Her kommer din makeup fra

26.04.17
Makeup made in...

Makeup made in...

På international makeup er det standard at skrive, hvilket land det er produceret i. Så på de fleste L’Oréal produkter står der også Made in France eller Made in Italy, på NYX står der Made in China, på MAC står der Made in Canada eller måske Made in Italy.

Men danske firmaer angiver sjældent, hvilket land produktet er lavet i. Så hvordan kan man vide, hvor ens makeup er lavet? Vi har set nærmere på, hvem der producerer din makeup.

De danske mærker
Retningslinjerne i EU er, at produkter, der er fremstillet indenfor EU, kun behøver navn og adresse på en ansvarlig person. Derfor står der på alle danske produkter kontaktoplysninger på et dansk firma. Men det er i de fleste tilfælde kun et kontor og ikke en fabrik. Der står stort set aldrig angivet, hvor produktet rent faktisk er produceret.

Der findes masser af danske producenter af hudpleje, men der er kun et sted i Danmark, der producerer makeup, og det er E. Tjellesen, der ligger i Lynge. Her bliver Gosh Copenhagen produceret, og det er efter vores bedste viden det eneste makeupmærke, der produceres i Danmark. Det er ikke alle Gosh’ produkter, de selv producerer hjemme i Lynge, men mange bliver. Mine Gosh øjenskygger ser typisk ud til at komme fra Frankrig eller Italien, mens læbeprodukter, foundation mm. er made in Denmark.

Alle andre danske makeupmærker bliver produceret på europæiske fabrikker udenfor Danmark. Både de gode gamle som Nilens Jord og de nyere som Miild og SandStone. Der findes som sagt adskillige danske fabrikker, der laver hudpleje og måske en enkelt farvet dagcreme, men ikke makeup.

Hvis du interesserer dig for, hvor disse danske produkter er produceret henne, så kan man faktisk læse en del ud af emballagen, selvom der ikke står andet end kontaktinformation på et dansk kontor – hvis man altså ved, hvordan man skal tolke den.

Hvis varen er importeret til Danmark fra et land udenfor EU, skal den nemlig have oprindelseslandet angivet. Så hvis der IKKE står et “made in…” kan du altså regne med at den er produceret i EU.

Frankrig, Italien og Tyskland er ofte europæiske ophavslande til makeup.

De internationale mærker
Jeg har endnu ikke set et internationalt mærke, der ikke havde en “Made in…” angivelse på deres produkter. Deres emballage skal selvfølgelig overholde internationale standarder.

Hvis du nærlæser bagpå emballagen til din makeup eller hudpleje fra firma, der handler internationalt, vil du derfor kunne se et “made in…”, der angiver, hvor den er produceret.

Vi har nærlæst bag på de mest udbredte makeupmærker. Og for mig var det faktisk en overraskelse at se, at så mange mærker stadig produceres i deres hjemland. Jeg har IKKE tjekket samtlige produkter, men blot scannet Matas, internettet og min egen samling for et overblik. Så der er helt sikkert masser af undtagelser.

Der er nogle tendenser, der går igen. Italien er kendt for blush og bagte pudderprodukter. Tjek din highlighter, sandsynligheden for at den kommer fra Italien er stor. Tyskland står for store dele af verdens samlede eyelinerproduktion.

Mange franske mærker holder sig til Frankrig og det samme gælder for de japanske og amerikanske mærker, der holder produktionen hjemme hos sig selv. Kina har især godt fat i de billigere mærker, hvilket vel næppe er overraskende. NYX bliver stort set udelukkende lavet i Kina sammen med for eksempel elf og Sleek. Rimmel er lige dele England og Kina.

Især store øjenskyggepaletter har ofte været på noget af en rejse. Mine Too Faced og Urban Decay-paletter får sit indhold produceret i USA, og så er de bagefter samlet i den dominikanske republik. Sephoras filter paletter har sit indhold fra Italien og er blevet samlet i Kina.

Benefit: Made in USA

Chanel: Made in France

Clinique: Made in USA

Estée Lauder: Made in USA

Guerlain: Made in France

Kat von D: Made in USA

L’Oréal Paris: Made in France og Italy

MAC: Made in Canada – Italien ses også

Maybelline: Made in USA, France og Italy

Max Factor: Made in Ireland

NARS: Made in Canda og USA

NYX: Made in China

Rimmel: Made in China og England

Sisley: Made in France

Smashbox: Made in USA

Too Faced: Made in USA

Urban Decay: Made in USA og Canada

Her er selvfølgelig kun et udvalg – supplér gerne med hvad I selv finder i kommentarerne.

Men tester de ikke på dyr i Kina?
NYX, Sleek, elf og Wet ‘n Wild bliver produceret i Kina. Der står oftest “Made in China”, men der kan også stå den noget mere kryptiske “Made in PRC”. PRC står for People’s Republic of China.

Kina er blevet berygtet for deres politik om, at staten selv kræver at teste kosmetikprodukter på dyr, når de skal markedsføres i Kina. Men dette gælder altså ikke bare fordi et produkt produceres i Kina.

Samme regler for alle
Hvis du vil producere makeup i Kina og sælge det i Danmark skal du stadig overholde præcis de samme regler om ingredienser og dyreforsøg, som hvis du have produceret det i Danmark. Du må altså ikke producere et produkt i Kina, teste det på dyr og derefter sælge det i Danmark.

I det hele taget gælder alle regler omkring ingredienser, markedsføring osv. uafhængigt af, hvor i verden produktet er produceret, hvis du vil sælge det herhjemme. Alle skal overholde de samme regler for at sælge et produkt i EU, og det skal være præcist lige så sikkert at købe et produkt i Matas, hvad enten det er made in China eller made in France.

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
18 kommentarer
Mie

Tak for en spændende og oplysende artikel! Som altid ☺

Stine S

Super godt indlæg, Katja!

Line

Tusind tak for jeres evige grundighed og oplysning! 🙂

Kristina

Hej Pudderdåser 🙂
Jeg har lige et spørgsmål ang. syrer.. Jeg bruger Kiehls ultra facial toner, som indeholder salicylsyre og ovenpå Grown Alchemists dagcreme, som indeholder mælkesyre.. Sker der noget ved at kombinere de to typer syrer eller er koncentrationerne så lave, at det ikke gør noget?
Og hvad hvis jeg bruger jeres t-zone peeling imellem de to produkter?
Toner fra Kiehls:
AQUA / WATER
GLYCERIN
SQUALANE
PHENOXYETHANOL
ACRYLATES/C10-30 ALKYL ACRYLATE CROSSPOLYMER
SORBITAN OLEATE
ETHYLHEXYL SALICYLATE
PEG-100 STEARATE
POTASSIUM SORBATE
TRIETHANOLAMINE
p-ANISIC ACID
ASCORBYL GLUCOSIDE
SODIUM HYALURONATE
PRUNUS AMYGDALUS DULCIS OIL / SWEET ALMOND OIL
PRUNUS ARMENIACA KERNEL OIL / APRICOT KERNEL OIL
TOCOPHEROL
PERSEA GRATISSIMA OIL / AVOCADO OIL
Creme fra Grown Alchemist:
Aloe Barbadensis (Aloe Vera) Leaf Extract, Aqua (Purified Water), Prunus Amygdalus (Sweet Almond) Dulcis Oil, Cetearyl Olivate (And) Sorbitan Olivate (Plant), Cetyl Alcohol (Plant), Glycerin (Plant), Rosa Canina (Rosehip) Fruit Oil, Dimethicone (Mineral), Benzyl Alcohol (Organic Listed), Xanthan Gum (Polysaccharide), Lactic Acid (Plant), Tocopherol (Plant), Pelargonium Graveolens (Geranium) Oil, Citrus Sinensis (Sweet Orange) Peel Oil Expressed, Citrus Nobilis (Mandarin) Peel Oil, Sucrose (Plant), Daucus Carota (Carrot) Sativa Root Extract, Camellia Oleifera (Camellia) Seed Oil, Simmondsia Chinensis (Jojoba) Seed Oil, Salix Alba (White Willow) Bark Extract, Hydrolyzed Wheat Protein (Plant), Chamomilla Recutita (Chamomile) Flower Oil, Sodium Dehydroacetate (Organic Listed), Linalool (Plant), Limonene (Plant), Citral (Plant), Geraniol (Plant), Citronellol (Plant).
Tak for en fantastisk blog!

Helene Randløv

Hej Kristina
Du må undskylde den lange svar tid :-* Nu har jeg læst den ingrediensliste flere gange, står der nogen steder på den toner, at den indeholder salicylsyre? Mælkesyren i cremen behøver du ikke være bekymret for. Til gengæld synes jeg, du skal springe toneren over, hvis du vil have glæde af T-Zone Peeling 🙂
Kh. Helene

Kristina

Hej Helene
Tak for svar 🙂 Jeg troede at ETHYLHEXYL SALICYLATE er salicylsyre, men det er det måske slet ikke? 😛 Hvis ikke det er salicylsyre, hvilke ingredienser fra toneren kan så hæmme virkningen af jeres t-zone peeling?
Mange hilsner
Kristina

Helene Randløv

Hej Kristina
Det er et solfilter, en ester der er kondenseret af blandt andet salicylsyre derfor navnet 🙂
Hvis bare det var salicylsyre, ville det ikke være problem. Min bekymring er, at der er en del olie i. Hvis salicylsyren skal virke, skal den nederst, og det giver ikke så meget mening at bruge toner efterfølgende.
Kh. Helene

Kristina

Hej Helene,
Tak for dit svar. Et solfilter i en toner – det er da mærkeligt! Jeg har gennem længere tid brugt toneren efter rens og ovenpå niacinamid-serum og fugtgivende serum med hyaloron.. Har Kiehls toneren så forhindret de andre produkter i at fungere optimalt? 😛 Jeg har brugt den for at fjerne rester af renseprodukt og make-up og for at fugtgive huden inden fugtmist, serum, creme og til sidst spf…

Helene Randløv

Hmmm, jo jeg undrede mig også over det. Syreprodukter er ikke ret glade for at komme ovenpå noget andet. Med andre produkter gør det ikke den store forskel.
Hvilken fugtmist bruger du?
Kh. Helene

Kristina

Ok.
Jeg bruger en tonic fra Rønsbøl som fugtspay, men spray’er den bare i ansigtet og bruger den ikke som en traditionel skin tonic til afrensning..

Helene Randløv

Så går det nok 😀
Held og lykke med det!
Kh. Helene

Anna

Tak for et spændende og oplysende indlæg!
Men jeg må lige spørge: I skriver at “Du må altså ikke producere et produkt i Kina, teste det på dyr og derefter sælge det i Danmark.” Betyder dette, at produkter der er testet på dyr ikke må sælges i Danmark?

Helene Randløv

Hej Anna
Ja, det har været forbudt i årevis. Du kan læse mere her.
Kh. Helene

Anna

Hvor er det godt!!
Tak for svaret, og god weekend 🙂

Ida

Hej, jeg tror desværre at reglen kan omgås ved at test på dyr ikke handler om “forbrugersikkerhed” men andre aspekter ved produktet – dvs at kosmetikfirmaer kan bestille dyreforsøg uden for EU og sælge de produkter i EU, resultaterne handler om. Ligesom vi ik dk ikke vil have aber (+menneskeaber!) som forsøgsdyr og derfor bestiller forsøg i fx Kina (hvor dyrevelfærden er ekstrem tvivlsom).

anemette

mange tak for oplysningerne, som jeg aldrig har tænkt på før 🙂

Laura Wilshaw Engberg

Ej sikke et dejligt brugbart indlæg! Når man ikke er glad for at støtte vanvittige kinesiske arbejdsforhold, er sådan noget her en stor hjælp. Tak!

Nina

Dejligt indlæg, der er til at blive klogere af 🙂

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *