Tirsdagstip: Hurtig hjælp til skæleksem

06.03.18
Purely Professional 4
Purely Professional 4
Foto: Purely Professional

Seboroisk dermatitis eller lidt mere mundret skæleksem er der temmelig mange, der døjer med. Lige i øjeblikket går der nærmest ikke en dag, uden jeg linker til Katjas indlæg om problemet. Der er kun ganske få, der er klar over, at det er det, der er galt. Symptomerne ligner mest af alt tør og træls hud, hvorfor denne irriterende tilstand bliver fejlbehandlet i stor stil. Jo federe creme, desto rødere og mere skællende hud får man. Det giver jo heller ikke rigtig mening set i lyset af, at man er sikker på, at den tørre hud mangler noget fugt og fedt. Har du sådan en hud, så læs endelig med her…

For en god ordens skyld!
Nu er vi som bekendt bloggere og ikke læger! Derfor vil jeg lige understrege, at jeg naturligvis ikke anbefaler, at du går i gang med en behandling på egen hånd! Det er din læge, der skal hjælpe dig videre og pode hud eller hovedbund. Eller sende dig til en egnet specialist. Det er vigtigt, at du tager det alvorligt, så du ikke ender med at forværre en tilstand, som måske er noget helt andet! Det gælder i øvrigt ikke kun skæleksem, men alle sære ting, kløe og udslæt hist og pist!

Hurtig behandling
I årevis har min hovedbund opført sig åndssvagt. Allerede i folkeskolen kløede det ind i mellem som tusind lus, der kravlede rundt. Det fandt jeg mig faktisk i uden at gå til lægen. Hvor dum kan man være? Det var først, da jeg med jævne mellemrum kradsede så meget i det, at det blødte. Der skulle altså store væskende sår i hele hovedbunden til, at jeg var kvik nok til at gå til læge. Han var sikker i sin sag, men han podede alligevel. Recepten lød på den smukke pink shampoo Nizoral 2%. Den var og er sikkert stadig meget effektiv, men den er også en katastrofe for håret. Derfor er jeg voldsomt glad for Purely Professional Shampoo 4, der også er rar for hud og hår.

Behandling ved et tilfælde
Det er måske nok lidt pinligt at indrømme det, men altså jeg kunne simpelthen ikke tage mig sammen til at få brugt den creme, jeg havde købt til min skæleksem i ansigtet. Selvom lugten er diskret, så blev jeg helt skidt tilpas, hver gang jeg smurte den på. Og sådan en behandling virker sjovt nok ret dårligt, når man ikke bruger den. En dag jeg vaskede hår i min shampoo (Purely Professional Shampoo 4), slog det mig at vaske ansigt med shampooen og lade det sidde og virke, som det også skal i hovedbunden.
Efter min åbenbaring brugte jeg Shampoo 4 som ansigtsvask hver aften. Sådan slap jeg på bare et par dage af med de symptomer, jeg havde smurt med den ækle creme i næsten to uger.

Behandling og forebyggelse
Min forventning var, at huden ville blive træt af shampoobehandlingen, men det gjorde den heldigvis slet ikke. Nu vasker jeg ansigtet på den måde, når jeg alligevel vasker hår med Shampoo 4.
Behandling og forebyggelse af Seboroisk Dermatitis består i behandling med shampoo eller creme med piroctone olamine (det findes også i ID Hair Solutions serie) to til tre gange per uge. Når man har behandlet i et par uger, kan man oftest trappe ned og nøjes med en gang om ugen som forebyggelse. Hvis du kan mærke, at du er lidt udfordret, stresset eller småsyg, så er det en god idé at behandle et par gange ekstra. Sådan kan du holde den irriterende svamp i skak.

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
22 kommentarer
Mette

Hejsa.
Jeg er lidt i tvivl om jeg har perioral d (som I har en del indlæg omkring) eller skæleksem. Havde egentlig diagnostiseret mig selv med perioral d, men tog så endelig til lægen i dag, som mente det var svampeeksem, og er nu blevet udstyret med Nizoral shampoo til at putte i ansigtet. Kan I sige noget om forskellene på de to?

Helene Randløv

Hej Mette
De præsenterer sig ofte helt forskelligt. Så jeg har svært ved at forestille mig, at de umiddelbart kan forveksles? PD er oftest bumselignende knopper af og til med knasende tør, eksemlignende ru hud, mens skæleksem oftest er flaget hud og irriteret hud, der skæller, uanset hvor fedtede cremer du påfører. Uden at sige at symptomerne ikke kan overlappe hinanden, har jeg aldrig hørt om skæleksem, der giver bumselignende udbrud.
Kh. Helene

Tina

Hej!! Tak for indlægget, det skal prøves! Smurte du cremen ind i fugtighedscreme efter at bruge din skæleksem creme, eller skal jeg lade vær?

Mange glade hilsner
Tina

Helene Randløv Hansson

Hej Tina
Jeg er ikke helt med? Det er her indlæg handler om en shampoo? Skæleksem elsker fedt, så begræns mængden af creme udover cremen mod skæleksem.

Kh. Helene

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *