Bumser og røde knopper i hovedbunden – nej det er ikke akne

06.10.19
Folliculit

Folliculit

Duppe – ikke klø…. Duppe – ikke klø…… Tænke på noget andet…. Tænke på noget andet….

Jeg har igenigenigen fået et anfald af røde knopper i hovedbunden, og det klør værre end noget andet, jeg kender. Øverst på min isse klør det så meget, at jeg fik revet hul på huden i søvne den anden nat.

Min hovedbund ser nu ikke så slem ud, som den føles. Jeg har bare små røde knopper hist og pist. Og det er heller ikke altid, det klør så slemt, som det gør nu.

Hvis jeg ikke vidste bedre, ville jeg tro, det var bumser, men bumser er betændelse med p.acnes i en hår-løs hårsæk.

Røde knopper i hovedbunden er follikulitis, som er inflammation i hårsække med hår. Det kan være mange forskellige mikroorganismer, der på spil – både bakterier eller svamp. Og der er heller ikke rigtig betændelse, som du kan trykke ud, som med en bums. Læs mere om forskellen her. Du kan i øvrigt have follikulitis alle de steder på kroppen, hvor du har hår

Stop med at gøre det der fremprovokerer det
Så hvordan helbreder man follikulitis? Ifølge American Academy of Dermatology gør du to ting:

  1. Sørg for at have et velfungerende immunforsvar
  2. Stop med at gøre det, der fremprovokerer det

Punkt 1 vil jeg meget nødig gøre mig klog på – og jeg har vel nu engang det immunforsvar jeg har. Jeg har læst i et andet tidsskrift om hår (jeg kan for mit liv ikke finde kilden nu), at nogle mennesker har en sensitiv hovedbund der er disponeret for problemet, men det altid er noget udefrakommende, der fremprovokerer de røde knopper.

Så punkt 2 er der, hvor vi skal tage fat!

Hvis jeg aldrig brugte andet i mit hår end Purely Professional shampoo 4, så ville mine røde knopper holde sig væk. Ingen tvivl om det.

Men så får jeg brugt en balsam, en hårspray, en hårolie, en stylinggel plus det løse, og så har vi balladen.

Og præcis hvilke ingredienser er det så, der udløser mine røde knopper? Jeg har absolut ingen anelse!

Follikulitis er min hovedbunds svar på min huds perioral dermatit. Røde knopper, der kommer, når jeg har brugt et eller andet, min hovedbund ikke kan lide.

Hvad reagerer din hovedbund på?
Problemet er bare, at jeg stadig er på ret bar bund, når det kommer til, hvad min hovedbund ikke kan lide. Og det er faktisk sværere for mig at tage en kold tyrker med balsam og styling end med hudpleje. For hvis jeg kun vasker mit hår i shampoo og intet andet gør – ja så er det altså en ret sørgelig manke, jeg har.

Men jeg kan godt mærke, at lige nu er der ikke andet at gøre. Slut med alt andet end en god skælshampoo. Og nej, jeg har IKKE skæl, men de samme svampe kan være involveret i folliculitis, og derfor er det et godt bud. Og det er noget nær den eneste shampoo, jeg med sikkerhed ved, jeg ikke reagerer på.

Så nu går jeg kold tyrker på mit hår. Og så begynder jeg simpelthen at skrive ned, alt hvad min hovedbund reagerer på, så jeg kan få en form for idé over, hvad det egentlig er, der foregår. Jeg har foreløbigt en enkelt mistænkt, og det er proteiner. Disse hydroliserede proteiner, som der er i mange hårprodukter… Men det er kun en mistænkt, og man er uskyldig indtil andet er bevist.

Og så vil jeg gerne spørge jer – for jeg ved, at mange af jer har røde knopper i hovedbunden. Hvilke produkter har givet jer problemer gennem tiden?

 

 

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
24 kommentarer
Dorthe

Jeg har faktisk ingen idé om hvilke produkter, der i sin tid gav mig samme problemer med hovedbunden. Men efter jeg for 12mdr siden skiftede min hårrutiner ud med “curly girl metoden”, så har jeg faktisk ikke haft de problemer. Jeg har fald/krøl i håret og bruger både low poo, balsam, hårkur og stylingprodukter. Mit hår og hovedbund har aldrig været sundere. Det gode ved metoden er, at man heller ikke behøver at have krøller for at få et sundere hår.
Jeg bruger primært produkter fra bouclemè til mit hår 😊

Dorthe

Hej. Det er min hovedbund du beskriver der 😬 Den er gal lige nu, fordi jeg liiige skulle bruge en silvershampoo.. Dumt.. 😒Ellers er den gal hver gang jeg har været hos frisøren og fået dejlige produkter i håret. Det eneste der hjælper mig, er Australian teatree shampoo og så balsam i spidserne men som ikke må ramme hovedbunden 🤞Så er der nogenlunde ro på, men det tager som regel en 3-4 uger efter brug af noget “dumt”. God bedring til din hovedbund 🤗Kh Dorthe

Alice

Hvordan kan du reklamere for Purely Professional shampoo 4? Den har en pH på 5,5 og du/I har tidligere skrevet om, at gode shampooer har en lavere pH.

Katja Moikjær

Der findes mange gode produkter, der ikke er perfekte. Og den er sådan et.
Jeg kender ikke til en skælshampoo, der både er parfumefri, er uden sulfater og har en lav pH. Hvis du kender en, så vil jeg meget gerne høre om det.

AP

Jeg har først fået problemet efter jeg har fået længere hår og ikke længere vasker hår hver dag. Det er lidt en udfordring at min hovedbund gerne vil vaskes hver dag, men mit hår helst hver tredje dag. Især tørshampoo gør det værre, med mindre det er den fra Klorane. Og den er altså så dyr i brug at jeg tit liiige tester om ikke det er en anden jeg kan tåle…

Anita

Jeg har lidt meget af klør i hovedbunden. Både pga. skæl eksem og røde knopper.
Jeg bruger nu shampoo uden sulfater og silicone.
Jeg vasker også mit hår 2 gange, det har hjulpet helt vildt mod kløe og skæl.
Og så sørger jeg for at min hovedbund og mit hår får en god hårkur med masser af fugt. (Og uden silicone). Jeg behøver slet ikke at bruge skælshampoo mere.

Mysse

Jeg ved ærligt talt ikke hvad der giver udslag, men jeg kan skrive den ene ting der hjælper, så jeg ikke klør mig til blods. Ducrays Squanorm oimy dandruf. Den er egentlig beregnet til en 6-ugers kur. Jeg har nok brugt den i 6 år. For lige så snart jeg stopper, ikke første gang, men efter en 3-4 vaske, så klør det igen. Den er dyr, men drøj, og den gør at jeg kan nøjes med at vaske hår hver 3. – 4. dag.
Jeg kan også bruge den der lyseblå tjæreshampoo fra apoteket, men denne er bedst. Jeg kan bruge alm shampoo og balsam sammen med den.

Mysse

Jeg ved ærligt talt ikke hvad der giver udslag, men jeg kan skrive den ene ting der hjælper, så jeg ikke klør mig til blods. Ducrays Squanorm oily dandruf. Den er egentlig beregnet til en 6-ugers kur. Jeg har nok brugt den i 6 år. For lige så snart jeg stopper, ikke første gang, men efter en 3-4 vaske, så klør det igen. Den er dyr, men drøj, og den gør at jeg kan nøjes med at vaske hår hver 3. – 4. dag.
Jeg kan også bruge den der lyseblå tjæreshampoo fra apoteket, men denne er bedst. Jeg kan bruge alm shampoo og balsam sammen med den.
PS, jeg har slet ikke skæl. Hverken tørre eller oily.

Jeanett

Jeg har præcis samme problem, og som du også oplever, er det kun (næsten) Purely Professionals nr. 4, der kan berolige min stakkels hovedbund. Apoteket har også en skælshampoo, der virker på min hovedbund, men den er til gengæld lille bitte, alt for dyr og så indeholder den parfume, hvilket jeg egentlig gerne vil undgå. Jeg synes dog, at mit hår bliver meget tørt af at bruge PP nr. 4. Er det noget, I også kender til? Eller er det måske bare noget jeg har bildt mig selv ind? Den shampoo jeg brugte, inden PP var godt nok med sulfater, men uden silikone og alt muligt andet blødgørende, så det undrer mig, hvis det skulle have noget med det at gøre… Hmm?!

Katja Moikjær

Den er også ret tør ved mit hår. Men af to onder….

Jeanett

Tusind tak for svaret 🙂 Og jeg vil give dig helt ret. Men godt at vide, at det ikke bare er mig. Jeg tager nu også gerne det tørre hår med, hvis bare min hovedbund ikke klør. Så må jeg prøve at finde noget at pleje det med i ny og næ

Sophie

Jeg bruger juhldals pso shampoo når min hovedbund klør og er træls, det hjælper næsten med det samme 😊 jeg reagerer på stort set alle aerosol produkter der kommer i nærheden af min hovedbund, men voks produkter bliver jeg ikke generet af, så got2b glued er et stjerneprodukt hos mig selvom jeg har langt hår 😊

Helene Randløv

Tak for tip 🙂

Irene

Jeg får præcis det samme 🙁 Mit det startede ud af det blå, en dag hvor jeg ville prøve en shampoo fra Redken. Jeg fik knopper og kløe i hele hovedbunden og var ved at blive sindsyg til sidst.
Jeg fik så anbefalet en shampoo fra apoteket der hedder Daxxin (den udgave uden parafume) , som jeg har brugt lige siden, og den har virkelig gjort underværker!
Jeg er nød til at bruge hårolie (fra Morroccan Oil) ellers kan jeg ikke rede mit hår ud! Men det påvirker heldigvis ikke hovedbunden.
Men det er stensikkert, at hvis jeg prøver en anden shampoo end daxxin, så kommer knopperne igen 🙁

Helene Randløv

Æv, det lyder træls :-/
Kh. Helene

Lis

Er det skælshampoo fra Daxxin ?

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *