Parallelimport eller farlige kopivarer?

05.02.18
Nogle gange er parallelimport også en mulighed for adgang til produkter, der ellers ikke er på det danske marked. Som for eksempel Maybellines suveræne concealer - som nu er kommet officielt til Danmark.
Nogle gange er parallelimport også en adgang til produkter, der ellers ikke er på det danske marked. Som for eksempel Maybellines suveræne concealer – som nu er kommet officielt til Danmark.

Er det ulovlige kopier, når et parti billigt mærkevaretøj eller dyr parfume pludselig lander i Føtex eller Normal?

Nej, det er parallelimport, og det er fuldstændig lovligt. Omend ofte dybt irriterende og frusterende for de danske producenter og distributører, der ofte kæmper med næb og klør, når det sker.

Kopivarer er, når nogen laver en kopi af en vare, og det er selvfølgelig ulovligt. De fleste af os kommer kun i kontakt med deciderede forfalskninger på nettet eller i udlandet, men vi ser også sager om ulovlig kopiering herhjemme, når nogen lader sig inspirere lige lovlig meget af andres design.

Parallelimport er noget helt andet. Her opkøber en dansk forhandler et parti af en original vare i et andet EU-land og sælger det i Danmark. Udenom det etablerede netværk af distributører. Herhjemme står firmaer som Normal, supermarkederne og webshops for meget af parallelimporten.

Og hvorfor er parallelimport en god forretning? Hvorfor kan det betale sig for en dansk butik at rejse til et andet europæisk land og opkøbe et produkt for derefter at tage det med hjem til Danmark udenom den danske distributør?

Det kan det for eksempel i de tilfælde, hvor et brand ikke ønsker at handle med den pågældende forhandler. Hvis man har et eksklusivt produkt, så ønsker man ikke, at det kan købes i supermarkedet, og derfor vil man ikke sælge det der. Derfor tager supermarkedet til udlandet og køber et lager der.

Det kan også ske i de tilfælde, hvor mærkerne opretholder en meget højere pris på det skandinaviske marked i forhold til resten af EU. Hvis priserne er nogenlunde ens i hele EU, så opstår der sjældent lige så voldsom parallelimport, som vi ser det på de mærker, hvor der er store prisforskelle.

Og så sker det bare helt generelt når producenter begiver sig ud på det internationale marked. Alle kender til det, og det er et vilkår for alle.

De autoriserede forhandlere og det etablerede distributionsnetværk taber naturligvis penge på denne handel og kæmper derfor imod. Producenten vil ofte gerne beskytte sine autoriserede forhandlere.

Denne gamle artikel fra 2008 illustrerer parallelimport-problematikken meget godt.

Og hvor efterlader det så dig som forbruger? Køber du en parallelimporteret vare er den ægte. Den stammer fra den rigtige producent. Den har bare været en omvej undervejs. Du kan også opleve, at tekster er på et andet sprog. Du kan læse mere om dine rettigheder, når du købe parallelimporterede varer, her på TÆNK, men som udgangspunkt er du beskyttet som forbruger helt som hvis du køber enhver anden vare.

Hvem har så ret rent moralsk? Parallelimport indenfor EU er fuldstændig lovligt, og du køber en ægte vare.

Jeg kan også godt forstå, at det er bittert at gøre et stort arbejde som distributør og agent i Danmark for et mærke og så se en del af salget gå til butikker, der får deres varer fra andre kanaler. Men det er nok svært at overbevise forbrugerne om, at de skal betale ekstra for en vare for en dansk agents skyld.

Man kan også spørge sig selv om, hvor stort problemet med parallelimport ville være, hvis der reelt var fri konkurrence på priserne. Hvis visse mærker ikke opretholdt markant højere priser i Danmark i forhold til vores nabolande, så ville det ikke længere være en så god forretning. Vi har skrevet om problemet med den manglende fri konkurrence tidligere her.

Hvad mener du? Køber du produkterne der, hvor det er billigst, eller køber du helst hos den autoriserede forhandler?

 

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
15 kommentarer
Line S

Mener at der på et tidspunkt blev solgt maroccan oil i Bilka, men at dette ikke var den ægte varer? 🙂

Kir

Jeg er vild med parallelimport – lad os få noget mere konkurrence på priserne!
Det er noget svineri, at fx Gilette koster ca 40% mere, når det sælges via officielle kanaler sammenlignet med parallelimport – varen kan jo tydeligvis bære at blive solgt til den lavere pris, uden at producenten mister indtjening, så prisen må der alene være skruet på pga. vores bedre købekraft her i landet sammenlignet med andre EU lande. Not cool!
Jeg køber så meget som muligt i Normal og på nettet og jeg tror ikke på, at de “almindelige” kanaler kan overleve på sigt, og det synes jeg er helt fint.

Maria L

Det kommer faktisk an på hvad det er. Jeg har webshops og supermarkeder mistænkt for, at det er et opkøb af lager med varer som producenten gerne vil udgå meget snart. Og så tænker jeg, at hvis jeg skal købe et produkt der skal virke (f.eks. med C vitamin, eller en anden vare hvor indholdet mister sin virkning hurtigt og helst skal bruges hurtigere op) vil jeg helst købe det hos autoriserede forhandlere, fordi jeg ved fra en tidligere Matas ekspedient at varen maks må stå 3 år på hylden. I webshopsene og supermarkedet er jeg bange for, at produkterne kan have flere år på bagen og man ved egentlig ikke hvordan de bliver opbevaret (for koldt/ for varmt?). Men drejer det sig om shampoo, hårbørster og sådan nogle andre ting der egentlig bare kan holde, har jeg overhovedet intet problem i at købe dem sådan.

Sissel

Billigst! Konkurrence er godt 🙂
/ sisselsolsort.dk

Jannie

Jeg giver køber altid dansk gennem de officielle kanaler. Jeg er SÅ bange for at få købe en kopivare med usund kemi. Jeg har meget sart hud, og er allergisk overfor mange indholdsstoffer, så jeg tager ingen chancer. Selvom det med garanti er at overreagere.

Mette

Hvis varen er ægte, så køber jeg hvor den er billigst (lovligt) og handler jublende gerne i normal!

Eva Bacher

Jeg shopper glad og gerne globalt, sålænge det er told-og taxfrit. Så aldrig noget fra USA. Men jeg handler en del varer i de koreanske onlineshops, og da jeg skal give mere end dobbelt så meget for samme product herhjemme – hvis ikke endnu mere – så er der ikke meget at betænke sig på. K-Beauty er ihvertfald et ret sikkert område at vove sig ud i. Jeg får faktisk lidt dårlig samvittighed overfor den danske forhandler, som er meget meget sød med mange gode hudplejeråd. Men ikke så meget, at jeg vil betale hende dobbelt op. Generelt tjekker jeg altid hvor jeg kan få min vare billigst. Og venter gerne på leveringen – det er lidt hyggeligt at gå og vente og eftersom de sender forsikret, kommer de altid.

Maria

Hvis det er det samme produkt til to forskellige priser, så handler det jo blot om, at der findes nogle danske mellemmænd, som gerne vil tjene penge. Disse mellemmænd er som aktiehandlere: de køber et produkt og sælger det videre. Jo flere led i importen, jo mere “dødsvægt” er der på kundens pris til sidst.
Havde der været tale om selve produktionen eller udviklingen af varer i Danmark vs. andre lande, havde jeg haft en anden holdning. Men at der sidder en dansk agent på et kontor og tjener penge på at sælge en varer videre til en højere pris, ser jeg ingen grund til at støtte. I andre brancher er dette jo også historie.

Heidi

Lige netop den concealer fra Maybelline købte jeg i Normal inden jeg kunne få den andre steder 🙂
Der er mange ting som betyder noget for hvor jeg køber mine produkter. Pris er en af dem, men også om jeg vil/kan støtte en lokal forhandler, om jeg kan få tingene hvor jeg normalt kommer forbi, om jeg nemt kan købe dem over nettet osv.

Mette

Altid hos en autoriseret forhandler. Stoler ikke på parallelimport. Jeg giver gerne ekstra for produkter, så længe jeg ved, hvad jeg har med at gøre.
Jeg ved, at M2 har haft problemer med parallelimport, hvor deres produkt samtidigt var kopi.
Derfor har de sat mærker på alle deres produkter, så der aldrig hersker tvivl omkring, hvorvidt kunden står med et ægte eller uægte produkt i hånden. M2 fralægger sig al ansvar, hvis produktet er købt uden dette mærke på, som viser om produktet er parallelimporteret/kopi. Det synes jeg er helt fair 😊

Amalie

Hej 🙂 Hvordan ser det mærke ud? Jeg har nemlig købt M2 fra billige hjemmesider som Beautycos før og har oplevet at konsistensen var helt anderledes end den plejer og at produktet slet ikke virkede, tværtimod 🙁 Kunne være rart at vide hvad man skulle kigge efter?

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *