Glem hårkuren – sådan ødelægger du dit hår

13.09.18
Slid på håret

Slid på håret

Er dit hår slidt og ødelagt, selvom du bruger litervis af hårkur, hårolie og kokosolie? Så er det måske tid til at se nærmere på, hvad det er du gør, der ødelægger håret. For at hjælpe et ødelagt og slidt hår handler mere om at se på, hvad det er du gør, der ødelægger det. Gode plejeprodukter er fine, men der er grænser for, hvilke mirakler de kan udføre, hvis du fortsætter med at gøre alt det, der ødelægger håret.

Varmestyling
Alle former for varmestyling ødelægger håret. Punktum. Og jo varmere, jo værre bliver det. Starter du hver morgen med at køre et glattejern gennem håret, så ender du med ødelagte spidser, og det er fuldstændig ligegyldigt, hvor godt dit glattejern er.

Det bedste, du kan gøre for dit hår, er at trappe ud af at et eventuelt glattejernsmisbrug. Det er svært, jeg ved det. Jeg prøver selv at gemme mit glattejern til særlige lejligheder. L’Oréal Steampod er et bedre og blidere alternativ, der bruger damp sammen med varme. Læs mere om den her.

Selv føntørreren slider på håret, men den skiller jeg mig nu ikke af med. Det bedste råd her er at skrue ned for varmen. De dyreste modeller kan i dag blæse håret tørt på rekordtid, men jo mere varme de bruger, og jo hurtigere de tørrer dit hår, jo mere slider de på håret. Skru ned! Jeg bruger selv min Dyson på de laveste indstillinger, og det gør en forskel. Hvis jeg skruer op for den, så kan jeg se forskel på mit hår efter kort tid – og det er ikke på den gode måde.

Mekanisk slid
Spørg dig selv: Hvilke former for fysisk/mekanisk slid udsætter du dit hår for i løbet af dagen? Hvilke genstande kommer dit hår i kontakt med netop der, hvor det knækker? Der er mange muligheder alt efter dine vaner og din livsstil, men her får I den liste, jeg selv har, som har givet mit hår problemer:

Brillestangen – jeg er ved at forsøge at lade mit stakkels pandehår vokse langt, men der sker et eller andet lige omkring ørerne, hvor det fanges i brillestangen. Der knækker det bare nemmere. Lige det kan jeg så ikke gøre noget ved – briller er trods alt vigtigere end håret.

Min hovedpude – jeg har både migræne og nakkespændinger og jeg sover med skiftende hovedpuder af forskellige materialer. Især en bestemt af dem – en meget hårdt formet memoryfoam-pude fik mit hår til at filtre helt enormt.

Andre klassikere er tørklæder, kraver på vinterfrakker og selvfølgelig hårelastikker og anden hårpynt.

Skift børsten ud med en kam
Hårbørster kan slide enormt på håret. En bredtakket kam kan være et bedre valg, der slider mindre på håret. Pas især på med, hvad du reder håret med mens det er vådt. Hår er meget skrøbeligt når det er vådt. Brug kun en bredtandet kam i vådt hår og vær generelt meget forsigtig med, hvad du udsætter dit hår for, når det er vådt.

Udtørrende stylingprodukter
Er dit hår en tør høstak, så prøv at se på dine stylingprodukter. Hvor mange af dem er alkoholbaserede? Hvor mange af dem er aerosolprodukter (skum og spray)? Bruger du saltvandsspray? Bruger du tørshampoo? Alle disse typer produkter udtørrer håret. Det er det, de er designet til. Og jo mere du bruger, jo tørrere hår ender du ud med.

Jeg er selv tørshampoo-misbruger, men jeg forsøger udelukkende at bruge det i mine hårrødder og på den måde spare spidserne. Til gengæld har jeg luget ud i saltvandsspray og alkoholbaserede stylingprodukter til hverdagsbrug for at spare mit i forvejen alt for tørre hår.

(Og hvis dit hår ikke er spor tørt men derimod fint og slasket, så skal du til gengæld bare bruge løs! Så er det netop volumenskum og saltvandsspray, der kan give dit hår den tørre struktur, det mangler)

Shampoo og balsam med for høj ph-værdi
Okay, jeg indrømmer det – vi har fået ph på hjernen. Men det er sindsygt vigtigt! Vidste I, at håret faktisk har en lavere ph end huden? Vi burde faktisk bruge shampoo med en endnu lavere ph-værdi end vores håndsæbe? Men det gør vi ikke, ofte tværtimod.

En basisk shampoo (høj ph) vil øge friktionen mellem hårstråene og på sigt kunne ødelægge hårstrå. Denne viden om ph-værdien bruger shampooproducenter faktisk når de skal lave volumenshampoo. Hvis man øger ph-værdien, så kan man få skællaget på hårstrået til at hæve sig og dermed få fint hår til at føles lidt kraftigere. (kilde)

Men på samme måde vil dette hævede skællag bidrage til ødelæggelse og udtørring af hårstrået. Og det er interessant viden. Især når vi ved at hårstrået har en ph-værdi på 3,67. Hvis vi tager med i det regnestykke, at vand alene har en ph-værdi på 7, så bør vi have en shampoo med en ph-værdi på UNDER 3,67 for at neutralisere den effekt som vandet i sig selv har. Problemet er, at det ikke findes. Jeg har i hvert fald ikke fundet det. Tværtimod er der en tendens til at milde, sulfatfrie shampooer skruer lidt op for ph-værdien for at få det til at skumme mere.

Hvis man skal lave shampoo, der har en tyktflydende konsistens og som også skummer lidt, så kræver det nemlig en højere ph-værdi. Prøv at tænke på intimvask. De har en lav ph-værdi. Tyndtflydende og ikke-skummende. Ikke ligefrem det, vi forventer af vores shampoo, vel?

Vi har ikke testet alle shampooers ph-værdi (endnu…), men Matas er så venlige at skrive ph-værdier bag på alle deres stribede produkter (TAK for det). Hvis du vil teste min teori og billigt endda, så prøv Matas Granatæble Shampoo. Den har en meget lav ph-værdi på 4,3, som godt nok ikke er så lav, som vi ønsker os, men stadig er markant lavere end de andre shampooer, jeg har stående.

At slutte af med en balsam med en meget lav ph-værdi kan også hjælpe. Den laveste jeg fandt var Matas Havtorn Balsam på 3,5. Vi er endnu kun i starten af vores research på emnet ph-værdi og hår, så I kan hjælpe her. Produkterne er billige – prøv det af og fortæl os, hvad I synes.

Her kan du købe det (reklamelinks)
Matas Granatæble Shampoo koster 25 kroner for 250 ml på Matas.dk.
Matas Havtorn Balsam kan jeg kun finde i 500 ml. Den er så på tilbud lige nu, men ellers koster den 45 kroner for 500 ml. på Matas.dk.
L’Oréal Steampod kan du blandt andet købe her hos Nicehair.

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
24 kommentarer
Anne - Sofie A

Prøv en save my face pude, men det skal være den store. Håret blir’ ligesom mindre fladt/ødelagt. Og så undgår du også hævede øjne – næsten 😉

Katja Moikjær

Hvordan er den for nakken? Nakkesmerter og migræne er trods alt mit primære problem lige der.

Birgitte

Sy dit eget hovedpudebetræk af det glatteste satin du kan finde.Mindsker sliddet på håret.

Karen

Apotekets pH shampoo har også en pH på 4,3 og er uden parfume 😊

Katja Moikjær

Tak! Det er godt at vide

Anne - Sofie A

Ang. Save my face så synes jeg den fungerer godt mhp. nakken, brugte gennem flere år den lille, men den roder underligt rundt og jeg vågnede tit m ondt i ørerne etc. Den store er virkelig god. Politiken Plus gir’ rabat hvis du har abonn. på Politiken dgl. eller blot weekend 👍

Pernille

Sy hovedpudebetræk af glatvævet silke, glatvævet silke er meget blødgørende på håret. Det er ikke nok bare at sige “den glatteste satin du kan finde”, satin er en vævning, som rigtig ofte laves i polyester, som vil give statisk hår..
Jeg har det helt omvendt med kam og børste.. Jeg har langt, glat og tykt hår. En bredtandet kam, er sej at trække gennem mit hår, men en god børste (som the wet brush til tykt hår), glider lige gennem mit hår.
Lactacyd har en ph værdi på 3,5 😉 Jeg har ikke prøvet dem endnu, men den flydende sæbe indeholder ammonium lauryl sulfate og TEA lauryl sulfate, hvorimod den cremede indeholder hydrogenated palm glycerides citrate… Jeg har overvejet dem, efter jeg hoppede over til at rense mit ansigt i vivags intimsæbe, eftersom purelys udtørrer mit ansigt, også selvom det kun er én vask om dagen.. Så jeg er også lidt ph obsessed for tiden 😉

Cecilie

Hvis man ikke bruger styling produkter, der kun kan vaskes ud med shampoo, kan man med fordel vaske sit hår i balsam og helt undlade shampoo. Balsam har en lavere ph værdi og tilfører mere fugt. Man kan evt. google curly girl metoden, hvis man helt vil undgå shampoo og vil have et sundere hår 🙂

JanniChristiane

Jeg er så glad for jeres blog, og den måde i videreformidler informationer, så selv jeg kan følge med. Dette emne om hår er især spændende, for en med krøller, der ikke rigtig virker til at ville reddes. Selvom jeg ikke rigtig synder. Måske jeg burde kigget på min shampoo og balsams ph værdi 🙂

Nanna

Er det bedre at lade håret lufttørre end at føntørre? Nogle frisører siger at det slider på håret ekstra meget hvis håret er vådt og “glider” op og ned af tøjet. Hvad siger i?

Anne

Hvorfor putter du ikke bare hovedpudebetræk på din memoryskum pude? 😉

Katja Moikjær

Det har jeg da også! Selvfølgelig

Helene Randløv

Da vi begyndte at tale om pH-værdien i diverse shampoo for en måned eller to siden, var jeg på Apoteket. Desværre oplyser de ikke pH-Værdien på deres produkter. Efter en masse opslag og snak fandt de den og den er ret almindelig 🙂 Nu kan jeg ikke huske den præcise værdi, men jeg købte den ikke, hvilket siger mig, at jeg fandt den for høj.
Kh. Helene

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *