Guide til øjenvippeserum – prostaglandiner, bimatoprost og peptider

22.01.18
Øjenvippeserum

Øjenvippeserum

Siden Latisse blev godkendt i USA som lægemiddel til at få øjenvipper til at vokse, behøver ingen længere finde sig i at være født med kortere øjenvipper, end de ønsker sig.

Latisse er den originale, receptpligtige version, som vi ikke har herhjemme. Den indeholder bimatoprost. Bimatoprost er et almindeligt lægemiddel mod forhøjet tryk i øjet, som havde den bivirkning, at den fik øjenvipperne til at vokse kraftigt. Dette fik producenten bag til at udvikle en version til øjenvipperne – Latisse.

Latisse er ikke godkendt i Danmark, men i stedet har vi en masse andre øjenvippeserum, som er kosmetik. De indeholder ikke bimatoprost – det må de ikke, det er jo et lægemiddel – men derimod en lang række andre stoffer. Vi har set nærmere på indholdet i de mest udbredte vippeserum, hvilken dokumentation der ligger bag, og så slutter vi af med en historie om noget ubehageligt, som nordmændende har fundet i et par vippeserum.

Prostaglandiner
Bimatoprost er en prostaglandin. Prostaglandiner er en meget stor gruppe af signalstoffer, der har en masse funktioner. Forskellige prostaglandiner udfører en lang række opgaver i kroppen lige fra at stimulere vækst til at sætte fødsler i gang og regulere hormoner. Listen er meget lang og der findes rigtig mange.

Nogle af disse prostaglandiner kan man bruge til at stimulere øjenvipperne med. Bimatoprost er en af dem, men da den ikke er godkendt til formålet i Danmark og kun kan købes på recept i USA, så ser vi selvfølgelig bort fra den.

Der findes flere prostaglandiner, som kosmetikindustrien bruger i deres øjenvippeserum. Problemet er, at vi ved ekstremt lidt om, hvordan de virker, og hvilke der virker bedst.

Og tilbage i 2011 blev de en masse øjenvippeserum pludselig refomuleret, fordi de amerikanske myndigheder forbød det dengang mest udbredte prostaglandin til formålet.

Det, vi ved, stammer primært fra ikke-publicerede studier, fra producenterne selv.

Myndighederne i både Danmark og resten af EU er da også travlt beskæftiget med at finde ud af, hvilket ben de skal stå på. I Sverige er myndighederne gået aggressivt til værks. I Danmark og Tyskland venter man afventende på at EU skal tage stilling.

Vi har så vidt jeg ved ikke set nogle alvorlige bivirkninger af produkter såsom M2 eller Revitalash endnu, så der trædes vande. Og imens sælger de som vand i Sahara, for de virker! Bimatoprost kan have alvorlige bivirkninger, men ifølge producenterne af de kosmetiske prostaglandiner, så har disse ikke samme bivirkninger. De tygger vist stadig på den i EU’s videnskabelige komité, og jeg ved ikke andet.

Du kan godt gå ud fra som en hovedregel, at produkter med prostaglandin virker mere effektivt og koster mere end dem uden.

M2 Eyelash Activating Serum – norbimatoprost
M2 Eyelash Activating Serum indeholder som den eneste prostaglandinet norbimatoprost eller MDN, som det også hedder.

Effekten ligger meget tæt op af Latisse, men – ifølge producenten selv – uden de alvorlige bivirkninger, som Latisse kan give. Du kan forvente lokal irritation og rødme.

Du kan forvente, at dine vipper vokser bliver cirka 50% kraftigere og længere. Effekten begynder efter 6-8 uger.

Revitalash og Sanzi Beauty – Decloro Dihydroxy Difluoro Ethycloprostenolamide
En anden type prostaglandin er Decloro Dihydroxy Difluoro Ethycloprostenolamide. Igen er der ingen, der rent faktisk har gjort sig den ulejlighed at studere og publicere effekten. I både Revitalash og Sanzi Beauty er prostaglandinen kombineret med andre aktive ingredienser.

Sanzi Beauty bruger arginine samt to peptider Myristoyl Hexapeptide-16 og Myristoyl Pentapeptide-17, der alle er velkendte øjenvippe-serum ingredienser, der ofte også bruges i nogle af de prostaglandin-fri serum, som vi skriver om nedenfor.

Revitalash bruger to andre peptider og andre aktiver, som vi ved mindre om, men som bør have cirka samme effekt.

Myristoyl Pentapeptide-17
Myristoyl Pentapeptide-17 er et af de absolut mest udbredte peptider i lash serum. Både i kombination med en prostaglandin eller som hovedingrediens i sig selv. Der findes andre myristoyl pentapeptider med andre numre bagerst i stedet for 17, men de virker på cirka samme måde. De er alle lavet af det samme firma, og deres egne studier viser, at man kan regne med cirka 25% længere vipper.

Det er altså en meget mindre dramatisk effekt end med et prostaglandin som M2 ovenfor. Til gengæld er både pris og lokalirritation mindre.

Både Gosh, Rodial, Jan Marini og Rapidlash bruger Myristoyl i deres prostaglandin-fri øjenvippeserum. Enten alene eller i kombination med andre ingredienser.

Arginine
En anden populær ingrediens er aminosyren arginine. Arginine er et af de mest seriøse bud, vi har på et middel til at få håret til at vokse på hovedet, og det er derfor nærliggende at bruge det til vipperne også. Der er dog det vigtige forbehold, at vi ingen studier har af en effekt på øjenvipperne og at der er stor forskel på hårene på hoved og øjenvipper.

Du kan finde arginine i Lashfood og i Shiseido Full Lash Serum. Begge produkter kombinerer arginine med flere planteekstrakter, som vi ved endnu mindre om.

Swiss Lashes
Swiss Clinic har deres eget vippeserum, hvori den primære ingrediens er Redensyl. Redensyl er en meget omtalt ny ingrediens mod hårtab på hovedet. Virker den så i et øjenvippeserum? Det har vi ingen viden om overhovedet.

Ifølge Swiss Clinic selv så kan Redensyl få vipperne til at vokse med 214 % på 10 dage. De tal lyder helt absurde og alene det gør, at jeg bliver ekstra skeptisk.

Jeg tror simpelthen ikke på, at Redensyl kan få øjenvipperne til at vokse med 214% på 10 dage. I dette studie af Redensyl har man målt effekten af Redensyl på androgent hårtab på hovedet (altså når mænd taber håret på issen). Her voksede der 214% flere nye hår efter 10 dage sammenlignet med de ubehandlede områder. Det virker nærliggende at tro, at Swiss Clinic har sammenblandet disse resultater.

Redensyl kan måske nok ligne et lovende middel til hårtab på hovedet, men som i tilfældet med arginin har vi ingen viden om, hvordan stoffet virker på vipperne. Der er stor forskel på hårtab på issen og på at få øjenvipper til at gro. Den anden vej rundt har man heller ikke haft succes med at bruge Latisse mod hårtab på hovedet – man har selvfølgelig forsøgt.

Måske virker Redensyl på vipperne, måske gør det ikke? Jeg ved det ikke. Vi har ingen publicerede studier eller uafhængige kilder til information om det.

Kan man stole på ingredienslisterne?
I Norge kom iGlow og Aphro Celina for nylig i modvind, da et program på norsk TV2 fandt små mængder af et prostaglandin, der hedder kloprostenol. Kloprostenol er et prostanglandin, der bruges som abortmiddel til dyr. Læs historien på TV2 her og læs iGlow’s efterfølgende svar til programmet Helsekontrollen her.

Det er ekstremt små mængder kloprostenol, som der er fundet i de to serum, og ifølge iGlow selv har de norske myndigheder erklæret, at iGlow stadig er sikkert at bruge. Intet af dette har dog kunnet bremse op for en ganske heftig Facebook-storm.

Vores egne erfaringer
Vi har ikke selv testet alle serum, men vi har gennem tiden afprøvet nogle af dem. Dog er ingen af os trofaste brugere af øjenvippeserum, og vi har derfor valgt at fokusere på indhold i stedet for vores temmelig spredte personlige erfaringer. Helene og jeg har begge haft rigtig gode resultater med M2 Beauté, men forvent irriterede øjne. Helene har prøvet den nye Revitalash. Den virker afgjort, men irriterede Helenes sarte øjne mere end M2. Sansi Beauty virker også, men med mindre irritation. Gosh vippeserum uden bimatoprost kun med peptider er et godt bud på en billig serum. Den virker – men ikke så godt som dem med bimatoprost.

Og så vil vi bare helt vildt gerne høre jeres erfaringer også? Hvad har virket for jer? Hvad har ikke virket? Og hvilke bivirkninger har I oplevet?

Her kan du købe det (reklamelinks)

M2 Beauté Lashes koster 990 kroner for 5 ml. i blandt andet Matas. Du kan se en liste over officielle forhandlere af M2 her.

Revitalash koster fra 359 kroner for 1 ml. hos blandt andet Coop.dk eller på Nicehair, der også sælger M2.

Sanzi Beauty koster 590 kroner for 5 ml. på Sanzi Beautys egen webshop.

Gosh Growth Serum koster 229 kroner på Gosh’ webshop.

Matas forhandler både Lashfood og Shiseido Full Lash Serum. Du kan også købe Swiss Clinic hos Matas og på Swissclinic.dk.

Dette indlæg indeholder et eller flere affiliate link, der giver os kommission, hvis du køber noget. Vi linker kun til vores foretrukne webshops, og når du køber noget gennem et affiliate link, støtter du vores arbejde.

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
130 kommentarer
Malou

Jeg benytter sanzi beauty og jeg er vildt glad for det. Jeg har fået vanvittig lange vipper og jeg kombinere min brug med lash lift. Alle tror jeg bærer kunstige vipper hvilket det også ligner. Jeg er dog ude i og ville prøve bimatoprost som man kan få igennem en klinik i kbh. Jeg skal bare lige tage mig sammen
Før Sanzi afprøvede jeg revitalash som jeg brugte i 3 måneder og det havde absolut ingen effekt på mig på nogen som helst måde så det undre mig at den kan sammenlignes med Sanzi som begyndte at vise resultater allerede efter 1 uge.

Katja Moikjær

Kan man virkelig få bimatoprost gennem en klinik på recept? Vil du ikke fortælle mere?

Malou

Prøv at søge på Google så kommer han frem.
Man skal til forundersøgelse som koster 1200 og så får man en recept til nogen måneders brug.
Derefter kan man bare ringe og få recepten fornyet som så koster 100-200 kr.
Det er vist nok den eneste klinik i dk som har fået tilladelse til at udskrive dette

Lisbeth Kempel

Jeg har prøvet både M2 og Revitalash til vipperne. Begge er rigtig gode, men Revitalash er bedst, fordi den ikke irriterer øjnene som M2.
Af brynserum har jeg kun prøvet Revitalash og det er sindsygt godt.
Jeg er lige begyndt på hårshampoo og balsam fra Revitalash, men har kun brugt en uge, så kender ikke effekten. Er der nogen, der har erfaring med dem (shampoo, balsam) ? De er nemlig meget dyre !

Helene Randløv

Hej Lisbeth
Vi har desværre ikke erfaringer med produkterne til håret. De mærker, jeg har prøvet, er: Hårklinikken, Kerastase og selvfølgelig kosttilskuddet Hair Volume, som jeg har skrevet om mange gange <3.
Kh. Helene

Lisbeth Kempel

Hej Helene
Tak for hurtigt svar.
Jeg bruger også Hair Volume, og er enig i din anmeldelse/r, som jeg lige har læst.
KH Lisbeth

Helene Randløv

Hej Lisbeth
Jeg er meget interesseret i at høre dine erfaringer med produkterne. Umiddelbart giver det mest mening at bruge produkter, der bliver i hovedbunden og understøtte behandlingen med en god mild shampoo og en let leave-in balsam.
Kh. Helene

Lone

Har I nogle erfaringer med OPTILASH LASH ENHANCING SERUM?

Helene Randløv

Hej Lone
Nej, det har vi ikke.
Kh. Helene

Helena

Hej:) . Er det ok at bruge sanzi Beauty serum når jeg ammer? Jeg har skrevet til dem, og de skriver tilbage at de kun fraråder st bruge den under graviditet, men jeg vil gerne være helt sikker inden jeg bruger den.
– venligst Helena

Katja Moikjær

Jeg har heller ikke andre oplysninger end det.

Kristine Lyngby

Hej. Jeg har opdaget, at jeg har fået meget mørke, helt lilla øjenlåg nede ved vippekanten og flere tydelige blodårer. Har brugt revitalisere i to måneder, og det er i løbet af de to måneder, at det er begyndt. Kan det have noget med det at gøre? Ved ikke hvad det ellers skulle være, måske sol, for har meget sart hud, men er 18 og har ikke døjet med det nogen andre sommere.

Helene Randløv

Hej Kristine
Der er nogen der oplevet misfarvninger, det står med stor sandsynlighed i brugsanvisningen under bivirkninger. Det gør det i hvert fald på nogle af de andre sera.
Kh. Helene

Louise

Hej Kirstine
Jeg oplever nøjagtig samme bivirkninger med xlash. Jeg har svært ved at finde særligt meget om det på nettet. Gik dit nogensinde væk igen?

Helene Randløv

🙁 Æv, hbor lyder det træls, jeg håber, det er forsvundet!
Kh. Helene

Kristine Lyngby

Jeg har desværre stadig mine efter SÅ lang tid, og ved simpelthen ikke hvad jeg skal gøre ved det… Har du fået dine væk?

Louise

Jeg har det stadig lidt, men det er blevet mindre og mindre med tiden, mens jeg er fortsat med at bruge Xlash. Det ses ikke til hverdag. Jeg har været i kontakt med dem, de mener jeg muligvis er overfølsom overfor nogle af ingredienserne. Men de siger det ikke er permanent.

Julie

Ved i om der er olie i m2 ?

Helene Randløv

Hej Julie
Du må se på ingredienslisten, den kan jeg ikke udenad. Det tvivler jeg dog på, at der er, den bliver jo anbefalet til extensions.
Kh. Helene

Mette Stendrup Lauridsen

Jeg har brugt xlash med god virkning men det har til gengæld en meget trist bivirkning, mine øjenlåg blev røde af at bruge det og det virker til at være varigt 🙁 stoppede for en måned siden og de er stadigt røde.

Helene Randløv

Hej Mette
Det virker til at være en bivirkning med mange af de vippesera, der findes.
Kh. Helene

Tine Petersen

Mette: jeg brugte også x-lash og fik røde øjenlåg. Men det var det mindste af det. Fik kløende øjne, tørre øjne, stikkende smerter i det ene øjne. Derudover fik jeg følelsen af at jeg var ved at få et bygkorn. Når jeg rørte ved vipperne var de irriteret og så fik jeg en let hævelse på øjenlåget.
Jeg fik de vildeste vipper- men ville aldrig bruge den igen!

Nina Jørgensen

Jeg har oplevet de samme bivirkninger som dig, Tine – og dertil udslæt på øjenlåget!
Første gang for et år siden ved brug af Sanzi, udslæt og kløe forsvandt efter et par måneder, men de røde øjenlåg døjer jeg stadig med.
Naivt prøvede jeg Nilens Jord dette forår ( jeg vil så gerne have lange vipper om sommeren, for at undgå mascara på stranden m,v.) – men efter er par uger er jeg igen slemt angrebet af svie i øjnene, kløe omkring vipper, udslæt og gener. Argh! Fortryder bittert 🙁

Rikke

Hudlægen Sam Ellis fortæller hvorfor hun er stoppet med at bruge øjenvippeserum: https://m.youtube.com/watch?v=tiRLNc6_A0E

Helene Randløv Hansson

Hej Rikke
Tak for link, det er ikke rigtig nyt for mig, det hun siger, men det er vigtig information alligevel.

Kh. Helene

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *