Guide til øjenvippeserum – prostaglandiner, bimatoprost og peptider

22.01.18
Øjenvippeserum

Øjenvippeserum

Siden Latisse blev godkendt i USA som lægemiddel til at få øjenvipper til at vokse, behøver ingen længere finde sig i at være født med kortere øjenvipper, end de ønsker sig.

Latisse er den originale, receptpligtige version, som vi ikke har herhjemme. Den indeholder bimatoprost. Bimatoprost er et almindeligt lægemiddel mod forhøjet tryk i øjet, som havde den bivirkning, at den fik øjenvipperne til at vokse kraftigt. Dette fik producenten bag til at udvikle en version til øjenvipperne – Latisse.

Latisse er ikke godkendt i Danmark, men i stedet har vi en masse andre øjenvippeserum, som er kosmetik. De indeholder ikke bimatoprost – det må de ikke, det er jo et lægemiddel – men derimod en lang række andre stoffer. Vi har set nærmere på indholdet i de mest udbredte vippeserum, hvilken dokumentation der ligger bag, og så slutter vi af med en historie om noget ubehageligt, som nordmændende har fundet i et par vippeserum.

Prostaglandiner
Bimatoprost er en prostaglandin. Prostaglandiner er en meget stor gruppe af signalstoffer, der har en masse funktioner. Forskellige prostaglandiner udfører en lang række opgaver i kroppen lige fra at stimulere vækst til at sætte fødsler i gang og regulere hormoner. Listen er meget lang og der findes rigtig mange.

Nogle af disse prostaglandiner kan man bruge til at stimulere øjenvipperne med. Bimatoprost er en af dem, men da den ikke er godkendt til formålet i Danmark og kun kan købes på recept i USA, så ser vi selvfølgelig bort fra den.

Der findes flere prostaglandiner, som kosmetikindustrien bruger i deres øjenvippeserum. Problemet er, at vi ved ekstremt lidt om, hvordan de virker, og hvilke der virker bedst.

Og tilbage i 2011 blev de en masse øjenvippeserum pludselig refomuleret, fordi de amerikanske myndigheder forbød det dengang mest udbredte prostaglandin til formålet.

Det, vi ved, stammer primært fra ikke-publicerede studier, fra producenterne selv.

Myndighederne i både Danmark og resten af EU er da også travlt beskæftiget med at finde ud af, hvilket ben de skal stå på. I Sverige er myndighederne gået aggressivt til værks. I Danmark og Tyskland venter man afventende på at EU skal tage stilling.

Vi har så vidt jeg ved ikke set nogle alvorlige bivirkninger af produkter såsom M2 eller Revitalash endnu, så der trædes vande. Og imens sælger de som vand i Sahara, for de virker! Bimatoprost kan have alvorlige bivirkninger, men ifølge producenterne af de kosmetiske prostaglandiner, så har disse ikke samme bivirkninger. De tygger vist stadig på den i EU’s videnskabelige komité, og jeg ved ikke andet.

Du kan godt gå ud fra som en hovedregel, at produkter med prostaglandin virker mere effektivt og koster mere end dem uden.

M2 Eyelash Activating Serum – norbimatoprost
M2 Eyelash Activating Serum indeholder som den eneste prostaglandinet norbimatoprost eller MDN, som det også hedder.

Effekten ligger meget tæt op af Latisse, men – ifølge producenten selv – uden de alvorlige bivirkninger, som Latisse kan give. Du kan forvente lokal irritation og rødme.

Du kan forvente, at dine vipper vokser bliver cirka 50% kraftigere og længere. Effekten begynder efter 6-8 uger.

Revitalash og Sanzi Beauty – Decloro Dihydroxy Difluoro Ethycloprostenolamide
En anden type prostaglandin er Decloro Dihydroxy Difluoro Ethycloprostenolamide. Igen er der ingen, der rent faktisk har gjort sig den ulejlighed at studere og publicere effekten. I både Revitalash og Sanzi Beauty er prostaglandinen kombineret med andre aktive ingredienser.

Sanzi Beauty bruger arginine samt to peptider Myristoyl Hexapeptide-16 og Myristoyl Pentapeptide-17, der alle er velkendte øjenvippe-serum ingredienser, der ofte også bruges i nogle af de prostaglandin-fri serum, som vi skriver om nedenfor.

Revitalash bruger to andre peptider og andre aktiver, som vi ved mindre om, men som bør have cirka samme effekt.

Myristoyl Pentapeptide-17
Myristoyl Pentapeptide-17 er et af de absolut mest udbredte peptider i lash serum. Både i kombination med en prostaglandin eller som hovedingrediens i sig selv. Der findes andre myristoyl pentapeptider med andre numre bagerst i stedet for 17, men de virker på cirka samme måde. De er alle lavet af det samme firma, og deres egne studier viser, at man kan regne med cirka 25% længere vipper.

Det er altså en meget mindre dramatisk effekt end med et prostaglandin som M2 ovenfor. Til gengæld er både pris og lokalirritation mindre.

Både Gosh, Rodial, Jan Marini og Rapidlash bruger Myristoyl i deres prostaglandin-fri øjenvippeserum. Enten alene eller i kombination med andre ingredienser.

Arginine
En anden populær ingrediens er aminosyren arginine. Arginine er et af de mest seriøse bud, vi har på et middel til at få håret til at vokse på hovedet, og det er derfor nærliggende at bruge det til vipperne også. Der er dog det vigtige forbehold, at vi ingen studier har af en effekt på øjenvipperne og at der er stor forskel på hårene på hoved og øjenvipper.

Du kan finde arginine i Lashfood og i Shiseido Full Lash Serum. Begge produkter kombinerer arginine med flere planteekstrakter, som vi ved endnu mindre om.

Swiss Lashes
Swiss Clinic har deres eget vippeserum, hvori den primære ingrediens er Redensyl. Redensyl er en meget omtalt ny ingrediens mod hårtab på hovedet. Virker den så i et øjenvippeserum? Det har vi ingen viden om overhovedet.

Ifølge Swiss Clinic selv så kan Redensyl få vipperne til at vokse med 214 % på 10 dage. De tal lyder helt absurde og alene det gør, at jeg bliver ekstra skeptisk.

Jeg tror simpelthen ikke på, at Redensyl kan få øjenvipperne til at vokse med 214% på 10 dage. I dette studie af Redensyl har man målt effekten af Redensyl på androgent hårtab på hovedet (altså når mænd taber håret på issen). Her voksede der 214% flere nye hår efter 10 dage sammenlignet med de ubehandlede områder. Det virker nærliggende at tro, at Swiss Clinic har sammenblandet disse resultater.

Redensyl kan måske nok ligne et lovende middel til hårtab på hovedet, men som i tilfældet med arginin har vi ingen viden om, hvordan stoffet virker på vipperne. Der er stor forskel på hårtab på issen og på at få øjenvipper til at gro. Den anden vej rundt har man heller ikke haft succes med at bruge Latisse mod hårtab på hovedet – man har selvfølgelig forsøgt.

Måske virker Redensyl på vipperne, måske gør det ikke? Jeg ved det ikke. Vi har ingen publicerede studier eller uafhængige kilder til information om det.

Kan man stole på ingredienslisterne?
I Norge kom iGlow og Aphro Celina for nylig i modvind, da et program på norsk TV2 fandt små mængder af et prostaglandin, der hedder kloprostenol. Kloprostenol er et prostanglandin, der bruges som abortmiddel til dyr. Læs historien på TV2 her og læs iGlow’s efterfølgende svar til programmet Helsekontrollen her.

Det er ekstremt små mængder kloprostenol, som der er fundet i de to serum, og ifølge iGlow selv har de norske myndigheder erklæret, at iGlow stadig er sikkert at bruge. Intet af dette har dog kunnet bremse op for en ganske heftig Facebook-storm.

Vores egne erfaringer
Vi har ikke selv testet alle serum, men vi har gennem tiden afprøvet nogle af dem. Dog er ingen af os trofaste brugere af øjenvippeserum, og vi har derfor valgt at fokusere på indhold i stedet for vores temmelig spredte personlige erfaringer. Helene og jeg har begge haft rigtig gode resultater med M2 Beauté, men forvent irriterede øjne. Helene har prøvet den nye Revitalash. Den virker afgjort, men irriterede Helenes sarte øjne mere end M2. Sansi Beauty virker også, men med mindre irritation. Gosh vippeserum uden bimatoprost kun med peptider er et godt bud på en billig serum. Den virker – men ikke så godt som dem med bimatoprost.

Og så vil vi bare helt vildt gerne høre jeres erfaringer også? Hvad har virket for jer? Hvad har ikke virket? Og hvilke bivirkninger har I oplevet?

Her kan du købe det (reklamelinks)

M2 Beauté Lashes koster 990 kroner for 5 ml. i blandt andet Matas. Du kan se en liste over officielle forhandlere af M2 her.

Revitalash koster fra 359 kroner for 1 ml. hos blandt andet Coop.dk eller på Nicehair, der også sælger M2.

Sanzi Beauty koster 590 kroner for 5 ml. på Sanzi Beautys egen webshop.

Gosh Growth Serum koster 229 kroner på Gosh’ webshop.

Matas forhandler både Lashfood og Shiseido Full Lash Serum. Du kan også købe Swiss Clinic hos Matas og på Swissclinic.dk.

Dette indlæg indeholder et eller flere affiliate link, der giver os kommission, hvis du køber noget. Vi linker kun til vores foretrukne webshops, og når du køber noget gennem et affiliate link, støtter du vores arbejde.

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
126 kommentarer
Camilla

Hej 🙂 Ved I, om der er nogle vippe serum, man må bruge som gravid ? 🙂

Rikke

Gosh serum virker ikke

Helene Randløv

Det er så det eneste, der har virket for mig 🙂 Jeg kan ikke tåle de andre 😉

Julie

Hvor længe brugte du gosh’ serum før du så en effekt?

Helene Randløv

Hej Julie
Det var i 2013/14, så det må jeg blankt erkende, at jeg overhovedet ikke kan huske. Mellem 4-6 uger vil jeg tro, siden jeg har omtalt den sådan i mine favoritter: Januar 2014.
Kh. Helene

Line Burmester

Jeg har brugt M2 i snart et år, Prøvede Revitalash i nogle uger men fik ekstrem røde øjne. Nu bruger jeg Nano Last. Jeg har desværre erfaret at mine vipper ikke vokser særlig meget mere, dvs. de er blevet meget korte. måske man kan overforbruge… Selvom jeg har holdt pauser med brug af serumer. Jeg plejede at have meget lange vipper men det er længe siden.. Er der andre som har oplevet dette?

Katja Moikjær

Kære Line. Jeg har desværre aldrig selv formået at holde fast i dem længe nok til at kunne sige noget om det. Men håber at en anden kan svare. Kh. Katja

Josefine

Har nogen af jer mon erfaring med Xlash Eyelash Serum?
Det sælges fx på Nicehair.dk.
Mvh. Josefine

Helene Randløv

Kære Josefine
Nej, det har vi desværre ikke.
Kh. Helene

Mette

Jeg bruger revitalash – og det er mit første forsøg med serum. De første 2 dage fik jeg hævede røde øjne- og stoppede igen. Gav den et forsøg mere og var omhyggelig med penslen ikke rørte huden. Nu (9 uger)er vipperne vokset, men ikke meget og ret forskelligt. Vil nok prøve en anden løsning efter denne.

Lonnie Pedersen

Jeg bruger ricinusolie på mine vipper. Bruger den til at fjerne mascara, ved at putte den på fingrene og vasker efter med en våd vaskeklud. Har nu brugt den i en måned og har fået flere vipper! Det siges den er god til hårtab og mange andre ting 🙂 tænker det kun kan være bedre end vippeserum

Helene Randløv

Hej Lonnie
Det har jeg hørt før, desværre tåler jeg ikke selv olie i eller omkring øjnene, så jeg kan ikke selv teste.
Kh. Helene

Oline

Hej skønne damer.
Kan I forklare mig forskellen på Sanzi Beautys vippeserum og vippe-og brynserum? Prisforskellen er jo ret markant.

Helene Randløv

Hej Oline
Jeg vil anbefale, at du læser på Sanzis eget site, hvor forskellen er ret fint forklaret.
Kh. Helene

Rikke

Jeg er netop startet på M2 og er virkelig bekymret over, hvor meget det irriterer mine øjne. De er konstant irriterede og føles tørre. Jeg er ellers normalt typen, som kan tåle alt.
Jeg kigger allerede på andre serums der har ry for ikke at irritere. Øv.

Helene Randløv

Hej Rikke
Det lyder ikke som om, at M2 er det rette produkt for dig.
Kh. Helene

Frederikke

Hej,
Jeg har prøvet M2 og den var virkelig god og uden irritation, men når du stopper – stopper længden og styrke også. Swiss serum virkede ikke på mig og efterlader tørret serum klumper som ligner søvn, ikke en fan.
Jeg har lavet min egen, som jeg håber giver et resultat,

Anne

Kære damer
Er der en (effektiv) vippeserum, som I tænker man kan bruge, mens man ammer? Og tak for et fantastisk site 🙂
Mvh Anne

Katja Moikjær

Kære Anne. Hvis et vippeserum var skadeligt for ammende kvinder ville det være forbudt. Det er ikke lovligt at sælge nogle kosmetiske produkter, som kan skade hverken gravide eller ammende. Så jeg har ikke grund til at fremhæve nogen fremfor andre. Kh. Katja

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *