Soleksem – en helt personlig guide

16.07.23

Jeg var faktisk vokset fra min soleksem. Gennem min barndom og ungdom var jeg voldsomt plaget af det hver sommer, men som voksen forsvandt det pludselig. Jeg ved ikke, om det er resultatet af en så småt begyndende overgangsalder, eller om jeg i stedet er begyndt af gå i barndom igen, men skidtet er altså tilbage. Og jeg har virkelig ikke savnet det.

I forgårs tilbragte jeg en dejlig fredelig dag på min pallesofa i skyggen under mirabelletræet med en lydbog. Jeg havde naturligvis solcreme på og jeg lå i skyggen hele tiden – jeg bryder mig faktisk ikke ret meget om at ligge i solen og søger selv skygge. Resultatet om aftenen var soleksem. Op og ned af indersiden af ben og arme, præcis de samme steder, som jeg fik det som barn. Især mine inderlår er hårdt ramt. Der fik jeg måske ikke lige helt solcreme på, og min kjole krøb nok op, mens jeg lå der i skyggen, hvor ingen så mig.

Når skaden er sket

Når først skaden er sket. så kan jeg glemme alt om sol i et godt stykke tid. Solcreme hjælper altså ikke – nærmest tværtimod. Fornemmelsen af solcreme tilsat varm sol på soleksem-ramt hud er aldeles forfærdelig. Der skal tøj og absolut skygge til. Her er mine andre bedste råd til soleksem-ramt hud.

Løst og let tøj – Som sagt er der ikke meget, der er mindre behageligt end solcreme på eksemhud og så lidt mere sol. Av! Nej, der skal løst og let tøj til, der dækker uden at varme. Derfor har min ungdoms feriekuffert også altid indeholdt den type tøj. I dag er det min lange kjole i let bomuldsgaze fra My Little Curvy Love, der holder mig både dækket og kølig på samme tid.

Havvand – det bedste middel mod soleksem, jeg kender. En svømmetur i saltvand. Havvand har altid både lindret og hjulpet bedre end noget andet. Og det har jeg heldigvis rigeligt af her.

Antihistamin – Tabletter med antihistamin lindrer og hjælper især på kløen, hvis du er hårdt ramt. Jeg bruger det gerne til natten, hvis det er slemt. Spørg din læge eller på apoteket.

Kortisoncreme – Mild kortisoncreme virker. Ulempen er, at det gør huden mere soloverfølsom, og det har derfor altid været en afvejning for mig af, hvad resten af ferien skulle bruges på vs. hvor slemt anfaldet var. Spørg din læge eller på apoteket.

Alt i en KUR – den fjerner ikke soleksem, men den er flydende, kølig og lindrer kløe øjeblikkeligt. Læs mere om hvordan her.  Jeg bruger også gerne kildevand på spray fra apoteker-mærkerne til at lindre eller andet på spray. Til gengæld kan jeg ikke holde fornemmelsen af creme på soleksem ud. Min hud er ikke tør, den er irriteret og brændt, og creme er det sidste, jeg har lyst til.

Forebyggelse: Solcreme med UVA-beskyttelse, tøj og langsom tilvænning

Langsom tilvænning
Dengang jeg var barn blev jeg sendt i solarium af min læge (!) for at blive vænnet langsomt til solen. Det gør vi ikke mere, vel? Men pointen er stadig den samme – sørg for at blive tilvænnet langsomt til solen. Jeg fik soleksem i forgårs på mine inderlår, fordi de meget sjældent ser dagslys. Pas på med pludselig at udsætte dine udsatte steder for sollys.

Solcreme med høj UVA-beskyttelse
Det er hyppigst UVA-strålerne, der giver soleksem (kilde: Sundhed.dk). Det er derfor UVA-strålerne, du skal være mest opmærksom på at beskytte dig mod. Europæisk lovgivning er heldigvis blevet skrap, når det kommer til at sikre en højere UVA-beskyttelse end vores barndoms solcremer (gys…). Jeg har intet grundlag at fremhæve en enkelt solcreme fremfor en anden i lige dette tilfælde. Men brug høj faktor og husk, at det er UVA-strålerne, der er hovedansvarlig for solcreme, så køb europæisk.

Dæk dig til
Der er intet, der beskytter så godt som tøj.

Har du selv eller dine børn soleksem? Hvad virker for dig?

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
10 kommentarer
Annie

Åh stakkels dig.
Jeg led også frygteligt af soleksem som teenager, især min nakke, bryst og arme var hårdt ramt. Tanken om at det kan komme igen… åh nej 😔
Det forsvandt da jeg begyndte at gå i solarium 🙈 og begyndte at bruge P20. Nu går jeg ikke i solarium længere, men P20 hænger ved. Starter sæsonen med factor 50 og derefter factor 30. En dag ved stranden er altid med factor 50.
Det er Ca 40 år siden, jeg har haft soleksem, så husker ikke alt, der blev brugt til at lindre udover noget lokalbedøvende lotion fra apoteket.
Efter en lang dag i solen, er det bedste jeg ved, en tur i havet eller en ikke opvarmet pool, så huden bliver godt afkølet, så det giver rigtig god mening, at en tur i havet hjælper på soleksem.
Det råd vil jeg tage med mig.

Heidi Hougaard

Har mange år døjet med soleksem. Efter jeg er begyndt at bruge Riemanns p20 har jeg ikke haft noget nævneværdigt. Kan klart anbefales

Difo

Som barn var jeg også hårdt ramt, tidseloliekapsler var det eneste der hjalp !

Mette

Jeg havde en frygtelig omgang på Zakynthos for nogle år siden. Solcreme og ikke mindst sved fik det til at klø ulideligt, så der måtte jeg have fat i kortisoncremen.

Siden blev jeg af en venindes mor anbefalet forebyggelse med brusetabletter med calcium, som skulle tages to gange dagligt startende 14 dage før meget soleksponering. Det kan man jo aldrig rigtig planlægge herhjemme, men jeg bruger det ifm rejser sydpå. Og det virker 🙂

Jeg har tidligere forebygget med tidselolie og betakaroten. I dag synes jeg, at tidselolie er godt at smøre på, hvis der skulle dukke lidt røde knopper op alligevel.

Bettina

Betacoroten er ret kendt for at kunne forebygge soleksem. Prøvede det som ung, hvor jeg ofte blev ramt af soleksem – og det virkede!

Heidi

Min ene datter har altid været hårdt ramt selv ved få timers sol med solcreme – men efter vi er skiftet til faktor 50 fra Rudolph Care, så har vi ikke bøvlet med det. Er lige kommet retur fra en uge på Kreta, hun har ingenting.

Helene Randløv

Det er godt I har fundet noget, der virker.

Anne P

Rudolph Care 50 røg af med det samme vi gik i poolen og den vil jeg ikke anbefale. Vi blev så forbrændte. Sværger til P20

Dina Dreijer

Betacaroten, tidselolie og kalk tablet som en cocktail, det virket perfekt for mig. Begynder at tage det en måneds tid inden solen for alvor får magt

Helene Randløv

Hej Dina
Spændende, måske et råd for andre!

Kh.Helene

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *