Tirsdagstip: Sammenhæng mellem mælk og akne

06.08.13
Skummet mælk

Skummet mælk

Foto: Gane og gaffel

Sammenhængen mellem akne og kosten er forbundet med mange myter, og de fleste af dem er fejlagtige. Men forskerne er efterhånden enige om, at det kan være en god idé at undgå mælk, hvis du lider af akne.

For eksempel et retrospektivt studie fra Harvard af 47.355 teenagepiger fra 1989 har man konkluderet en positiv sammenhæng med mængden af indtaget mælk. IKKE fed ost eller lignende mejeriprodukter, men mælk. Selv mælkegiganten Nestlé er nået frem til samme konklusion.

Forskerne mener også, at skummetmælk giver større problemer akne end federe typer mælk.

Ved ikke præcis hvorfor
Hvorfor? Det ved man ikke. Der er mange teorier om hormoner eller mælkesukker, men der skal meget mere forskning til. Disse undersøgelser er dog rigelig dokumentation til, at det er et forsøg værd at stoppe med at drikke mælk en periode, hvis man kæmper med bumser.

Lav-GI kost kan også hjælpe
Man forsker også i sammenhængen med anden kost. Man ved, at lavglykæmisk kost kan hjælpe på akne fordi den regulerer hormonerne.

Til gengæld er det ret sikkert, at hverken fed kost eller chokolade giver bumser. Så tag bare en plade chokolade med smør til… Velbekomme!

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
23 kommentarer
Natasja

Ååh nej. Har længe tænkt, at der helt klart var en sammenhæng, idet jeg selv døjer med bumser (og oppustethed hvilket også kan skyldes mælkeprodukter). 🙁 men jeg kan slet ikke undvære min morgen-skyr! 🙁

Pudderdåse Katja

Sådan har jeg det med min mælk i kaffen :-/ Jeg kan nærmest opgive alt andet – bare ikke den…

Janne

Jeg elsker mælk i min kaffe og HADER mit akne, så tror det
afprøves…er du igang Katja? Sojamælk må vel være svaret i stedet
for tænker jeg….hmmm overveje overveje 🙂

Pudderdåse Katja

Nej ikke på den måde, jeg har ikke akne. Jeg er i gang med projekt “15 kilo”, det er noget ganske andet 🙂

Julie

Gælder det så også for økologisk mælk? Jeg ved, der er
andre alternativer såsom sojamælk og rismælk, men det er bare åh så
dyrt herhjemme i DK… 🙁

Pudderdåse Katja

Ja desværre 🙁

fattig-bloggeren

Det vidste jeg slet ikke… spændende at der rent faktisk er noget seriøs forskning til at underbygge det!
Hilsen fattig-bloggeren

line

Øv øv, holder mig langt væk fra mælk nu!!! hader min akne..
Har faktisk altid drukket skummemælk.

Stinna

Øv det der kan i ikke være bekendt – jeg VIL IKKE undvære min mælk i kaffen 🙁 Plantemælk er bare ikke det samme..
Dog smager det ok med mandelmælk i 🙂

Irene

Skørt, at I netop nu skriver om det. Jeg har gennem de seneste måneder fået uren hud. Først på ryg og bryst og derefter bredte det sig også til ansigtet. For nogle uger siden begyndte det at gå op for mig, at det startede nogenlunde samtidig med, at jeg skiftede vintermorgengrøden ud med skyr. Og at min hud gradvist er blevet værre i takt med sommerens indtag af koldskål og jordbær med mælk.
Det tog et par uger at anerkende det – jeg elsker mælk. Men nu er skyren skiftet ud med grød og jeg holder indtaget af almindelig mælk til et lavere niveau. Og allerede nu er min hud mindre fedtet og en del pænere. Jeg krydser fingre og håber, at den snart ligner sig selv igen.
Rismælk i kaffen er forresten min favorit blandt plantemælk. Den skiller ikke, som for eksempel soja og mandelmælk kan gøre det.

Frk.N

Virkelig interessant indlæg. Jeg har selv, af andre årsager, for en del år siden, droppede mit dagelige indtag af 1-2 liter mælk pr. dag (jeg drak VIRKELIG meget te med mælk den gang), og har faktisk også kunne se at det har medført en vis ændring i min ellers hårdt plagede hud.
Jeg vil ikke sige at mælkeafvendingen har gjort min hud 100 % bedre, langt fra faktisk, men vil bestemt sige at jeres indlæg har mindet mig om hvor vigtigt det er for mig at holde mig fra den ellers fristende mælk i kaffen og koldskål med videre.
Tilgengæld er jeg glad for at høre at osten stadig kan gå, for det er altså svært at undvære 😉
p.s. nu når vi taler om urenhud, kan jeg fortælle at jeg (også efter opfordring fra jer herlige dåser) er gået over til at benytte den gode gamle vaskeklud, og DET har virkelig medført en klar forbedring. Det kan virkelig anbefales, da jeg tror at det fleste med urenhud, ligesom jeg, ofte kommer til at overgøre renseritualet i ren desperation over hudens tilstand. Har selv været meget tilfalds for de mange løfter om ren og klar hud, hvis bare jeg benyttede den en eller anden kraftige rensecreme/-gel/-skum. Nu bruger jeg kun let rensevand til at opløse makeup og derefter en helt ren vaskeklud til at vaske efter. Overvejer at prøve de der konjac svampe, hvad er jeres erfaring med dem?

Notanotherfcukingblog

Og nu blir’ jeg jo forvirret. For der står, at det kun
gælder decideret mælk. Komælk går jeg ud fra. Men så snakker nogen
om, at indtaget af skyr også skulle have en skidt indflydelse på
huden. Så skyr og mælk?

Pudderdåse Katja

Jeg er IKKE diætist og vil nødig rådgive om kost. Men der stod i en af undersøgelserne noget om fedtfattige mælkeprodukter, og det er skyr i hvert fald 🙂

Anette Kristine+Poulsen

SPOT ON! Det er præcis noget nær det eneste, man kan få danske hudlæger til at sige højt, når det gælder kostråd og akne. Men jeg kan slet ikke få hænderne ned over, at det virkelig virker. Har en ung datter på bare 11 år, som har været noget generet især i panden. I dag har hun ikke rørt mælk i en måned, og huden er HELT i ro og uden en eneste bums. Dog bruger hun samtidig et eksfolierende produkt. KH A

Pudderdåse Katja

Tak Anette. Det er spændende at høre. Det er vist noget med mælk, sukker og hormoner – men der skal vi nok have en af de der læger på banen.

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *