Tirsdagstip: Tør og plej håret

Lørdagslook: Dark and stormy
16.01.24
Lørdagslook: Dark and stormy

Billedet af høstakhåret er meget gammelt, men illustrerer så fint, hvor galt det kan gå!

Måske kan du forestille dig, hvor dum jeg følte mig, da jeg stod under bruseren overladt til en Hair-& Bodyshampoo. Tiden løb fra mig under pakningen, så jeg måtte undvære både mine hårprodukter og min elskede føntørrer. Under bruseren skulle jeg nok have vasket munden frem for håret, for det var ikke sprogets pæneste gloser, jeg ytrede. Den knitrende lyd, håret siger, når man vasker med noget, der sikkert er ganske effektivt som opvaskemiddel, er bare ubehagelig. Det ender galt, når man efterfølgende griller håret med en gammel, alt for varm og meget lidt effektiv føntørrer. Faktisk står man med noget der minder ret meget om en høstak bagefter. Det er ret dumt, når nu det er så koldt, som det er i øjeblikket. Heldigvis havde jeg både Alt i en Hyaluronsyre, Alt i en Creme og en olie med… Så mit stakkels hår kunne få en smule pleje.

Tør og plej håret

Der er flere indlæg på bloggen med tips til at hjælpe hår og hovedbund igennem vinteren. Selvfølgelig er jeg træt af, at jeg nu kan give førstehåndsberetninger om emnet, men så har jeg måske lært det? I gamle dage… cyklede jeg nærmest altid i skole med drivende vådt hår. Det har da også været frosset til is mere end én gang på den rute. Den slags hører ungdommen til… Nu går jeg aldrig udenfor en dør, uden at mit hår er blevet tørret og i særdeleshed plejet. Det er ikke kun om vinteren, det er uhensigtsmæssigt at lade håret lufttørre. Hovedbunden har det altid bedst med at blive tørret. Det er naturligvis vigtigt at gøre det uden alt for meget blæs og varme. I øvrigt er varmebeskyttelse en af de ting, der kan gøre en stor forskel for resultatet.

Gentagelse på gentagelse

Som vi også har skrevet adskillige gange, er det værd at være opmærksom på udtørrende ingredienser i dine vaskeprodukter. Det er ikke noget nyt, så find luppen frem og få tjekket ingredienserne i din shampoo, sæbe og ansigtsrens. Det er ingredienser som Sodium Laureth Sulfate, Sodium Lauryl Sulfate og Sodium Chloride, der virkelig kan udtørre hud og hår. Helt generelt er det bedst at undgå disse ingredienser, se nu bare mit hår efter en enkelt vask… Gys!!! Havde jeg haft noget egnet pleje og varmebeskyttelse med, havde jeg sandsynligvis kunnet afværge høstakken… Håret er én ting, dog er jeg egentlig mest træt af, hvad jeg har udsat min hovedbund for. Det er pænt ubehageligt at have rigtig tør hovedbund, både fordi det betyder kløe og dermed øget irritation. Med andre ord er det en rigtig skidt og nedadgående spiral.

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
4 kommentarer
Pernille Iversen

Jeg er rigtig glad for Maria Nilas produkter, men ser til min skræk at det er sodium klorin i. Hvad kan I anbefalen af shampoo/balsam uden de produkter i, I nævner ovenfor, til tørt og kraftigt hår?

Helene Randløv

Hej Pernille
Det er ikke noget, du skal være bekymret for, hvis du ikke kan se det på håret. Det er jo almindelig salt, så det er ikke farligt… bare lidt udtørrende. Nogle hårtyper reagerer voldsomt på det andre ikke.

Kh. Helene

Maj H.

Hej Dåser 😘

På min shampoo fra Ecook/plejende shampoo er der Sodium Lauryl sulfat i. Og der står at det er af natural oprindelse.
Hvordan skal det forståes?
Når man slår S Lauryl S op går det under betegnelsen rensemiddel/afspændimgsmiddel. Hvordan kan det være af natural oprindelse?

Har I et bud på en hårshampoo (billig som dyr) uden alt det crap til tyndt/fint hår med lidt kløe i nakken, en gang imellem, og som blir hurtigt fedtet pgra sygdom med abnorm sved tendens i hovedbund?
Vasker normalt hår hver 3. – 4. dag hvis jeg ikke skal ud. Ellers blir jeg desværre nødt til at vaske hver dag.

Tak for al den viden I spreder og for virkelig gode og forståelige artikler m.m.

Kh Maj H.

Helene Randløv

Hej Maj
Mange tak for ros.

Så vidt jeg kan se, er der ingen af de to “slemme” sulfater (SLS og SLES) i din shampoo, det skriver de i hvert fald selv på sitet ;-). Endelserne er ikke enslydende, hvis du ser efter (med mindre altså at INCI’en er blevet ændret).
Sodium Lauryl Sulfoacetate er en salt, og Sodium Lauroyl Sarcosinate er et derivat af sarcosin, der er en aminosyre, så de kan sagtens være “naturlige” om end, det jo er en sandhed med modifikationer 😛

Min anbefaling er afgjort, at du bruger et alternativ til shampoo, der samtidig indeholder ingredienser, der reducerer skælsvamp.
Mildere shampoo reducerer ofte behovet for vask, fordi håret simpelthen fedter mindre. Vælg en, der samtidig virker mod skælsvamp og husk altid at føntørre håret. Sidste sommer svedte jeg selv helt afsindigt i hovedbunden, det var meget ubehageligt, men hårpudder (Maria Nila) var en stor hjælp, så måske kunne det også være en løsning for dig.

Kh. Helene

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *