Clinique take the day off cleansing balm - en klassiker vender tillage

Miljø- og allergimærkede solcremer mangler høj UVA-beskyttelse

Danske solcremer

Danske solcremer med miljø- og allergimærker kan ende med at blive et fravalg af høj UVA-beskyttelse. Når producenten både skal overholde kravene fra Svanemærket, Astma- og Allergi Danmark og i nogle tilfælde også Eco-Cert, så er der ofte ikke nogle solfiltre tilbage, der dækker de lange UVA-stråler.

Mærker som Derma, Rudolph Care og Avivir lider alle af det samme problem. Mange af deres solcremer indeholder ingen af de ingredienser, der kan beskytte mod de lange UVA-stråler helt op til 400 nm.

Følgende solfiltre kan beskytte helt op til 400nm, også kaldet UVA1.

 • Titanium dioxid
 • Zinc oxid
 • Avobenzone
 • Mexoryl
 • Tinosorb S
 • Tinosorb M

Hvis ikke en af disse ingredienser er i din solcreme, så får du ikke beskyttet dig mod UVA-stråler i spektret 370nm-400nm (UVA1 er betegnelsen for 340-400 nm).

UVA1 stråler knyttet til hudkræft
Sammenhængen mellem UVB-stråler og hudkræft ved vi meget om. UVB-stråler er dem, du bliver rød eller brun af, og enhver form for solskoldning øger din risiko for hudkræft dramatisk. Faktoren på din solcreme siger alene noget om beskyttelsen mod UVB-strålerne.

UVA-strålerne ved vi mindre om, men nyere forskning knytter de lange UVA-stråler til visse former for hudkræft. Læs mere om sammenhængen mellem hhv. UVA1, UVA2, UVB og hudkræft i blandt andet dette indlæg hos American Academy of Dermatology Association.

De amerikanske myndigheder har lavet en meget fin folder, der forklarer mere om forskellen på de forskellige solfiltre.

Jeg har taget dette skema ud derfra. Som I kan se, så vil vi helst have zink oxid, avobenzone, ecamsule (Mexoryl) og til dels titanium dioxid i en solcreme. Dertil skal I lægge Tinosorb S og Tinosorb M, som er godkendt i EU, men ikke i USA og derfor ikke optræder i denne tabel.

Kun et enkelt filter tilbage
Problemet opstår, efter Astma- og Allergimærket og miljømærket Svanen har været listen igennem.

De to mineralske filtre titanium dioxide og zink oxid bruges i dag i nanoform og er derfor dømt ude af Svanen. Det er selvfølgelig teknisk muligt stadig at lave solcremer af disse filtre uden at det er i nanoform, men det forekommer sjældent (Dermas Baby-solcreme er en behagelig undtagelse). Resultatet af mineralske solfiltre i ikke-nano form er nemlig den klassiske hvide klistrede spøgelses-solcreme.

Ecamsule (Mexoryl) er et patent, som L’Oreal koncernen har udviklet og ejer. Så det finder du kun hos mærker som La Roche-Posay, Vichy, L’Oreal Paris og de øvrige L’Oreal mærker. Og ingen af dem har hverken blå krans eller svanemærket.

Tinosorb M er dømt ude af svanemærket på grund af dets effekter på vandmiljøet.

Så har vi altså Avobenzone og Tinosorb S tilbage, og før octocrylene-krigen rasede i 2011, var Avobenzone da heldigvis også i mange af de mærker, som jeg startede med at nævne. Men (meget groft sagt) så er det nødvendigt med en lille smule octocrylene for at kunne holde avobenzone stabilt, og dermed forsvandt avobenzone fra de astma- og allergimærkede produkter sammen med octocrylene.

Tinosorb S
Tilbage står vi altså med Tinosorb S som den eneste mulighed for et bredtsprektet UV-filter, hvis du vil sælge solcreme med både astma- og allergimærket og med miljømærket svanen.

Det er heldigvis også i flere af de danske solcremer, men langt fra alle.

EU har nemlig en lovgivning der siger, at UVA-beskyttelsen kun behøver at gå op til 370 nm for at man kan få det runde UVA-mærke, og de regler overholder producenterne jo alle som en.

Men følgende solcremer indeholder IKKE beskyttelse over 370 nm:

Alle Derma solprodukter undtagen Sollotion SPF30 Høj, Ansigtssolcreme SPF 30 Høj, Sollotion SPF30 Høj, Derma ECO baby sollotion SPF30 (indeholder titanium dioxid i ikke-nano form), Solstift SPF50 Høj, Sollotion SPF50+ Meget høj. Ingen af de øvrige produkter fra Dermas solserie, herunder deres Kids-produkter, indeholder beskyttelse mod de lange UVA-stråler over 370 nm.

Ingen af Avivirs Aloe Vera solcremer indeholder beskyttelse over de 370 nm.

Rudolph Care har ingen beskyttelse over de 370 nm udover i følgende tre produkter: Organic Sun Body Oil SPF 15, Organic Sun Face Cream SPF 50 og Organic Sun Stick SPF 50.

De gode alternativer
Hvis du vil have høj UVA-beskyttelse og foretrækker, at din solcreme er mærket med de danske mærker, så er der stadig gode muligheder derude.

Først og fremmest har Matas nu sørget for, at alle deres stribede solcremer indeholder Tinosorb S og dermed kan beskytte helt op til 400nm.

Der er bestemt heller ingen grund til at fravælge de førnævnte solcremer fra Derma og Rudolph Care, der indeholder Tinosorb S.

Der er også mange andre mærker på markedet, som jeg ikke har været igennem, men hvis du har en solcreme, der er mærket med astma- og allergimærket eller miljømærket Svanen, så vend den om og se efter, om der står Bis-ethylhexyloxyphenol methoxyphenyl triazine på den. Det er Tinosorb S.

Er alle de solfiltre nødvendige?
Jeg ved at mange er kritiske overfor at bruge så meget solcreme. Den diskussion vil jeg ikke gå ind i her, men blot minde om igen at unge danske kvinder har europarekord i hudkræft. Antallet af nye tilfælde af hudkræft hos kvinder stiger med hele fem procent om året.

Samtidig er vi rigtig mange kvinder med hyperpigmentering som følge af hormonel prævention eller graviditet, og uden solcreme så forsvinder de ikke.

Der er ingen tvivl om, at det vigtigste er at opholde sig i skyggen, undgå solbadning og solarie og at dække sig til i solen. Men der kan være mange gode grunde til at supplere med en bredspektret solcreme.

Problemet er i sidste ende den samme historie som parabenerne. Det er fint nok at råbe vagt i gevær, når nogle ingredienser kommer under mistanke. Men man glemmer at spørge sig selv: Hvad skal vi så bruge i stedet?

 Find vores egen hudplejeserie på Dåseshoppen.dk - Følg os på Facebook og Instagram  @pudderdaaserne.dk

Kan du lide, det vi laver? Så brug et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.

Matas.dk - Sephora.dk - MAC - Paula's Choice - Asos - Escentual - Lookfantastic.dk - Gosh.dk  - Feelunique -  Beauty Bay - Nicehair.dk - DECIEM - Ellos - Nelly - Flere links

70 kommentarer

 • Kathy

  Hej.. Tak for et analyserende indlæg.

  – Men nu er jeg så interesseret i.. Hvilken solcremer anvender i Pudderdåser så selv?? :)

  – Kathy

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Charlotte

  Kunne da heller ikke drømme om at skifte La Roche Posay solprodukter ud, med noget som helst andet ;-)

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Pernille

   Hvilken hudtype har du i ansigtet? Når du bruger det mærke, du snakker om :)

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Sana

  Kan i anbefale en solcreme til ansigtet der trænger hurtigt ind og ikke efterlader ansigtet fedtet? Der er intet værre end de solcremer der får ansigtet til at føles fedtet, især om sommeren..

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Yvonne i

   Hej sana
   Jeg bruger vichy fra apoteket.
   De har en super go solcreme til ansigtet den er dry lige efter du har smurt den ind.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Sofie

  Kære dåser.

  Jeg har en ide til et indlæg, som jeg synes kunne være meget interessant, hvis I havde lyst til at undersøge og skrive om.

  For hvordan er det med de der ret så bekostelige hårbørster med vildsvinehår fra Mason Pearson … Jeg mener, kan lige præcis den børste noget bestemt som andre børster med vildsvinehår/naturhår ikke kan?

  Det kunne være interessant, at høre jeres vurdering af det.

  Tak for fantastisk informativ, grundig, nuanceret og ikke mindst underholdende blog.

  Sofie

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Katja Moikjær

   Hej Sofie. Jeg vil faktisk rigtig gerne skrive om Mason Pearson, men jeg kan simpelthen ikke få mig selv til at bruge så mange penge på at købe en :D Kh. Katja

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Miccer

  Jeg synes da lige at denne artikel er relevant for, hvorfor man bør huske solcremen! Det er helt utroligt hvad sol kan gøre, når man ser på dette billede i artiklen :-)
  http://videnskab.dk/krop-sundhed/opsigtsvaekkende-snapshot-afslorer-mork-side-af-solen

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Anne L

  Hvad med solcreme omkring øjnene? Det svider nemlig så meget, synes jeg. Er det nok med solbriller som beskyttelse?

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Pernille S

  Interessant blogindlæg. Uanset hvad der kan være ret og vrang, så er det betryggende med en guideline for os forbrugere. Jo større indsigt, desto større mulighed for et sikrere produktvalg. Hurra for Pudderdåserne’s grundighed :-)

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Selma

  Tak for endnu en fantastisk artikel. Skal jeg læse det sådan at Tinosorb S kun findes i Rudolph Cares Organic Sun Body Oil SPF 15 og ikke i Organic Sun Body Oil SPF 30?

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Christine

  Hej Dåser,

  Super indlæg! Og nu spørg jeg nok dumt, men hvornår skal man egentlig hive solcremen frem? Selvfølgelig til sommer når solen skinner, men… Hvad med her i foråret? Der er jo nogen der siger at man burde bruge det hver dag, men jeg synes det lyder lidt voldsomt i Danmark.

  Knus

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Katja Moikjær

   Hej Christine
   Det er der ikke noget entydigt svar på. Jeg ville nøjes med om sommeren, men ikke alle er enige :)

   Kh Katja

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • sofie

  Kære pudderdåser.
  Jeg håber i kan opklare følgende for mig.
  Jeg har nu nærlæst INCl listen på min Derma sollotion SPF30 høj og jeg kan simpelthen ikke se hvilke af de solfiltre der er i, der skulle være et af de ovennævnte der beskytter mod UVA1? Så vidt jeg kan se er der tale om: Diethylamino Hydroxybenzoyl Hexyl Benzoate, Ethylhexyl Triazone og Diethylhexyl Butamido Triazone. i den litteratur jeg har kigget på, står der at disse filtre beskytter mod UVA2? er dette forkert eller har jeg overset et filter der beskytter mod UVA1?
  På forhånd tak for hjælpen :)

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Katja Moikjær

   Kære Sofie. Du har helt ret. Den beskytter ikke mod UVA1 stråler. Som jeg også skriver i indlægget :-) . Kh. Katja

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • sofie

   Nu er jeg forvirret.. :) I indlægget skriver du

   “Men følgende solcremer indeholder IKKE beskyttelse over 370 nm:
   Alle Derma solprodukter undtagen Sollotion SPF30 Høj…” osv.

   Det læser jeg netop som om at den beskytter mod UVA1 stråler?

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Annette Ritz

   Jeg er også forvirret omkring det med Derma Høj 30 – for læser det i artiklen som om netop den beskytter

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Christine

  Kære pudderdåserne
  Tak for et informativt indlæg. Kan i svare mig på om Plaisir multi protection Day cream med spf 15 indeholder god nok uva beskyttelse til daglig brug (ikke som decideret strand solcreme)?

  Mvh Christine

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Helene Randløv

   Hej Christine
   Umiddelbart ja, der er både tilstrækkelig UVA og UVB beskyttelse i vil jeg mene… Der er dog det forbehold, at jeg er meget træt i hovedet. Men i min gennemgang af ingredienserne fandt jeg både det ene og det andet :-*
   så den kan du roligt bruge, hvis du er tilfreds med SPF 15 :-D

   Kh. Helene

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Christine

  Tusind tak:-) i har bare den sejeste blog! ;-)

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Caroline

  Hej Pudderdåser

  Jeg synes det er yderst relevant at I i jeres artikler og tests får alle alternative navne med Fx Tinosorb S som også hedder Bis-ethylhexyloxyphenol methoxyphenyl triazin og
  Anisotriazine og Bemotrizinol. Forbrugere kunne komme til at fravælge bla Matas solstriber pga dette, da Tinosorb S ikke optræder på ingredienslisten men derimod Bis-ethylhexyloxyphenol methoxyphenyl triazin – så kom nu I gør det sku meget godt men I kan gøre det endnu bedre for den almindelige forbruger.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Katja Moikjær

   Kære Caroline
   Tak for opsangen. Du har helt ret.
   Kh Katja

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Anne

  Jeg bruger LRP SPF 50+ året rundt i ansigtet da jeg har slemme pigmentpletter. Det betyder så også at jeg altid er sådan grøn-bleg i ansigtet, dog med lidt brune pigmentpletter! :lion:

  I den LRP SPF 50+ jeg bruger er PDD (UVA) faktoren 31. Jeg kunne dog godt tænke mig en solfaktor med en endnu højere UVA faktor og lidt lavere UVB faktor, så jeg ville undgå pletterne men kunne få bare en smule farve.

  Altså fx UVA 50 og UVB 25.

  Hvis jeg har forstået det rigtigt, så ville det jo være optimalt for os med pigmentpletter…

  Men en sådan findes da ikke?
  Kan man ikke lave det eller?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Katja Moikjær

   Det er et interessant spørgsmål. Nu er jeg ikke kemiker, men jeg kender ingen solfiltre, der KUN beskytter mod UVA stråler. De solfiltre, der er på markedet, beskytter mod et vist spektrum af UVB og UVA stråler i kombination. Så det er svært at få en højere UVA beskyttelse uden også at øge UVB beskyttelsen. Men der kommer hele tiden nye solfiltre på markedet og nye måder at kombinere dem på, så måske en dag?

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Anne

  Har lige endnu et par spørgsmål som jeg håber i kan hjælpe med, da jeg synes det er umuligt at finde rundt i..

  Jeg har denne dagcreme med SPF 50, men kan ikke rigtig lure hvor god den er mod UVA stråler, 2% avobenzone er jo ikke meget, men hvor meget skal der til?

  Indhold af solfiltre:
  Avobenzone 2%
  Octinoxate 7,5%
  Octisalate 5 %
  Octocrylene 2 %

  Derudover så troede egentlig at UVA faktoren i EU skulle være mindst en tredjedel af UVB faktoren, men det er den vel ikke i fx Dermas?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Anne

   Og forresten mange tak for jeres mange brugbare og veldokumenterede indlæg :)

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Katja Moikjær

   Det er dejligt, at du kan bruge dem :)

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Katja Moikjær

   Kære Anne

   Nu kommer jeg faktisk lidt til kort, fordi jeg ved det helt ærligt ikke. I hvert fald ikke godt nok til at kunne give et endegyldigt svar. Det er ikke kun procentdelen, der har betydning. Kombinationen af de enkelte filtre har lige så stor betydning.

   Dit sidste spørgsmål kan jeg dog godt svare på. Det er rigtigt at UVA beskyttelsen skal være mindst en tredjedel, men her taler EU om både UVA1 og UVA2. Altså tæller alle de filtre som beskytter mod de korte UVA stråler også med der (og der er mange flere end dem der beskytter mod de lange UVA). Du kan altså sagtens opfylde EUs krav og ikke beskytte mod de lange UVA stråler.

   Kh. Katja

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Anne

   Mange tak for svar :)

   Ja så skal man jo selv være vågen, desværre, havde ikke luret den tredjedel galt alle UVA filtre.

   De stråler der giver pigmentpletter er de lange UVA stråler ikke?

   Mvh Anne

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Helene Randløv

   Hej Anne
   Pigmentpletterne kommer jo af en kombination af flere ting. De kan også komme af voldsom varme, hvorfor laser sjældent er en god idé. Men ja, de lange UVA stråler står for en del af balladen.

   Kh. Helene

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Anne

   Tak for svar :)

   Jeg tror mit til dels er arveligt (mindes min mor og morfar også havde lidt pletter) og så skyldes det også nok for meget sol og solarie som yngre (har ikke været gravid eller tager p-piller o.l).

   Jeg har fået det mindsket rigtig meget om vinteren med SPF 50 og Cosmelan, men den mindste solstråle så dukker de op igen desværre.

   Mvh Anne

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Signe

  Kære Pudderdåser

  Jeg har kigget på Rudolp Cares solprodukter med spf 50 og kan se, at der på ingredienslisten står Bis-ethylhexyloxyphenol methoxyphenyl triazine. Vil det sige, at den så beskytter tilstrækkeligt, eller er der andre ting, jeg skal være opmærksom på?

  Tak for jeres hjælp og meget oplysende blog!

  Med venlig hilsen
  Signe

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Katja Moikjær

   Nej desværre. Bis-ethylhexyloxyphenol methoxyphenyl triazine er et andet Tinosorb-filter, det beskytter mod UVB og de korte UVA stråler. Prøv at give mig hele ingredienslisten, så skal jeg kigge på den.

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Signe

   Tak for hjælpen :)

   Ansigtssolcreme spf 50: Aqua, Aloe Barbadensis Leaf Extract* (aloe vera), Dibutyl Adipate, Diethylamino Hydroxybenzoyl Hexyl Benzoate (solfilter), Ethylhexyl Triazone (solfilter), Distarch Phosphate, Bis-Ethylhexyloxyphenol Methoxyphenyl Triazine, Diethylhexyl Butamido Triazone, Glyceryl Stearate, Glycerin, Pyrus Malus Fruit Water (æbleekstrakt), Anthemis Nobilis Flower Water* (kamilleekstrakt), Ceteareth-20, Brassica Campestris Seed Oil* (rapsolie), Brassica Napus Seed Oil* (rapsolie), Cucusmis Sativus Extract* (agurkeekstrakt), Triticum Vulgare Germ Oil (hvedekimolie), Tocopheryl Acetate (E-vitamin), Saccharide Isomerate (pentavitin), Tocopherol (E-vitamin), Hippophae Rhamnoides Fruit Oil* (havtornolie), Hydrolyzed Wheat Protein, Ceteareth-12, Cetearyl Alcohol, Cetyl Palmitate, Polymethyl Methacrylate, Acrylates/C10-30 Alkyl Acrylate Crosspolymer, Aminomethyl Propanol, Xanthan Gum, Sodium Laureth Sulfate, Parfum (naturlig), Sodium Hydroxide, Citric Acid, Sodium Citrate, Sodium Benzoate, Potassium Sorbate, Phenoxyethanol, Benzoic Acid, Dehydroacetic Acid. *Ingredient from organic farming. Øko.: 21%

   Kropssolcreme spf 50: Aqua, Aloe Barbadensis Leaf Extract* (aloe vera), Dibutyl Adipate, Diethylamino Hydroxybenzoyl Hexyl Benzoate (solfilter), Ethylhexyl Triazone (solfilter), Glycery Stearate, Diethylhexyl Butamido Triazone (solfilter), Glycerin, Anthemis Nobilis Flower Water* (kamilleekstrakt), Bis- Ethylhexyloxyphenol Methoxyphenyl, Triazine (solfilter), Ceteareth-20, Brassica Campestris Seed Oil* (rapsolie), Brassica Napus Seed Oil* (rapsolie), Triticum Vulgare Germ Oil (hvedekimsolie), Cucumis Sativus Extract* (agurk), Hippophae Rhamnoides Fruit Oil* (Sea Buckthorn Oil), Tocopheryl Acetate (vitamin E), Tocopherol (vitamin E), Saccharide Isomerate, Polymethyl Methacrylate, Aminomethyl Propanol, Ceteareth-12, Cetearyl Alcohol, Cetyl Palmitate, Acrylates/C10-30 Alkyl Acrylate Crosspolymer, Xanthan Gum, Sodium Laureth Sulfate, Parfum (naturlig), Citric Acid, Sodium Citrate, Sodium Hydroxide, Sodium Benzoate Potassium Sorbate, Phenoxyethanol, Benzoic Acid, Dehydroacetic Acid. *Ingredient from organic farming. Øko.: 25%

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Katja Moikjær

   Hej igen Signe
   Tak for din tålmodighed, jeg skulle bare være helt sikker på, at jeg svarede rigtig. Det gælder om at holde tungen lige i munden her :)
   Ja, denne solcreme indeholder Tinosorb S, som er godkendt i EU til at beskytte mod UVA-stråler i hele spektret. Så den har jeg intet at udsætte på.
   Kh. Katja

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Signe

   Det gør ikke spor – jeg får svar inden min ferie, og det er det vigtigste :) Er det begge solcremer, som indeholder Tinosorb S, og kan jeg får dig til at fortælle, hvilken ingrediens, som er Tinosorb S i disse solcremer? Det er en jungle at finde rundt i, synes jeg.

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Katja Moikjær

   Tinosorb S er bis- ethylhexyloxyphenol methoxyphenyl triazine :) Og ja, det er i begge de to, du viser. Rigtig god ferie!

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Signe

   Tak , og tusind tak for din hjælp! :)

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Simone

   Hej Pudderdåserne,
   Skal jeg forstå det som at der i Rudolph Cares Organic Sun Face Cream solfaktor 50 ER tilstrækkeligt beskyttelse af UVA1? Altså at der er tilstrækkelig beskyttelse i de 3 produkter du nævner i indlægget men ikke i nogen af de resterende produkter herfra?
   Tak for gode indlæg!

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Katja Moikjær

   Jeg har ikke tjekket nogle af produkterne derfra længe. Så det må du ikke bruge mig til kilde på. Og deres SPF med højere faktor er i hvert fald gode.

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Charlotte Petersen

   Hej :-) Jeg kan se det er en lidt ældre tråd, men jeg prøver lige alligevel. Jeg forsøger at finde hoved og hale i, hvilke produkter jeg skal erhverve mig med UVA, og da jeg læste denne tråd, blev jeg lidt forvirret. Signe spørger til Bis-ethylhexyloxyphenol methoxyphenyl triazine. Hun får svaret at det er et andet Tinosorb filter, der beskytter mod UVB og de korte UVA stråler. Længere nede i samme tråd, efter at Signe har sendt ingrendiensliste, er svaret på præcis samme ingrediens at det er Tinosorb S. Så det er alligvel en af de gode mod UVA..eller hvad? Lidt forvirrende.

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Helene Randløv

   Hej Charlotte
   Indrømmet jeg har ikke læst hele kommentarfeltet igennem, inden jeg svarer dig, men måske kan dette indlæg gøre dig lidt klogere: http://pudderdaaserne.dk/2018/06/26/tjek-selv-uva-beskyttelsen/

   Kh. Helene

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Helene Randløv

   Nu har jeg læst… Og jeg tror, at der er sket en fejl. Det sker devæsværre også her hos os. Den pågældende SPF fra Derma beskytter mod UVA1.

   Kh. Helene

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Anne

  Er så glad for jeres blog, ellers anede jeg ikke hvad man skulle gå efter :)

  Jeg kæmper stadig med pigmentpletter, bruger et tykt lag solcreme hver dag, men bare en lille tur ude og de er forværret. Jeg skal have ny igen og disse to er de eneste der ikke fedter helt vildt på mig, men kan i hjælpe med hvilken af dem der mon er bedst mod de lange UVA stråler?

  Hvis der er en anden i anbefaler som er bedre vil jeg også meget gerne høre :)

  Vichy Mattifying Dry Touch 50+ :
  Aqua, Homosalate, Ethylhexyl Salicylate, Ethylhexyl Triazone, C12-15 Alkyl Benzoate, Bis-Ethylhexyloxyphenol Methoxyphenyl Triazine, Drometrizole Trisiloxane, Butyl Methoxydibenzoylmethane, Aluminium Starch OctenylSuccinate, Octocrylene, Glycerin, Pentylene Glycol, Styrene/Acrylates Copolymer, Potassium Cetyl Phosphate, Parfum (Fragrance), Caprylyl Methicone, Acrylates/C10-30 Alkyl Acrylate Crosspolymer, Aluminum Hydroxide, Caprylyl Glycol, Cinnamomum Cassia Bark Extract, Dimethicone, Disodium EDTA, Inulin Lauryl Carbamate, PEG-8 Laurate, Phenoxyethanol, Inulin Lauryl Carbamate, PEG-8 Laurate, Phenoxyethanol, Potarium Officinale Root Extract, Stearic Acid, Stearyl Alcohol, Terephthalylidene Dicamphor Sulfonuc Acid, Titanium DIoxide, Toicioherokn tromethamine, Xanthan Gum, Zingiber Officinale Root Extract/Ginger Extract.

  La Roche Posay Dry Touch 50+ :
  Aqua, Homosalate, Ethylhexyl Salicylate, Silica, Ethylhexyl Triazone, Styrene/Acrylates Copolymer, Bis-ethylhexyloxyphenol Methoxyphenyl Triazine, Drometrizole Trisiloxane, Butyl Methoxydibenzoylmethane, Aluminium Starch Octenylsuccinate, Octocrylene, C 12-15 Alkyl Benzoate, Glycerin, Pentylene Glycol, Potassium Cetyl Phosphate, Dimethicone, Perlite, Propylene Glycol, Acrylates/C10-30 Alkyl Acrylate Crosspolymer, Aluminium Hydroxide, Caprylyl Glycol, Disodium EDTA, Inulin Lauryl Carbamate, Isopropyl Lauroyl Sarcosinate, PEG-8 Laurate, Phenoxyethanol, Stearic Acid, Stearyl Alcohol, Tereththalylidene Dicamphor Sulfonic acid, Titanium Dioxide (nano) / Titanium Dioxide, Tocopherol, Triethanolamin, Xanthan Gum, Zinc Gluconate.

  Tusind tak for en rigtig god blog :)

  Mvh Anne

  Ps. Havde i forresten skrevet noget om “fedtfrysning” på et tidspunkt?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Katja Moikjær

   Hej Anne

   De to solcremer fra hhv. Vichy og La Roche-Posay er i bund og grund identiske. Det er også samme firma. Den ene er parfumeret, den anden er ikke. Det er vist den eneste forskel på de to. De vil fungere præcis lige godt, der er præcis samme solfiltre i. Vælg den du helst vil have.

   Og ja, jeg har skrevet om det, men det var nu ikke frysning, men derimod ultralyd. http://pudderdaaserne.dk/2013/07/05/liposonix-en-storrelse-mindre-med-en-behandling/

   KH. Katja

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Martin

  Hej Katja . Hvorfor kan du ikke komme med en anbefaling til et produckt som er økologisk som indeholder zinc, titanium eller tinosorb og hendvise til online link hvor den sælges . ? Mange tak

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Katja Moikjær

   Hej Martin. Fordi solfiltre ikke findes økologisk. Du kan blande almindelige solfiltre sammen med lidt økologisk olie og kalde den økologisk, men det bliver solfiltrene hverken “naturlige” eller “økologiske” af. Kh. Katja

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Pernille

  Hej Katja!
  Fantastisk blog :-) Vil det så sige at Rudolph Care Sun Body Oil spf 15 beskytter bedre end Sun Body Oil spf 30?

  Jeg står og skal 3 måneder til Sydasien og lever derfor efter den bedste solcreme. Jeg har aldrig været solskoldet og tager generelt rigtig godt imod solen. Hvilken faktor vil du anbefale? UV-indekset er et godt stykke over 10.. :-)
  Mange tak for hjælpen!
  Hilsen Pernille

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Katja Moikjær

   Kære Pernille
   Beklager det sene svar. Heldige dig – jeg er meget misundelig :) Håber du får en god tur. Jeg vil klart anbefale en høj faktor. Og en med både høj UVA og UVB beskyttelse. Jeg plejer selv at bruge La Roche Posay, Vichy eller Avene.
   Kh. Katja

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Sofie

  Hej Pudderdåser!

  Jeg har lige siddet og kigget Avivirs solcremer efter i sømmene, og de indeholder Diethylamino Hydroxybenzoyl Hexyl Benzoate – er det ikke netop beskyttelse mod UVA med lang bølgelængde? Så er der vel ikke noget problem med dem, eller hvad?

  De bedste hilsener,
  Sofie (…som stadig er på jagt efter en solcreme, der ikke giver eksem)

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Katja Moikjær

   Undskyld det ekstremt langsomme svar – den er helt fin :)

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Krisser

  Hej!

  Jeg har netop købt en solcreme fra La Roche-Posay på 50 ml med spf 50+ til mit ansigt. Den hedder nærmere bestemt: “La Roche-Posay Ultra-Léger Anthelios XL 50+ (50 ml).
  Men nu hvor jeg kigger ingredienslisten igennem kan jeg slet ikke se nogen af de vigtige solfiltre, der beskytter mod UVA1 (Titanium dioxid, Zinc oxid, Avobenzone, Mexoryl, Tinosorb S,Tinosorb M)

  1)Har solcremen så overhovedet er stort nok spektrum?

  2) Jeg kan altså ikke se Ecamsule (Mexoryl), som I siger er en særlig ingrediens i La Roche-Posay.

  Her er ingredienslisten på den solcreme, jeg har købt: aqua/water, diisopropyl sebacate, alcohol denat, glycerin, dimethicone, isohexadecane, butyl methoxydibenzoylmethane, octocrylene, silica, dometrizole, trisiloxane, isononyl isononaoate, zea maysstarch/cornstarch, c12-15 alkylbenzoate, styrene/acrylates copolymer, ethylhexyl triazone, peg-30 dipolyhydroxystearate, bis-ethylhexyloxyphenol methoxyphenyl triazine, isododecane, phenoxyethanol, isopropyl lauroyl sarcosinate, terephthalylylidenedicamphor sulfonic acid, silicasilylate, lauryl peg/ppg-18/18 methicone, triethanolamine, disteardimonium,hectorite, tocopherol, disodium edta, dodecene, propylene, carbonate, poloxamer 407, zinc gluconate, perute

  Mvh.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Helene Randløv

   Hej Krisser
   Butyl methoxydibenzoylmethane er et andet navn for avobenzone, så du skal ikke bekymre dig om UVA-beskyttelsen.
   L’Oréal koncernens fine UV-filter Mexoryl XL hedder “dometrizole trisiloxane” på INCI’en og Ecamsule eller Mexoryl SX hedder “terephthalylidene dicamphor sulfonic acid” på INCI’en.

   Kh. Helene

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Charlotte Jørgensen

  Super god artikel, som jeg fandt da jeg ville vide, hvilke jeg skal vælge for at få både UVA og UVB beskyttelse. Men er stadig lidt i tvivl. Hvis en solcreme indeholder zink dioxid og titanium dioxid, er man så sikker?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Helene Randløv

   Hej Charlotte
   Ja, det er man :-)

   Kh. Helene

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Ditte-Maria Nissen

  Hejsa rigtig god artikel, men jeg synes stadig det er en jungle og finde ud af, hvad jeg skal vælge af mærke/produkt til mig selv og mine børn. Kan du komme med nogle konkrete mærker/produkter der beskytter optimalt, er uden parfumer og parabener og så trænger hurtigt ind? Hvis det muligt ellers bare det der bedst lever op til det. 😊
  På forhånd tak.
  Venlig hilsen
  Ditte-Maria

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Helene Randløv

   Hej Ditte-Maria
   Dem vi oftest selv vælger er La Roche-Posay, Avéne og Vichy. Og så er der Pharmaceris, der er super godt og budgetvenligt mærke.

   Kh. Helene

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Kathrine S.

  Kære pudderdåserne.
  Faldt over jeres artikel og blev fanget ;-)
  Håber I kan hjælpe…
  Skal på ferie med vores søn på 1 år inden længe, og søger selvfølgelig den bedste solcreme til ham, men også en uden parfume og parabener, og det kan jeg forstå bliver lidt svært! Det skal være faktor 50 – kan I hjælpe mig?
  Og gerne en til os voksne, som har de nødvendige uvb og uva1 filtre, men også meget gerne uden parfume og parabener :-)
  Håber I kan hjælpe :)
  Vh Kathrine

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Helene Randløv

   Hej Kathrine
   Gå efter La Roche-Posay, Vichy, Avéne eller det budgetvenlige mærke Pharmaceris. Solcreme til børn er næsten altid ekstra “vandfast” kig på emballagen, det står der altid. Ovennævnte er i hvert fald dem jeg ville vælge.
   Kh. Helene

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Annette Ritz

  Hej,
  Jeg kan ikke rigtig forstå, jeres beskrivelse af Denmark solcreme. Det fremgår som om deres sp 30 høj er en af de få af deres solcremer der indeholder den rette UVA beskyttelse, men kan ikke lige se det på ingrediensliste. Kan I evt hjælpe mig:
  Aqua, Caprylic/Capric Triglyceride, Ethylhexyl Methoxycinnamate, C12-15 Alkyl Benzoate, Dicaprylyl Carbonate, Titanium Dioxide, Trimethoxycaprylylsilane, Glycerin,-2, Dipolyhydroxystearate, Magnesiuma Sulfate, Ethylhexyl Triazone, Polyglyceryl-3 Diisostearate, Tocopherol, Hydrogenated castor oil, Phenoxyethanol, Saccharide Isomerate, Ethylhexylglycerin

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Katja Moikjær

   Hvilken solcreme taler du om Annette? Hvilken solcreme er den der ingrediensliste fra? Den har jeg ikke umiddelbart set før

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Anna

  Fantastisk hjemmeside og artikel – mange tak!

  Mht. “Rudolph Sun Body Lotion SPF 50”, så indeholder den både “Diethylhexyl Butamido Triazone”, som også dækker UVA1. Samt “Triazine”, som er lig med “Bis‐ethylhexyloxyphenol methoxyphenyl triazine” – altså “Tinosorb S” (mit gæt eftersom de kun har skrevet “Triazine” på ingredientslisten).

  Mht. “Rudolph Sun Face Cream SPF 50”, så indeholder den både “Bis-Ethylhexyloxyphenol Methoxyphenyl Triazine” – dvs. “Tinosorb S” og “Diethylhexyl Butamido Triazone”, som også dækker UVA1.

  For mig ser det således ud som om, at de dækker lige godt / bredt og begge vil være fine valg?!

  Jeg er en smugle forvirret over alt dette, så jeg ville meget gerne have din insigtsfulde kommentar;-)

  Kh
  Anna

  Reference

  http://www.skinacea.com/sunscreen/uv-filters-chart.html#idc-container

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Katja Moikjær

   Kære Anna

   Mange tak for din kommentar, og jeg vil bare sige at jeg stadig er i gang med at undersøge det nærmere. Og jeg kommer til at skrive mere om det igen snart.

   Kh. Katja

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • karen

  Jeres indlæg er uheldigt formuleret.

  … indeholder ikke de “gode filtre” , “undtagen” …

  Dermed indeholder nogle af feks Dermas produkter jo NETOP de gode UVA filtre.
  Der er hele 6 gode produkter at vælge imellem ifølge jeres indlæg.

  At dette så kunne være mærket på produktet bedre , så man kan se forskel , er en anden sag.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Josephine

  Kære Dåser:
  PLEASE hjælp mig! Skal jeg forstå det sådan, at min solcreme har tilstrækkelig UVA beskyttelse når den indeholder både avobenzone og octorylene sammen? (nærmere 3% avobenzone og 7% octo)
  Jeg er så forvirret og fedter rundt i jeres meget informative poster, men synes jeg bare forvirrer mig selv mere og mere. Cetaphil PRO oil absorbing moisturizer spf 30 er min yndlingssolcreme (jeg har backup af den! link: https://www.cetaphil.com/pro-oil-absorbing-moisturizer-spf-30),
  men er den GOD?? Ellers vil jeg bruge min Evy eller Coola. Her er en ingrediensliste hvis det kan hjælpe:
  Active Ingredients
  Avobenzone 3%, Octisalate 5%, Octocrylene 7%
  Inactive Ingredients
  Water, Isopropyl Lauroyl Sarcosinate, Glycerin, Dimethicone, Diisopropyl Sebacate, Silica, Polymethyl Methacrylate, Aluminum Starch Octenylsuccinate, Sucrose Tristearate, Dimethiconol, Pentylene Glycol, Polysorbate 61, Sodium Stearoyl Glutamate, Phenoxyethanol, Caprylyl Glycol, Tocopheryl Acetate, Glycyrrhetinic Acid, Panthenol, Triethanolamine, Allantoin, Carbomer, Potassium Sorbate, Zinc Gluconate, Xanthan Gum, Disodium EDTA, Hydroxypalmitoyl Sphinganine (Ceramide)

  Beklager den lange post. Rigtig god solrig weekend til jer!

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Helene Randløv

   Kære Josephine
   Da der er Avobenzone i din SPF dækker den også mod de lange UVA-stråler (op til 400nm altså UVA1).

   Kh. Helene

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Laura

  Ren har altså en virkelig god ansigtasolcreme med faktor 30 baseret på ikke-nano Zink Oxid. Man får IKKE en hvid hinde i hovedet af den (i mere end 5 sekunder) of konsistensen er behagelig (måske ikke, hvis du har meget tør hud, men ellers). Den hedder Clean Screen.

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Clinique take the day off cleansing balm - en klassiker vender tillage