Flere danskere bliver allergiske overfor parfume

12.01.17
Naturlige duftstoffer er den hyppigste årsag til parfumeallergi ifølge Videnscenter for Allergi. Foto: Peter Bros Nissen.
Naturlige duftstoffer er den hyppigste årsag til parfumeallergi ifølge Videnscenter for Allergi. Foto: Peter Bros Nissen.

Danske forskere har siden 1986 fulgt og sammenlignet udviklingen i antal danskere med allergi overfor parfume.

Nu er de seneste tal publiceret i British Journal of Dermatology, og de er ganske nedslående.

Forskerne havde en teori om, at de mange tiltag for at gøre danskerne mere bevidste om deres brug af parfume ville have en positiv effekt, men i stedet er der kommet flere danskere med parfumeallergi.

I undersøgelsen indgår kvinder med kontakteksem. I 2011 var 8 procent af de danske kvinder med kontakteksem allergiske overfor parfume. I 2015 var det tal steget til 10,4 %. De har selvfølgelig har en større hyppighed end andre kvinder, men stigningen kan overføres til danskerne generelt.

Andelen af allergiske mænd steg også i samme periode i gruppen fra 4,4 % til 7,3 %.

Du kan finde vores kilde her.

Debutalder over 40 år
Det er både blandt yngre og ældre, at tallene stiger. Og faktisk er det normalt senere i livet, man oplever parfumeallergi første gang. Så selvom jeg sidder her kæphøj og siger, jeg aldrig har haft problemer med parfume, så er det faktisk normalt efter de 40, allergien debutterer. Så måske har jeg det endnu til gode.

Cremer er den hyppigste årsag
Ifølge PhD studerende Niels Nøjsager Bennike, der er en af tre forfattere bag undersøgelsen, er det oftest parfume fra cremer og lotions, der er skyldige. Dernæst kommer washoff produkter som for eksempel shampoo.

Jeg selv elsker rigtige parfumer, men undgår det altid i håndsæbe, vaskepulver og lign. Jeg køber helst makeup og hudplejeprodukter uden. Jeg bruger en uparfumeret deodorant, men gerne en lækker parfume til. Og det er faktisk sjældent de rigtige parfumer, der giver parfumeallergi, men oftere plejeprodukter, så det er måske ikke helt dumt alligevel.

Hvad er jeres holdning til parfume i produkter?

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
8 kommentarer
Michelle

Jeg er i gang med at forsøge at udfase det i min hudpleje. Det kommer til at tage år. Jeg har arbejdet i Matas og har deraf en masse (gode) produkter liggende jeg gerne vil bruge først men jeg synes markedet er begrænset ift god hudpleje uden parfume i mellem budget. Der er en masse i luksus enden og en masse i den billige men som jeg så synes er virkelig skidt. Måske I vil lave et indlæg med jeres parfume fri anbefalinger? Bruger ikke parfumetet vaskepulver og min deo er pt også uparfumeret men jeg søger en god en? Har I nogle anbefalinger? 🙂

Randi

Jeg er selv allergisk overfor parfume, så der er ikke så meget at rafle om. Jeg vil anbefale andre at undgå parfume, hvor den er unødvendig f.eks i vaskepulver, shampoo, cremer, rengøringsmidler osv. – på den måde tror jeg, at der er håb om at man kan blive ved med at nyde at bruge sin yndlingsparfume og undgå allergi. Det handler om at forebygge …

Gust

Jeg er meget i mod produkter meparfume i. Er glad for at de er begyndt at tage det seriøst nu.
Gustavo Woltmann

Camilla

Er det ligeså slemt med parfume i svanemærkede produkter? Jeg har nemlig lige investeret i nogle lækre sager fra Rudolph Care 😊

Isa

Hele min hudplejerutine er parfumefri.
De eneste af mine produkter der indeholder parfume er min shampoo, selvbruner, nogle af mine deodoranter og selvfølgelig min parfume. Men til hverdag prøver jeg at blive udsat for så lidt som muligt.

Lise-Lotte

Jeg kommer fra et parfume-frit hjem, så jeg har altid købt parfumefrit vaskepulver, håndsæbe og bodylotion til daglig brug. Prøvede også med parfumefri shampoo og balsam, men det var mit hår ikke videre glad for. Så nu bruger jeg parfume med omtanke – der skal være plads til en god bodylotion, hvor der er lidt parfume i, men ikke hver dag.

Anne H

Skræk oh gru! …Elsker parfume!
Jeg bruger hovedsageligt naturlige produkter, fordi min næse er lidt hys med dufte. Men elsker feks Kevin Murphy, Kiehl’s, Hauschka m.fl netop fordi de dufter godt og ikke indeholder syntetisk parfume.
Men kan forstå udfra teksten at det er de naturlige produkter, der giver reaktioner? Bruger uparfumerede produkter i husholdningen feks Texcare, Sonnett (nej der er s.. æteriske olier i!)

Anne H

Skræk oh gru! …Elsker parfume!
Jeg bruger hovedsageligt naturlige produkter, fordi min næse er lidt hys med dufte. Men elsker feks Kevin Murphy, Kiehl’s, Hauschka m.fl netop fordi de dufter godt og ikke indeholder syntetisk parfume.
Men kan forstå udfra teksten at det er de naturlige produkter, der giver reaktioner? Bruger uparfumerede produkter i husholdningen feks Texcare, Sonnett (nej der er ski vist æt. olier i)

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *