Test og guide: Milde ansigtsvask, renseskum og ansigtsrens uden parfume

31.10.16
Ansigtrens Matas, Decubal, Clinique, Derma test

Ansigtrens Matas, Decubal, Clinique, Derma test

En god ansigtsvask skal egentlig ikke kunne så meget. Den skal kunne vaske huden uden at irritere og udtørre. Og så skal den efter vores mening være uden parfume, kunne købes uden for meget besvær (Matas, supermarkedet eller apoteket) og ikke koste over 200 kroner.

Det burde være nemt at finde, men det er det ikke. Det er faktisk overraskende svært. Til denne test lykkedes det mig kun at finde syv kandidater. Og da testen var slut, dumpede den ene  – nemlig Neutrals ansigtsvask, som vi tidligere har anbefalet. Og lad det være sagt med det samme: Den anbefaling er hermed trukket tilbage.

Hvad er en mild ansigtsvask?
Vi ved at det kan være en alvorlig sag at vaske huden for aggresivt. Man kan både udtørre den og fremprovokere irritation, perioral dermatit og forværre akne, rosacea, eksem og andre hudlidelser.

Udover den åbenlyse irritation og tørhed, der kan opstå, har huden nemlig et meget fint naturligt forsvar bestående af hudens eget fedt samt hudens egen bakterieflora. Og det er ikke en god ide at skubbe for meget til den.

For at en ansigtsrens skal være mild mod huden, skal den:

  1. Ikke indeholde udtørrende vaskeaktive stoffer såsom sodium laureth sulfat eller sodium lauryl sulfat eller andre ingredienser, der kan irritere eller udtørre huden. Læs mere om sulfater her.
  2. Have en lidt sur ph-værdi på maksimalt 5, der ikke forskubber hudens egen ph-balance. Huden har en naturligt lav ph-værdi, der ligger under 5. Faktisk helt nede på 4,7 ifølge denne kilde, hvilket er lavere end de 5,5, der har været standard-antagelsen. Hvis vi forskubber på den lave ph-værdi ved at bruge alt for basiske produkter, så ødelægger det hudens eget forsvar. Blandt andet derfor vi tidligere har advaret mod at bruge natron som hjemmelavet hudpleje, da det er en kraftig base. Hud med en lavere ph-værdi er generelt i en bedre form end hud med en høj ph-værdi. Samtidig har vand i sig selv en høj ph-værdi i forhold til huden. Vand fra vandhanen i Danmark er let basisk med en ph-værdi på mellem 7 og 8,5. Der er altså rigtig god grund til at vælge renseprodukter med en lav ph-værdi på højest 5 (kilde).
  3. Derudover har vi tilføjet kriteriet uden parfume. Fordi der er mange andre gode grunde til at fravælge parfume.

Man kan købe mange andre ansigtsvask end dem, vi har valgt at tage med her, på internettet. Men vi har kun medtaget produkter, du kan købe i Matas, supermarkedet eller på apoteket.

Andre ingredienser er ligegyldige
Vi interesserer os til gengæld ikke et pløk for, hvad man ellers kan finde på at bruge af plejende ingredienser, antioxidanter, planteekstrakter eller hvadvedjeg i en ansigtsrens. Du vasker den af med det samme, det er fuldkommen lige gyldigt. Den slags ingredienser går vi meget op i, når det kommer til cremer og lignende produkter, der bliver siddende på huden. I et produkt, vi vasker af, er det ren spild.

Test af syv produkter
Alle følgende syv produkter lever op til kravene om at være uden laureth sulfat, lauryl sulfat, parfume eller andre udtørrende ingredienser. Enkelte produkter indeholder sodium laureth sulfat, men i en så lille koncentration, der ikke kan have udtørrende effekt, og derfor har jeg medtaget dem alligevel. Samtidig kan de købes i Matas, supermarkedet eller på apoteket. Ingen af produkterne koster over 200 kroner. De syv produkter er:

  • Matas Natur Rensemousse uden parfume
  • Clinique Extra Gentle Cleansing Foam
  • L’Oréal Paris Sublime Soft Calming Gel-crem Wash
  • Derma Woman Rensegel
  • Nilens Jord Cleansing Foam
  • Decubal Face Wash
  • Neutral Face Wash

Alene baseret på ingredienslisten er der altså tale om syv gode produkter her. Men når vi medtager ph-værdien ser det anderledes ud.

Neutral Face Wash test

Neutral Face Wash stikker helt ud i forhold til resten af feltet med en ph-værdi på omkring 8, hvilket er rigtig meget. Vi kan ikke længere anbefale den.

Nilens Jord Cleansing Foam og L'Oréal Calming Gel Wash test

Nilens Jord Cleansing Foam og L’Oréal Calming Gel Wash ligger begge på omkring 6, hvilket er til den høje side.

Ansigtrens Matas, Decubal, Clinique, Derma test

Matas Natur Rensemousse, Decubal Face Wash, Derma Woman Rensegel og Clinique Extra Gentle Cleansing Foam ligger alle fire på 5 eller derunder og kan alle anbefales. Matas Natur Rensemousse fortjener en ekstra stjerne for at oplyse ph-værdien (4,6) på emballagen

Sådan har vi testet
Vi har målt ph-værdi med ph-strips. Dette gør det kun muligt at se ph-værdien på omtrentlige hele tal og ikke ned på decimal, som man kan med et elektrisk ph-meter, som man typisk har på et laboratorie.

Rensemælk, rensebalm og sæber er ikke med her
Vi har ikke medtaget rensemælk og rensebalm i denne test, men kun vandopløselige produkter. Rensemælk og rensebalm er fedtbaserede produkter, og de virker på en helt anden måde. Dem kan du vælge mellem lige så nemt som jeg. Det er stort set umuligt at finde en rensemælk eller rensebalm, der udtørrer huden. Hvis du godt kan lide den type produkter, så kan du lige så godt vælge mellem dem, som jeg kan. Vælg den, der føles rarest. Et olie/fedtbaseret produkt kan man heller ikke måle ph-værdi på, så hele den problemstilling er også ligegyldigt der.

I den anden ende af spektret finder du sæber i fast form. De har med få undtagelser en meget høj ph-værdi og kan derfor normalt ikke anbefales til daglig pleje.

Her kan du købe det
Matas Natur Rensemousse koster 75 kroner for 150 ml. i Matas.

Decubal Face Wash koster 90 kroner for 150 ml. på apoteket.

Derma Woman Rensegel koster 60 kroner for 150 ml. i supermarkedet. Der kan du også købe Neutral.

Clinique Extra Gentle Cleansing Foam koster 175 kroner for 150 ml. i Matas, Magasin og på Clinique.dk

Nilens Jord Cleansing Foam koster 190 kroner for 150 ml. i Matas og Magasin.

L’Oréal Sublime Soft Calming Gel-cream Wash koster 45 kroner for 150 ml. i Matas.

 

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
69 kommentarer
Linette

Jeg har efterhånden prøvet mange renseprodukter, men jeg synes, at min hud bliver rød ligemeget hvad – også selvom produktet er til sensitiv hud. Nu er jeg begyndt at overveje, om det måske i virkeligheden er vandet, min hud reagerer på. Kan jeg i så fald bruge micellar water til at rense foundation osv. af med om aftenen?

Anna

Jeg har haft samme tanke som dig, om det var vandet der irritererede min hud så meget. Jeg er godt nok også på isotretinoin-kuren, som er udtørrende, men det går meget bedre nu hvor jeg har droppet rens med vand. Jeg fjerner SPF om aftenen med bioderma og om morgenen gør jeg ikke noget udover en ny omgang fugtighedscreme. Hvis du bor et sted med hårdt vand tror jeg godt det kunne være dét.

Katja Moikjær

Ja, det er afgjort et godt bud!

Anne

Super skønt no-nonsense indlæg som altid. Har tør atopisk sensitiv eksemhud – som netop er blevet mega forelsket i EGF natserum…. som dog betyder jeg ikke kan bruge de olietunge rens, jeg tidligere har brugt , så jeres anbefalinger skal prøves samt Purely Proffesional. Og BTW – jeres T-zone har gjort underværker for min næse og hage (de eneste steder jeg sjovt nok ikke er tør:-)

Katja Moikjær

Tak Anne 🙂 Det er pænt af dig. Og jeg er også forelsket i EGF!

Julie

Hvad med Vivac intimsæbe? Den indeholder ingen af de nævnte problematiske indholdsstoffer og har en pH på 4. Kan den bruges i ansigtet?

Katja Moikjær

Det er ikke nogen dum ide! Prøv? Purely Professionals sæber og shampooer bruger jeg fx i både ansigt, krop, hår og som intimsæbe.

Ann

Jeg har haft samme tanke vedrørende intimsæbe. Hvis du har prøvet, hvordan var resultatet?

Sandra

Skønt indlæg! Hvad kan i anbefale til uren hud? En af disse eller rensemælk? Eller skal jeg vælge ansigtsvask/rens, der er målrettet mod uren hud?

Katja Moikjær

En af disse. Dem mod uren hud er som regel alt for agresive. Og en ansigtsvask kan alligevel aldrig afhjælpe hverken bumser, hudorme eller fedtet hud. Der skal helt andre ting til.

Sandra

Tak for svar! Jeg vil prøve en af disse, næste gang jeg skal købe ny 😊 Jeg er i øvrigt SÅ glad for jeres T zone peeling. Den har gjort min hud meget bedre. Så tusind tak!

Sandra

Lige et spørgsmål mere.. Kan jeg bruge T zone peelingen under min super booster 3 fra Beaute Pacifique?

Katja Moikjær

JA! 🙂 Og hvor er det dejligt, den virker 🙂

Xenia

Hej. Rigtig god artikel.
Nu siger i at neutral ansigtsvask er dårlig, men hvad med neutral showergel?? Den har en ph værdi på 4,5 og indeholder stort set det samme som purely Pro. Ville man så ikke også kunne bruge den til alt (i teorien)

Helene Randløv

Tjo, det giver umiddelbart god mening, men jeg har ikke lige kigget nærmere på den 🙂
Kh. Helene

Maria

Hej pudderdåser og tak for en god blog og nogle gode produkter. Ved godt, det er et lidt ældre indlæg, men vil spørge, hvad I mener om Lactacyd som ansigtsvask? Den skulle have en pH på 3,5. Mh. Maria

Merete

Katja svarer på det længere nede – bare med en anden intimsæbe 🙂 Det skulle være en ret god mulighed 🙂

Maria

Hej
Tak for god artikel.
Jeg har både Rosacea og fedtet hud.
Hvilken sæbe vil i anbefale til mig?
Også meget gerne et råd til en skin tonic og en creme jeg kan benytte. Er meget træt af at være så skinnende i hovedet. Mvh Maria

Katja Moikjær

Kære Maria. En hvilken som helst af disse helt milde vil fungere. Skin tonic har jeg ikke nogen anbefaling til. læs hvorfor her: https://pudderdaaserne.dk/2011/04/13/skintonic-det-skal-man-da-bruge/
Har du nogensinde prøvet salicylsyre? https://pudderdaaserne.dk/vores-egne-produkter/t-zone-peeling/

Kristine

Hej! Tak for en spændende artikel. Et lidt sent spørgsmål.. men hvad tænker i om Avivirs cleansing foam? Ift. pH-værdi og sulfater?

Katja Moikjær

Jeg har desværre ikke prøvet den. Beklager!

Josephine

Hej 😊
Jeg fik at vide i dag på apoteket at selv om der står parfume på deres produkter er det som kan give allergi pillet ud.. Kan det være rigtigt??

Katja Moikjær

Aaarh ikke helt præcist. Der findes mange slags parfume. Nogle er mere allergene end andre. De bruger parfumer som ikke er blandt de kendte mest allergene. Men det er stadig parfume 🙂

Zarina

Kan man godt vaske sit ansigt i Matas baby shampoo? Den har en pH-værdi på 4,7. Og er der idtørrende sæber i den?
Aqua
Glycerin
Cocamidopropyl Betaine
Lauryl Glucoside
Sodium Cocoamphoacetate
Glyceryl Laurate
Glyceryl Caprylate
Sodium Gluconate
Sodium Chloride
Citric Acid
Sodium Benzoate

Katja Moikjær

Ja, det er et godt bud

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *