Bumser og akne på kroppen

08.08.21

Bumser er bumser lige gyldigt om de sidder i ansigtet eller på kroppen. Men alligevel er nogle ting, der gør krops-akne til noget særligt. Det er bare ikke helt lige så nemt at køre en hudplejerutine med salicylsyre, niacinamid og A-vitamin to gange om dagen midt på ryggen.  Og bumser på kroppen kan godt være noget andet end bumser, når det kommer til stykket.

Hudpleje mod akne virker også på kroppen
De samme aktiver som virker i ansigtet virker også på kroppen. Det vil sige, at din 2% salicylsyre også skal på kroppen. Det kan du også med fordel gøre med Niacinamid og A-vitamin. Desværre må vi ikke putte 2% salicylsyre på spray i EU, det ville ellers gøre livet meget nemmere.

Benzoylperoxid er et håndkøbslægemiddel mod akne, som naturligvis virker på kroppen også. Den findes også som et vaskeprodukt, hvilket kan gøre logistikken lidt nemmere. Husk på, hvis du ser amerikanere på YouTube eller lignende, og de taler om produkter med benzoylperoxid, at det derover er tilladt at bruge i kosmetik. Herhjemme er det et lægemiddel – det kan godt give lidt forvirring.

Gå til lægen
Lægen kan udskrive medicin mod akne, som har den helt store fordel, at det findes på tabletform. Og det gør altså livet nemmere, hvis alternativet er at skulle smøre sin egen ryg ind to gange om dagen. Siger det bare…

Hormoner og prævention
Jeg har kun en enkelt gang i mit liv haft akne på kroppen, og det var dengang jeg startede på hormonspiral første gang. Min krop reagerede med flotte bumser på ryg og skulder. Det er ikke en ualmindelig forklaring.

Træning
Hvis du er typen, der træner, så er akne på kroppen heller ikke ualmindeligt. Vi har skrevet et indlæg om det her.

Sved på kroppen efter en hård træning er bestemt bumsefremkaldende, og god hygiejne er vigtig. Gå i bad og vask dit træningstøj, og brug hellere løst træningstøj end tætsiddende.

En helt særlig trænings-problematik er proteinpulver, proteindrikke osv. lavet af valleprotein (wheyprotein). Pas på med det, hvis du oplever uren hud.

Barbering
Hvis du har røde bumselignende knopper på kroppen behøver det ikke være bumser. Hvis de kun opstår der, hvor du har fjernet hår, så er det sandsynligvis pseudofolliculitis barbae – et fint ord for røde knopper fordi du har fjernet hår. Det er IKKE bumser – læs mere om dem her og hvordan du undgår dem.

Bylder
Bylder mellem balderne og i skridtet er ikke ualmindeligt, og det er altså heller ikke akne. De opstår ofte omkring en hårsæk. Du kan kende forskel på en bums og en byld ved at bylden simpelthen er større, og ved at disse bylder altså typisk sidder i intimområdet. Behandlingen er i første omgang god hygiejne, men oftest skal der en læge og antibiotika til. Læs Sundhed.dk om emnet her.

Der findes også en kronisk hudsygdom, der kan give bylder i huden. Læs mere om hidrosadenitis suppurativa her.

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
2 kommentarer
Sasha

Jeg har for første gang nogensinde fået min kropsakne under kontrol (bryst og ryg) ved at bruge The Ordinary glycolic toning solution og deres niacinamid serum. Det er lidt besværligt at bruge på ryggen, men jeg har fikset det med en gammel grydeske og så en vaskeklud sat fast med hårelastikker (vaskekluden agerer vatrundel) og det fungerer okay selvom det helt sikkert ser fjollet ud. Jeg bruger begge dele cirka 4 gange om ugen og jeg er nu stort set akne-fri. Det er et super billigt sted at starte da toneren koster 90kr og serum koster ca. 60kr, begge dele kan købes i Matas. Jeg kan stadig få en bums i ny og næ, men det er intet sammenlignet med før. Jeg sørger selvfølgelig for at bruge solcreme hvis huden er bar og jeg er udenfor. Jeg vil bare lige give tippet videre, det kan være det også kan være en hjælp for andre!

Helene Randløv Hansson

Hej Sasha
Grydeskeer og diverse andet grej har vi vist alle sammen stået med på et tidspunkt <3 Tak for tippet, de to er også rigtig effektive, det er godt at høre, at det har virket for dig.

Kh. Helene

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *