Perioral dermatit – røde bumselignede knopper på hage, kæbe og omkring munden

01.10.18
Jeg har fundet dette meget gamle billede helt uden makeup, hvor I kan se lidt gamle udbrud af perioral dermatit på min hage. Billedet er cirka 8 år gammelt.

Har du også bumser på kæben, hagen eller omkring munden, som du bare ikke kan komme af med? Ikke sådan rigtige gule bumser. Nej, det er røde, irriterede bumser, der ligger under huden og som du højest kan presse lidt vand ud af. De sidder kun på hagen, kæben og under munden – men ikke i resten af ansigtet.

Så har du sandsynligvis ikke bumser, men derimod perioral dermatit.

Hvis du har forsøgt dig med diverse bumsemidler, renseprodukter og ansigtsmasker, så har du sikkert blot gjort det værre. Det er nemlig blandt andet produkter som disse, at din hud er irriteret over og reagerer på.

Vi ved meget lidt om, hvad perioral dermatit egentlig er, og derfor også meget lidt om, hvordan det skal behandles. Men der kommer hele tiden ny viden frem, og derfor opdaterer vi fra tid til anden dette indlæg.

Din hud siger stop
Perioral dermatit er meget almindeligt blandt yngre kvinder. Det sidder omkring munden og på hagen, men kan også findes omkring øjnene. Når du først har fået det, så er det ofte en fast følgesvend, men hvis du lærer at lytte til den, så kan de fleste tilfælde blive helt fri for symptomer.

Perioral dermatit er ofte huden, der reagerer på irritation på grund af hudplejeprodukter, tandpasta, madvarer, kortisonbehandling eller lign. Men langt de fleste tror fejlagtigt, at de har fået bumser og prøver derfor med endnu mere aggressive metoder, hvorefter huden bliver endnu mere irriteret. Jeg har set det så mange gange – også blandt skønhedskolleger. Der finder man jo de største overforbrugere af cremer.

Typiske udløsere
Jeg har selv perioral dermatit og har lavet en liste over de produkter, der efter min egen personlige og helt uvidenskabelige erfaring udløser episoder med perioral dermatit hos mig selv:

  • Alkoholbaseret og udtørrende hudpleje
  • Sulfatbaserede og udtørrende renseprodukter
  • Primere
  • Ansigtsmasker, skrubbecremer og lignende
  • Produkter med æteriske olier
  • Havreekstrakt 
  • Tandpasta – især tandpasta med laurylsulfat som for eksempel Colgate. Skift til Zendium!
  • Læbepomade
  • Håndcreme eller lignende som du bruger på hænderne, hvis du ofte piller dig selv i ansigtet
  • Mad – som barn blev jeg helt rød om munden, når jeg spiste tomat. Jeg tror noget lignende er på spil nogle gange her.

Den klassiske udløser er behandling med binyrebarkhormoncreme eller inhalator. Hvis du er i behandling med binyrebarkhormoncreme eller inhalator og får perioral dermatit, skal du tale med din læge.

Tænder, tandpasta og fluor i tandpasta
Både tandhygiejne generelt og fluor i tandpasta er koblet til perioral dermatit. Colgate anbefaler temmeligt uansvarligt på deres hjemmeside at droppe fluorholdig tandpasta. Jeg vil selv trods alt hellere have perioral dermatit end huller i tænderne, og jeg kunne aldrig selv drømme om at anbefale noget i den stil, men det er værd at værre opmærksom på, at irritationen kan komme indefra munden. Både i form af skummemidler i tandpastaen, fluor samt bakterier.

Pas godt på din hud, når du børster tænder eller overvej altid at vaske ansigt efter tandbørstning. Jeg gør selv det sidst – jeg evner åbenbart ikke børste tænder uden at sprøjte og savle imens.

Hudbarrieren har brug for hjælp
I ren angst for at komme til at udløse anfald kan jeg nemt komme til at undlade at bruge noget som helst omkring min mund. Derfor var det også med stor interesse, jeg læste denne forskningsartikel om sammenhængen mellem hudbarrieren og perioral dermatit. Perioral dermatit er mere i familie med tør eksemhud end med fedtet aknehud. Problemet skyldes end nedbrudt hudbarriere og mangel på lipider. Forskerne bag denne artikel kalder patienter med perioral dermatit for “hyperreactors” og understreger vigtigheden af behandle ved at genopbygge hudens barriere. Min hage har ikke haft det godt i flere måneder nu – jeg antager det skyldes brug af mundbind.

Desuden var jeg – uvist af hvilken tåbelig årsag – stoppet med at bruge Cremen til tør hud frem, hvilket vist var en rigtig dårlig idé. Den indeholder nemlig alt det, der skal til at styrke hudbarrieren. Så nu har jeg sat den frem forrest på hylden, hvor den hører hjemme, og efter et par dage går det faktisk bedre igen.

Morgenfrue
Calendula har et ry for at kunne hjælpe, og mange er glade for cremer med morgenfrue, for eksempel Purely Professional Repair Cream. Morgenfrue har en beroligende funktion generelt men er desværre aldrig undersøgt specifikt på perioral dermatit. Repair Cream kan  også hjælpe på førnævnte barrierefunktion.

4-t-Butylcyclohexanol
Eucerin har udført et enkelt interessant studie af et stof, der hedder 4-t-Butylcyclohexanol. Studiet, der desværre ikke var placebokontrolleret, viser en effekt af 4-t-Butylcyclohexanol efter både 4 og 8 uger. 4-t-Butylcyclohexanol finder du i Eucerin UltraSensitive, der er et virkelig godt bud på en plejende creme til dig med perioral dermatit. Du finder den også i vores egen CREMEN til tør hud. 4-t-Butylcyclohexanol er veldokumenteret til behandling af mange typer følsom hud, men desværre blander de ofte flere ingredienser, når de laver undersøgelser.

Gå til lægen
Hvis det er slemt, så gå til lægen. Lægen har medicin, der virker.

Her kan du købe det (indeholder reklamelinks*)
Purely Professional kan du købe her.

Eucerin kan du ikke længere købe på de danske apoteker, men Lyko sender heldigvis til Danmark. Med24 forhandler også.

Pudderdåserne CREMEN til tør hud kan du købe her*, i Matas* eller hos en af vores andre forhandlere.

Zendium tandpasta kan du købe i supermarkedet.

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
68 kommentarer
louise

Hej 🙂
Jeg fik også, af hudlæge, at vide for et par år siden, at jeg havde perioral dermatit. Og der skulle tre måneder til uden nogen som helst hudpleje andet end meget mildt fugtiver og micellar fra Bioderma. Jeg havde brugt steroid-creme i ansigtet pga udslæt, som jo så gav mig udslæt. Ond cirkel! Så hvis nogen derude bruger nogle former for binyrebarkhormon-creme i ansigtet, stop! Det kan stadig dukke op fra tid til anden, men mest ved forkert tandpasta, for meget makeup i en periode eller lign. Kan også anbefale Purely Professionals repair creme, den virker i hvert fald beroligende på min hud og giver ikke udbrud 🙂
Tak for en god blog!

Helene Randløv

Kære Louise
Mange tak fordi du tog dig tid til at dele din historie.
Kh. Helene

Silje

Hej Louise
Hvilken fugtgiver anvendte du i denne periode? Og hvordan startede du op med at bruge andre produkter igen?
Mvh. Silje

Mia

Hejsa! Jeg kender det der alt for godt efterhånden. Jeg er 43 år og har som oftest haft en nem og nærmest selvregulerende hud. Efter jeg har passeret de 35, blev jeg ening med mig selv om, at jeg måtte forsøge at holde skidtet vedlie:-) Brugte forskellige – uden at komme til at elske noget. I 2018 efter en C vitamin kur på en klinik kunne jeg ikke få skik på de røde knopper på hagen. Min læge kommenterede på det ifm. et andet forsøg og mente at det er PD. Min rutine var dengang Murad Hydro-dynamic + serum og Retinol serum som natcreme. Syntes det er lærkre produkter. Men jeg er nu stoppet helt med stort set alt siden oktober 2018. Lægen gav mig metronidazol, som jeg kun anvender direkte på udslættet. Jeg kan ikke få helt has på det – men det er i bedring. Det er hovedsageligt på hagen og en lille smule op mod næsen. Men det er masser af ansigt, der godt kunne komme igang med en creme igen. Jeg tør næsten ikke gå tilbage til mine næste fyldte krukker med Murad – de er for skrappe, ik? MEN jeg trænger sådan til en ny rutine – synes min hud er meget tør nogen steder. Kan du anbefale en rutine måske ikke med så mange produkter – jeg er totalt forvirret over, hvordan jeg kommer igang igen. Jeg vil så gerne have en rensecreme, hvor man ikke skal bruge vand – jeg synes, det bliver værre, når jeg vasker med for meget vand. Jeg håber på lidt produkter, der er god for en 43 årig hud – men små rynker i panden! 1000 tak for jeres side.

Katja Moikjær

Kære Mia. Tak for dit spørgsmål. Beklager det langsomme svar. Jeg er helt enig i at det er skidt at rense med vand. Det gør det værre. Kan anbefale vores egen Alt i en makeupfjerner. Den bruger jeg selv til formålet.

Mette

Sikke en god artikel om denne hudsygdom. På jeres liste over brugbare hudprodukter er der ingen creme med solbeskyttelse nævnt. Efter der slet ingen creme med solfaktor i, der er mulig at bruge?

Katja Moikjær

Kære Mette. Jo selvfølgelig. Men jeg kan ikke fremhæve nogen som værre eller bedre end andre 🙂

Louise

Dejligt med at masse nyttigt info om perioral dermatit. Jeg er pt. gravid, og har uheldigvis stiftet bekendskab med lidelsen 🙁
Jeg har indtil videre fjernet al hudpleje og renser med vatrodeller med vand på og ingen cremer. Det har ingen forskel gjort, synes jeg. Men heller ikke forværret!
Jeg har nu kun til gode at prøve at fjerne min elskede Lypsyl læbepomade… mit spørgsmål er dog om man vil kunne, efter din erfarring, erstatte læbepomade med andet, i denne vinterkulde? 🙂

Katja Moikjær

Kære Louise. Jeg bruger vores egen Alt i en salve – men jeg tror helt ærligt ikke det vil gøre ret stor forskel om du bruger Lypsyl eller Alt i en salve. Jeg synes, du skal tage en tur til lægen og måske få ham/hende til at kigge på det. Kh. Katja

Trine

Hejsa!
Jeg har også perioral dermatitis:( oplever at det kommer af diverse peeling/syreprodukter. Hvis man har fået perioral dermatit ved brug paulas choice Bha (salisylsyre) 2% lotion, vil det så være dumt at prøve T zone peeling?

Katja Moikjær

Kære Trine. Ja det synes jeg umiddelbart. Det er de samme aktive ingredienser.

Trine

Ok, tak😊

Vibeke

Hejsa.
Jeg er blevet den ulykkelige indehaver af perioral dermatitis, og er lidt på herrens mark i forhold til solcreme i ansigtet. Om få uger rejser jeg til sydens varme, og har brug for solcreme. Har du gode erfaring med en solcreme?
Og så er jeg lidt i tvivl om en ting: Når du skriver hvordan det kun hjælper ikke at bruge produkter, er det så i hele ansigtet eller er det på de angrebene områder? Her tænker jeg på at jeg stadig bruger mascara (og renser det væk om aftenen).
Jeg håber du kan hjælpe mig 🙂
Hilsen Vibeke

Katja Moikjær

Kære Vibeke. Det er kun på det angrebne område og lige i nærheden. Øjnene kan du roligt fortsætte med at bruge mascara på.

Christina

Kære pudderdåser
Jeg har fået udbrud af PD (ikke haft det i 3 år) og har købt repair cremen fra Purely Professionel. Læser dog flere steder at også jeres niacinamid creme skulle være god. Bør jeg bruge den i stedet eller bruge den ovenpå eller under den anden?
Og hvad gør jeg mht. makeup – er så ked af at forlade huset med denne hud. Kan jeg bruge Mineralpudder, eller?
På forhånd tak🌸
Mvh. Christina

Katja Moikjær

Kære Christina. Ved du hvad du har fået det af? Jeg synes ikke du skal starte på Niacinamid lige nu. Den kan også give røde knopper i starten, hvis du ikke er vant til den. Hold dig fra alting – undtagen Repair. Det er den bedste strategi.
Mineralpudder er jeg heller ikke tilhænger af. Læs hvorfor her: https://pudderdaaserne.dk/2018/12/11/tirsdagstip-undgaa-pudderfoundation/
Brug hellere en helt almindelig foundation, som du ved, du kan tåle. Har du sådan en?

Christina

Hej Katja
Tusinde tak for svar👌
Jeg bruger Teint Idole fra Lancome, som er min favorit både hvad angår farve og holdbarhed. Den har jeg dog lagt på hylden, da jeg er bange for at den trigger PD. Kan du anbefale en jeg må bruge?
Kh Christina

Emma

Nu har jeg endelig fundet ud af hvad mit udslæt skyldes – Mit problem er bare at jeg aldrig bruger noget i mit ansigt. Stort set ingen cremer, og slet ikke omkring næsen hvor mit udslæt er… Så jeg kan ikke rigtig stoppe med putte cremer på 😉 Jeg smører med locobase og synes det lindrer lidt, og har bestilt tid hos lægen. Kan dog mærke at det spreder sig til den anden side af næsen og hagen… Tak for indlægget, og måske du har en idé om hvad det kan skyldes? Tandpasta er Sensodyne original og bruger indimellem læbepomade fra labello (den normale).

Helene Randløv

Hej Emma
Vand måske? Hvordan renser du ansigtet?
Kh. Helene

Kt

Hej dåser
Jeg har pludselig fået PD og bruger en creme fra lægen til at behandle nu.. Jeg tænker at jeg fremadrettet skal forsimple min hudpleje, den har været list plaget at manglende vedholdenhed og skift i produkter fordi jeg rejser meget, så mine rejse størrelser ikke er magen til mine hjemme produkter osv.. Derfor søger jeg noget simpelt og “safe”. Jeg bruger normalt en creme med parfume og det tænker jeg ville være smart at stoppe med:)
Jeg har bioderma h2O. Er det bedst at forsøge sig med jeres antiage creme eller purelys repaircream? Jeg forestiller mig som udgangspunkt en rutine med kun to produkter, på sigt måske t-zone, da jeg før har været glad for den(har the ordinary salicylsyre nu, som jeg også stopper med)
Anbefaler i at man holder sig helt fra creme og make up så længe udbruddet varer?

Helene Randløv

Hej Kt.
Beklager det langsommelige svar. Mit råd er at følge vejledningen i indlægget herover. Kun din hud ved, hvad der fungerer bedst. Det er desværre meget individuelt fra person til person.
Siden du rejser meget vil jeg anbefale, at du får fyldt op af de produkter, du ender med at vælge i rejseemballage.
Kh. Helene

Jonatan

Hej alle.. nu har sådan en teenage dreng som mig forvildet mig her ind.. jeg søger nemlig svar på et spørgmsål angående den her “sygdom” jeg har den selv og får piller og creme for den.. jeg har så fundet ud af at grunden til at den kommer tilbage hele tiden er at der er noget i min kærestes hus jeg ikke kan tåle.. jeg bruger intet anderledes creme eller noget når jeg er hjemme hos hende.. er det nogen der har en ide til hvad der kan irretere det og fremprovokere det hver gang jeg er hjemme hos hende? Fordi nu har jeg kigget på flere hjemmesider og der står der at der bliver fremprovokeret af creme osv så det er derfor jeg søger hjælp her i håb om at kunne være sammen med min kæreste uden det skal gå i udbrud
– Jonatan

Helene Randløv

Hej Jonatan
Og tandpastaen er en samme? Er vandet måske hårdere?
Kh. Helene

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *