Nej, solcreme er IKKE farligere end solen

28.06.17

skaermbillede-2017-06-28-kl-10-07-37

Hvis Kræftens Bekæmpelse, Miljøstyrelsen og andre gode folk, der er bekymrede for de mange mennesker, der hvert år rammes af hudkræft og modermærkekræft i Danmark, er interesserede i årsagen til problemet, så vil jeg anbefale et kig på dagens mest ansvarsløse kronik i Politiken og det dertilhørende kommentarfelt på Facebook.

Under den misvisende skræmme-overskrift “Det store solcreme-dilemme: Hudkræft eller hormonforstyrrelser?” kaster Politikens journalist sig ud i en pseudo-videnskabelig gennemgang af mere eller mindre tilfældige argumenter for, hvorfor man kan være bange for solcreme. På Facebook følger en sand storm af kommentarer om, hvorfor solen er naturlig og god for kroppen, og solcreme er tilsvarende farlig.

Politiken og danskerne glemmer bare to meget vigtige ting:

  1. Danmark har en af verdens højeste forekomster af kræft i huden. 1 ud af 7 danskere vil få enten hudkræft eller modermærkekræft på et tidspunkt i deres liv. På blot 30 år er antallet af danskere med kræft i huden mere end firedoblet blandt kvinder og mere end tredoblet blandt mænd. Både hudkræft og modermærkekræft kan meget nemt forebygges ved at beskytte sig i solen.
  2. Der findes efter min bedste overbevisning ingen solcreme-relaterede dødsfald i Danmark og næppe heller i resten af Verden.

Er solfiltre hormonforstyrrende?
Ja, i laboratorieforsøg kan man finde hormonforstyrrende effekter af nogle af dem. Det vil sige at man for eksempel tester store koncentrationer af et solfilter direkte på en sædcelle, som i dette tilfælde. Men vi kan ikke finde dokumentation for en skadelig effekt af solfiltre på forsøg på mennesker.

Der foregår pt en temmelig voldsom videnskabelig debat om, hvorvidt disse relativt små hormonforstyrrende effekter af udbredte stoffer såsom solfiltre reelt har nogen betydning for menneskers sundhed. Det har kostet en forsker sit job på Rigshospitalet, at påstå at disse stoffer ikke har nogen betydning overhovedet.

Men en rapport fra Miljøstyrelsen bakker ham op. De helt store hormonforstyrrende effekter i vores omgivelser finder vi i netop hovedpinepiller og i bly, som er ophobet i miljøet. Læs mere her.

Solen dræber over 300 danskere hvert år
Over 300 danskere dør hvert år af modermærkekræft og hudkræft. Overlevelsen bliver heldigvis bedre, fordi lægerne bliver dygtigere, men det er over 300 dødsfald hvert år, der kunne undgås, hvis vi bare blev bedre til at passe på solen. Bruge solcreme, søge skygge, droppe solarium, undgå middagssolen og alle de andre gode solråd.

 

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
7 kommentarer
isa

Havde seriøst lyst til at skrige da jeg læste den artikel i politiken. Det er jo en endeløs kamp at omvende os danskere, når sådan en journalist får lov til at skrive sådan noget.
Forresten, hvis man nu er fuldt udvokset, har fået de børn man skal have etc. og alt det der, hvad skulle der så ske hvis ens hormoner blev “forstyrret”. Er det ikke noget man mest er bekymret om imens man vokser op osv.?

Helle Buchardt Boyd

Til Isa, som spørger om man som fuldt udvokset skal være bekymret for om ens hormoner bliver forstyrret: Hormonsforstyrrende effekter drejer sig ikke kun om kønshormonerne, men også om f.eks. stofskiftehormonerne. Stofskiftehormonerne har du brug for hele livet, og i særlig grad under graviditeten.

Camilla

Jeg værdsætter virkelig, du får sat perspektiv på emnet! Ikke kun teenagere men også min forældres generation synes at glemme vigtigheden af at bruge solcreme, især når det kommer til egne kroppe. Det er desværre en skræmmende tendens! Få det nu på, og nej faktor 5 er ikke helt godt nok 😉

Gurpreet

TAK! Al det arbejde kræftens bekæmpelse har udført er åbenbart ikke godt nok – det er altid en god ide at sætte sig ind i videnskaben, når man vælger at diskutere og sætte andre folks liv i fare med såkaldte “videnskabelige” argumenter!

Lise-Lotte

Tak! Bare tak. Er så træt af, at nogle danskere konstant skal gå imod de ting, der ellers beskytter en bedst. Det er rart at høre nogle, der rent faktisk ved noget om tingene, give deres besyv med 🙂

Kristina H

Hej Pudderdåser
Jeg har lige et spørgsmål til jeres T-zone peeling.
Er det fint at bruge den med en 10% niacinamid fra the ordinary ovenpå?
Og er det egentlig ok at bruge bha om sommeren morgen og aften, når jeg bruger solbeskyttelse om dagen? I august skal jeg sydpå – er det bedst at springe bha over der?
Mange hilsner Kristina

Katja Moikjær

Kære Kristina
Ja, du må meget gerne kombinere med 10% niacinamid. Og ja du må meget gerne bruge BHA både sommer og aften – også sydpå. Bare du husker solbeskyttelsen.
Kh. Katja

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *