Dåseposten: Må jeg bruge salicylsyre og C-vitamin sammen?

29.09.21

Hejsa

Må man bruge en C-vitamin serum fra IVY AIA sammen med jeres T-zone peeling. Nogle steder står det der er fint nok, hvis man kun bruger C-vitaminen om morgen og salicylsyre kun om aftenen. andre steder er det helt forbudt.

Silje

Kære Silje

Tak for dit gode spørgsmål. Internettet er smækfyldt med “brug ikke disse ingredienser sammen”. Ingen af dem har for alvor hold i virkeligheden. Det eneste, du efter vores mening skal passe på med er at blande flere slags eksfolierende syre på grund af risiko for overeksfoliering. Men salicylsyre og C-vitamin? Nej, der skulle ikke være nogen god grund til ikke at blande dem.

Jeg har googlet og googlet – og kan ikke finde nogen valid årsag. De virker endda ved cirka samme ph-værdi, hvilket ellers normalt er en foretrukken årsag.

Du skal naturligvis altid være forsigtig og gå langsomt frem når du kombinerer forskellige aktiver for at mindske risiko for irritation. Men det gælder uanset kombinationen.

Min første reaktion, da jeg læste dit indlæg var at svare på kombinationen C-vitamin og niacinamid, da der også er niacinamid i T-Zone Peeling. Det er en meget udbredt myte. C-vitamin er en syre, og niacinamid en base, og at forklaringen er derfo, at de ophæver hinanden eller ødelægger effekten af hinanden.

Det passer ikke. Alle hudplejeprodukter er (forhåbentlig!) formuleret i et forholdsvis snævert interval af lave ph-værdier, der passer til vores huds naturligt lave ph-værdi. Basiske produkter hører ikke hjemme på huden. Vores egen niacinamid serum har en ph-værdi på 5,5-6,0. Det er en let sur ph-værdi og helt normalt for en creme. Ja, C-vitamin vil gerne formuleres i en noget surere ph-værdi end niacinamid, men det kan du som forbruger være fuldkommen ligeglad med og trygt overlade til producenterne. Vi er for både C-vitamin og niacinamids vedkommende helt indenfor normale hudpleje-ph-værdier, som din hud kommer ud for i andre produkter.

Både Paula’s Choice og Kind of Stephen har dykket ned i myten om ikke at kombinere C-vitamin og niacinamid og finder heller ikke nogen grund til at undgå kombinationen.

Godt for både pigmentpletter og ar
Du går tværtimod glip af meget ved at undgå kombinationen. Niacinamid og C-vitamin virker på hver sin måde på de samme problemer – især hudtone og hyperpigmentering, og kombinationen giver ekstra effekt. Hvis du gerne vil have en mere ensartet hudtone, færre pigmentpletter eller vil nedtone farven i gamle mørke ar fra for eksempel akne (postinflammatorisk hyperpigmentering) er det en oplagt kombination).

Og at kombinere C-vitamin med en syrepeeling er en no-brainer. At starte med en mild kemisk eksfoliering med enten AHA eller BHA er noget vi anbefaler alle hudtyper, og der er ingen grund til at du ikke også skal gøre det sammen med C-vitamin. Oplever du irritation, så skru ned for hyppighed eller koncentration og gå som altid langsomt frem.

Kærlig hilsen Katja

Se hvordan du skriver til vores brevkasse her

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
2 kommentarer
Christina Olsen

Hvilke c- vitamin cremer skal man gå efter, for at se resultater, synes lidt det er en jungle og jeg har hørt at man lige skal tjekke ingredienserne, for i nogle cremer fordamper vitaminet inden det når huden 🤔

Helene Randløv Hansson

Hej Christina
Der er et helt indlæg om C-Vitamin her: https://pudderdaaserne.dk/2018/04/01/pudderdaasernes-store-guide-til-c-vitamin/

Kh. Helene

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *