Sellerijuice og soleksem

06.02.19
Sellerijuice

Sellerijuice

Hvis du er hoppet med på internet-sundhedsguruernes trend med at drikke sellerijuice, så skal du lære, hvad ordet “fototoksisk” betyder.

At et stof er fototoksisk betyder, at det bliver giftigt ved kontakt med solen.

Bladselleri indeholder furocoumariner. Det er et kemisk stof, som findes i mange forskellige planter: Lime, bladselleri, fennikel, bjørneklo,

Der findes for eksempel ret skrappe regler for, hvor meget furocoumarin et kosmetisk produkt må indeholde i EU. Furocoumarin findes for eksempel i æterisk olie fra bergamotte og grapefrugt, men industrien gør et stort arbejde, for at holde indholdet så lavt som muligt. Netop fordi det er fototoksisk og dermed ikke bør komme på huden.

Og der er meget furocoumarin i bladselleri. Rigtig meget endda.

Hvis du bare spiser bladselleri i normale mængder gennem kosten, så kan du ikke få for meget. Og hvis du drikker lidt sellerijuice engang i mellem, fordi du synes, det smager dejligt (nogen må vel kunne lide det…), så sker der næppe heller noget. Der er trods alt stor forskel på at spise noget og så smøre det på huden.

Men hvis du drikker en halv eller en hel liter sellerijuice hver dag – i nogle tilfælde måske mere, så indtager du store mængder furocoumarin.

Der er før rapporteret adskillige tilfælde af fototoksisk eller fotoallergisk eksem efter personer har indtaget store mængder selleri. Men den nye trend er først for alvor ved at tage fart. Så mon ikke der vil begynde at komme flere?

Allergiske reaktioner er også udbredt blandt personer, der arbejder med selleri og andre grøntsager med et højt indhold af furocoumarin (kilde)

I 1987 blev 19 ansatte i et supermarked i Oregon ramt af soleksem, hvilket blev undersøgt i denne undersøgelse. Medarbejderne havde på samme tid deltaget i et udsalg af selleri, hvor de havde haft en masse kontakt med selleri, og brug af solarium var udbredt blandt medarbejder.

Se et tilfælde af fototoksisk udslæt her efter en kvinde havde været på selleri-suppe diæt i tre dage. British Journal of Dermatology

Læs mere om fototoksisk eksem her:

Astma Allergi Danmark

Sundhed.dk

Og nej…. og nej, vi vil ikke udtale os om de… sundhedsmæssige værdier ved at indtage så store mængder selleri. Det burde vel egentlig sige sig selv.

Men hvis du insisterer på at drikke store mængder sellerijuice eller juice fra en af de andre fødevarer med højt indhold af furocoumarin som for eksempel lime, så skal du i hvert fald undgå enhver form for sollys på huden imens.

 

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
5 kommentarer
Anna

Tak til jer!
Har lyst til at smække en ordentlig smiley på – Men i virkeligheden er det jo skræmmende hvad jagten på sundhed kan få folk til…
SUK…

Maria L

Sidder og ryster på hovedet. VARIATION er nøgleordet her, både når det gælder kost og hudpleje. Huden har heller ikke godt af, kun at blive udsat for enkelte ingredienser. Dét kan man nemlig også blive allergisk af.

Nanna Pontoppidan

Det er da egentlig et nedladende indlæg. Mange mennesker som er SYGE, eller har ubehagelige skavanker, og som forgæves er gået til læger uden at få det bedre – de oplever at få det meget bedre af at drikke sellerijuice dagligt.

Helene Randløv

Hej Nanna
Hvorfor er det nedladende at advare sellerijuicedrikkere om furocoumariner, der leder til lysfølsomhed?
Kh. Helene

Nanna Pontoppidan

Hej Helene Randløv. Nedladende mener jeg at indlægget er, fordi der hentydes til at der ingen sundhedsmæssig gavnlig virkning er ved at indtage så store mængder sellerijuice. Desuden er tilfældet med kvinden der fik eksem misvisende, idet den pågældende person var på en såkaldt sellerisuppe-diæt, hvor hun for det første indtog mere selleri end man typisk gør når man drikker daglig sellerijuice, og for det andet har kvinden formentlig ikke indtaget andet end sellerisuppe i løbet af hendes diæt.

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *