Olfaktorisk onsdag: Find din nye duft

Torsdags top ti: Sommerdufte 2019
05.10.22
Torsdags top ti: Sommerdufte 2019

Det er altid spændende at høre veninder fortælle, hvordan de finder frem til en ny duft. Det giver mig både aha-oplevelser og nervøse trækninger. Særligt forundret bliver jeg, hvis duften slet ikke er blevet prøvet på huden. Det kommer bag på mig, fordi det, at den dufter godt på en anden, egentlig siger meget lidt om duften. En duft kan variere meget, alt efter de forhold den har på huden. Din helt unikke kropskemi, om huden er tør, eller hvordan, du sveder, kan gøre hele forskellen.
I ”olfaktorisk onsdag: Find din nye duft” får du mine bedste tips til at finde din nye duft. Selvfølgelig håber jeg at inspirere med blandt andet de sæsonindlæg, jeg har skrevet om dufte. Det kan godt blive abstrakt, selvom jeg gør mit bedste for at beskrive duftene så præcist som muligt. Det bedste, du kan gøre, er at tage tiden til at dufte selv.

En trænet næse
Der er flere trin, du kan tage, for at gøre det lidt lettere at finde din nye duft. Det er for eksempel HELT utænkeligt for mig ikke at prøve duften adskillige gange, hvis det er én, jeg har adgang til. Har jeg ikke det, har jeg jo en temmelig veltrænet næse. En duft af en vis kvalitet, tør jeg godt at købe uden at have duftet til den inden. Ind til videre er jeg heldigvis slubbet virkelig heldigt fra det. Langt de fleste webshops tilbyder dog prøver, det er en dyr løsning, men billigere i længden, hvis du undgår fejlkøb. Så kan du i ro og mag teste duften, når du har lyst. Det er også en sjov måde at træne næsen. Samtidig er det mere overskueligt med en tester, hvis det ikke er stor kærlighed lige fra starten.

Find din nye duft
Interesserer du dig ikke for, hvem der har komponeret duftene, noterne og så videre. Så er et par ture eller god hjælp i en af stormagasinernes parfumeafdelinger sikkert rigeligt. Det er noget man skal være i humør til, for det er et sansebombardement at gå igennem en parfumeafdeling. Helt grelt er det ofte i lufthavne, hvor jeg anbefaler, at du ved præcist, hvad du skal have. Det er for kort tid til at blive rigtig dus med en duft, hvis du skal tage stilling der. Fejlkøb er også dyre, uanset om de er taxfree.
Er du på jagt efter noget mere specielt, er der dejlige parfumerier, der har et andet sortiment. I København kan jeg lige på stående fod komme i tanke om fire butikker, der gør sig lidt mere umage med at finde nichedufte. Der er helt sikkert flere rundt omkring!

Fire vigtige trin
Som jeg ser det består et duftkøb af fire vigtige trin. Eller det gør det i hvert fald optimalt set for mig. Trods min massive samling, vil jeg helst undgå fejlkøb, det er dufte generelt bare alt for dyre til. Og de er heller ikke spændende at have stående, hvis man ikke holder meget af dem. Der er et par stykker, jeg har, fordi jeg ihærdigt prøver at blive dus med dem. Det skal man nok være mere end almindelig nørdet for at have. De fire vigtige trin kræver som nævnt, at du har en vis interesse for parfumekunst. Har du ikke det, kan du helt sikkert finde noget bedre at bruge din tid på.

  1. Forberedelse: Se hvad du har i samlingen. Er det en hyggeduft, en aftenduft, en kontorduft, en duft til en speciel anledning eller noget andet, du leder efter. Har du et hul i samlingen, der for eksempel kræver noget krydret, noget friskt eller noget sødt? Har du nogle noter, du gerne vil udforske, eller bare nogle favoritter? Er der nye lanceringer fra dine yndlingsmærker eller parfumehuse? Det er bare nogle af de ting, jeg overvejer, når jeg er på udkig efter en ny duft.
  2. Prøv: Der er som sagt mange ting, der kan påvirke duftens besøg på din hud. Derfor er det vigtigt at prøve duften på huden. Der er bare nogle dufte, der udvikler sig sært på huden. Selvom jeg synes citrusdufte er skønne, er det få af dem, jeg kan bære. I min næse dufter de nemlig surt og urinagtigt på min hud. Og jeg kan godt røbe, at det aldrig er det, jeg går efter.
  3. Beslutning: To dufte ad gangen er en regel, jeg så vidt muligt overholder. Så sent som i sidste uge, stod jeg dog med tre dufte og kunne ikke vælge. Derfor endte jeg med at købe prøver af alle tre. Så er jeg nemlig klar med en god sjat af opsparingen og en beslutning, når jeg næste år kan købe City Exclusives igen. Selvom jeg havde besluttet mig for én af dem, nåede jeg ikke lige forbi igen inden månedens udgang. Der er mange gode grunde til ikke at impulskøbe dufte. Det er sjældent noget, jeg selv gør, med mindre der er et ualmindelig godt tilbud.
  4. Køb: Når du er gået grundigt gennem de tre ovennævnte trin, er du sandsynligvis klar til selve købet. Hvad enten det betyder en rejse, eller et besøg i en butik, vil jeg altid anbefale et fysisk køb. Det gør jeg, fordi det bare er en helt særlig følelse af luksus og ekstravagance at købe duften og få den oplevelse med. Det kan også have sin charme at vente lidt, fordi man lige skal spare sammen. På en eller anden måde kan man glæde sig endnu mere over duften, hvis man har ventet lidt med købet. Det beskriver jeg selv i Månedens Favoritter: December 2021.

Måske kan du fornemme en femte faktor, der lurer blandt de fire, jeg har nævnt. Det er selvfølgelig tid. Der er ingen, der siger, at du skal købe det første, du falder for. I de senere duftindlæg, har du måske læst, at det ikke altid er kærlighed ved første snif. Nu er jeg ret bevidst om, hvad jeg kan lide, og hvad jeg bestemt ikke kan lide. Derfor ved jeg også godt, at nogle dufte skal have en chance, fordi der ligger et stort potentiale gemt. I løbet af det sidste år er jeg for eksempel blevet gode venner med nogle noter af kokos. Det havde jeg ikke set komme. I øjeblikket øver jeg mig på noter af sandeltræ især i kombination med iris og viol.

Har du lyst til at læse om nogle af duftene på billedet, kan du finde indlægget her: Torsdags top ti: Sommerduftene 2019

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
2 kommentarer
Ann-Katrine

Hej.
Jeg er helt vild med YSL LIbra, toilette. Men ikke parfumen, hvad er forskellen, bortset fra parfumen er mere intens. Det samme med nogle af Chanels parfumer, jeg synes, der er markant forskel på toilette og parfumen?
duften burde jo være ens.
Hvordan vil du i øvrigt beskrive Libra, med duftnoter, osv., det er rart at vide, hvad det egentlig er, jeg kan lide ved den. 🙂

Helene Randløv

Hej Ann-Katrine
I Olfaktorisk onsdag: YSL Libre har jeg beskrevet de fire dufte i serien, der kan du læse om noterne og så videre. Jeg håber, det kan bruges.
Det er sådan med koncentrationerne, at man ikke bare kan skrue op for alle ingredienserne i en Eau de Toilette og så kalde det en Eau de Parfum eller omvendt. Ingredienserne er nøje afstemt til hver enkelt koncentration, og derfor kan man som her se tilføjelser af nogle helt andre noter for at ramme duftens DNA.

Kh. Helene

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *