Vores bedste råd til en træls hovedbund

Folliculit
13.02.21
Folliculit

Folliculit

Jeg har en virkelig træls hovedbund. Og jeg er fra Ballerup, så træls er ikke et ord, jeg normalt slynger om mig, men det passer perfekt på min hovedbund.

Jeg får noget, der hedder follikulitis i min hovedbund. Små røde bumselignende knopper, som dog intet har med bumser at gøre. Jeg har skrevet mere om det her. De kommer, når jeg generer min hovedbund. Min hovedbund er en temmelig hysterisk dame, så listen over ting, der kan genere den, er meget lang. Men fordelen ved det er, at det giver mig en solid portion erfaring at skrive dette indlæg ud fra. Og der gør mig ikke mindst til den perfekte testperson at teste hårprodukter på.

Billedet ovenfor er fra slutningen af 2019. Siden er den faldet til ro. Det skyldes ikke mindst at vi kort tid efter begyndte at arbejde på vores egen hårplejeserie. Og den har givet min hovedbund fred. I dag ser den sådan ud – med Corona-udgroning.

hovedbund follikulitis efter

Er dit problem skæl, tør hovedbund eller andre former for træls hovedbund, så kan du også være med her. For selvom problemerne er forskellige, så er løsningen ofte den samme.

Vask dit hår oftere
Det er gået af mode at vaske hår. Vi hører, at vi skal vente længere mellem hårvaske og i stedet bruge tørshampoo. Det kan meget hår godt lide, men hovedbunden er en helt anden sag. En beskidt og fedtet hovedbund tilsat et lag af tørshampoo er den perfekte grobund for problemer med skæl, svamp og anden ballade. Så klør hovedbunden? Vask dit hår!

Brug en mild shampoo med piroctone olamine
Piroctone olamine er mest kendt som ingrediens i skælshampoo, men den virker også mod tør hovedbund og kløe. Der findes sågar et studie af effekten på hårtab. Det er et aktiv, der bare giver rarere hovedbund. Derfor finder du den også i rigtig mange skælshampoo derude. Vi bruger den i både vores Peelingshampoo, Alt i en ShampooVaskebalsam og faktisk også i de hårprodukter, som du ikke lige vasker hår med – mere om det senere. Du finder den også i Head and Shoulder, Purely Professional Shampoo 4 og mange andre.

Brug en hårtørrer
En fugtig hovedbund er også noget som skæl og svamp holder meget af. Så tør dit hår med en føntørrer efter hårvask. Lad gerne værre med at skrue helt op for varmen. For meget varme kan også irritere hovedbunden, hvis du får små røde knopper lige som mig. Men at lade håret lufttørre er en solid grobund for problemer i hovedbunden.

Pas på styling og plejeprodukter
9 ud af 10 gange hvor min hovedbund stikker helt af, er det fordi, jeg har fået et eller andet produkt i hovedbunden, som ikke skulle være der. Det er jo alletiders, at de kloge hårplejeproducenter laver plejeprodukter, som kun er beregnet til at komme i spidserne af håret, men når man som jeg har fucked up fedtet hovedbund de første 10 cm og knastørt smadret hår de næste 10 cm, så er det altså så godt som umuligt at putte noget i “spidserne” uden også at ramme hovedbunden. Selvom jeg gør mig nok så meget umage med kun at ramme mine såkaldte “længder”, så skal det nok ende i hovedbunden før eller siden.

Stylingprodukter er også ofte en hård omgang ved hovedbunden, og det er simpelthen så svært at finde noget, der ikke generer og irriterer. Derfor var noget af det vigtigste for os, da vi lavede vores egen hårserie at lave styling og plejeprodukter, der ikke generer hovedbunden, hvis de kommer i kontakt med den. For det kommer de altså altid til før eller siden, når man har hår som mit. Derfor har vi også brugt piroctone olamine i dem og ikke kun i shampooerne.

Pas især på med tørshampoo og pulver
Og ja, især tørshampoo, volumenspray og pulver i enhver form kan irritere hovedbunden. Så pas på! Vi har lavet en tørshampoo med mindre risiko, men ALLE tørshampoo uden undtagelse kommer med potentiale for irritation.

En af de største kilder til ballade er det pulver, man bruger for at opsuge fedt og give volumen. Det samme pulver findes i forskellige drysbare varianter til at give volumen til hovedbunden. Vær altid forsigtig med dem. Jeg elsker den slags, fordi de giver den volumen og struktur mit glatte babyhår mangler. Men jeg skal passe meget på med, hvor ofte jeg bruger dem.

Vær forsigtig når du styler
For meget træk og hiv kan også genere en sart hovedbund. Problemer med røde knopper som mine egne, kan også blive fremprovokeret, hvis jeg giver den gas med ekstra varm føntørrer og en rundbørste. Hiv og træk i hårsækkene irriterer dem, så pas på med det!

Gå til lægen
Er der intet af alt det her, og er din hovedbund bare supertræls, så gå til lægen. Kun en læge kan se, hvad den egentlige diagnose er.

Kort tid efter jeg skrev dette indlæg i slutningen af 2019 og tog ovenstående billede af min hovedbund, begyndte vi at arbejde med vores nye hårserie. Siden da har vores badeværelser været fyldt med hemmelige prøver på produkterne, og min hovedbund har været i ro siden, som du kan se på billede 2.

Jeg har ingen ord for, hvor stor en lettelse det er. Jeg kan få mindre tilbagefald, hvis der går for lang tid mellem hårvask. Men det er helt min egen skyld. Jeg kan jo også bare lære at følge mit eget råd og at huske at vaske hår oftere.

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
16 kommentarer
Anne F.

Tak for godt indlæg. Jeg har et nemt og sundt hår og en superirriterende hovedbund. Jeg har tørre skallende områder flere steder i hovedbunden på størrelse med en enkrone. Ducray Kelual DS Shampoo kan ved intensiv brug tage det, men det kommer altid tilbage. Men jeres råd om hyppigere hårvask (vasker hver 2-3 dag) og mindre stylingprodukter skal bestemt afprøves.

Katja Moikjær

Jeg ved godt, det er tidskrævende, men Ducray selv skriver også her, at i en behandlingsfase skal den bruges hver 2. dag. Derefter kan du bruge den vedligeholdende en gang om ugen. https://www.ducray.com/da-dk/plejerutiner/mod-svaere-klaebende-skael-i-harbunden

Gitte Lykvad

Tusind tak for et rigtig godt indlæg 😃 jeg døjer selv med en kløende hovedbund med små “bumser” og syntes ikke jeg har kunnet finde løsningen. Jeg vil helt sikkert give jeres hårprodukter en chance. Måske med et før og efterbillede som i har gjort, så jeg selv kan se om der er forskel.

Helene Randløv

Hej Gitte
Det er slet ikke en dum idé at huske at få taget de billeder. Det er så nemt at glemme, hvor slemt det egentlig var.
Kh. Helene

Satina Wandel

Altså, nu spørg jeg måske dumt. Jeg bruger jeres Alt I En Kur til min hovedbund – men skal jeg blot spraye den på eller er det bedre at massere den lidt ind i hovedbunden? Og når jeg føntørrer, skal jeg så helst påføre den før eller efter?
Og i øvrigt tak for skønne produkter, der også har reddet min hovedbund!

Helene Randløv

Hej Satina
Du gør lige, som du vil… Der er ikke noget rigtigt og forkert, når det kommer til Alt i en K|U|R, brug den som DU føler er bedst.
Kh. Helene

Pia

Hej Katja
Hvilken en af jeres shampooer vil du anbefales, hvis man lider af follikulitis ligesom dig?

Helene Randløv

Hej Pia
De er milde alle sammen, Vaskebalsam er dog den mildeste af dem.
Kh. Helene

Amanda

Jeg har prøvet ALT til min hovedbund med skæleksem og det eneste der virker er Ducray Kelual DS Shampoo. Vil jeg kunne erstatte den af jeres shampoo eller vaskebalsam?

Helene Randløv

Hej Amanda
Hvordan din hovedbund vil reagere, kan vi desværre umuligt svare på. Kelual virker ikke på min søn, men det gør vores.
Kh. Helene

Mads

Tak for et godt indlæg 👍 Jeg har også udfordringer med min hårbund som skæller/flager og klør i perioder. Jeg fin anbefalet Ingredient som har to produkter som virker for mig (scalp soothing og trouble shooter). Ved ikke helt hvad forskellen er men trouble shooter virker for mig evt. vasker jeg det to gange. Bare et tip herfra 👍 De har altid tre produkter for to’s pris på deres hjemmeside.

Helene Randløv

Tak for tip Mads 🙂

tina/mormormedstiletter

Super indlæg til os, der døjer med sart hovedbund.
Jeg tør næsten ikke bruge stylingprodulter mere, netop pga af at den reagerer så kraftigt hver gang.
Nu tager jeg lige en pause og så kan det da godt være, at jeg skal prøve dine produkter:-)

Helene Randløv

Hej Tina
I hvert fald indeholder vores produkter aktiver, der netop beroliger hovedbunden.
Kh. Helene

Rævemor

Lider af skæleksem noget af det eneste der hjælper er desværre ret krads det er enten Nizoral med høj%,og en tjæreshampoo,der indeholder zinc pyrithione,der desværre kan være reproduktions-hæmmende,og det er ik så fedt,når man ønsker,at blive mor,og har gået,og brugt det et par år uden,at vide det…på et tidspunkt hjalp Kelual Ds mig oz,men på et tidspunkt slog det ik længere til,når mit skæleksem er “under kontrol”(..meget mildt)skifter jeg over til milde de shampoor fra Purely Professional,og har desuden kombineret med jeres Aha peelende shampoo i de perioder,som kan læsne lidt op,når det ikke er de hårde,tykke tilstoppende flager jeg døjer med..ser altid efter nyt håber,at finde noget mildere til mit slemme skæleksem,men det er indtil videre ikke lykkedes..

Helene Randløv

Hej Rævemor
Hvordan og hvor ofte behandler du hud og hovedbund?
Skriv eventuelt en besked til os i Direct på Instagram eller i messenger Facebook.

Kh. Helene

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *