Slut med “fri for…”

25.11.18
Fri for parabener

Fri for parabener

Snart er det helt slut med at skrive “fri for parabener” eller “uden kemi” på kosmetik. Loven forbyder det faktisk allerede og har gjort det længe, men en ny vejledning fra EU-kommisionen har nu præciseret, hvordan medlemslandende vil fortolke reglerne. Firmaerne har nu til og med 1. juli 2019 til at få ændret etiketter og hjemmesider. Det kan du læse mere om i denne artikel fra Fagbladet Kosmetik.

Anprisninger af produkter skal altid overholde følgende 6 kriterier:

 1. Overholdelse af lovbestemte krav
 2. Rigtighed
 3. Dokumentation
 4. Ærlighed
 5. Rimelighed
 6. Beslutningstagning på et velinformeret grundlag

Den nye vejledning uddyber præcis hvilke formuleringer og anprisninger, der ikke opfylder disse kriterier.

Forbruger-skræmsel
Problemet med “fri for”-markedsføring, som vi har set eksplodere de seneste år, er, at den bygger på og bidrager til en opfattelse om, at 1) de ingredienser et produkt er “fri for” på en eller anden måde er skadelige eller 2) at andre produkter indeholder de omtalte ingredienser.

Hvis nok producenter reklamerer med, at deres kosmetik er fri for parabener, så må parabener jo være farlige, ikke sandt?

Og hvis nok producenter skriver på deres produkter, at de ikke indeholder hormonforstyrrende kemi eller bruger dyreforsøg, så ligger der underforstået i den påstand, at det gør alle de andre jo så.

Den nye liste
Derfor har en gruppe under EU-Kommisionen lavet en liste over “fri for” påstande, som man ikke længere må benytte sig af. Fordi markedsføring skal være fair og ikke vildledende. De nye kriterier kan du læse meget mere om i artiklen fra Fagbladet Kosmetik, men kort fortalt drejer det sig blandt andet om:

 • Fri for parabener – det er ikke længere tilladt at reklamere med, at man ikke bruger ingredienser eller en gruppe af ingredienser, som man antager er “farlige”, men som er helt lovlige at bruge, fordi myndighederne har vurderet dem sikre.
 • Fri for kemi – er heller aldrig en mulig anprisning, da selv vand og luft er kemi, skriver Fagbladet.
 • Fri for kræftfremkaldende stoffer, sundhedsskadelige stoffer, tungmetaller eller lign. – det er ikke længere tilladt at reklamere med at man ikke bruger stoffer, som er forbudt at anvende ifølge loven.

Der er dog enkelte tilfælde, hvor det stadig er tilladt at bruge “fri for…”, hvor det giver mening og hjælper forbrugeren til at træffe et oplyst valg. Her er et par eksempler fra den nye vejledning:

 • Uden parfume – såfremt der heller ikke er for eksempel naturlige parfumestoffer i.
 • Fri for ingredienser af animalsk oprindelse – i veganske produkter.
 • Uden acetone – i en neglelakfjerner, fordi kunden ønsker at undgå lugten af acetone.

Find vejledningen her.

Som sagt gælder reglerne allerede nu, men af praktiske årsager har producenter fået frem til 1. juli 2019 til at ændre emballage og andet materiale. Vi glæder os til mindre vildledende markedsføring og større fokus på produkternes effekt.

PS. Jeg har spurgt mig for, og nej man må heller ikke skrive, at man ikke tester på dyr. For der gælder et totalforbud mod dyreforsøg i EU.

Opdateret 28/11: Jeg havde i den oprindelige tekst givet indtryk af, at de 6 kriterier er nye. Det er de ikke, og jeg har derfor præciseret, at de 6 kriterier allerede gælder nu. Det nye er udelukkende listen med, hvilke “fri for…” anprisninger der ikke må bruges, og hvilke der må.

 

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
6 kommentarer
Lærke

Åh især den der hedder “fri for kemi”, har altid irriteret mig voldsomt. Jeg hører den ofte i grupper med gravide, som har farvet hår eller fundet neglelak som er “økologisk og uden kemi”. Fred være med om der er nogle som ønsker at farve hår og bruge neglelak under graviditeten, det må de selv styre. Men jeg er sååå træt af al den snak om “kemi-fri” hårfarve og neglelak.

Helene Randløv

Det er også lige til at få morgenkvalme af…
Kh. Helene

Pernille

Super! Jeg har for nyligt kigget en del efter mineralsk solcreme/dagcreme, og i den forbindelse er jeg studset over “free from zinc oxide”(https://www.ecco-verde.com/eco-cosmetics/sunscreen-spf-30-tinted) og er blevet helt rundforvirret! Og jeg kan altså ikke google mig frem til nogen forklaring..

Helene Randløv

Hej Pernille
Desværre er jeg ikke helt med på, hvad du er i tvivl om. Hvis ikke man kan finde andet at klage over end det ene af to mineralske solfiltre… så er der også noget til dem. Jeg er før stødt på nogen, der mener at zinkoxid er så ondt som djævelen selv. Det er sikkert noget med partikelstørrelsen forestiller jeg mig. Du ved sådan noget med at solcremen går i blodet.
Kh. Helene

Maria L

Jeg ville sådan ønske, at det var tvunget at skrive på solcremer på forsiden om de var rene mineralske solfiltre, kemiske filtre eller en blanding. Det er SÅ besværligt hele tiden at skulle kikke efter disse (nu har jeg købt Pudderdåsernes til mig selv 😉 men jeg ville nu gerne også finde noget til mine børn)

Katja Moikjær

Ja det kræver at man kan læse en ingrediensliste. Det er ikke nemt. Er det en mineralsk solcreme til kroppen, du leder efter? Clinique har en

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *