Sådan vælger du en god stofmaske

07.08.20

I anledning af at Sundhedsstyrelsen har udsendt en ny vejledning med nye råd om stofmundbind, har vi samlet WHO og Sundhedsstyrelsens råd om stofmasker til en lille guide. Markedet bugner med mundbind af stof, og det er svært at finde hoved og hale i. På billedet bærer jeg en maske, der IKKE opfylder hverken WHO’s eller Sundhedsstyrelsens anbefalinger.

Vi har endnu ikke fundet nogle, der er perfekte, men vi har fundet frem til, hvad WHO og Sundhedsstyrelsen skriver om stofmasker, og de er ret enige.

Sundhedsstyrelsens anbefalinger om stofmasker er groft sagt en light-version af WHOs anbefalinger af samme. WHO’s vejledning er mere detaljeret. Sundhedsstyrelsen skriver, at du skal vælge en stofmasker, der:

  • Består af tre lag tætvævet stof fx bomuld
  • Være forsynet med elastikker og kunne sidde tæt til dit ansigt, så det dækker både næse og mund.
  • Kunne vaskes ved min. 60 grader

Du kan læse alt hvad Sundhedsstyrelsen skriver om stofmasker her.

WHO’s anbefalinger er noget mere detaljerede. Du kan læse, hvad WHO anbefaler om masker her.

Der står blandt andet:

Vælg en maske som føles let at ånde gennem

Vælg en maske som kan vaskes ved 60 grader

Vælg en maske, der består af tre lag:

  1. Et indvendigt lag af et absorberende materiale, som for eksempel bomuld.
  2. Et mellemlag af et ikke-vævet materiale, som for eksempel
    polypropylene.
  3. Et udvendigt lag af ikke-absorberende lag som for eksempel polyester eller en polyester blanding.

Hvilke masker opfylder alle disse krav? Det ved vi ikke endnu. Men jeg synes, det er brugbare råd at gå efter, hvis du af den ene eller anden grund vælger at bruge en stofmaske.

Jeg har selv bestilt mundbind fra henholdsvis Wolford og Zalando, som ikke er fremstillet efter disse retningslinjer. Masken, som jeg har på fra Zalando er lavet af to lag jersey, så den er altså ikke god nok ifølge nogle af disse råd.

Jeg venter lige nu på en bestilling fra tyske Falke, som jeg har større forhåbninger til, men før jeg har haft dem mellem hænderne, så tør jeg ikke udtale mig om dem. Hvad har I fundet? Har I erfaringer med nogle stofmundbind endnu?

 

 

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
9 kommentarer
Frederikke

Jeg har lige købt disse – har dog ikke modtaget dem endnu. https://www.femilet.dk/mundbind-kan-vaskes-op-til-50-gange-5-pak.html

Kamilla

Jeg har fundet disse https://www.spacenk.com/uk/en_GB/accessories/tools/skincare-tools/reusable-silk-face-covering-MUK300056242.html
De er af silke med bomuld indlæg, fra firmaet der laver slip silk covers.
Overvejer, men de er s.. lidt for dyre.

Julie

Jeg har købt hos Vistaprint, som har lavet en hjemmeside udelukkende til mundbind, hvori der er et udskifteligt filter. Måske de overholder disse nye “retningslinjer”? 🤔

Lotte

Er der mon nogen som har fundet stof mundbind der lever op til myndighedernes krav? Dem i silke og fra Femilet der er nævnt i kommentarerne ser desværre ikke u’d til at have det vandafvisende lag yderst eller det ikke vævede midter lag.
Jeg har umiddelbart heller ikke selv fundet nogen.
Spændt på at høre om Falkes lever op til kravene

Tina D

Jeg har købt fra både adidas og Hugo boss. (De er self udsolgte lige nu). For jeg og manden fungerer de fint, og fåes i forskellige str. og de kan vaskes på 60 g.

Charlotte

Jeg har købt en stofmaske fra http://www.fashionface.dk, som er utrolig flot og behagelig at have på. Den lever umiddelbart op til alle anbefalinger – og mere til – sålænge man supplerer med et kultilter, som man kommer i maskens filterlomme. Kan kun anbefales herfra.

Tina

Jeg har købt et da jeg var i Tyskland og den er i tre lag med bomuld uden på og et inderstof og det der er ved munden er sådan noget andet net el hvad men kalder det og den vasker jeg i maskine el hvis det skal være hurtig så i hånden med handsker på

Vita Olsen

Har købt CE mærkede stofmasker hos VRmundbind.com.
Fås i 3 størrelser.
Er OK.

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *