Solcremer uden beskyttelse: En trussel mod din hud

04.06.10
Sol og skyer

Sol og skyerDu går ned i Matas og vælger en solcreme. Kigger på solfaktoren, vælger en med en høj faktor og tænker at så er du på den sikre side. Og det er du også? når det kommer til den stråling, der gør dig solskoldet. Men du er ikke nødvendigvis beskyttet mod den stråling, der skader din hud og giver dig rynker, solskader og måske endda cancer.

For at en solcreme skal beskytte tilstrækkeligt mod solens skadelige stråler, skal den beskytte mod både UVA og UVB stråler, som begge kan skade huden. Mens UVB stråler kan give forbrænding og umiddelbare skader, er det UVA og UVB i samarbejde, der giver dig rynker, længevarige skader og solkræft.

Solfaktortallet siger alene noget om beskyttelsen mod UVB stråling. Men for at en solcreme skal beskytte mod de mindst lige så farlige UVA stråler, skal den også indeholde nogle særlige ingredienser til det.

Skader i stilhed
Og det er der flere anerkendte solcremer, der ikke gør. I praksis betyder det, at du går ud i solen, fordi du tror du er beskyttet, men de farlige stråler får frit spil, for du bliver ikke engang rød, så du opdager det. Det er nemlig kun UVB strålingen, der gør dig rød.  Men UVA strålingen skader stadig mindst lige så meget, bare i stilhed.

Der er kun en måde at finde ud af, om din solcreme beskytter mod både UVA og UVB stråler, og det er ved at nærlæse indholdsdeklarationen. Den skal indeholde enten titanium dioxid, zinc oxid, avobenzone,(kan også hedde butyl methoxydibenzyl methan), ecamsule (Mexoryl) eller tinosorb. En del af de solcremer, vi har kigget på, indeholder kun Octocrylene som UVA beskyttende ingrediens, og det er ikke nok, da den ikke beskytter tilstrækkeligt mod UVA- stråling.

Det er et marked, der er svært at overskue. Derfor har pudderdåserne gjort en del af arbejdet for dig og kigget nærmere på indholdsdeklarationerne.

Følgende solcremer beskytter IKKE mod hele spektret af UVA stråling og må derfor frarådes:
P20
Stort set alle fra Decleor
Waterblock solar spray spf30, Solar defense wipes spf15 og Solar shield spf15 fra Dermalogica
Juhldal Sun Lotion faktor 10
Matas solspray

Følgende solcreme beskytter mod UVA stråling:
Derma Baby Solcreme
Matas Sollotion
Clinique Sun Body Care
Lancaster Sun Care Hydrating Body Lotion
Cosmea Sollotion
L?Oreal Solar Ekspertise
Vichy Capital Soleil SPF30 (bedste køb i TÆNK 2010)
La Roche-Posay Anthelios Børn Sollotion SPF 30 (testvinder i TÆNK 2010)

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
58 kommentarer
Sussie

Hej..
Jeg faldt over jeres side, som egentlig er meget fin.
MEN jeg er meget forbavset over den ikke særlig kompetente rådgivning ang solcremer, især vedrørende dermalogica, hvor i bare afviser de fleste.
Har i overhovedet set på ingredienslisterne??
I burde gøre jer selv en tjeneste lige at dobbelttjekke, for det link i har vist, kan da ikke bruges til noget som helst.

Pudderdåse Katja

Hej Sussie
Du kan tro jeg har set på ingredienslisterne, og de viser desværre, at der er adskillige af Dermalogicas produkter med solfaktor, der ikke indeholder UVA beskyttelse. Nu er det her en artikel fra sidste år, og jeg kan se, der er kommet nogle flere produkter til i sortimentet, som har UVA beskyttelse, så den her er selvfølgelig ikke opdateret, men der er stadig en håndfuld uden UVA beskyttelse desværre. Så ja, jeg har læst ingredienslisten. De produkter, det pt. drejer sig om, er:
waterblock solar spray spf30
solar defense wipes spf15
solar shield spf15
Ingen af disse beskytter mod UVA stråling, selvom Dermalogica påstår det. Jeg skal gerne gøre det klart i den gamle tekst, at det nu drejer sig om disse produkter, men det er en gammel artikel som sagt.
Kh. Katja

Anne

Her er en liste over anbefalede fugtighedscremer med SPF15 eller højere, som alle skulle indeholde beskyttelse mod både UVA og UV. Den er udarbejdet af den berømte Paula Begoun som har analyseret ingredienserne:
http://listmaker.wordpress.com/2008/05/18/the-best-facial-moisturizers-with-sunscreen-by-paula-begoun/

Pudderdåse Katja

Tak Anne. Super!

Anne

Faktor 8 stopper ca. 87, 5 % af solens stråler.
Faktor 15 stopper ca. 93, 3 % af solens stråler
Faktor 25 stopper ca. 96 % af solens stråler
Faktor 50 stopper ca. 98 % af solens stråler.

Pudderdåse Katja

Det er helt rigtigt at over faktor 30 er der meget lidt ekstra fordele at hente.
Faktisk er det interessant, at i USA må man markedsføre en solcreme med op til spf 100, i EU med spf 50 og Australien har grænsen ved 30.
Jeg kan kun sige at for langt de fleste har det sikkert ingen betydning om det er 30 eller 50. Men jeg har soleksem og jeg kan mærke forskel. Stor endda. Det ved jeg også andre som er ekstra sensitive kan.
Men nej, de fleste kan fint holde sig til 30 🙂

Pudderdåse Katja

I øvrigt skal man huske på at de udregninger stemmer kun hvis man smører de anbefalede tykke lag på. Og det gør de færreste desværre.

Nadia

TÆNK har netop lavet en test af solcremer, hvor de måler den reelle SPF og SPF efter badning. Det er helt vildt som SPF-indeholdet svinger!! Nogle cremer har langt mere SPF end de skriver, de færreste har præcist den SPF som er anført. Ombra Sun care Spray med SPF20 fra Aldi vandt testen af dem med faktor 20, og det er også den billigste og ingen parabener!! Den kan man da altid prøve, den koster omkring 36 kr.

Pudderdåse Katja

Ej er den kommet? Har hørt den var på vej, den må jeg straks læse. Tak Nadia.

Danielle

Jeg fandt dette på Kræftens Bekæmpelses hjemmeside som jo er kongen indenfor proffesionelle råd om solcreme…
“En faktor 15 er rigeligt til både store og små når du bruger solcreme – den tilbageholder nemlig 93% af solens skadelige stråler. Til gengæld risikerer man at ryge helt ned på en faktor 2, hvis man ikke bruger nok creme. Og det er i den sammenhæng totalt ligegyldigt om du bruger faktor 30 eller 8! Hvis man bruger faktor 15 får man en solbeskyttelse på 93% procent. Til sammenligning får man 97% med faktor 30. Altså en dobbelt-faktor giver kun 4% mere beskyttelse! Faktor 30 gør altså ikke den store forskel fra faktor 15, hvis du alligvel bliver forbrændt, har du været for meget i solen og det kan en solcreme ikke ændre på. Alt over faktor 30 er spild af penge. Men det er noget kun få forbrugere ved.
3 gode råd om solcreme
Brug faktor 15 – det rækker for de fleste.
Brug nok – tjek brugsvejledningen på din Svanemærkede solcreme for at se hvordan du doserer.
Overvej om en type solcreme kan bruges af alle i familien – det gør det lettere – og billigere – kun at skulle bruge én type solcreme. F.eks. en svanemærket solcreme uden parfume i en faktor 15·”

Pudderdåse Katja

Hej Danielle
Tak skal du have. Det er helt sikkert kloge ord. Nu fik jeg svaret Anne ovenfor, men det var egentlig ligeså meget her til. Og tak for alle jeres info og gode links.
Kh. Katja

marie torp walther

Nu kan jeg se at juhldals sunlotion faktor 10 er på listen over dem i ikke anbefaler. Gælder det alle deres produkter (faktor 20 og den til ansigtet) eller er det bare lige den i har kigget efter i sømmene?

Pudderdåse Helene

Hej Marie…
Nu er artiklen efterhånden to år gammel og der kan være slet forbedringer. Uanset hvad er SPF 10 alt for lidt 😀
Mvh. Helene

Katrine

Hej,
Jeg har et spørgsmål, som jeg håber, at I kan hjælpe med.
Jeg har mørke pigmentpletter i ansigtet, og skal derfor passe ekstra meget på solen.
Jeg bruger Decleors “Aroma Sun Expert Protective Anti Wrinkle Cream spf 50”. Den er købt på en hudplejeklinik, fordi jeg tænkte, at jeg så er helt sikker på, at jeg får den helt rigtige beskyttelse.
Det kommer derfor meget bag på mig at se Decleor på jeres liste over produkter, der ikke beskytter optimalt.
Kan I svare på, om det produkt jeg bruger heller ikke er godt nok? Jeg har desværre smidt æsken ud, så jeg kan ikke selv se på ingredienslisten.
Er der noget bedre alternativ, som I kan anbefale? Jeg skal helst helt undgå sol i ansigtet.
Tak for en inspirerende og lærerig blog.
Mvh

Pudderdåse Katja

Hej Katrine
Jeg kan desværre ikke umiddelbart finde ingredienslisten online, så det kan jeg ikke svare på. Det behøver ikke være sådan, der er flere ok produkter hos Decleor også.
Vi har skrevet mange anmeldelser af fremragende solcremer, hvis du prøver at søge på bloggen her. Men mærker som La Roche-Posay og Vichy leverer generelt optimal beskyttelse, men der er mange andre gode også.
Kh. Katja

Lykke

Har I haft kigget på Murad’s solcremer?
– jeg overvejer ‘Murad – Oil-Free Sunblock SPF 30’ der skulle have følgende aktive ingredienser:
Avobenzone 3.0%
Octisalate 5.0%
Octinoxate 7.5%
Oxybenzone 5.0%
(dette er ikke den nyeste verison)

Pudderdåse Katja

Nej, det har jeg ikke, men Avobenzone er et bredspektret UVA-filter.

Katrine

Hej,
Jeg har svært ved at overskue, hvilke solcremer der dækker optimalt. Kan I se, om følgende to solcremer indeholder de ingredienser, som de skal?
Decleor aroma sun expert, faktor 50:
Aqua, octocrylene, c12-15 alkyl benzoate, methylene, bis-benzotriazolyl tetramethylbutylphenol, butylene glycol, cyclopentasiloxane, pentylene glycol, ethylhexyl salicylate, glycerin, bis-ethylhexyloxyphenol methoxypenyl triazine, butyl methoxydibenzoylmethane, cyclohexasiloxane, glyceryl stearate, peg-100 stearate, argania spinosa kernel oil, potassium cetyl phosphate, triacontanyl pvp,helianthus annuus seed oil, decyl glucoside, dimethicone, helianthus annuus seed oil, unsaponifiables, parfum (fragrance), tocopheryl acetate, triethanolamine, palmitric acid, carbomer, cetyl alcohol, chlorpenesin, stearic acid, 1,2-hexanediol, benzyl salicylate, caprulyl glycol, jasminum officinale (jasmine) flower extract, disodium edta, hydroxyethylcellulose, lupinus albus seed extract, cucumis melo (melon) fruit extract, propylene glycol,hexyl cinnamal, hydroxycitronellal, xanthangum, limonene, rosa damascena flower oil, geraniol. Vanilla tahitensis fruit extract, curcuma longa (turmeric) root extract, citronellol, coumarin, benzyl alcohol.
Matis Réponse soleil, sun protection cream for face, faktor 50:
Aqua, methylene bis- benzotriazolyl tetramethylbutylphenol, ethylhexyl methoxycinnamate, c15-19 alkane, hexyl laurate, bis-ethylhexyloxyphenol methoxyphenyl triazine, glycerin, steareth-21, propanediol, steareth-2, decyl glucoside, ammonium acryloyldimethyltaurate/ vp copolymer, caprylyl methicone, sodium benzoate, phenoxyethanol, parfum (fragrance), chlorphenesin, tocopheryl acetate, xanthan gum, disodium edta, polyacrylamide, citric acid, sodium dehydroacetate, o-cymen-5-ol, propylene glycol, c13-14 isoparaffin, laureth-7, biosaccharide gum-1, bht, benzyl salicylate, linalool, alpha-isomethyl ionone, coumarin.
Hilsen Katrine

Pudderdåse Katja

Hej Katrine
Decleor gør. Den indeholder Avobenzone. Matis indeholder ikke ingredienser mod de lange UVA stråler.
Kh. Katja

Katrine

Hej Katja
Mange tak for hjælpen. Smider da i hvert fald den fra Matis langt væk!
Håber det er okay, at jeg trækker lidt mere på din hjælp?!
Grunden til at jeg ikke bare bruger en solcreme fra Vichy eller La-Roche-Posay (som I jo anbefaler, fordi de beskytter optimalt) er, at jeg har en tør hud, der føles som en stivnet maske, hvis ikke jeg bruger en creme, der tilfører meget fugt.
Jeg har samtidig mørke pigmentforandringer i ansigtet, så der skal helst ikke nå noget som helst sol igennem min solcreme. Kan du se, om den fra Decleor beskytter så godt?

Pudderdåse Katja

Det kan jeg ikke vurdere alene på en ingrediensliste, desværre. Der skal laboratorieudstyr til, som vi ikke har.
Jeg holder mig til TÆNKs gamle resultater (hvor de brugte et udenlandsk laboratorie), der viste at La Roche Posay og Vichy var de mest effektive.
Det vigtigste ved en solcreme er ikke så meget faktor osv. som at bruge NOK. Og det gør man kun, hvis man kan lide konsistensen.
http://www.astma-allergi.dk/web/12111//good_news_item/-/journal_content/56_INSTANCE_Qq2u/12111/507122

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *