Kemi - et misforstået fy-ord

Top 3 Apotekscremer mod eksem, irritationer, sprukne læber, bumser og alskens dårligdomme

Cicalfate, Dermalibour og Cicaplast

Ethvert apoteks-hudplejemærke med respekt for sig selv har en en reparationscreme eller lignende mirakelcreme, der kan hjælpe på alskens hudproblemer.

Og jeg elsker dem. Måske fordi jeg har masser af problemer at teste dem på? Der er ikke et endegyldigt svar på, hvad man kan bruge dem til, eller hvad de virker på. Men dette er mit bud på mine tre favoritter (i ikke prioriteret rækkefølge), og hvad jeg bruger dem til.

Avène Cicalfate
Cicalfate er på mange måder en avanceret numsecreme. Hvis du har børn, så ved du lige så godt som jeg, hvad zink kan gøre ved en rød og irriteret barnerumpe. Og Cicalfate virker lidt på samme måde.

Den indeholder selvfølgelig zink, som beroliger inflammation og irritation, sammen med metaller som kobber, aluminium og magnesium, der alle har forskellige kendte positive effekter på huden. Det virker beroligende, antiinflammatorisk og antibakterielt på sart, irriteret og skadet hud.

Jeg elsker Cicalfate til at berolige huden under udbrud af akne eller perioral dermatit. Ikke som egentlig forebyggende behandling over lang tid, men til umiddelbar lindring.

A-Derma Dermalibour
Dermalibour består af mange af de samme stoffer som ovenfor men tilsat A-Dermas havreekstrakt, som hele deres Exomega-serie består af. Den er perfekt til eksemhud, hvorimod jeg personligt synes, den kan forværre fx. perioral dermatit på mig, i modsætning til Avène.

Jeg bruger den på Eriks børneeksem, når det bliver meget tørt og revnet på hans hænder, og almindelig Exomega og anden fedtcreme ikke slår til.

La Roche-Posay Cicaplast
Cicaplast er helt anderledes end de ovenstående. Den er bygget op på en base af silikone i stedet for fedt, men indeholder også zink og kobber. Derudover indeholder den også mangan, hyaluronsyre og madecassosid, som er yderst veldokumenteret som en effektiv ingrediens for sårheling. Madecassosid er blevet identificeret som et af de aktive stoffer i en traditionel asiatisk urt, der er blevet brugt til sårheling. (Wu F, Bian D, Xia Y, Gong Z, Tan Q, Chen J, Dai Y i Evidence-Based Complementary Alternative Medicine 2012). Det er også en vigtig del af Cicaplasts effekt, at det er silikone baseret og dermed skaber en glidende overflade.

Jeg bruger den selv til noget så simpelt som sprukne læber. Mine læber bliver meget nemt forbrændt og revner (jeg har en sygdom, der rammer spytkirtlerne), og cicaplast er det mest effektive til at få dem på ret køl igen efter sådan en omgang.

Min gode veninde og kollega var igennem en større operation i sommers, og der lærte jeg, at nogle bruger Cicaplast til at få operationsar til at hele hurtigere. Om dette er en god idé i dit konkrete tilfælde vil jeg nødig udtale mig om – hvis I står i den situation, så tal gerne med jeres sundhedspersonale om det.

Her kan du købe det
Alle tre produkter kan du købe på apoteket. Avène Cicalfate koster omkring 100 kroner, Dermalibour fra A-Derma koster omkring 90 kroner, og La Roche-Posay koster knap 110 kroner.

Escentual sælger Cicalfate meget billigere – næsten halv pris, og Cicaplast en smule billigere. Apo-rot har som altid gode priser på det hele.

PS. Jeg har skrevet ordet aluminium og efter DR’s dokumentar for nylig, så får jeg sikkert en masse kommentarer om det. Læs mere her og her.Find vores egen hudplejeserie på Dåseshoppen.dk - Følg os på Facebook og Instagram  @pudderdaaserne.dk

Kan du lide, det vi laver? Så brug et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.

Matas.dk - Sephora.dk - MAC - Paula's Choice - Asos - Lookfantastic.dk - Gosh.dk  - Feelunique -  Beauty Bay - Nicehair.dk - DECIEM - Ellos - Nelly - Flere links

25 kommentarer

 • Signe

  Jeg elsker cicaplast. Jeg har meget tør hud, og bruger den som pletvis primer, hvis min hud er rød og flager, under concealeren. Tror det var Lisa Eldrigde der viste det i sin masker-acne-video, og det fungerer virkelig godt.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Pudderdåse Katja

   Til den type hud er det en god ide. Jeg blev faktisk lige inspireret til at bruge den som primer på min post-cosmelan kemisk peel krakelerende hud i dag. Fantastisk!

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Arh – tak for link :-)
  Jeg kan fortælle, at mit ar efter operationen i halsen er rigtig fint. Her 6-7 uger efter er de fleste, som ser arret meget imponerede over, hvordan det ser ud. Det er jo svært at sige, om Cicaplast har gjort en forskel eller ej, da jeg ikke har testet (af indlysende grunde). Jeg smører to gange dagligt og beskytter med solcreme – fra Avene, faktisk. Og solcremen er i hvert fald ret essentiel ift. at få pæne ar.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Pudderdåse Katja

   Godt at høre. Og ja, ingen sol på aret!!!

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Helle

  Min mor fik en øjenlågsoperation for et års tid siden, og var meget rød omkring sårene efterfølgende. Jeg anbefalede hende at smøre sårene med Cicaplast, og i løbet af få dage var meget af det rødlige aftaget. Så også gode erfaringer med Cicaplat til sårheling herfra! :)

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Kamilla

  Den creme som du siger man kan bruge under akne udbrud, bruger man den så som en dagcreme mens udbruddet står på eller hvad gør man? Og mener du også akne udbrud i ansigtet? :)

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Pudderdåse Katja

   Ja i ansigtet. Det er der jeg bruger den. Jeg har brugt den lidt ad hoc. Især når bumserne er poppet.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Malou

  Cicaplast gør intet for mig. Fik det først anbefalet til noget pletvis eksem af min hudlæge. Skaffede det, prøvede det, men det gjorde hverken fra eller til. Og efter Lisa Eldridges anbefaling var jeg noget skuffet da jeg forsøgte at bruge den som primer. Så kom jeg til skade, skulle sys i ansigtet – tænkte, at jeg igen ville give Cicaplast en chance. Men synes ikke der var nogen forskel i helingsprocessen overhovedet.

  Vil prøve den på sprunkne læber, måske der er bingo der. Er ikke tilhænger af at smide ud, så giver den en chance igen og igen, den tube jeg har liggende :p

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Pudderdåse Katja

   Jeg kan heller ikke få den til at fungere på eksem overhovedet, så det forstår jeg udemærket.

   Silikone som primer er heller ikke min kop te. Lad mig høre om du også har mere held med læberne :)

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Katrine

  Juhuu – har lige bestilt den fra avene efter jeres anbefaling. Har også bestilt avene cleanance k og lidt aderma efter al jeres ros. Er meget spændt :) har købt det på e-chemist, der synes jeg den fra avene var billigere. Altså hvis man løber nok og dermed får fri porto.
  Tak for en god blog, synes I gør det virkelig virkelig godt og jeres mening betyder meget når jeg skal købe produkter!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Louise Eriksen

  Til en sart hud med seborisk eksem , vil du anbefale en af dem og hvis ja , så hvilken en?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Pudderdåse Katja

   Måske Cicalfate pga zink-indholdet? Men du har en særlig form for eksem, så jeg er ikke sikker

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Louise Widenborg

  Tak for rådene! :)

  Jeg skal da helt sikkert prøve Cicaplast. Jeg har en sjælden bindevævssygdom (Klassisk Ehlers Danlos Syndrom) Som gør at min hud revner og flækker hele tiden, da jeg mangler kollagen.
  Jeg forventer ikke mirakler, men alt der kan gøre sårhelingen hurtigere og dermed gøre mine mangear ppænere er velkomment :)

  Jeg har samme problem med læberne, især i vinterhalvåret forvandles de til storesår og har endnu ikkr fundet “mirakelmidlet”

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Pudderdåse Katja

   Lad mig endelig høre om det virker. Der må være andre derude med Ehlers Danlos, der har afprøvet det og lidt til?

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Louise

   Jeg har også EDS og det bedste jeg har erfaret til huden er økologisk mandelolie og så har jeg en læbepomade med bivoks fra USA som er rigtig god.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Katja, har du set den nye Cicaplast lips fra La Roche-Posay? ;)

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Pudderdåse Katja

   Ja, jeg har godt kigget på den. men jeg har ikke fået prøvet den endnu

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Anna

  er heeeelt vild med jeres blog, i gør det så godt !
  jeg læste engang et indlæg i skrev hvor i nævnte at det ikke var en god idé/usundt for at håret at sætte det op i et håndklæde efter bad.. kunne rigtig godt tænke mig en uddybning på det, for har søgt lidt forskellige steder og kan ikke rigtig finde noget om det? er det pga. det kan forårsage svamp i hovedbunden eller hvad er grunden?
  på forhånd, mange tak for svar !

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Pudderdåse Katja

   Hej Anna
   Tak for rosen!
   Det, jeg mente, var at man ikke skal vride håret om ovenpå hovedet efter badet. At pakke det løst ind i et håndklæde er ok. Hvis du forstår hvad jeg mener…
   Årsagen er, at håret er meget skrøbeligt, når det er vådt. Så du slider unødigt på håret.
   Kh. Katja

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Line

  Jeg bruger også A. Cicalfate når min hud er helt uregerlig (som den desværre ofte er) Men har du et godt råd til, hvilken dagcreme jeg skal bruge ellers. Jeg har altid bumser hist og her – og er bare så træt af det. Prøver, efter at have læst jeres post om zink, at tage 22mg zink med morgenmaden, og så krydser jeg virkelig fingre for at det kan klare min 21årige hud lidt op :)

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Lise Jørgensen

  Har lige købt cicalfatecremen til eksem på hagen, har netop taget den på for første gang. Må man bruge den som ansigtscreme eller er det kun en creme til det ramte område?
  Tak for en dejlig blog, i har hjulpet mig meget :)

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Helene Randløv

   Hej Lise
   Hvis du har lyst til at bruge den i hele ansigtet, så gør du det! Det er ikke et lægemiddel, så du kan gøre som du vil :-*

   Kh. Helene

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Kemi - et misforstået fy-ord