Keratosis Pilaris: Bliv knopperne på armene kvit

06.05.10

Det er nemmere at spørge, hvem der ikke har det, end hvem der har det. Rigtigt mange af os har de små harmløse men irriterende og grimme røde eller hudfarvede knopper på overarmene og måske også på overlår og en lille smule på kinderne. Men langt de fleste af os aner ikke, hvad det i virkeligheden er og kæmper videre med grove skrubbecremer, hamphandsker og virkningsløse cremer.

Rammer op mod halvdelen af alle kvinder

Men de små djævle har faktisk et navn. Det er en meget udbredt lidelse, der hedder Keratosis Pilaris.  Den er faktisk så udbredt, at omkring halvdelen af befolkningen har disse knopper. For de fleste af os begrænser generne sig til, at vi helst skjuler vores overarme, men et fåtal er så voldsomt ramt, at de er alvorligt påvirkede af udseendet. I disse tilfælde skal man afgjort finde sig en dygtig hudlæge.

Vi andre kan bedre prøve os frem selv. Og der er flere ting, man kan prøve selv. Det vender vi tilbage til senere.

For at forstå Keratosis Pilaris må man gøre sig klart, hvad det er. Mange tror, det er talgknopper, bumser, hudorme eller lignende. Det har intet med sandheden at gøre.

Små hornpropper
Knopperne opstår i hårsække, der bliver tilstoppet med døde hudceller. Det giver de karakteristiske små knopper, som primært er på overarmene, men også ofte er i ansigtet, på benene og andre steder. Knoppen består af et hornet lag og nogle gange indeholder knoppen et lille hår, som er blevet fanget derinde. Lidelsen hænger ofte sammen med tør hud og har intet med uren hud at gøre. Det er en forstyrrelse i forhorningsprocessen i hårsækkene, hvis åbning bliver fyldt op af en lille hornprop.

Den dårlige nyhed er, at lidelsen ikke kan helbredes. Men symptomerne kan afhjælpes med den rette pleje.

Løsningen er ifølge dermatologien at fugte den tørre hud og exfoliere de døde hudceller væk. Almindelig skrubning med skrubbecremer, hamphandsker, og hvad man ellers kan finde på, er i bedste fald virkningsløse. En mild kemisk exfoliering, der kan løsne de døde hudceller, er løsningen. Der er flere muligheder, og du må prøve dig frem. Ofte er det en kombination af flere produkter på samme tid, der viser sig at være det mest effektive.

Carbamid
Ganske almindelig gammeldags carbamid er førstevalget i behandling af Keratosis Pilaris ifølge de hudlæger, jeg har talt med og litteraturen på området. Carbamid er kunstigt fremstillet urinstof som er effektivt til at blødgøre tør hud og løsne døde hudceller. Prøv dig frem og start med en koncentration på 5 %, og hvis din hud kan tåle det så forsøg med 10 procent.

AHA frugtsyre
AHA, som dækker over glycol-, mælke- eller frugtsyre er en efterhånden veltestet kemisk eksfoliering. Den trænger dybt ind i huden og stimulerer dannelsen af friske nye hudceller og fjerner de gamle. Prøv med koncentrationer på op til 10 procent. Find vores AHA serum her.

Salicylsyre
Eksfolierer huden ligesom AHA og Carbamid, dog mere overfladisk. Er et meget almindeligt produkt i produkter mod acne. Du kan blandt andet finde salicylsyre i vores T-zone Peeling.

Som sagt er kodeordet at prøve sig frem og kombinere produkterne. Jeg har for eksempel relativt stor succes med en kombination af 10 procent Carbamid og 8 procent AHA. Vores råd er at starte med Carbamid. Det er rimelig effektivt produkter og tilmed det billigste og nemmeste at få fat på.

Billig kombination af AHA og Carbamid
Jeg har selv prøvet de klassiske bodylotion, som har eksisteret i mange mange år HTH, som en læser gjorde mig opmærksom på. Den indeholder faktisk en kombination af et højt indhold af Carbamid og en AHA, Lactic Acid. Til meget billige 39 kroner.

Jeg har brugt den på mine lår, hvor jeg har meget Keratosis Pilaris, og det var effektivt.

Det og Carbamidcreme er min anbefaling, der er ikke umiddelbart nogen grund til at prøve dyrere AHA produkter, før du har prøvet HTH, som oven i købet kombinerer AHA med carbamid. Desværre kender vi ikke procentsatserne for indholdsstofferne, som Cederroth desværre ikke vil oplyse. Det ville ellers være en vigtig oplysning i denne sammenhæng.

Receptpligtige lægemidler
Hvis Carbamid og de andre håndkøbspræparater ikke er nok, så er det en god ide at gå til en hudlæge. Der findes forskellige receptpligtige lægemidler, der kan hjælpe.

Her kan du købe det
Carbamidcreme kan du købe på apoteket eller i Matas. Matas forhandler også vores AHA serum og T-zone Peeling. Paula’s Choice laver også gode produkter med AHA og salicylsyre. HTH forhandles pt. i Normal.

Dette indlæg indeholder et eller flere affiliate link, der giver os kommission, hvis du køber noget. Vi linker kun til vores foretrukne webshops, og når du køber noget gennem et affiliate link, støtter du vores arbejde.

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
179 kommentarer
Troels

Hej Katja
Har fået at vide på apoteket at man kun må bruge Locoid i perioder af max 6 uger af gangen, grundet de hormoner der er i cremen. Men kan læse at din behandling varede 12 uger. Nævnte din hudlæge noget om dette?
Mvh.
Troels

Katja Moikjær

Kære Troels
Det kan jeg desværre ikke længere huske. Det er så længe siden. Det bliver du nok nødt til at spørge din egen læge om.
Kh. Katja

Troels

Ok, men tak for svaret alligevel 🙂

Lise

Endelig fandt jeg jer – efter at jeg flere gange har søgt “talgknopper” på nettet. TAK for de gode råd omkring mine små irriterende KP knopper, som først er dukket op dette forår! Jeg kan ikke vente med at køre på apoteket og få begyndt med “udrydningen”. Jeg bor nu fast i Spanien – tåler varmen og solen uden problemer, bruger efter hver eneste bad Avene trixera bodylotion, måske er det ikke nok?
Jeg vil nu fortsat følge Jeres side, da artiklen om “krøllet hår” også gav mig gode tips!
Varme solhilsner fra Costa del SOL…..Lise

Katja Moikjær

Kære Lise
Velkommen ombord, vi er glade for, at du har fundet os. Skriv endelig en opdatering på, hvordan det går med din KP – hvad regner du med at bruge fra det spanske marked?
Kh Katja

Sara

Et godt råd herfra! Jeg har nu brugt alle midler mod mine knopper, og har nu fundet løsningen på mit problem – det fungerer ihvertfald for mig! Jeg har brugt MK olie i nu snart to måneder, og mine arme og lår er fri for knopper.. Bare et godt råd herfra 🙂

Helene Randløv

Hej Sara
Det er hermed bragt videre! Tak for det :-*
Kh. Helene

Jane

Er det olie der skal drikkes eller smøres på huden?
Mvh. Jane.

Helene Randløv

Hej Jane
Det er olie til at drikke 🙂
Kh. Helene

Carina

Hvad er MK olie – og hvor køber man det ??

Helene Randløv

Hej Carina
Det er en olie man spiser/drikker. Du kan få det i Matas og mange helsekostbutikker
Kh. Helene

Dennis

Jeg er overbevist om at KP har rod i IGF-1,ligesom akne og fedtet hud. Det er derfor at antioxidanter som retinol bl.a. virker. KP og akne burde kunne fixes med kostomlægning: Noget i retningen af langsomoptagende kulhydrater, og størstedelen af protein og fedt skal hentes fra planteriget.

Nikolaj

Nej det er simpelthen noget vås.

Dennis

Tak for dit svar, ingen i verden kan bruge til noget.

Christine

Hvilken en af jeres egne peelinger tror i vil have størst effekt på keratosis Pilaris i ansigtet?
Vh Christine

Katja Moikjær

Hej Christine
AHA Serum. Helt afgjort. Glykolsyre er godt til KP.
Kh. Katja

Nikolaj

Jeg har døjet med sådan nogle knopper i snart 20 år, og læst på et utal er alverdens sider om hvordan man kan få dem væk, jeg har prøvet cabamid sammen med en hamp handske, det virkede ikke. Jeg har prøvet at holde mig fra diverse ting i kosten, det virkede ikke.
I forbindelse med min kost og træning, havde jeg bestilt noget kokos olie hjem, som egentlig var tiltænkt at skulle spises. Indtil jeg kom på ideen om at smøre det på huden, jeg tog mig et bad skrubbede mig godt og grundigt med sæbe og en hamp handske på arme og skuldrer, hvor jeg efterfølgende tog en god klat kokos olie i hånden og påførte den de ramte steder, dette lyder som et eventyr. Men når jeg kigger på mine arme idag, (dagen efter) er de stort set væk, der er næsten intet tilbage af knopperne at se, udover lidt sår og ar fra de gange jeg har kradset eller klemt dem.
Jeg ved ikke om det virker for jer, men det har virket for mig. Så tænkte jeg ville dele det med jer, jeg kan tydeligt huske dengang jeg var 15, jeg ville aldrig gå i t-shirts, pga. de grimme knopper, jeg håber det kan hjælpe nogen af jer 🙂

Helene Randløv

Hej Nikolaj
Det har jeg faktisk hørt før, så der er nok flere der i hvert fald kan få glæde af dit tip.
Kh. Helene

Jane

Jeg har i dag købt denne her. Har I erfaring med den?
Jeg prøver at huske at vende tilbage ,med evt. virkning. Jeg hååååber, den hjælper.
http://www.avene-me.com/en_MO/body/specific-products/akerat

Katja Moikjær

Ej hvor godt. Det vil jeg glæde mig til at høre om

Amanda

Hvor forhandles den omtalte “lactid acid”? 🙂 Jeg har ledt og ledt.

Katja Moikjær

Lactic acid er ikke avnet på et produkt, det er en ingrediens. Så det kan jeg godt forstå, du har haft svært ved. Det kan man ikke lige købe. Det danske navn er mælkesyre. Men mælkesyre findes i flere produkter som fx. HTH creme, som jeg kun kan anbefale.

Camilla

Jeg døjer med Keratosis Pilaris og for hver år der går jo mere spreder det sig.
mine overarme er fyldt med dem og har nu fået dem på mine lå og balder. Jeg har læst indlægget mange gange nu og er desværre stadig i tvivl om hvilke produkter jeg skal gå efter. Du nævner carabamid, AHA frugtsyre og Salicylsyre. Hvad vil være det mest effektive at bruge og fra hvilket mærke? Apoteket, matas osv har deres egne produkter men vil have det der er det bedste af det bedste.
Håber du svare
Mvh Camilla.

Helene Randløv

Hej Camilla
Start med HTH Creme http://www.apotekeren.dk/hth-creme.aspx
Derefter kan du skrue op for hidsigheden, hvis det ikke har effekt.
Kh. Helene

Anne

Tak for jeres blog, den har gjort mig meget klogere, men desværre ikke min KP kvit.
Når I skriver, at det ikke kan behandles hvorfor henviser I så flere gange til, at man skal kontakte en hudlæge? Kan jeres egne exfolierende produkte måske hjælpe?Jeg har hele serien☺️
Mvh Anne

Katja Moikjær

Kære Anne
Jeg beklager hvis jeg har udtrykt mig lidt uklart. Det kan godt behandles/lindres. Men det kan ikke kureres. Det er en tilstand, man altid vil have i et eller andet omfang.
AHA serum bør kunne hjælpe. Start med den 1 gang om dagen i starten og når huden har vænnet sig kan du gøre det 2 gange om dagen. Og lad mig såhøre, hvordan det går.
Kh. Katja

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *