Margrethe Vestager og EU-Kommisionen vil fjerne blokeringer for nethandel i EU

14.02.17
Benefit på Feelunique

Benefit på Feelunique

Vi kender det snart alt for godt. Man er inde på en engelsk webshop, finder sine varer, vælger “Danmark” som land, og pludselig kan man ikke længere få lov at købe sin vare eller måske stiger prisen.

Det hedder “geo-blocking” og går ud på, at webshops har særlige restriktioner på, hvilke produkter de vil sende hvorhen, selvom de i princippet leverer til alle lande.

Vi ser det gerne i forbindelse med, at et mærke lancerer i butikkerne i Danmark. Pludselig må ingen webshops længere sende det til Danmark.

En anden version af geo-blocking kender du fra Netflix. Noget indhold er tilgængeligt i nogle lande, men ikke i andre.

Eller også har du måske undret dig over, hvordan en vare kan koste præcis det samme alle steder ned til næsten den sidste euro, selvom der er fri konkurrence og butikkerne må sætte priserne helt som de selv vil.

EU-Kommision har åbnet tre sager
EU-kommisær Margrethe Vestager har netop åbnet for efterforskning af tre sager om manglende konkurrence indenfor e-handel, som du kan læse mere om her. Ingen af disse sager handler om hverken skønhed eller noget der ligner, men når disse tre sager en dag bliver afgjort, vil de selvfølgelig få konsekvenser for alle andre brancher, og vi glæder os meget til at se resultaterne. De tre sager handler ikke kun om geo-blocking, men om hvordan online butikkerne og virksomhederne bag selv opsætter barrierer for den fri handel på nettet i EU.

Selective Distribution
Man må som producent af et mærke gerne have det, der hedder “selective distribution”. Det vil sige, at man gerne må have nogle fastlagte standarder for, hvem der må sælge ens produkter. Et oplagt eksempel er MAC, der kun sælger i egne butikker eller noget der ligner. Det er de i deres gode ret til.

Men så skal denne ‘selective distribution’ også være gennemført. Et mærke må altså ikke tvinge deres forhandlere til at lukke ned for forsendelse til Skandinavien fra England for at beskytte deres danske forhandlere. Og de må hellere ikke lige tilpasse priserne, alt efter om de sender til Danmark eller til Tyskland.

Nye regler på vej for en fri internethandel i EU
Der sker lige nu to ting på samme tid i EU-regi. Kommisionen med Margrethe Vestager i front har indledt efterforskningen af disse tre sager. Samtidig er der et helt nyt sæt regler på vej om fri internet-handel og geo-blocking, der blandt andet skal forhindre, at man bliver nægtet at købe en vare på en webshop i EU, fordi man befinder sig på den forkerte side af en landegrænse. Tidsperspektivet er langt, der kan gå alt mellem et halvt og et par år kan der gå.

Hvornår har du sidst fundet en vare (fysisk eller digital) på en europæisk webshop eller tjeneste, som du ikke måtte købe, fordi du bor i Danmark?

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
14 kommentarer
Elisa

Et godt eksempel er ASOS beauty hvor der er visse produkter bla. Benefit som de ikke vil sende . Eller boots hvor man skal gå ind på deres internationale side for at få leveret til dk, hvor udvalget ikke er det samme og tvivler om prisen er.

Camilla

Jeg er storforbruger af Amazon UK og når man handler via deres market place, så kan der være stor forskel på leveringspris samt leveringsbetingelser (dvs om de leverer til DK). Jeg er dog ret spændt på, hvad ‘Brexit’ får af konsekvenser for handel med Amazon og alle de andre britiske sider, jeg handler på…

Katja Moikjær

Ja, Brexit er en helt anden ubekendt, som jeg slet ikke forsøger at tage højde for her, men lader som om ikke eksisterer.
Jeg vil dog godt gætte på at en del af de britiske sider får centralteuropæiske lagre. Det har mange af dem allerede. Feelunique fx. sender fra centraleuropa et eller andet sted og det gør Asos vist også?

Julie

Oplagt – Morroccan Oil fra Lookfantastic

tut

Hej, vil høre om i kan hjælpe:) er simpelthen blevet i tvivl, bruger jeres t zone peeling synes den fungere rigtig godt, en nu jeg blevet tvivl omkring at /om der er silikone i, jeg bruger den om natten, har en veninde der siger at hun læst på en anden Block , at det at sove med silikone ikke er godt , er ok at bruge om dagen men til natten er det ikke for godt. Så nu er jeg blevet i tvivl, da jegogså har en creme der indeholder silikone, hvad tænker i og mener om det. På forhånd tak

Katja Moikjær

Kære tut. Vi er ikke enige i frygten for silikone. Vi har skrevet mere i dette gamle indlæg: https://pudderdaaserne.dk/2012/12/27/guide-silikone-godt-eller-skidt/
Kh. Katja

Karin VS

Åh jeg håber det blir snart. Herude på bøhlandet hvor vi bor er der ret langt til den nærmeste Laura Mercier forhandler. Jeg ville handle hos Feelunique, men blev afvist fordi jeg bor i Dk. Øv altså 😟

Helene Randløv

Hej Karin
Ved du, at man kan købe LM i Helle Thorups webshop?
Kh. Helene

H

Kan der ikke også være fordele ved at alle amerikanske produkter ikke kan købes i EU? Amerikanske FDA tillader stort set alle ingredienser i hudpleje – mange som ikke er tilladte i EU. Jeg har før købt hudpleje på ebay fra USA, for senere at opdage at der er en dårlig, kræftfremkaldende ingrediens i.
Jeg har også oplevet det med det indre marked. En micellarrens som er taget af hylden i DK, den kan sagtens købes i Tyskland, selvom der stadig er en kræftfremkaldende ingrediens i.
Jeg tænker bare at det også må være for at beskytte den almene forbruger, som måske ikke ved noget om ingredienser i hudpleje.

Katja Moikjær

Der er ikke mange ingredienser der er tilladte i USA men ikke i Danmark. Tværtimod er det omvendte også ofte tilfældet. (Solfiltre fx)
Den berømte micellar fra L’Oreal er heller ikke forbudt i Danmark, den blev bare trukket tilbage på grund af omtalen.
Men eventuelt farlige ingredienser har absolut intet med disse tilfælde at gøre. Det er helt de samme produkter her, du kan købe i DK, USA og EU. Vi skal bare betale en kunstigt højere pris for de samme varer. Der er tale om produkter der findes på det danske marked, som producenten beskytter enkelte forhandlere af ved at presse andre forhandlere til enten ikke at sende til DK eller til at sætte en højere pris.

H

Det seneste jeg har læst er at EU har forbudt cirka 1200 ingredienser i hudpleje i alt mens USAs FDA kun har forbudt 11.

H

EU har forbudt cirka 1200 ingredienser i hudpleje i alt mens USAs FDA kun har forbudt 11. Her er deres officielle lister:
http://www.fda.gov/Cosmetics/GuidanceRegulation/LawsRegulations/ucm127406.htm#prohibited
http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=CONSLEG:1976L0768:20100301:en:PDF -side 18-65

Katja Moikjær

Jeg kender ikke de to lister, men jeg ved i hvert fald at der er flere stoffer der er forbudt i USA, end jeg kan se på listen der.
Under alle omstændigheder har USA vs. EU intet med sagen her at gøre, fordi der er tale om kun EU lande. For eksempel en engelsk webshop der ikke vil sende til Danmark.

JanniChristiane

Jeg er altså fan af, at hende Margrethe Vesterager tør at slås med de store brands og brancher.
Håber ikke det tager lang tid, at få de her forslag igennem, for det vil da gøre det så meget federe, at være forbruger i Danmark 🙂
Tak for den gode information.
// http://www.jannifromtheblog.dk

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *