Derfor er alle danske solcremer næsten ens

14.06.21

Der er en kun måde tilbage, at lave solcreme på i Danmark. Når både TÆNK, miljømærker, allergimærker osv har været der og sorteret de solfiltre fra, som de ikke kan lide, så står disse fire solfiltre tilbage. De skal blandes for at opnå tilstrækkelig effekt:

  • Ethylhexyl triazone – beskytter primært mod UVB stråler.
  • Diethylhexyl butamido triazone – beskytter primært mod UVB stråler.
  • Diethylamino hydroxybenzoyl hexyl benzoate – et meget gult-farvet  UVA-filter, der beskytter mod de korte UVA stråler.
  • Bis-ethylhexyloxyphenol methoxyphenyltriazine –  et UVA-filter der også beskytter mod de lange UVA-stråler.

Ingen af disse filtre kan stå alene. Så afhængig af, hvor høj beskyttelse man ønske, så blander producenten den i forskellig mængde. Diethylamino hydroxybenzoyl hexyl benzoate sikrer en høj UVA-beskyttelse, men er ikke særlig bredspektret. Hvis producenten vil have en bredspektret beskyttelse mod de lange UVA-stråler, så tilsættes Bis-ethylhexyloxyphenol methoxyphenyltriazine.

De færreste danske producenter ønsker at lægge sig ud med TÆNK Kemi. De vil måske også gerne have et miljømærke eller et allergimærke. Og så er der kun dette filtersystem tilbage, med mindre de vil lave en  mineralsk solcreme.

Når du skal vælge mellem forskellige mærker i butikkerne er forskellen derfor minimal, hvis du bevæger dig indenfor det samme faktor-tal.

Konsistensen kan være forskellig – du kan måske vælge mellem en federe creme, en tyndere lotion eller en olie. Og du kan få med eller uden duft. Der kan være tilsat forskellige planteekstrakter eller lign. Men solfiltrene er de samme. De kommer også ofte fra samme tyske producent.

Mange solcremer med SPF15 indeholder måske kun to af de ovenstående filtre, mens dem med SPF50 indeholder alle fire. Vi bruger også selv denne kombination i vores Sololie SPF30.

Hold øje med Bis-ethylhexyloxyphenol methoxyphenyltriazine
Den eneste opfordring herfra skal være at holde ekstra øje med indholdet af Bis-ethylhexyloxyphenol methoxyphenyltriazine. Hvis denne ingrediens står på ingredienslisten, så er der beskyttelse mod de lange UVA-stråler. Og det vil du gerne have.

Også andre ingredienser beskytter mod de lange UVA-stråler herunder zinc oxide og butyl methoxydibenzoylmethane, men dem finder ikke i den gennemsnitlige danske solcreme.

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
8 kommentarer
A

Hvorfor har flere producenter droppet dibutyl adipate og gået over til C12-15 Alkyl Benzoate? Synes sidstnævnte giver en væsentlig mere træls konsistens til en solcreme. Tænker særligt på Matas’ egne solcremer.

Katja Moikjær

Det er et rigtigt godt spørgsmål! Så er vi så langt nede i ren formuleringsteknik at jeg må melde pas. Jeg kender i hvert fald ingen god grund til ikke at bruge dibutyl adipate

Henrik

Kære Katja.
Jeg har købt og brugt denne her solcreme fra mellisa hudpleje.
Er i helt sikre på det med de korte pg lange uva stråler? Inde på deres hjemmeside står der nemlig at:
“Samtlige Mellisa solprodukter benytter organisk og bredspektret UV-solfiltre. Særligt vores UVA- solfilter udemærker sig ved at beskytte mod både UVA1 og UVA2 strålerne – altså det fulde UVA-spektrum op til 400 nanometer.”

Hvad betyder det egentlig for min hud at den ikke er beskyttet mod de lange uva stråler men kun de korte????
Jeg spørger fordi jeg efter års søgen endelig er en solcreme som er lige så god som min gamle, som desværre er undgået.
Solcrememen fra mellisa er nemlig billig, fri for parfume, gode ingredienser, og vigtigst af alt lægger den pænt på huden uden at jeg slår ud og fedter.😊

Ingrediensliste:
INCI
Aqua, Caprylic/Capric Triglyceride, Ethylhexyl Triazone, Diethylamino Hydroxybenzoyl Hexyl Benzoate, Laminaria Digitata Extract, Laminaria Hyperborea Extract, Olea Europaea Fruit Oil, Persea Gratissima Seed Oil, Cucumis Sativus Fruit Extract, Camellia Sinensis Leaf Extract, Mangifera Indica Fruit Extract, Cetearyl Alcohol, Cetearyl Glucoside, Phospholipids, Sphingolipids, Althaea Officinalis Root Extract, Mangifera Indica seed butter, Glyceryl Stearate, Euterpe Oleracea Fruit Extract, Sodium Hyaluronate, Salvia Sclarea Extract, Glycerin, Saccharide Isomerate, Daucus Carota Sativa Root Extract, Beta-Carotene, Malt, Tocopheryl Acetate, Helianthus Annuus Seed Oil, Linoleic Acid, Linolenic Acid, Sodium Benzoate, Potassium Sorbate, Sodium Stearoyl Glutamate.

https://mellisa.dk/shop/solprodukter/spf-25/

Mvh Henrik 😊

Katja Moikjær

Hej Henrik. Jeg kan ikke finde andre oplysninger end at DHHB har et absorbtions maksimum på 354 nm.
Kh. Katja

Emilie FB

Hej pudderdåser,
Er der olie i jeres solcreme til ansigtet?
Og ved I, hvordan jeg spotter olie i en ingrediensliste? Er det blot ved at se efter diverse “… oil” eller kan det gemme sig under andre ingredienser?
Grunden til at jeg spørger, er at jeg har periorbital dermatit, og har fået anbefalet, at jeg holder mig fra solcreme med olie. Jeg overvejede at bruge La roche shaka, men den får en C kolbe hos TÆNK, så det har jeg ikke lyst til. Den skal desuden også gerne være parfumefri. Har I ellers nogle forslag? På forhånd tusind tak 😍

Helene Randløv Hansson

Hej Emilie
Kan du ikke lige spørge din dermatolog, hvilke solcremer vedkommende så kan anbefale. Det er da en aldeles tarvelig udmelding at give en patient. Selv bruger jeg EVY Technology og Garnier Ambre Solaire Sensitive Advanced Face Mist SPF50+. Det er sandsynligvis solfiltrene, der sørger for C kolben i den i øvrigt relancerede shaka shaka fra LRP. Så du skal overveje, hvad der er vigtigst for dig Tænks trælse vurderinger eller solbeskyttelsen.
Kh. Helene

Mette Jork

Hej Katja
Det er kedeligt hvis Tænk styre den del, for jeg har ikke kunnet finde en eneste af disse, svane, allergimærkede etc. solcremer jeg ikke bliver rød i ansigtet af, og kan få små sår af.
Sidder du inde med viden der kan forklare hvorfor?
Kh. Mette

Helene Randløv

Hej Mette
Det lyder da som om din hud bare er godt gammeldags træt af kemiske solfiltre? Eller gælder det også de cremer huden bliver hvid af?
Min egen hud reagerer på høje koncentrationer af nogle af de kemiske filtre, mens jeg ikke har problemer med andre.

Kh. Helene

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *