør en risiko for fostret.
Acetylsalicylsyre og Salicylsyre er heller ikke helt det samme, hvis du har en allergi mod Acetylsalicylsyre fraråder man dog brugen af salicylsyre, da de minder en del om hinanden.
Hvis det var tilfældet, at man ikke måtte bruge T-zone Peeling under graviditet, ville det naturligvis stå på emballagen. Altså behøver du ikke frygte eller undlade at bruge T-zone Peeling, der er ingen risiko forbundet med brugen for hverken mor eller barn! Koncentrationen af salicylsyre er lav, samtidig med at du smører den på huden. Det er kun indtagelse af indholdsstofferne, der udgør en risiko.
Du kan læse lidt mere om det her: http://www.paulaschoice.com/expert-advice/pregnancy-menopause/_/pregnancy-and-skin-care-which-products-are-safe
Mvh. Helene

Ditte

Rart at læse, at jeg ikke er helt hen i hegnet, når jeg vælger ikke at flippe ud over ingredienslister. Ja, ja, jeg tager naturligvis ikke hovedet under armen. Derfor vil jeg også spørge, om jeg kan fortsætte med Imedeen? Min læge opfordrede mig selv til at undersøge det, da hun ikke umiddelbart kan se udfordringer ved det men samtidig ikke kender ingredienserne. Nu må jeg jo vente med restylane til øjnene, så alternativer må dyrkes.

Eva

Sikke et fedt indlæg, der kom op på google, da jeg søgte efter netop svar på dette. Jeg har gået og funderet lidt over, om jeg skulle købe en bunke makeup og cremer, som jeg kunne bruge i min graviditet, men de penge vil jeg altså meget hellere spare og bruge på min baby i stedet. Så tak. Jeg tror jeg blev overbevist om, at det ikke umiddelbart er nødvendigt.
Jeg er stadig forvirret (sundhedsstyrelsen har MANGE råd!), men det her giver mig dog lidt mere ro i sjælen – jeg egentlig tænker, at det bare handler om at finde sit eget leje.
Tak <3

Katja Moikjær

Kære Eva. Vi er helt enige!
Problemet er, hvis nogen kan sælge deres kosmetik på at den er mere sikker for gravide end andre. For det er i så fald ren svindel og humbug.
Kærlig hilsen Katja

Maja

Nu kan jeg se at indlægget efterhånden har nogle år på bagen – hvordan ville svaret mon lyde i dag? 🙄😃

Helene Randløv

Hej Maja
Nogenlunde enslydende. Der er et nyere indlæg: Bumser og uren hud…
Kh. Helene

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *