Forstørrede porer og hudorme: Eksfoliering og peeling

12.07.17

produkter-mod-hudorme

Store porer og hudorme  i ansigtet er forskellige problemer, der plager mange. I denne guide kan du læse om, hvordan du løser problemet. Løsningen er nemlig den samme for de fleste, for årsagen til de store porer og hudorme hænger sammen.

Det handler nemlig om tilstoppede porer, hvor fedt fra huden og døde hudceller bliver fanget. Men ved at eksfoliere det skidt, der har samlet sig inde i dem, så kan du få dem til at se mindre ud.

De sorte hudorme opstår, når huden producerer for meget fedt, som samler sig med døde hudceller og sætter sig som små propper i porerne, hvor de oxiderer og bliver sorte.

Du kan ikke eksfoliere dem væk mekanisk med almindelig skrubbecreme, dertil sidder de for dybt. Der skal kemisk eksfoliering til.

1. Kemisk eksfoliering
Kemisk eksfoliering/kemisk peeling er i det hele taget at foretrække fremfor skrubbecreme, da den er mildere og giver bedre resultater. En lotion, creme eller toner med en mild kemisk peeling hver dag renser dine porer og stimulerer dannelsen af nye hudceller.

Der er flere typer af kemisk peeling af vælge imellem. De vigtigste er AHA og BHA. AHA kan være flere stoffer, for eksempel glycolsyre, lactic acid mm. Det er også det, du kender som frugtsyre. BHA findes der kun en af, nemlig salicylsyre.

Fælles for dem begge er at de eksfolierer huden, renser porerne og stimulerer dannelsen af nye hudceller. Det betyder, at porerne ser mindre ud, du mindsker hudorme og forebygger akne.

Salicylsyre er ofte det bedste valg, hvis du har problemer med hudorme og forstørrede porer, men alle typer syre vil hjælpe. I bunden af dette indlæg kan du finde links til, hvor du kan købe effektive produkter med salicylsyre.

2. Niacinamid
Niacinamid er B3 vitamin, og det har også en positiv effekt på hudens porer. Brugt på huden i højere koncentrationer får det simpelt fortalt hudens porer til at opføre sig mere normalt. Niacinamid har også mange andre fordele, som du kan læse om her.

Et ekstra produkt med en høj dosis niacinamid ovenpå din daglige peeling med salicylsyre kan gøre en reel forskel. Det ved Helenes næse alt om. Jeg har samlet links til gode produkter med niacinamid i bunden af dette indlæg, og du kan også finde dem her.

3. Fysisk peeling
Med fysisk peeling mener jeg alle former mekaniske måder at skrubbe huden på. Det vil sige gammeldags skrubbecreme, rensebørster, konjac-svampe og lignende. Ingen af disse kan i sig selv fjerne hudorme. Det er ikke muligt fysisk at skrubbe hudorme væk, men de kan være et udemærket supplement til de to ovennævnte midler. Læs mere om rensebørster i vores guide her.

4. Masker
Traditionelle masker har begrænset effekt på hudorme. Nogle af dem indeholder syre, men syre skal helst bruges flere gange dagligt og blive siddende på huden for at opnå effekt, og det gør man ikke med en maske. En muddermaske eller lignende, der opsuger overskydende fedt fra huden, kan dog være behjælpelig, men er ikke i sig selv nok til at fjerne hudorme.

Her kan du købe det (indeholder reklamelinks)
En mild daglig peeling med salicylsyre er absolut førstevalg til hudorme og forstørrede porer:

Produkter med niacinamid er efterhånden udbredt. Læs mere om dem i dette indlæg. Du kan overveje disse produkter:

Dette indlæg indeholder et eller flere affiliate link, der giver os kommission, hvis du køber noget. Vi linker kun til vores foretrukne webshops, og når du køber noget gennem et affiliate link, støtter du vores arbejde.

OBS: Som I kan se på kommentarerne er dette oprindeligt et gammelt indlæg, som stadig er et af de mest læste overhovedet på bloggen. Jeg har derfor opdateret det, så det afspejler vores nyeste viden og de nyeste produkter.

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
374 kommentarer
Maria

Hej 🙂
Tak for en fantastisk hjemmeside! Jeg tænker at prøve den omtalte Skin Perfecting 2% BHA Gel Exfoliant fra Paulas choice – men jeg tænker at det kunne være rarere med den flydende version (Skin Perfecting 2% BHA Liquid Exfoliant). Har I erfaring med den og er den i så fald lige så god?
Venligst Maria

Pudderdåse Katja

Hej Maria
De virker på præcis samme måde. Det er kun et spørgsmål om konsistens, så brug du endelig den flydende i stedet. Jeg har brugt begge selv også, og det er det samme, du får ud af det.
Kh. Katja

Maria

Hej :).
Undskyld hvis det alleerede er nævnt, men har I et forslag til en solcreme til hovedet, som ikke fedter (jeg har fedtet hud i forvejen)?
Venligst Maria

Pudderdåse Katja

Hej Maria
Jeg har skrevet rigtig meget om det i mange anmeldelser. Prøv at kigge igennem anmeldelserne her: https://pudderdaaserne.dk/category/anmeldelser/solcreme/
Kh. Katja

Maria P

Jeg har brugt forskellige AHA- og BHA-produkter i mange år, og er nu begyndt at bruge dem fra Paula’s choise 2% BHA og 10% AHA (ikke samtidigt). Er jeg den eneste, der har oplevet en markant kraftigere hårvækst i ansigtet ved at bruge dem? Det kan jo tyde på, at noget er i vækst, så det er jo positivt, men også lidt irriterende:-) Det har samme effekt som engang, jeg tog ølgær-tabletter for at få håret til at vokse hurtigere:-)

Pudderdåse Helene

Hej Maria
Over hvor lang tid har du oplevet forandringen? Hvor i ansigtet kommer håret?
Det lyder mere, som hormonel ubalance, end en bivirkning ved produkterne. Det skal tjekkes hos lægen. Det ville være en helt uacceptabel bivirkning for mig.
Kh. Helene

Line

Efter du har renset din og puttet Paula’s Choice cremen på, lægger du så en dagcreme mere oven på eller er Paula cremen nok ? Hvilket formål har din eventuelle dagcreme er det bare for at få noget fugt eller ?
Mvh Line 🙂

Joan

Hej Katja
Kan Paula’s Choice bruges til tør hud? 🙂

Pudderdåse Katja

Sagtens 🙂 Du vil som regel have brug for en ekstra fugtighedscreme oven på en syre peeling. Det har jeg selv.

Joan

Super, tak 🙂 Kom dog lige i tanke om Cliniques fantastiske turnaround concentrate. Tror du ikke, den kan gøre det samme for ens hud (hvis ikke bedre)? 🙂

Pudderdåse Katja

Den kan også det samme – ikke bedre synes jeg. Cirka det samme 🙂

Marlene

Hej!
Tak for en dejlig side. Har virkelig fundet mange gode råd herinde 🙂
Ved godt, at tråden her efterhånden er lidt gammel, men vil høre om du kender til disse produkter. De indeholder netop salicinsyre, tror jeg. Men tænker, at du har mere forstand på det end jeg.
http://www.aconordic.dk/products/category/4838/21425/20641/19229/aco-spotless-blemish-treating-moisturiser.aspx
http://www.vichyconsult.dk/products-TRIACTIV/rensepleje/normaderm/transformerende-dagcreme-til-uren-hud.aspx
Problemet at bare, at jeg meget sjældent lider af bumser, mit eneste problem er de irriterende blackheads, der virker til aldrig at ville forsvinde. Har også hørt om Cleanance K cremen fra Avene, som der også er skrevet om i en tidligere tråd. Vil du bare kun anbefale Paulas Choice, eller vil du sige at jeg bare skal gå i krig med noget af det jeg har fundet – og som måske også er lidt billigere?
Håber du kan hjælpe, er så træt af tilstoppede porer. Det er også et problem, når man lægger make-up. Den lægger sig slet ikke ligeså pænt, når huden prydes af sorte, dybe prikker!
Vh. Marlene

Nicole

Hej,
Jeg har også problemer med tilstoppede porer på næsen. Men samtidig har jeg en masse pigmentpletter på næsen – kender du et godt produkt som kunne hjælpe lidt på pigmentforandringer i ansigtet.?

Linda

Ville gel’en fra Paulas Choice egentlig også kunne hjælpe på mindre ar fra gamle bumser o.lign.? Eller hvordan får man gjort noget ved dem? – er pænest med en helt jævn overflade på huden jo..
Og hvilken en af deres produkter er det man skal bruge? Jeg har tendens til at min hun bliver glansfuld, så det må det helst ikke hjælpe med til…

Pudderdåse Katja

Kære Linda
Ar er svært at gøre noget ved med creme. Hvis du endelig vil prøve med peeling, så er AHA nok bedre. Men du skal nok til en god klinik og prøve laser eller anden professionel behandling. Det er det eneste, der reelt set kan gøre noget ved det.
Gel’en er god – men konsistensen er lidt spøjs. Men jeg tror ikke den vil give glans.
Kh. Katja

Linda

Okay, øv. ville gerne undgå priserne på klinikken, og er lidt bange for en syre behandling…
Men du mener at denne gel vil give et bedre resultat end ved brug af skrubbecreme et par gange om ugen så? For så prøver jeg…
Kan jeg evt opnå effekten ved kun at bruge produktet om aftenen? -så det jo lige meget og jeg bliver lidt glinsende, det gør min natcreme alligevel ;0)

Pudderdåse Katja

Ja, helt sikkert ifht huden generelt. Ar vil bha ikke påvirke. Men ifht ar så mener jeg (men er ikke sikker) at det er laser behandling du har brug for.

SIMONE

Hej, super fed blog i har – jeg er helt vild med den. Jeg er fast læser og trykker ind på bloggen hver dag, for at se om der skulle være kommet nogle ‘nye guldkorn’.
Jeg har lige et enkelt spørgsmål, da jeg i et stykke tid har overvejet at købe den eksfolierende gel fra Paula’s Choice, som i har linket til. Hvor lang tid gik der fra i brugte gel’en, til der var et synligt resultat? 🙂

Pudderdåse Katja

Kære Simone
Det kommer an på mod hvad. Men hudorme og hudtone generelt vil jeg mene du skal begynde at se en positiv effekt efter ca. en uge. Akne tager noget længere tid.
Kh. Katja, der af en eller anden grund har Helenes foto på

Pudderdåse Helene

Hej Simone
Tusind tak for ros! Det er vi rigtig glade for!
Afhængigt af hvilke resultater du ønsker at se, vil jeg mene, at det i værste fald tager cirka 14-30 dage, før du kan se effekten. Du burde meget hurtigt kunne mærke forskel.
Kh. Helene

Pudderdåse Katja

Det er vaseline. Det er nok en dårlig ide, det bliver en ret fedtet fornemmelse.

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *