3 gode råd når du køber hårpleje

27.05.24

Shampoo er mere ens end forskellige

Kender du det at man kigger på hylden med et enkelt shampoo-mærke, og der er 10+ forskellige shampooer til enten tørt, fint, farvet, fedtet, skadet og krøllet hår? Jeg har aldrig selv været i stand til at vælge. Bortset lige fra krøllet er mit hår alle de ting på en gang.

Men efter at have testet shampooer i 14 år, så må jeg bare konstatere, at de er helt ufatteligt ens. Der er bare ikke så mange måder, man kan lave shampoo på. Tværtimod er der kun en håndfuld. Resten er marketing tilsat nogle ingredienser, der højest er i stand til at irritere os med følsomme hovedbunde. Nogle mærker er virkelig gode til at hælde stort set identiske shampoo i forskellige flasker.

Når man skal lave en shampoo, er det helt storvalg, vælge hvilket vaskeaktiv, der skal i. Det har betydning for, hvor grundigt shampooen vasker rent – både uønsket snavs og fedt, men også det naturlige fedt, som du måske gerne vil have til at beskytte dit hår og din hovedbund. Klassiske shampoo med sulfater fjerner alt. Moderne shampooer med mildere vaskeaktiver kan være blidere mod både hår og hovedbund.

Så kan du tilsætte mere eller mindre balsam til din shampoo. Hvis du har meget tykt og tørt hår kan det være rart med en fed shampoo med et højt niveau af plejende balsam-ingredienser i shampooen. Har du tyndt hår eller sart hovedbund er det måske knap så godt at få det ekstra balsam ned i hovedbunden.

Så er der sådan set ikke så meget mere, du behøver at tage stilling til – med mindre du skal bruge en skælshampoo selvfølgelig. Mere eksotiske ingredienser ryger som regel bare direkte ud i afløbet alligevel.

Forskellen på balsam og hårkur er tiden den sidder

Har du en god balsam, du er rigtig glad for? Prøv at lade den sidde lidt længere, så kan vi kalde den en “hårkur” og så får du måske en endnu bedre effekt.

Har du en yndlingshårkur? Prøv at skylle den ud hurtigere på dage, du har travlt – den fungerer måske godt som balsam også.

Ingredienserne er i hvert fald ofte de samme, og vi ser da også flere og flere produkter, der bliver lanceret som multi-pleje produkter, der kan det hele. Hvis du har overfyldte hylder på badeværelset, så prøv at brug det samme produkt til begge dele. Det virker sandsynligvis.

Skal det rigtigt virke så lad det sidde

Er dit hår knastørt og har det brug for seriøs pleje, så smør plejeproduktet i længderne og lad det sidde. Der findes masser af leave-in produkter til formålet, men de er ofte lidt tynde i det, så de ikke føles for fedtede. Du kan også tage en almindelig balsam, hårkur eller olie og bruge den til formålet. Er dit hår tørt, så smør det ind. Men prøv at undgå at få det i hovedbunden, hvor det kan irritere.

PS. Har du meget langt hår så pas på tøjet – plejeprodukter der er rige på olie kan afsætte fedtpletter.

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
2 kommentarer
Camilla

Så det med at hårkuren åbner hårstrået og balsammen forsegler, det er der ikke noget hold i?

Tak for jeres skønne blog og gode produkter!

Helene Randløv

Hej Camilla
I nogle tilfælde jo til dels… ellers ikke.

Tak for ros <3

Kh. Helene

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *