Kunstig eller naturlig parfume – hvad giver mest allergi?

08.02.17
Naturlig eller kunstig parfume
Naturlig eller kunstig parfume
Tre tilgange til parfume: My Moments by Matas, Karmamejus og Dr. Organic.

I Helsekostbutikkerne lokker produkter såsom Dr. Organic med, at de kun indeholder naturlig parfume.

Hvis jeg derimod går i Matas eller på apoteket, så reklamerer produkterne med, at de kun bruger en syntetisk duft med mindre risiko for allergi.

Så hvem skal vi tro på? Hvad er bedst – kunstig eller naturlig parfume?

Naturlige parfumestoffer er den hyppigste årsag til parfumeallergi
Jeg spurgte  Niels Højsager Bennike, der er læge og phD studerende ved Videnscenter for Allergi. Han har været med til at udarbejde den sidste store undersøgelse af parfumeallergi blandt danskere.

“Naturlige parfumer giver hyppigst allergi. Ofte ved man ikke, hvad de reelt indeholder, og forarbejdningsprocessen kan skabe et meget potent allergen”, siger Niels Højsager Bennike.

Der findes flere tusind kendte parfumestoffer, og ud af dem har man indtil videre fundet over 120 med potentiale til at give allergi. Listen udvikler sig hele tiden.

Allergisikret kunstig parfume?
Da listen over de 26 særligt deklarationspligtige parfumestoffer kom frem, fik den også den effekt, at vi så produkter reklamere med, at de kun indeholder “kunstig parfume”, der er mindre allergen end de “naturlige parfumestoffer”. Eller endda reklamere med, at de ikke indeholder de 26 parfumestoffer og dermed er sikrere.

Kan man lave en helt allergisikret kunstig parfume? Jeg spurgte Niels Højsager Bennike.

“Man kan i hvert fald lave en duft med en meget meget lille risiko, hvis man vælger de rette stoffer. Men listen over allergener er selvfølgelig aldrig udtømmende, og den vil altid være et skridt bagud,” siger han.

Svanemærket er ingen garanti – længere
Listen med de 26 særligt deklarationspligtige parfumestoffer, som de fleste efterhånden kender, stammer fra 2005. De 26 særligt deklarationspligtige parfumestoffer er nogle af de hyppigste allergener, men siden 2005 er vi blevet meget klogere, og EU Kommisionen er derfor også i gang med en ny liste, der bliver meget længere. Du kan se den foreløbige liste her.

Du kan derfor langt fra være sikker ved blot at undgå de 26 parfumestoffer og ved for eksempel at købe Svanemærket. Listen over kendte allergene parfumestoffer er blevet så meget længere i dag. Mon ikke Svanemærket også bare venter på, at EU Kommisionen vedtager den nye liste over deklarationspligtige parfumestoffer?

Danske producenter har implementeret den nye liste
Men mange producenter er forberedt på konsekvenserne af den nye liste fra EU Kommisionen. En af dem er Matas, der allerede har implementeret den nye viden om allergene parfumestoffer. I Matas egne serier, som blandt andet tæller striberne, Plaisir, My Moments by Matas og Matas Natur finder du ingen parfumestoffer, som er på nogle af listerne over kendte allergener.

Vichy og La Roche-Posay er også blandt de mærker, der reklamerer med hypo-allergen parfume. De vil dog ikke gå så vidt som at love, at den endnu ikke færdiggjorte liste fra EU er implementeret. Deres produkter indeholder ikke de 26 deklarationspligtige parfumestoffer, og dertil udfører de selv et større antal tests på forsøgspersoner, hvor ingen af forsøgspersonerne må reagere på produkterne.

Søde og billige dufte
Hvorfor går alle så ikke bare over til disse kunstige og allergivenlige dufte? Problemet er, at man ikke kan skabe de samme dufte og den samme kompleksitet, som man kan med hele paletten af duftstoffer til rådighed. De søde og slikagtige dufte, man ofte ender ud med, kan ikke opnå den aromaterapeutiske effekt, som de rigtige æteriske olier kan. Prøv selv at sammenligne duften i My Moments by Matas med Karmameju – der er en verden til forskel.

Og selv den bedste parfumeur kan ikke skabe den samme kompleksitet uden de allergene stoffer – eller også bliver prisen for duften meget høj. Så ja, man kan sagtens lave en duft med en minimal risiko for allergi, men duften vil også mangle dybde og kompleksitet, og man kan ikke opnå den aromaterapeutiske effekt, som en æterisk olie kan.

Er disse skønne og komplekse dufte i hud- og hårplejeprodukter så den ekstra allergi-risiko værd? Det spørgsmål vil vi meget gerne høre din mening om.

Fakta om parfumeallergi

  • Den hyppigste årsag til parfumeallergi er naturlige parfumestoffer
  • Den udløsende årsag er oftest parfume i hudpleje eller hårplejeprodukter
  • Parfumeallergi kan opstå i alle aldre – både sent og tidligt i livet
  • Over 4 % af befolkningen har parfumeallergi og tallet er stigende
  • Flere kvinder end mænd har parfumeallergi

 

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
12 kommentarer
Manja Francisca

Det er langt fra værd i mange produkter, og synes der findes en del toplækre produkter, dr ikke indeholder parfume. Der er nogle ting, som jeg ikke har fundet en god parfumefri substitut for endnu – f.eks. showergels. Der synes jeg Neutral og Sanex føles ringe og ikke særlig god til min hud ulig The Body Shop. Det er måske usmart, men jeg synes det er ufedt at skulle nøjes i stedet for at researche lidt mere og så finde et produkt jeg reelt kan lide og dermed ikke kommer til at savne det parfumeholdige. Så parfume med måde er min tilgang – hvis det ikke giver mening at have parfume i et produktz hvorfor så bruge det, hvis der findes noget lige så godt uden?

Laura

Prøv La Roche Posays Shower Oil og Shower Cream Lipikar Surgras. Det er min personlige favorit. De har en meget mild duft, synes den dufter lidt af hvide blomster uden at være for sød. Min kæreste er i hvert fald også fan, så den er ikke alt for tøset 😉

Anne

Ved I om man så også kan få allergi af at brænde æteriske olier af i en duftbrænder med fyrfadslys under?

Katja Moikjær

Kære Anne. Jeg vil nødig sige endegyldigt ja eller nej. Men der er vist næppe nogen tvivl om at du mindsker risikoen dramatisk ved ikke at have hudkontakt. Parfumeallergi er trods alt en kontaktallergi. Kh. Katja

Camilla

Så det du siger er at Matas my moments er ‘farligst’ eller bare farlig for at udvikle parfume allergi

Katja Moikjær

Nej bestemt ikke!! Jeg siger at Matas ikke bruger allergene parfumestoffer. Det håber jeg står klart?

Kattie

Hej Pudderdåserne.
Tak for en fantastisk blog! Jeg har fået øjnene op for eyelash serum og har den sidste tid brugt den fra revitalash med god virkning. Men jeg kunne godt tænke mig et billigere alternativ, mens synes det er lidt en jungle! Mon i mon skulle have lyst til lave et indlæg med anbefalinger på dette område? 🙂

Katja Moikjær

Hej Kattie. Det har vi skrevet mere om her: https://pudderdaaserne.dk/2012/04/08/sadan-far-du-laengere-ojenvipper-inkl-snyd/ – men det er måske på tide med en opdatering 🙂

Merete

Efter jeg blev mor til et barn med børneeksem begyndte jeg også at gå meget op i, hvilke af mine egne produkter, der er parfume i. Generelt vil jeg kun have parfume i de ting, som har til (delvist) formål at dufte godt, så shampoo, deodorant og selvfølgelig parfume. Alt det andet, shower gel, body butter, håndcreme, etc. fås i fine varianter uden parfume. Jeg vil ikke undvære parfume helt, men det skal kun være i de produkter, hvor jeg værdsætter det, eller hvor produktet er så godt, at jeg bare er nødt til at leve med, at det også indeholder parfume.

Mia

Jeg elsker ting, der dufter godt. Men jeg elsker også, at jeg ikke har parfumeallergi og ikke har lyst til at få det! Jeg bruger nogen produkter med parfume, men f.eks. alt hvad jeg bruger til ansigtet er parfumefri (bl.a. jeres cremer) og gerne svanemærket – hvis man kan få noget ordentligt. Hårprodukterne er med duft og alt muligt kemi – men hvis jeg kunne få en allergivenlig shampoo, der kunne det samme, ville jeg helt sikkert købe den! Jeg har prøvet adskillige shampooer, hårspray osv., der skulle være allergivenlige, men de er også bare elendige.
Så jeg prøver! Men jeg synes ikke, det er så nemt…

Marie-Louise

Hej Mia. Prøv en hårshampoo fra det danske mærke Purely Professional. De har egen hjemmeside, er uden parafume og virklig gode. Jeg er blevet helt afhængig af deres shampoo og Treatment 1, som er en fantastisk hårkur. De koster lidt, men er pengene værd.

Mia

Tak 🙂 Det vil jeg straks kigge på!

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *