Keratosis Pilaris: Bliv knopperne på armene kvit

06.05.10

Det er nemmere at spørge, hvem der ikke har det, end hvem der har det. Rigtigt mange af os har de små harmløse men irriterende og grimme røde eller hudfarvede knopper på overarmene og måske også på overlår og en lille smule på kinderne. Men langt de fleste af os aner ikke, hvad det i virkeligheden er og kæmper videre med grove skrubbecremer, hamphandsker og virkningsløse cremer.

Rammer op mod halvdelen af alle kvinder

Men de små djævle har faktisk et navn. Det er en meget udbredt lidelse, der hedder Keratosis Pilaris.  Den er faktisk så udbredt, at omkring halvdelen af befolkningen har disse knopper. For de fleste af os begrænser generne sig til, at vi helst skjuler vores overarme, men et fåtal er så voldsomt ramt, at de er alvorligt påvirkede af udseendet. I disse tilfælde skal man afgjort finde sig en dygtig hudlæge.

Vi andre kan bedre prøve os frem selv. Og der er flere ting, man kan prøve selv. Det vender vi tilbage til senere.

For at forstå Keratosis Pilaris må man gøre sig klart, hvad det er. Mange tror, det er talgknopper, bumser, hudorme eller lignende. Det har intet med sandheden at gøre.

Små hornpropper
Knopperne opstår i hårsække, der bliver tilstoppet med døde hudceller. Det giver de karakteristiske små knopper, som primært er på overarmene, men også ofte er i ansigtet, på benene og andre steder. Knoppen består af et hornet lag og nogle gange indeholder knoppen et lille hår, som er blevet fanget derinde. Lidelsen hænger ofte sammen med tør hud og har intet med uren hud at gøre. Det er en forstyrrelse i forhorningsprocessen i hårsækkene, hvis åbning bliver fyldt op af en lille hornprop.

Den dårlige nyhed er, at lidelsen ikke kan helbredes. Men symptomerne kan afhjælpes med den rette pleje.

Løsningen er ifølge dermatologien at fugte den tørre hud og exfoliere de døde hudceller væk. Almindelig skrubning med skrubbecremer, hamphandsker, og hvad man ellers kan finde på, er i bedste fald virkningsløse. En mild kemisk exfoliering, der kan løsne de døde hudceller, er løsningen. Der er flere muligheder, og du må prøve dig frem. Ofte er det en kombination af flere produkter på samme tid, der viser sig at være det mest effektive.

Carbamid
Ganske almindelig gammeldags carbamid er førstevalget i behandling af Keratosis Pilaris ifølge de hudlæger, jeg har talt med og litteraturen på området. Carbamid er kunstigt fremstillet urinstof som er effektivt til at blødgøre tør hud og løsne døde hudceller. Prøv dig frem og start med en koncentration på 5 %, og hvis din hud kan tåle det så forsøg med 10 procent.

AHA frugtsyre
AHA, som dækker over glycol-, mælke- eller frugtsyre er en efterhånden veltestet kemisk eksfoliering. Den trænger dybt ind i huden og stimulerer dannelsen af friske nye hudceller og fjerner de gamle. Prøv med koncentrationer på op til 10 procent. Find vores AHA serum her.

Salicylsyre
Eksfolierer huden ligesom AHA og Carbamid, dog mere overfladisk. Er et meget almindeligt produkt i produkter mod acne. Du kan blandt andet finde salicylsyre i vores T-zone Peeling.

Som sagt er kodeordet at prøve sig frem og kombinere produkterne. Jeg har for eksempel relativt stor succes med en kombination af 10 procent Carbamid og 8 procent AHA. Vores råd er at starte med Carbamid. Det er rimelig effektivt produkter og tilmed det billigste og nemmeste at få fat på.

Billig kombination af AHA og Carbamid
Jeg har selv prøvet de klassiske bodylotion, som har eksisteret i mange mange år HTH, som en læser gjorde mig opmærksom på. Den indeholder faktisk en kombination af et højt indhold af Carbamid og en AHA, Lactic Acid. Til meget billige 39 kroner.

Jeg har brugt den på mine lår, hvor jeg har meget Keratosis Pilaris, og det var effektivt.

Det og Carbamidcreme er min anbefaling, der er ikke umiddelbart nogen grund til at prøve dyrere AHA produkter, før du har prøvet HTH, som oven i købet kombinerer AHA med carbamid. Desværre kender vi ikke procentsatserne for indholdsstofferne, som Cederroth desværre ikke vil oplyse. Det ville ellers være en vigtig oplysning i denne sammenhæng.

Receptpligtige lægemidler
Hvis Carbamid og de andre håndkøbspræparater ikke er nok, så er det en god ide at gå til en hudlæge. Der findes forskellige receptpligtige lægemidler, der kan hjælpe.

Her kan du købe det
Carbamidcreme kan du købe på apoteket eller i Matas. Matas forhandler også vores AHA serum og T-zone Peeling. Paula’s Choice laver også gode produkter med AHA og salicylsyre. HTH forhandles pt. i Normal.

Dette indlæg indeholder et eller flere affiliate link, der giver os kommission, hvis du køber noget. Vi linker kun til vores foretrukne webshops, og når du køber noget gennem et affiliate link, støtter du vores arbejde.

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
179 kommentarer
Anne

Hej Katja
Jeg har nærstuderet denne tråd og prøvet det hele uden held. Det undre mig, at du skriver, at der ikke er nogen behandling for KP, men også at man skal gå til en hudlæge -De udskriver måske bare hormoncremer?
Er det vigtigt, at man både exfolierer (bruger pt. jeres AHA 🙂 ) og fugter? og er det rigtigt forstået, at man skal undgå mekanisk scrub? Nogen erfaringer med Avenés lidt dyre creme mod KP? Apoteket har også lavet en salicyl-vaselin på 10%. Jeres link til MD formulas og Thomas Roth virker ikke længer. På forhånd tak og håber at I alle kommer i t-shirts derude :grinning:

Katja Moikjær

Kære Anne. Undskyld, jeg har ikke formuleret mig præcist. Selvfølgelig er der en behandling, der er ikke nogen kur. Problemet er kronisk, men kan holdes nede med den rette behandling. Behandling kan både være hormoncremer, AHA og alt muligt andet.
Du behøver ikke undgå mekanisk scrub, hvis du godt kan lide det, men det har ikke nogen stor effekt, og bare sørg for ikke at være for voldsom. Du kan ikke skrubbe knopperne af 😉
Måske jeg burde lave en ny version af dette efterhånden gamle indlæg. Tak for reminderen.
Du skriver, du har prøvet “det hele”. Præcis hvad har du prøvet?
Kh. Katja

Saime

Hej. Hvor kan man købe eller bestille den cream som du brugte til dine lår? Kan nemlig ikke finde nogle steder 🙁 mvh Saime

Helene Randløv

Hej Saime
Prøv at søge på HTH i søgefeltet. Der kommer flere indlæg op om brug og køb af cremen.
I øvrigt er HTH på tilbud i Netto i denne uge.
Mvh. Helene

Camilla

HTH Hjælpe Tør Hud til meget billige 39 kroner. Hvor kan man få fat i den creme henne? 🙂

Nanna

Hej dåser
Tak for jeres fantastiske blog. Må man bruge HTH i hovedet? Jeg har sådan nogle tørre knopper ved hagen/kæbe partiet. Eller er det for voldsomt,
kh Nanna

Anne

Jeg har fået anbefalet LPL Locobase af min hudlæge mod min Keratosis Pilaris (efter at have prøvet alle de fine råd her). Jeg skal smøre armene ind hver dag, for at der ikke kommer nye knopper, og mine arme ser stadig ikke helt pæne ud. Men det virker på knopperne, så jeg vil lige lige give rådet videre.

Sigga

Hej, jeg har lige læst at knopperne også kan være tegn på glutenallergi, så overvejer at skære gluten væk i en periode, nogle der har erfaringer omkring dette?

Helene Randløv

Hej Sigga
Det er ikke svært at udelukke gluten fra kosten, så hvis du vil prøve det, er det bare at komme i gang. Keratosis Pilaris er mig bekendt ikke et symptom på cøliaki. Cøliaki er ikke noget at spøge med, så hvis du er bekymret for at lide af det, bør du få undersøgt det hos din læge hurtigst muligt.
Kh. Helene

Anja

Jeg har også set historien på Facebook. De skriver, at udslæt kan være tegn på glutenallergi, og så er der vist et billede af en arm med nogle knopper, der meget vel kunne være keratosis pilaris. Keratosis er ikke udslæt. Det er ikke en allergisk reaktion, men en tilstand i huden.

Helene Randløv

Lige præcis!

Iben

Har altid haft KP på ben og arme. Jeg har prøvet mange ting, men jeg har lært at hvis min hud ikke bliver tør er der ikke så mange knopper.
Jeg er fornylig løbet ind i denne
Bioderma ved navn:
Atoderm Crème
Ens hud bliver helt vildt blød, og jeg har prøvet en del gennem min tid men den er anderledes.
Har ikke fundet denne her hjemme, men den kan købes på nettet fra England. Den er ikke så dyr. Prøv den:)

Helene Randløv

Hej Iben
Den er jeg også glad for, du kan blandt andet købe den på apoteket.
Kh. Helene

Jane

Hej Iben og Helene
Er det den her, I bruger, eller?
https://www.webapoteket.dk/personlig-pleje/kropspleje/bioderma-atoderm-intensive-p-216201
Er der nogen, der har erfaring eller har hørt om erfaring med denne her
https://www.webapoteket.dk/helbred/hud-og-haar/av-ne-akerat-10-bodycream-p-207855

Helene Randløv

Hej Jane
Det er den jeg bruger i hvert fald :-*
Akerat har jeg ingen erfaringer med.
Kh. Helene

Michelle

Hej!
Nu har jeg endelig fået læst (næsten) hele dette indlæg igennem, da jeg også selv lider af disse knopper.
Men jeg har nu fundet hudlægerne frem fra Rødovre, og overvejer at ringe til dem. Men kan se, at du skriver, at det er længe siden du har brugt den kombination du fik hos din hudlæge. Må jeg spørge om der er nogen bestemt årsag til dette? Virkede det kun første gang du brugte det, eller var det ikke sundt i længden, eller fandt du noget der virkede bedre som var uden recept?
Mvh. Michelle

Katja Moikjær

En kombination af flere ting tror jeg.
Dels virker blandingen af AHA og carbamid ret godt. Jeg synes faktisk jeg har det godt under kontrol. Dels har det nok bare ikke været så vigtigt 🙂

Louise

Hej Pudderdåser! Jeg har lige et enkelt spørgsmål: Jeg har en lille smule på lårerne, som dog er gået stort set væk efter jeg er begyndt at bruge carbamidcreme om morgenen. Jeg overvejer dog at prøve noget der hedder sugaring på benene før jeg skal på ferie, men er lidt i tvivl om det vil kunne forværre det her eller om det ikke vil have en effekt så længe jeg stadig bruger carbamidcremen? 😃

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *