Tirsdagstip: Brug SPF hele året!

10.10.23

I den sidste uges tid er det især varianter af ét spørgsmål, der er gået igen i indbakken. Svaret er heldigvis helt enkelt, brug SPF hele året! Spørgsmålet er, hvorvidt man skal bruge SPF om efteråret, når det regner, når det er skyet og om vinteren.
Min egen hud er ikke så sur på SPF, men der er jo nogen, der døjer med at finde én. Her er det svært at være behjælpelig. Selvfølgelig ved jeg udmærket, hvad der er fint til mig… men det passer ikke nødvendigvis til din hud. Derfor er det desværre næsten umuligt at svare på, uanset hvor gerne jeg ville. Det der passer til den ene, er ganske ofte en katastrofe for den anden og omvendt. Nogen kan sagtens bruge SPF baseret på alkohol, andre kan slet ikke. Nogen er til fysiske filtre andre kan ikke holde dem ud og så videre.

Brug SPF hele året!

Med hensyn til SPF, er der ingen gråzoner, hvis du vil passe på og beskytte din hud. Sagen er nemlig den, at UVA-strålerne skader din hud, præcist lige så meget om sommeren, som om vinteren. Det er især UVA-strålerne, der nedbryder kollagenet i huden og giver hyperpigmentering. Det er sådan HELT forenklet… der er bestemt ikke noget enkelt ved den proces og de mekanismer i huden. Det er sådan en usynlig fælde, man først opdager ALT for sent, nemlig når man gerne vil udbedre skaderne. Udfordringen er så, at det nærmest er umuligt at behandle de skader UVA-strålerne forårsager. Det kan godt se pænt ud på overfladen, men skaden er sket. Derfor kan det ikke siges nok: Brug SPF hele året!

Over skyerne er himlen altid blå

Når spørgsmålene bliver stillet på denne tid af året, er det selvfølgelig, fordi folk håber på en pause. Nu er sommeren slut, så er der tradition for at pakke badedragten, sommertøjet og ”solcremen” væk. Måske har du lagt mærke til, at jeg kun sjældent benytter det ord, når jeg taler om SPF? Det er netop, fordi det i mine øjne er et mangelfuldt og sæsonbetonet ord. SPF står for sun protection factor og siger i virkeligheden lidt mere om, hvad det er. Om end det heller ikke er en vildt god beskrivelse af andet end funktionen.
Det er vigtigt at huske, at uanset vejret trænger UVA-strålerne igennem vinduerne. Det er derfor dagens mantra er: Brug SPF hele året! Samtlige af dine korrigerende plejeprodukter er fuldstændigt ligegyldige, hvis du ikke bruger SPF.

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
8 kommentarer
Emilie

Hvor ofte frisker I SPF’en op i løbet af dagen?

Helene Randløv

Hej Emilie
Det gør jeg en gang om vinteren og oftest to gange i løbet af en sommerdag. Er jeg ude hele dagen er det selvfølgelig en anden snak.

Kh. Helene

Johanne

Hej,
Hvilken faktor vil I anbefale om vinteren og i hvilken mængde? Om sommeren bruger jeg SPF 50 og smører en mandelstor portion to gange med et kvarters mellemrum i ansigtet, men er det nødvendigt nu? Jeg tænker umiddelbart SPF 30 i en mandelstor portion en gang i ansigtet… Hvad gør I?
Min hud kan sagtens klare SPF.

Vh
Johanne

Helene Randløv

Hej Johanne
Jeg bruger de samme SPF 50 hver dag hele året. Den eneste SPF 30 jeg bruger er vores egen.

Kh. Helene

Tine

“Sagen er nemlig den, at UVA-strålerne skader din hud, præcist lige så meget om sommeren, som om vinteren” – men UV indekset er jo langt lavere her om vinteren? Lige nu ligger det stort set på 0, også på dage med solskin. Mener I stadig at det er nødvendigt at gå med solcreme selvom der er så minimal stråling? Jeg synes selv det er spild af produkt.

Helene Randløv

Kære Tine
Du bestemmer da helt selv, hvad du gør.

Kh. Helene

Ulla

Hej, Hvad er forskellen på Alt i en Beskyttelse SPF 30 002 og Alt i en Beskyttelse SPF 30 001?

Helene Randløv

Hej Ulla
002 er vores ret nye og lidt mørkere version af Alt i en Beskyttelse SPF 30.
Kh. Helene

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *